Resolve: No sound at all

Get answers to your questions about color grading, editing and finishing with DaVinci Resolve.
  • Author
  • Message
Offline

Tomek Pawlowicz

  • Posts: 79
  • Joined: Wed Feb 13, 2013 9:28 am
  • Location: Cisownica, Poland

Resolve: No sound at all

PostWed May 11, 2016 10:03 am

Hi guys.

I have problem with DaVinci Resolve 12.5 base version.
Audio playback is not working for me at all.
I have unchecked mute buttons, I tried method with new user. No luck.

Any clues?
---------------
Tomek Pawlowicz
Offline
User avatar

Simon Dayan

  • Posts: 153
  • Joined: Tue Feb 04, 2014 10:39 am
  • Location: West Hollywood, Los Angeles,CA

Re: Resolve: No sound at all

PostWed May 11, 2016 11:38 am

Hi,
Did you checked the option "Use System Audio Output" if not
Go to :
Preferences ----> Video I/O and GPU ---->Use System Audio Output
Offline

Tomek Pawlowicz

  • Posts: 79
  • Joined: Wed Feb 13, 2013 9:28 am
  • Location: Cisownica, Poland

Re: Resolve: No sound at all

PostWed May 11, 2016 11:39 am

Hi Simon.

Yes, I did. Sorry to not mentioning that.

No sound for now :/
---------------
Tomek Pawlowicz
Offline
User avatar

Simon Dayan

  • Posts: 153
  • Joined: Tue Feb 04, 2014 10:39 am
  • Location: West Hollywood, Los Angeles,CA

Re: Resolve: No sound at all

PostWed May 11, 2016 12:10 pm

o.k, can you please put more info on your OS PC win 7,8,10... MAC?
also can you hear sound thru VLC or Media Player when Resolve is off?
the format is: MP4 ,Mov ,Mp3 ,Wav....?
Offline

Tomek Pawlowicz

  • Posts: 79
  • Joined: Wed Feb 13, 2013 9:28 am
  • Location: Cisownica, Poland

Re: Resolve: No sound at all

PostWed May 11, 2016 12:20 pm

Sure.
It is Mac OS X 10.11.3.
File format is aiff, mp3, wav no matter I cant hear a thing. BMCC clips have audio waveform but it can't (edit) be hear as well.
I can hear sound thru VLC, iTunes and any other kinds of software.
---------------
Tomek Pawlowicz
Offline
User avatar

Simon Dayan

  • Posts: 153
  • Joined: Tue Feb 04, 2014 10:39 am
  • Location: West Hollywood, Los Angeles,CA

Re: Resolve: No sound at all

PostWed May 11, 2016 12:38 pm

mmmm interesting.... it could be a bug

Remove DR - double-click the Uninstall Resolve icon from the DaVinci Resolve folder in Applications.
and try a new fresh installation "DR 12.5 Beta 2" and see if it's working .
Offline

Tomek Pawlowicz

  • Posts: 79
  • Joined: Wed Feb 13, 2013 9:28 am
  • Location: Cisownica, Poland

Re: Resolve: No sound at all

PostWed May 11, 2016 1:34 pm

Will try it and let you know.

Thank you for your time.
---------------
Tomek Pawlowicz
Offline

Tomek Pawlowicz

  • Posts: 79
  • Joined: Wed Feb 13, 2013 9:28 am
  • Location: Cisownica, Poland

Re: Resolve: No sound at all

PostFri May 13, 2016 11:34 am

Simon Dayan wrote:mmmm interesting.... it could be a bug

Remove DR - double-click the Uninstall Resolve icon from the DaVinci Resolve folder in Applications.
and try a new fresh installation "DR 12.5 Beta 2" and see if it's working .


No luck with that. Still no sound.
---------------
Tomek Pawlowicz
Offline
User avatar

Simon Dayan

  • Posts: 153
  • Joined: Tue Feb 04, 2014 10:39 am
  • Location: West Hollywood, Los Angeles,CA

Re: Resolve: No sound at all

PostFri May 13, 2016 11:45 am

try to run Repair Verify Disk Permissions

Open the Terminal application (found in /Applications/Utilities/) and use the following syntax to verify a volumes permissions, this will verify the default root volume of a Mac:

sudo /usr/libexec/repair_packages --verify --standard-pkgs /

restart and I hope it will solve your problem!
Offline

Tomek Pawlowicz

  • Posts: 79
  • Joined: Wed Feb 13, 2013 9:28 am
  • Location: Cisownica, Poland

Re: Resolve: No sound at all

PostFri May 13, 2016 12:57 pm

Simon Dayan wrote:try to run Repair Verify Disk Permissions

Open the Terminal application (found in /Applications/Utilities/) and use the following syntax to verify a volumes permissions, this will verify the default root volume of a Mac:

sudo /usr/libexec/repair_packages --verify --standard-pkgs /

restart and I hope it will solve your problem!


