A7III no longer works with UltraStudio Mini Recorder

Getting started with a Blackmagic product? Ask questions here about setup and installation.
  • Author
  • Message
Offline

Josh Lowry

  • Posts: 1
  • Joined: Fri Nov 09, 2018 3:44 am
  • Real Name: Josh Lowry

A7III no longer works with UltraStudio Mini Recorder

PostFri Nov 09, 2018 3:50 am

I've been tearing my hair out with this today. Recent firmware and/or software updates have lead to the A7III (one of the most popular cameras in the world right now) not working with the Mini Recorder. There's no longer any way to stream footage to my Mac.

This is an issue that many people seem to be having, including well-known vlogger Jason Vong who mentioned in the comments of his video about live streaming with Sony cameras that he no longer uses a Mini Recorder for this reason.

I'm not sure how to contact the engineering team, but is this something that could be looked into? Has anyone out there with the A7III managed to get it working?
Offline

joeeves

  • Posts: 1
  • Joined: Sat Nov 10, 2018 8:58 am
  • Real Name: Joe Eves

Re: A7III no longer works with UltraStudio Mini Recorder

PostSat Nov 10, 2018 9:03 am

I just bought the UltraStudio Mini Recorder and I have the sony a7iii. I can't get it to work for the life of me. Can anyone help? This is so frustrating I'm about to ship it back :cry: :cry: :cry: :cry:
Offline

kenuck

  • Posts: 1
  • Joined: Sat Nov 10, 2018 10:28 pm
  • Real Name: Ken Cooper

Re: A7III no longer works with UltraStudio Mini Recorder

PostSat Nov 10, 2018 11:09 pm

Is this an A7 III only issue? I recently purchased the Mini Recorder for use with my A7R III - not getting any picture and even QuickTime says "This Operation could not be completed" when I select the Mini Recorder as an input. Any help appreciated.
Offline

Tony Rivera

Blackmagic Design

  • Posts: 3323
  • Joined: Mon Aug 12, 2013 4:52 pm
  • Real Name: Tony Rivera

Re: A7III no longer works with UltraStudio Mini Recorder

PostTue Nov 13, 2018 11:50 pm

Send an email to your regions support office and you can also reference this post so that the support team can look into this.
Support: http://www.blackmagicdesign.com/support
Info: http://www.blackmagicdesign.com/company

Follow us on Instagram:
@blackmagicnewsofficial
Offline

tktk-cam1

  • Posts: 1
  • Joined: Thu Nov 29, 2018 1:05 pm
  • Real Name: Torstein Kiserud

Re: A7III no longer works with UltraStudio Mini Recorder

PostThu Nov 29, 2018 1:09 pm

Does anyone of you found a solution for this? I've bougt the Blackmagic UltraStudio Mini Recorder today, but cant get it to work with A7RIII.
Offline
User avatar

Xtreemtec

  • Posts: 3422
  • Joined: Wed Jan 02, 2013 11:48 am
  • Location: The Netherlands

Re: A7III no longer works with UltraStudio Mini Recorder

PostThu Nov 29, 2018 5:09 pm

Did anyone already check the Output resolution and framerate on a normal tv?? Hit the INFO button and see what it says.

Ultrastudio mini recorders only support up to 1080i50/60. I bet the camera outputs 1080P50/60 or some other resolution not supported by the UMR ;)

HD Video Standards

720p50, 720p59.94, 720p60
1080p23.98, 1080p24, 1080p25, 1080p29.97, 1080p30
1080PsF23.98, 1080PsF24, 1080PsF25, 1080PsF29.97, 1080PsF30
1080i50, 1080i59.94, 1080i60

Color Space

REC 601, REC 709

HDMI Video Sampling

4:4:4, 4:2:2 & 4:2:0
Daniel Wittenaar .:: Xtreemtec Media Productions ::. -= www.xtreemtec.nl =-
4K OBV Trailer, ATEM TVS HD, 1M/E 4K, 4M/E Broadcast Studio 4K, Hyperdeck Studio Mini, Ursa Broadcast 4K, 4K fiber converters with Sony Control
Offline

