Page 1 of 1

Decklink Quad Playback on Ubuntu Server

PostPosted: Mon Sep 11, 2017 1:33 pm
by Jonas Holthusen
Hello,
we have a problem with an Ubuntu 16.04 Server and a Decklink Quad card. I hope somebody can help us.

We try to get an output from the Decklink card on an SDI port. We succsesfully installed the needed drivers for the card and now try to playback a video via ffmpeg. We compiled ffmpeg with the following configuration options:
Code: Select all
--disable-yasm --enable-nonfree --enable-libx264 --enable-gpl --enable-decklink --extra-cflags=-I/home/daten/Blackmagic_DeckLink_SDK_10.9.5/blacklink/Linux/include --extra-ldflags=-L/home/daten/Blackmagic_DeckLink_SDK_10.9.5/blacklink/Linux/include


We tried to List the output devices according to the ffmpeg devices doc
Code: Select all
ffmpeg -i /home/daten/bla.mp4 -f decklink -list_devices 1 dummy

Code: Select all
/home/daten/ffmpeg$ ffmpeg -i /home/daten/bla.mp4 -f decklink -list_devices 1 dummy
ffmpeg version N-87201-g837c55e Copyright (c) 2000-2017 the FFmpeg developers
  built with gcc 5.4.0 (Ubuntu 5.4.0-6ubuntu1~16.04.4) 20160609
  configuration: --disable-yasm --enable-nonfree --enable-libx264 --enable-gpl --enable-decklink --extra-cflags=-I/home/daten/Blackmagic_DeckLink_SDK_10.9.5/blacklink/Linux/include --extra-ldflags=-L/home/daten/Blackmagic_DeckLink_SDK_10.9.5/blacklink/Linux/include
  libavutil      55. 74.100 / 55. 74.100
  libavcodec     57.105.100 / 57.105.100
  libavformat    57. 81.100 / 57. 81.100
  libavdevice    57.  8.100 / 57.  8.100
  libavfilter     6.102.100 /  6.102.100
  libswscale      4.  7.103 /  4.  7.103
  libswresample   2.  8.100 /  2.  8.100
  libpostproc    54.  6.100 / 54.  6.100
Input #0, mov,mp4,m4a,3gp,3g2,mj2, from '/home/daten/bla.mp4':
  Metadata:
    major_brand     : isom
    minor_version   : 512
    compatible_brands: isomiso2avc1mp41
    creation_time   : 1970-01-01T00:00:00.000000Z
    encoder         : Lavf53.24.2
  Duration: 00:00:05.31, start: 0.000000, bitrate: 1589 kb/s
    Stream #0:0(und): Video: h264 (Main) (avc1 / 0x31637661), yuv420p, 1280x720 [SAR 1:1 DAR 16:9], 1205 kb/s, 25 fps, 25 tbr, 12800 tbn, 50 tbc (default)
    Metadata:
      creation_time   : 1970-01-01T00:00:00.000000Z
      handler_name    : VideoHandler
    Stream #0:1(und): Audio: aac (LC) (mp4a / 0x6134706D), 48000 Hz, 5.1, fltp, 384 kb/s (default)
    Metadata:
      creation_time   : 1970-01-01T00:00:00.000000Z
      handler_name    : SoundHandler
Stream mapping:
  Stream #0:0 -> #0:0 (h264 (native) -> wrapped_avframe (native))
  Stream #0:1 -> #0:1 (aac (native) -> pcm_s16le (native))
Press [q] to stop, [?] for help
[decklink @ 0x2068f20] Blackmagic DeckLink devices:
[decklink @ 0x2068f20]  'DeckLink SDI (1)'
[decklink @ 0x2068f20]  'DeckLink SDI (2)'
[decklink @ 0x2068f20]  'DeckLink SDI (3)'
[decklink @ 0x2068f20]  'DeckLink SDI (4)'
Could not write header for output file #0 (incorrect codec parameters ?): Immediate exit requested
Error initializing output stream 0:0 --
Conversion failed!


