Video Assist 4k - 1080i50 not usable!

The place for questions about shooting with Blackmagic Cameras.
  • Author
  • Message
Offline

Robert Betzner

  • Posts: 248
  • Joined: Fri Sep 28, 2012 7:54 am
  • Location: Cologne, Germany

Video Assist 4k - 1080i50 not usable!

PostFri Dec 01, 2017 3:25 pm

Hi,

we tried today to use the video assist 4k with a standard 1080i50 SDI signal.
The Video Assist is smply not usable with this (standard production) format. It stutters and seems to deinterlace the signal very badly.

Blackmagic - pleas fix that in the next firmware update because we do most of our work in 1080i50 as this is still the most used format in live production.

Any word on this serious issue?

Thanks

Robert
Online

Denny Smith

  • Posts: 7090
  • Joined: Thu Aug 01, 2013 4:19 pm
  • Location: USA, Northern Calif.

Re: Video Assist 4k - 1080i50 not usable!

PostFri Dec 01, 2017 6:52 pm

That is strange, it is supposed to support 1080i50-60 signals as well as interlaced SD signals. Is the VA set for 50Hz. Perhaps your Unit is got an issue? If so, you should contact the regional BM Supoirt office in yiur area.

I Will give the VA (HD model) at work a test today and see if it works with 1080i from the Ursa. It was displaying a 1080i signal from a Canon DSLRs ok.
Cheers
Denny Smith
SHA Productions
Offline

Robert Betzner

  • Posts: 248
  • Joined: Fri Sep 28, 2012 7:54 am
  • Location: Cologne, Germany

Re: Video Assist 4k - 1080i50 not usable!

PostFri Dec 01, 2017 8:07 pm

Denny,

we have 4x VA4k and all of them show the issue. Make sure to feed a real interlaced 1080i50 signal to the VA. If I switch the Ursa to 1080p the VA will show 1080p50 correctly and smooth. But as soon as I switch to 1080i50 it stutters and shows strange deinterlacing artifacts.

So this must be a firmware issue. I tested it on the same output with a Righton 7inch SDI monitor which shows a correct and smooth 50i signal.

Cheers

Robert
Offline
User avatar

Xtreemtec

  • Posts: 1587
  • Joined: Wed Jan 02, 2013 11:48 am
  • Location: The Netherlands

Re: Video Assist 4k - 1080i50 not usable!

PostFri Dec 01, 2017 8:39 pm

What source are you using?? Is it real 1080I or PSF?
Daniel Wittenaar .:: Xtreemtec Media Productions ::. -= www.xtreemtec.nl =-
4K OBV, ATEM TVS HD, Production Studio 4K, 2M/E Broadcast Studio 4K, Hyperdeck Studio, SONY FS7 4K, JVC HM700 Full HD Camera
Offline

Denis Kazlowski

  • Posts: 51
  • Joined: Tue Nov 28, 2017 12:54 am
  • Location: NJ - USA

Re: Video Assist 4k - 1080i50 not usable!

PostFri Dec 01, 2017 9:04 pm

Robert Betzner wrote:Hi,

we tried today to use the video assist 4k with a standard 1080i50 SDI signal.
The Video Assist is smply not usable with this (standard production) format. It stutters and seems to deinterlace the signal very badly.

Blackmagic - pleas fix that in the next firmware update because we do most of our work in 1080i50 as this is still the most used format in live production.

Any word on this serious issue?

Thanks

Robert


Sorry you had trouble.

This post does not leave them BM, any steps on how to reproduce your problem.
It would help if you said we connected BM Video Assist Model X, with Software Version Y, to 1080i50 camera of Brand Z set to shoot at this rate and output 1080i50 on SDI channel Q.

Where X, Y, Z and Q are imperative to be able to reproduce. Otherwise they'll only do the following - clock a SDI PC card with color bars to 1080i50 and connect it to the their version of the Video Assist display and say 'works'.

Also I would definitely use this web-form
https://www.blackmagicdesign.com/support/contact/email
or dial here anywhere here
https://www.blackmagicdesign.com/support/contact/phone
Online

Denny Smith

  • Posts: 7090
  • Joined: Thu Aug 01, 2013 4:19 pm
  • Location: USA, Northern Calif.

Re: Video Assist 4k - 1080i50 not usable!

PostFri Dec 01, 2017 9:51 pm

If you are using an Ursa set to 1080p50, then switching the output to 1080i50 with the output option selection, then the camera is probably outputting a 1080psf signal, as do most of the other BM Cinema cameras when set to 1080i output. That said, the VA can handle a 1080psf24 signal, I have tested that, not sure about how it does with the other frame rates. Will give this a try and let you know.
Cheers
Denny Smith
SHA Productions
Offline

Denis Kazlowski

  • Posts: 51
  • Joined: Tue Nov 28, 2017 12:54 am
  • Location: NJ - USA

Re: Video Assist 4k - 1080i50 not usable!

PostFri Dec 01, 2017 10:30 pm

Denny Smith wrote:If you are using an Ursa set to 1080p50, then switching the output to 1080i50 with the output option selection, then the camera is probably outputting a 1080psf signal, as do most of the other BM Cinema cameras when set to 1080i output. That said, the VA can handle a 1080psf24 signal, I have tested that, not sure about how it does with the other frame rates. Will give this a try and let you know.
Cheers


EDIT: Did not read.

Return to Cinematography

Who is online

Users browsing this forum: Jamie LeJeune, Kim Janson, Robert Niessner and 15 guests