Thank you for your time Simon, but the problem won't go away.
---------------
Tomek Pawlowicz
Offline

Tomek Pawlowicz

  • Posts: 79
  • Joined: Wed Feb 13, 2013 9:28 am
  • Location: Cisownica, Poland

Re: Resolve: No sound at all

PostFri May 13, 2016 1:06 pm

I've tried to create new admin account and it is the same also.
The same problem for Studio Version and Resolve 12 and 11.
No luck for me.
---------------
Tomek Pawlowicz
Offline
User avatar

Simon Dayan

  • Posts: 153
  • Joined: Tue Feb 04, 2014 10:39 am
  • Location: West Hollywood, Los Angeles,CA

Re: Resolve: No sound at all

PostFri May 13, 2016 1:19 pm

Hi Tomek,
well it looks like you need to go with a new fresh OS system format and if this is not going to help you
then it can be a beta bug !but i don't see other users that complain on audio problem !
sorry it didn't work for you...
i am working on EL Capitan 10.11.4 and i don't have sound problem .
so format and install a new OS thats my final tip :geek:
Offline

Brennon Anderson

  • Posts: 4
  • Joined: Tue May 17, 2016 1:05 am

Re: Resolve: No sound at all - PLEASE HELP!!!

PostWed May 18, 2016 10:41 pm

I have been editing my video with sound for the past few hours and now when I get to the last clip I need to do sound on I have the same problem as mentioned here. I tried all the same things (except I'm on PC so the sudo command thing is irrelevant), Re-installing, restarting, everything.

I have a hard deadline of tomorrow night to get this video done and I can't go back to regular version 12 since my project will not show up PLEASE HELP!!!
Offline

Brennon Anderson

  • Posts: 4
  • Joined: Tue May 17, 2016 1:05 am

Re: Resolve: No sound at all

PostWed May 18, 2016 11:49 pm

I figured out my sound issue. Somehow the player got muted so I unmuted it. I noticed the button on the cinema viewer (ctrl+f) was muted so I unmuted it and I have sound again. I'm 99% sure I didn't mute it though...
Offline

ChristopherSorlie

  • Posts: 1
  • Joined: Mon Apr 03, 2017 6:40 pm

Re: Resolve: No sound at all

PostMon Apr 03, 2017 6:46 pm

I just bought a new iMac 10 12.2 I don't get any sound at all. No audio file whatsoever! Could really use some help.
Offline

Uli Plank

  • Posts: 3683
  • Joined: Fri Feb 08, 2013 2:48 am

Re: Resolve: No sound at all

PostTue Apr 04, 2017 3:00 am

In general or with Resolve only?
Resolve Studio and Fusion Studio
iMac 2017 Radeon Pro 580 8 GB VRAM and 32 GB RAM
Offline

Ben Sachs

  • Posts: 3
  • Joined: Thu Nov 02, 2017 9:23 pm

Re: Resolve: No sound at all

PostThu Nov 02, 2017 9:30 pm

The audio works for every application, but resolve. I have tried so many things for it to work, I am giving up. I was hoping I could get some assistance, especially from an employee. What happens is I hit the start button to play the clips, but no sound is emitted by my headphones or speaker. Thanks
I have 14, not beta.
Offline

Kye Leslie

  • Posts: 61
  • Joined: Sun Mar 12, 2017 7:18 am

Re: Resolve: No sound at all

PostWed Jan 03, 2018 11:48 am

Just encountered this problem myself.

I have Mac OSX 10.13.2, DR Studio 14.1.1.005

I was working on a project and doing final tweaking and lost all audio from DR. All other applications still have sound. I tried restarting DR, loading completed projects, I checked that nothing was muted (on GUI or Viewer mode), I switched to Fairlight Tab but no sound from DR under any circumstances.

What I did immediately prior to losing all audio was to go into preferences and change the default transition duration. I suspect something in the preferences has gone screwy when I changed the setting but I'll continue with the painful process of restarts/reinstallations/etc and report back if I find a fix.

(Edit: I should add that DR performance seems to have taken a huge hit too, I was playing at ~23+fps and some parts are down to 6fps now with huge lag after I hit play)
Offline

Kye Leslie

  • Posts: 61
  • Joined: Sun Mar 12, 2017 7:18 am

Re: Resolve: No sound at all

PostWed Jan 03, 2018 1:02 pm

Just restarted computer and upgraded to DR 14.2.0.012 and still no sound in any projects.

