Page 1 of 1

no desktop video device detected - BlackMagic Decklink Mini

PostPosted: Sat Sep 15, 2018 2:19 pm
by nilesh7136
Hello Team,

I have Windows 10 Pro 64bit Activated OS, and its Up to date.
Driver Installed complete. In Device Manager Showing Driver for this device.
But when i open BlackMagic Desktop Video Setup Software its show "no desktop video device detected", i have attached error screenshot for clarification.

Attachment
* Screeenshot of Device Manager & BlackMagic Desktop Video Setup Software

Thank You
Nilesh Varchand

Re: no desktop video device detected - BlackMagic Decklink M

PostPosted: Tue Sep 18, 2018 10:04 pm
by Tony Rivera
Try reseating the card or a completely different PCIe slot and check the Desktop Video setup again.

Re: no desktop video device detected - BlackMagic Decklink M

PostPosted: Thu Sep 20, 2018 12:38 pm
by nilesh7136
Thank you for valuable reply.

I Have try both. Resetting card and changed PCIe slot, but still same issue.

Thank you

Re: no desktop video device detected - BlackMagic Decklink M

PostPosted: Thu Sep 20, 2018 5:06 pm
by Tony Rivera
I know you say the OS is up to date but make sure it is and check to make sure you are the administrator for the account. You also don't mention what version of Desktop Video drivers you have installed but make sure you have the most current ones available.

Re: no desktop video device detected - BlackMagic Decklink M

PostPosted: Sat Sep 22, 2018 6:11 am
by nilesh7136
Thank you for Response.

Yes I have check again and OS is up to date. And I am using 10.11.2 Version of Desktop Video Setup Software.

Attachment: OS Up to Date and Version of Desktop Video Setup Software

Thank you

Re: no desktop video device detected - BlackMagic Decklink M

PostPosted: Mon Sep 24, 2018 3:06 pm
by Eric-Jan
Could it be that the Decklink is allready in use by other software, or other system items ?
check out the running tasks, in the task manager,

Re: no desktop video device detected - BlackMagic Decklink M

PostPosted: Thu Sep 27, 2018 6:55 pm
by robinhepburn
Can anyone shed any light on this as I have the same problem. I have a Decklink Quad and a Mini Recorder in my workstation at the moment and noticed a few problems.

Both work with driver version 10.9.12, show up in Device Manager, Video Device Setup and work with our test app which uses the Medialooks SDK.
After 10.9.12, the Blackmagic Decklink SDI entries for the Quad still show up under Sound, video and game controllers in Device Manager for the four channels but the four entries for Blackmagic Decklink WDM Streaming are gone. The Decklink Quad also doesn't show up in Video Device Setup and doesn't work with our test app.
After 10.9.12 the Mini Recorder shows up in Device Manager, doesn't show up in Video Device Setup but does work with our test App.
I'd like all my Decklink cards to work properly - 2x Decklink Quad, An Extreme 3D+, Decklink Duo and a Mini Recorder.

Which driver do I need to install for all to work correctly?


FYI I have the latest patched Windows 10 Pro and the latest BlackMagic drivers v10.11.2.0

Thanks

Re: no desktop video device detected - BlackMagic Decklink M

PostPosted: Fri Sep 28, 2018 1:31 pm
by nilesh7136
Eric-Jan wrote:Could it be that the Decklink is allready in use by other software, or other system items ?
check out the running tasks, in the task manager,

Sir, Thank you for response.

The device is not detected by BlackMagic Video Setup Software. Nothing showing in task manager.

Thanks

Re: no desktop video device detected - BlackMagic Decklink M

PostPosted: Fri Sep 28, 2018 9:56 pm
by Eric-Jan
The only other thing i can imagine is that you have a conflict with an other "image device",
disconnect/remove other hardware in/from your pc, and see if the Video Desktop Setup will then detect the device correctly. (restart pc)
Firmware of the motherboard is also up to date ? chip sets, etc.... ?
Maybe there are any weird BIOS settings ? like switched off funcitions ?
connect device to card after boot up ?

Re: no desktop video device detected - BlackMagic Decklink M

PostPosted: Sat Sep 29, 2018 9:41 am
by robinhepburn
Eric-Jan,
There is no evidence to support any of those ideas. Occam's Razor: it's a Blackmagic Design software and/or firmware issue but, given how common this appears to be, I was hoping someone has had advice from Blackmagic on how to fix it.