MHerrera

  • Posts: 3
  • Joined: Sun Feb 17, 2019 3:20 am
  • Real Name: Miguel Herrera

Re: A7III no longer works with UltraStudio Mini Recorder

PostThu Feb 21, 2019 4:45 am

I'm having the same issue, I got a UMR from Amazon and the techs said it was faulty. They sent me another and it's doing the same exact thing as the first one. Can someone confirm that this is only affection the Sony a7iii? Maybe I should gave with the elgato one :cry:
Offline

MHerrera

  • Posts: 3
  • Joined: Sun Feb 17, 2019 3:20 am
  • Real Name: Miguel Herrera

Re: A7III no longer works with UltraStudio Mini Recorder

PostThu Feb 21, 2019 5:05 pm

I contacted BMD and Sony today. We went through the tech support process. BMD design determined it was compatibility issues and so did Sony. Apparently, the a7 series doesn't support the proper output.
Offline

Andrew Martin

  • Posts: 305
  • Joined: Sat Jul 08, 2017 9:25 pm

Re: A7III no longer works with UltraStudio Mini Recorder

PostSun Mar 03, 2019 7:52 pm

You need to know what Res and frame rates are being outputted by the camera. Once you know that you can select a capture card that works with those resolutions.
As mentioned above prob a 1080i Vs 1080p or mode A mode B scenario.

From my mobile using Tapatalk
Offline

Uli Plank

  • Posts: 4497
  • Joined: Fri Feb 08, 2013 2:48 am

Re: A7III no longer works with UltraStudio Mini Recorder

PostMon Mar 04, 2019 2:04 am

I can use the Mini Recorder with my A7RII perfectly fine, but only if I set the camera's HDMI output to 1080i, anything else like "Auto" or 1080p (not even to mention 4K) will break the connection. If this setting is not available in the menu anymore, I'd blame Sony.
Resolve Studio and Fusion Studio
iMac 2017 Radeon Pro 580 8 GB VRAM and 32 GB RAM
Offline

NChaney

  • Posts: 3
  • Joined: Wed Mar 06, 2019 10:19 am
  • Real Name: Neil Chaney

Re: A7III no longer works with UltraStudio Mini Recorder

PostWed Mar 06, 2019 10:49 am

My business is just starting out so forgive me if this question is elementary.

We purchased a Decklink hd 3D extreme card used on eBay. We plugged it in yesterday and even though the packaging it does 1080 we can’t can only get the media express software to show up setting one of our cameras to 720.

Initially we are trying to capture using an A7 II, Hero 5 neither of those sources does the capture card detect or bring in the video. We took our Nikon 7100 and set to 720 and we are getting video into the system.

I am assuming that we can capture two Sid inputs and the one hdmi all at the same time or is that not going to happen?

I noticed in another post the capture had to be set to 720p50. We are running win 10 pro
Offline
User avatar

Xtreemtec

  • Posts: 3422
  • Joined: Wed Jan 02, 2013 11:48 am
  • Location: The Netherlands

Re: A7III no longer works with UltraStudio Mini Recorder

PostWed Mar 06, 2019 7:57 pm

Hi Neil,
No that card will only input 1 channel at a time. It has more inputs so you can switch between them in software to select which source you want to capture from. Like a TV were you can choose which input you want to have as a source. ;)
Only the modern Decklink Duo, Decklink Quad and 8K Pro have more channels then 1.

The Card you bought is a rather old card!! As you bought it from ebay are you even sure it is a good working one? It might be defective!
Also did you install the new Desktop Video 11 software? And if so did you get a promt to update the firmware of the card? If not your card is not active correct in the computer.

Image
Daniel Wittenaar .:: Xtreemtec Media Productions ::. -= www.xtreemtec.nl =-
4K OBV Trailer, ATEM TVS HD, 1M/E 4K, 4M/E Broadcast Studio 4K, Hyperdeck Studio Mini, Ursa Broadcast 4K, 4K fiber converters with Sony Control
Offline

NChaney

  • Posts: 3
  • Joined: Wed Mar 06, 2019 10:19 am
  • Real Name: Neil Chaney

Re: A7III no longer works with UltraStudio Mini Recorde

PostThu Mar 07, 2019 12:10 pm

Thank you for the diagram. The card does work and yes it is old, however we only stream a couple times a year so it was the right price for our purpose.

It is capturing in 1080 it was a matter of I got in there and started experimenting! The Sony A7 II still does not work but we have other options.

