Windows does not use GPU, Mac does

Get answers to your questions about color grading, editing and finishing with DaVinci Resolve.
  • Author
  • Message
Offline

Roman78

  • Posts: 3
  • Joined: Mon Dec 30, 2019 8:11 am
  • Real Name: Roman Oswald

Windows does not use GPU, Mac does

PostFri Jan 10, 2020 6:51 pm

Hello everyone.

I was wondering about the best configuration to edit videos just for hobby. So I installed Davinci Resolve on my older 2010 MacPro. That is running quite good, but I noticed the CPU just get 30% utilization. A 5 minute Video 1080P 50 FPS takes about 6 Minutes.

So I read a little and I discovered that the GPU does the most work. On the MacPro I have a GTX 680, this one has no hardware H264 or H265 Support. On the other side of the desk is my Gaming Computer, an i7-4790K with a RX480. That one has hardware H264 and H265 support. So I installed Davinic on there. The same 5 minutes Video takes double the time. And I discovered CPU is running on 100% and GPU on 0%.

So somehow Mac does us the slower GPU and not the 12 Cores of the CPU. On the other hand Windows does it just the other way around. So I suppose I miss something on my Windows Computer? OS is Windows 10 indeed.
Offline

Jim Simon

  • Posts: 5630
  • Joined: Fri Dec 23, 2016 1:47 am

Re: Windows does not use GPU, Mac does

PostSat Jan 11, 2020 4:29 pm

The difference isn't between Mac and Windows, it's between nVidia and AMD.

nVidia is better.
Offline

Uli Plank

  • Posts: 5675
  • Joined: Fri Feb 08, 2013 2:48 am

Re: Windows does not use GPU, Mac does

PostSat Jan 11, 2020 8:37 pm

The hardware support is free under MacOS, while you need the Studio version for PC.
Resolve Studio and Fusion Studio under MacOS Mojave 10.14.6
iMac 2017 Radeon Pro 580 8 GB VRAM and 32 GB RAM
Mac mini 16 GB RAM plus eGFX Breakway Radeon RX 580
Offline

Mike Manus

  • Posts: 40
  • Joined: Sun Jan 21, 2018 5:51 am

Re: Windows does not use GPU, Mac does

PostSat Jan 11, 2020 10:11 pm

Did you check preferences>system to make sure the gpu is enabled?
Offline

Roman78

  • Posts: 3
  • Joined: Mon Dec 30, 2019 8:11 am
  • Real Name: Roman Oswald

Re: Windows does not use GPU, Mac does

PostThu Jan 23, 2020 12:28 pm

Thanks for the Support :D

Jim Simon wrote:The difference isn't between Mac and Windows, it's between nVidia and AMD.

nVidia is better.


Interesting, on a MAC Nvidia is out of support. The last Mac containing a Nvidia GPU is the 2013 iMac. On Mac they go the AMD-Only way since then. Also the AMD has hardware H264 and H265 support and the somewhat older Nvidia GTX-680 does not.

Uli Plank wrote:The hardware support is free under MacOS, while you need the Studio version for PC.


Hmmmm that would prefer the Mac Way. Or sell the MacPro and buy Resolve. Hmmm or just buy a Vega for the MacPro.

Mike Manus wrote:Did you check preferences>system to make sure the gpu is enabled?


I'll will have a look at that.

Return to DaVinci Resolve

Who is online

Users browsing this forum: Google Feedfetcher, ktomoda, MSN [Bot], Talleyran and 57 guests