The Blackmagic support guys are always helpful when I contact them but I was hoping that this would have been answered already so I wouldn't need to. I'll contact them later to see if they can help.

Robin.

Re: no desktop video device detected - BlackMagic Decklink M

PostPosted: Thu Oct 04, 2018 4:32 pm
by Melvin Chong
I have posted this same problem several times regarding my Intensity Pro 4K but it seems no fix is in sight. An older version (I believe 10.8.6 or earlier) actually could actually detect the card but any newer driver from that point onwards was a no-go till today. So it is definitely not a conflict or seating problem but a driver or firmware issue.

To Blackmagic support : does the new driver actually improve the stability or performance of the older cards or only to the newer ones?

Re: no desktop video device detected - BlackMagic Decklink M

PostPosted: Thu Dec 06, 2018 7:39 pm
by Matthew Potter
Any updates on this? I'm having the same issue on 10.11.4 of Desktop Video Setup. I noted it in the 10.11.2 I had installed until 10mins ago as only inputs 2, 3, and 4 were showing in Wirecast, OBS and VMix but after updating to 10.11.4, I'm not not seeing any inputs at all. I've been using the Decklink Duo 2 in a thunderbolt 3 PCIe enclosure for some time now without issue... I'm going to attempt downgrading to 10.11 and will update if that works.

Re: no desktop video device detected - BlackMagic Decklink M

PostPosted: Thu Dec 06, 2018 8:49 pm
by Matthew Potter
As a followup, I tried every version back to 10.10 to no avail. Interestingly, the blackmagic media express sees 2, 3, 4 but not 1... and the video setup tool doesn't see anything.

Re: no desktop video device detected - BlackMagic Decklink M

PostPosted: Thu Dec 06, 2018 11:29 pm
by Matthew Potter
So I put the card in a desktop PCIe slot and it popped up that the card needed to be updated. I left it to do it's thing with the idea that perhaps the thunderbolt PCIe enclosure simply didn't work with the device's update process. After confirming on the desktop that the card does function and that the desktop settings and applications work correctly (seeing all 4 slots) I put it back in the enclosure to the same issue: video setup doesn't see any device and media express + all the other video apps see inputs 2, 3, and 4.

Based on other similar posts, I've confirmed that the startup processes are not getting disabled. It would seem that the drivers or software is simply blocking the card from being properly recognized. This is a major product issue as I run events on a regular basis and this is a part of a mobile streaming rig.

Re: no desktop video device detected - BlackMagic Decklink M

PostPosted: Fri Dec 07, 2018 9:52 pm
by Ian Morrish
I have been having the same problem after upgrading to 10.11.4 on Windows 10 latest 1809 build. Although OBS could see the devices, Desktop video, Media Express and my API based software said there were no devices, even though they are listed in Device Manager.

This basically means that the card firmware doesn't match the version of Desktop Video. This is usually detected on boot and "Software Update Required" message is displayed for each card needing an update.

I just resolved it by following these steps:
1.Uninstall Desktop Video
2.Shutdown/Power Down (restarts didn't seem to work)
3.Power on/boot
4.Install latest Desktop Video
5.Hear lots of device ding/dong and Device Manager shows them but not desktop video.
6. Shutdown/Power Down
7.Power on/Boot
8.Repeat shutdown/PowerDown and Reboot until I get "Software Update Required" for each card. This took 3 goes, but then all my cards (Duo2, SDI 4k, and Mini Monitor) worked with Desktop Video and my other software that uses the API.
After software update completes, you get a "Shutdown Required". Don't restart, shutdown, the re-boot. I think some of the cards need this to complete the firmware update process.

Re: no desktop video device detected - BlackMagic Decklink M

PostPosted: Mon Dec 10, 2018 11:25 pm
by cchang3260
I'm having a similar problem with a new DeckLink 4k Extreme 12G. I don't even see the device in the device manager. Any suggestions?

Re: no desktop video device detected - BlackMagic Decklink M

PostPosted: Tue Dec 11, 2018 8:58 pm
by Eric-Jan
cchang3260 wrote:I'm having a similar problem with a new DeckLink 4k Extreme 12G. I don't even see the device in the device manager. Any suggestions?


You tried also another slot for the card ?

Re: no desktop video device detected - BlackMagic Decklink M

PostPosted: Fri Dec 21, 2018 11:53 pm
by Airton
Hello, I'm from Brazil and I have a problem with Blackmagic duo 2, "no desktop video device detected" can someone tell me which driver is working normal with the card? Which driver are you using without giving this problem?