I am hopeful my second channel of Sdi does work we were plugging into the wrong port.

Neil
Offline
User avatar

Xtreemtec

  • Posts: 3422
  • Joined: Wed Jan 02, 2013 11:48 am
  • Location: The Netherlands

Re: A7III no longer works with UltraStudio Mini Recorder

PostThu Mar 07, 2019 7:08 pm

SDI Input A would be the only port that would work in SDI input mode. Because it is a 3D card. The SDI in B port is only for 3D purposes. ;)
Daniel Wittenaar .:: Xtreemtec Media Productions ::. -= www.xtreemtec.nl =-
4K OBV Trailer, ATEM TVS HD, 1M/E 4K, 4M/E Broadcast Studio 4K, Hyperdeck Studio Mini, Ursa Broadcast 4K, 4K fiber converters with Sony Control
Offline

NChaney

  • Posts: 3
  • Joined: Wed Mar 06, 2019 10:19 am
  • Real Name: Neil Chaney

Re: A7III no longer works with UltraStudio Mini Recorder

PostThu Mar 07, 2019 7:14 pm

Thank you that is good to know.
Offline
User avatar

milehighsounds

  • Posts: 1
  • Joined: Sun Apr 07, 2019 1:57 pm
  • Real Name: Reuben Samuel

Re: A7III no longer works with UltraStudio Mini Recorder

PostSun Apr 07, 2019 3:12 pm

Hi everyone!

I just wanted to let you know that after countless sessions of trying just about everything under the sun to get the A7iii to work with my BMD Ultrastudio Mini Recorders (swapping cables, swapping UMRs around with other working cameras simultaneously running through the same computer, countless reboots, switching the System Preferences BlackMagic Desktop Video settings from SDI and back to HDMI etc... along with various permutations of the above "fix attempts"), the solution that worked for me was to cycle HDMI Info Display from On to Off whilst connected via HDMI. This is assuming that you have the camera set to 1080i of course. As random and voodoo as this solution seems, I have replicated this as being successful, at least on my side. I'm not sure why but perhaps the menu setting switch refreshes, declares and negotiates the appropriate/compatible HDMI settings effectively to the UMR this way.

Please report back here with results.

Thanks so much :)
Reuben "Blastique" Samuel
Founder at Mile High Sounds
Ableton Certified Trainer

Mile High Sounds is a proud partner of silentdiscotek - multi-channel audio via headphones over distances of up to 300 metres! Contact us to learn more.
Offline

Deanan DaSilva

  • Posts: 2
  • Joined: Fri Jan 29, 2016 11:32 pm

Re: A7III no longer works with UltraStudio Mini Recorder

PostThu Apr 25, 2019 11:29 pm

Toggling TC on/off (either setting) worked for me but only after I reset the mini recorder.
Offline

InyangEffiong

  • Posts: 3
  • Joined: Thu May 18, 2017 4:20 pm

Re: A7III no longer works with UltraStudio Mini Recorder

PostThu May 09, 2019 1:38 pm

HDMI set to
1080i
HDMI Control On

Works
Offline

rustyhodge

  • Posts: 2
  • Joined: Wed May 15, 2019 3:48 am
  • Real Name: Rusty Hodge

Re: A7III no longer works with UltraStudio Mini Recorder

PostWed May 15, 2019 5:12 am

I am having a similar problem with a Sony RX100M6. I've tried your suggestions above but it doesn't seem to solve the issue. I'm wondering if there is some other issue like the color space/ format that needs to be set as well.

I also have a Fuji XT3 which works fine with the same Mini Recorder, and the RX100M6 I've tested the cables going to a TV which works fine as well.

So it seems something funky about the Sony's output that the Mini Recorder doesn't like.

There is some handshaking going on between the camera and the Mini Recorder, if you have HDMI Info Display turned on, and plug the camera into the Mini Recorder, the camera screen goes blank. Also, if you switch between SDI and HDMI, the screen comes back when switched to SDI in the Desktop Video Setup app. So the Sony seems to know it's talking to the HDMI, but it's not outputting a format that is recognized.

Bummer, because these little RX100 cameras look great in low light and are quite compact.

Return to Getting Started

Who is online

Users browsing this forum: RazvanBA and 7 guests