Page 1 of 1

UMP: Crashes and skewed display

PostPosted: Tue Mar 06, 2018 10:46 pm
by Theofanis Kavvadas
I updated my UMP a month ago. Since then, some problems have been surfacing.

Some days the camera works just as it should. But like today, it almost cost us the whole shooting day. When I started the camera on set, the display had these 8 bit Nintendo colors and bars all over the place, even in menus. When I turned the camera off and back on, the fan started but the screen remained dark. After a minute of waiting I turned the camera off. Back on. Nothing.

I repeated this, unloaded the memory cards, changed batteries, nothing.

I let the camera off for 5 minutes.

Upon restart, bang, everything fine, like nothing ever happened. Until 2-3 minutes in, the screen went Nintendo again. I tried to enter the playback mode to check if there was something wrong with the footage I shot, since the display told me that the world's colors had been compressed to only 256 different ones. While reading the memory (Lexar 3500x CFast 2.0 128GB) the camera crashed, fan kept whirring but the camera's display just stayed offline.

Finally, after 10 or so more restarts, the camera came back on without the funky colors. It stayed on until we got the scene done. But that was one sweaty troubleshooting when everyone else was waiting for the camera to figure out if it wanted to join the production or not.

When I got back home I checked the footage: no problem there so phew.

Is anyone else experiencing similar behavior? I'm about to start a feature in two weeks and I'm not overly confident that UMP will get the job done.

Re: UMP after 4.9 update: crashes and skewed display

PostPosted: Wed Mar 07, 2018 8:54 am
by Robert Niessner
It is highly unlikely that this has something to do with the 4.9 update. Otherwise this forum would be full with complaints. So please change your misleading title.

This sounds like failing hardware and I would urge you to contact Blackmagic Design support as soon as possible.

Re: UMP after 4.9 update: crashes and skewed display

PostPosted: Wed Mar 07, 2018 10:54 am
by Theofanis Kavvadas
Sure, I can change the title. I named it this way since I didn't alter anything in the way I treated the camera and these things started to occur just after the update.

So: UMP after 4.9 update: crashes and skewed display -> UMP: Crashes and skewed display

RMA has been contacted. Let's see what happens next.

Re: UMP: Crashes and skewed display

PostPosted: Wed Mar 07, 2018 11:39 am
by Robert Niessner
Thanks, Theofanis.
Please keep us updated how the RMA process worked out for you.

Re: UMP: Crashes and skewed display

PostPosted: Thu Mar 08, 2018 11:41 am
by Theofanis Kavvadas
RMA done. Once again, good response time and customer service. Too bad it's already a second time I have to send my UMP back.