But when we tried to play a video clip using the standard conversion like in the ffmpeg device doc
Code: Select all
ffmpeg -i /home/daten/bla.mp4 -f decklink -pix_fmt uyvy422 -s 720x486 -r 24000/1001 'DeckLink SDI (4)'
we get the following error:
Code: Select all
[decklink @ 0x2f8b340] Could not get configuration interface for 'DeckLink SDI (4)'
Could not write header for output file #0 (incorrect codec parameters ?): Generic error in an external library
Error initializing output stream 0:0 --
Conversion failed!


See full output below.

Code: Select all
/home/daten/ffmpeg$ ffmpeg -i /home/daten/bla.mp4 -f decklink -pix_fmt uyvy422 -s 720x486 -r 24000/1001 'DeckLink SDI (4)'
ffmpeg version N-87201-g837c55e Copyright (c) 2000-2017 the FFmpeg developers
  built with gcc 5.4.0 (Ubuntu 5.4.0-6ubuntu1~16.04.4) 20160609
  configuration: --disable-yasm --enable-nonfree --enable-libx264 --enable-gpl --enable-decklink --extra-cflags=-I/home/daten/Blackmagic_DeckLink_SDK_10.9.5/blacklink/Linux/include --extra-ldflags=-L/home/daten/Blackmagic_DeckLink_SDK_10.9.5/blacklink/Linux/include
  libavutil      55. 74.100 / 55. 74.100
  libavcodec     57.105.100 / 57.105.100
  libavformat    57. 81.100 / 57. 81.100
  libavdevice    57.  8.100 / 57.  8.100
  libavfilter     6.102.100 /  6.102.100
  libswscale      4.  7.103 /  4.  7.103
  libswresample   2.  8.100 /  2.  8.100
  libpostproc    54.  6.100 / 54.  6.100
Input #0, mov,mp4,m4a,3gp,3g2,mj2, from '/home/daten/bla.mp4':
  Metadata:
    major_brand     : isom
    minor_version   : 512
    compatible_brands: isomiso2avc1mp41
    creation_time   : 1970-01-01T00:00:00.000000Z
    encoder         : Lavf53.24.2
  Duration: 00:00:05.31, start: 0.000000, bitrate: 1589 kb/s
    Stream #0:0(und): Video: h264 (Main) (avc1 / 0x31637661), yuv420p, 1280x720 [SAR 1:1 DAR 16:9], 1205 kb/s, 25 fps, 25 tbr, 12800 tbn, 50 tbc (default)
    Metadata:
      creation_time   : 1970-01-01T00:00:00.000000Z
      handler_name    : VideoHandler
    Stream #0:1(und): Audio: aac (LC) (mp4a / 0x6134706D), 48000 Hz, 5.1, fltp, 384 kb/s (default)
    Metadata:
      creation_time   : 1970-01-01T00:00:00.000000Z
      handler_name    : SoundHandler
Stream mapping:
  Stream #0:0 -> #0:0 (h264 (native) -> wrapped_avframe (native))
  Stream #0:1 -> #0:1 (aac (native) -> pcm_s16le (native))
Press [q] to stop, [?] for help
[decklink @ 0x2f8b340] Could not get configuration interface for 'DeckLink SDI (4)'
Could not write header for output file #0 (incorrect codec parameters ?): Generic error in an external library
Error initializing output stream 0:0 --
Conversion failed!


Can anybody help us with this problem.
Thanks Jonas and Mulu

Re: Decklink Quad Playback on Ubuntu Server

PostPosted: Tue Sep 12, 2017 9:02 am
by Xtreemtec
I think you will have more response if you post this in the right sub forum.. >> Software Developers
viewforum.php?f=12

