Decklink capture with ffmpeg on Mac OS

Ask software engineering and SDK questions for developers working on Mac OS X, Windows or Linux.
  • Author
  • Message
Offline

Toumbe

  • Posts: 2
  • Joined: Wed Apr 17, 2019 7:07 pm
  • Real Name: Fabien Thoumsin

Decklink capture with ffmpeg on Mac OS

PostWed Apr 17, 2019 7:20 pm

Hi there,

I have successfully compiled FFmpeg with the decklink SDK. FFmpeg list successfully all the inputs but when I try to capture using the command below, it returns an error : Decklink Quad (1): Device not configured. Still I have configured the card with the Desktop Video Setup (all connectors are inputs) and the 1st has a input signal.

Do I miss someting? Should "configure" the card in a way upfront?

The command: ffmpeg -format_code Hp25 -f decklink -i 'Decklink Quad (1)' -c:v libx264 -preset fast -video_size 1920x1080 -framerate 25 -an truc.mp4

The trace:
ffmpeg version N-93591-ga0559fc Copyright (c) 2000-2019 the FFmpeg developers
built with Apple LLVM version 10.0.0 (clang-1000.11.45.5)
configuration: --enable-shared --enable-pthreads --enable-version3 --enable-hardcoded-tables --enable-gpl --enable-nonfree --enable-libx264 --enable-libfreetype --enable-videotoolbox --enable-decklink --extra-cflags=-I/Library/Blacmagic/include/ --extra-ldflags=-L/Library/Blacmagic/include/
libavutil 56. 26.100 / 56. 26.100
libavcodec 58. 51.100 / 58. 51.100
libavformat 58. 27.102 / 58. 27.102
libavdevice 58. 7.100 / 58. 7.100
libavfilter 7. 48.100 / 7. 48.100
libswscale 5. 4.100 / 5. 4.100
libswresample 3. 4.100 / 3. 4.100
libpostproc 55. 4.100 / 55. 4.100
Decklink Quad (1): Device not configured

Thanks!!
Toum
Offline

Ian Morrish

  • Posts: 339
  • Joined: Sun Jan 18, 2015 9:24 pm
  • Location: New Zealand

Re: Decklink capture with ffmpeg on Mac OS

PostThu Apr 18, 2019 5:16 am

Have you tried just
ffmpeg -f decklink -i 'Decklink Quad (1)' truc.mp4

It should use the decklink auto detection of the source and create mp4 of matching resolution and frame rate.

On my Windows system with 720 input signal it shows
Stream #0:0: Video: h264 (libx264) (avc1 / 0x31637661), yuv422p(progressive), 1280x720, q=-1--1, 50 fps, 12800 tbn, 50 tbc
Regards,
Ian Morrish
Video Integrated Scripting Environment
(Windows PowerShell with ATEM driver + more)
https://ianmorrish.wordpress.com
Offline

Toumbe

  • Posts: 2
  • Joined: Wed Apr 17, 2019 7:07 pm
  • Real Name: Fabien Thoumsin

Re: Decklink capture with ffmpeg on Mac OS

PostThu Apr 18, 2019 9:32 pm

Hey Morrish,

Thanks for your reply. I just tried but it gives the same error.

Return to Software Developers

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 25 guests