Re: Decklink Quad Playback on Ubuntu Server

PostPosted: Mon Sep 18, 2017 7:14 am
by Cameron Nichols
Hi Jonas,

Unfortunately I have been unable to replicate this issue, my output is as follows:
Code: Select all
$ ffmpeg -i ../../Untitled02.mp4 -f decklink -pix_fmt uyvy422 -s 720x486 -r 24000/1001  'DeckLink SDI (4)'
ffmpeg version N-87317-g08ec828 Copyright (c) 2000-2017 the FFmpeg developers
  built with gcc 6.3.0 (Ubuntu 6.3.0-12ubuntu2) 20170406
  configuration: --prefix=/home/bmd/ffmpeg_build --pkg-config-flags=--static --extra-cflags='-I/home/bmd/ffmpeg_build/include -I/home/bmd/Downloads/Blackmagic_DeckLink_SDK_10.9.5/Linux/include' --extra-ldflags='-L/home/bmd/ffmpeg_build/lib -L/home/bmd/Downloads/Blackmagic_DeckLink_SDK_10.9.5/Linux/include' --bindir=/home/bmd/bin --enable-gpl --enable-libass --enable-libfreetype --enable-libfdk-aac --enable-libx264 --enable-decklink --enable-nonfree
  libavutil      55. 75.100 / 55. 75.100
  libavcodec     57.106.101 / 57.106.101
  libavformat    57. 82.100 / 57. 82.100
  libavdevice    57.  8.101 / 57.  8.101
  libavfilter     6.105.100 /  6.105.100
  libswscale      4.  7.103 /  4.  7.103
  libswresample   2.  8.100 /  2.  8.100
  libpostproc    54.  6.100 / 54.  6.100
Input #0, mov,mp4,m4a,3gp,3g2,mj2, from '../../Untitled02.mp4':
  Metadata:
    major_brand     : isom
    minor_version   : 512
    compatible_brands: isomiso2avc1mp41
    encoder         : Lavf57.82.100
  Duration: 00:00:04.32, start: 0.000000, bitrate: 2313 kb/s
    Stream #0:0(und): Video: h264 (High) (avc1 / 0x31637661), yuv420p, 1280x720, 2179 kb/s, 25 fps, 25 tbr, 12800 tbn, 50 tbc (default)
    Metadata:
      handler_name    : VideoHandler
    Stream #0:1(und): Audio: aac (LC) (mp4a / 0x6134706D), 48000 Hz, stereo, fltp, 127 kb/s (default)
    Metadata:
      handler_name    : SoundHandler
Stream mapping:
  Stream #0:0 -> #0:0 (h264 (native) -> wrapped_avframe (native))
  Stream #0:1 -> #0:1 (aac (native) -> pcm_s16le (native))
Press [q] to stop, [?] for help
[decklink @ 0x55848d952a40] Found Decklink mode 720 x 486 with rate 23.98
Output #0, decklink, to 'DeckLink SDI (4)':
  Metadata:
    major_brand     : isom
    minor_version   : 512
    compatible_brands: isomiso2avc1mp41
    encoder         : Lavf57.82.100
    Stream #0:0(und): Video: wrapped_avframe, uyvy422, 720x486, q=2-31, 200 kb/s, 23.98 fps, 23.98 tbn, 23.98 tbc (default)
    Metadata:
      handler_name    : VideoHandler
      encoder         : Lavc57.106.101 wrapped_avframe
    Stream #0:1(und): Audio: pcm_s16le, 48000 Hz, stereo, s16, 1536 kb/s (default)
    Metadata:
      handler_name    : SoundHandler
      encoder         : Lavc57.106.101 pcm_s16le
...


Can you ensure that the DeckLink drivers installed match the SDK headers being used (10.9.5)?

Kind Regards
Cameron Nichols

Re: Decklink Quad Playback on Ubuntu Server

PostPosted: Tue Sep 26, 2017 6:22 am
by Jonas Holthusen
Thank you Cameron Nichols for trying to solve our problem.
We have fixed the problem by starting with working with a graphical interface and try to playback a video with MediaExpress. There we find out, that we can only give the card videos that are in the right format. So we tried again, but that didnt either helped. So we looked up the directory of the SDK and noticed that it was displaced. After that we compiled ffmpeg again and try to playback a videofile in the right format with the same command like before and it worked. Now we can continue with our work. Thanks a lot for your help.
Kind regards Jonas