What's next?
Offline

Kye Leslie

  • Posts: 61
  • Joined: Sun Mar 12, 2017 7:18 am

Re: Resolve: No sound at all

PostWed Jan 03, 2018 1:45 pm

My sound is now fixed. I have no idea what changed, I left the computer to go do something else and it went to sleep. I thought of another thing to try, woke it up, ran DR and it works fine.
Offline
User avatar

Jed Mitchell

  • Posts: 80
  • Joined: Tue Nov 03, 2015 11:04 pm
  • Location: New York, NY

Re: Resolve: No sound at all

PostWed Jan 03, 2018 6:24 pm

This is probably *not* what's causing all the issues in this thread, but I've noticed since DR14 that audio playback will regularly mute itself when switching between timelines in either the Edit or Delivery pages. I had a bunch of long renders a few weeks ago that needed to be redone because the sound simply didn't write to the output file. Toggling sound on either of those pages has no effect, it's like the system just forgets to process the audio mix.

The workaround I've found has been (when this occurs and I randomly lose audio playback): go to either the Fairlight or Color page, toggle the mute button on that page, then switch to the page I was trying to work on (either Edit or Delivery) and audio playback will return. This only seems to work on Fairlight & Color for some reason, other pages don't respond to any commands related to audio until you've gone back to either of those pages and re-enabled it.

This bug doesn't seem to happen on every project, but it's consistent enough that I'm now always checking for it before rendering anything (or if I'm trying to make changes on the Edit page).
"It's amazing what you can do when you don't know you can't do it."

System:
DR15.2 | Win10 | i9 7940X | 128GB RAM | 2x 1080 Ti | 960Pro Cache Disk
Offline

Gilbert Cumming

  • Posts: 8
  • Joined: Tue Apr 29, 2014 9:13 am

Re: Resolve: No sound at all

PostThu Jan 04, 2018 12:11 pm

I have the same problem with Resolve on a win7 OS machine. I tried anything without success. For some reason audio is a problem for resolve. In the media room it shows there is audio and the meters give signal, but in the edit room the meters show nothing and there is no sound. I think it is a bug.
Offline

Gernot Grupe

  • Posts: 4
  • Joined: Mon Dec 18, 2017 8:59 pm
  • Location: Leipzig

Re: Resolve: No sound at all

PostThu Jan 04, 2018 9:16 pm

Just restarted computer and upgraded to DR studio 14.2.0.012 and still no sound in any projects.

I'm switch beetween studio and free version, nothing helps.
After some new DR intallations and restarts the sound comes back!
???

------------------------------------------
DR studio 14.2.0.012

Driver Description: NVIDIA GeForce GTX 950M
Driver Provider: NVIDIA
Driver Version: 23.21.13.8859 (GeForce 388.59)
Driver Date: 05-Dec-2017

Audio Adapter: Intel Skylake RealTek PCH-H - High Definition Audio Controller
Driver Version: 6.0.1.7730
Driver Date: 26-Jan-2016

OS: Windows 10 Pro
Processor Name: Intel Core i7-6700HQ
Computer Brand Name: HP HP ENVY Notebook
Total Memory Size: 16 GBytes
Drive Model: SAMSUNG SSD 512 GB MZNTE512HMJH-000H1
DaVinci Resolve 15.2 Studio
NVIDIA GeForce GTX 950M
23.21.13.8912
Intel Skylake RealTek PCH-H - High Definition Audio Controller
Windows 10 Pro
Intel Core i7-6700HQ
HP HP ENVY Notebook 16 GBytes
SAMSUNG SSD 512 GB MZNTE512HMJH-000H1
Offline

Tricked

  • Posts: 1
  • Joined: Wed Jan 24, 2018 8:49 am
  • Real Name: Kit Lubold

Re: Resolve: No sound at all

PostWed Jan 24, 2018 9:40 am

Hi,

If you've exhausted all options above and are running Resolve on a PC then the following may get you back on track. This concept may work for OSX users.

- First, close all windows/apps then launch a web browser of your choice.
- Next, launch resolve, open your project, and bring up a nice chunk of clip that you know to have audio. Allow the clip to play. (audio meters should be bouncing)
- Be sure your audio output device is set to a medium level.
- As the clip in your project continues to play, press and hold the right "Alt" key then tap the "Tab key once. This should allow you to step out of Resolve and into the web browser you opened earlier.
- While in your web browser, navigate your mouse to the small speaker icon located on the lower/right corner of the task bar. Right click on the speaker icon and select "Open Volume Mixer"
- With the Volume Mixer open, locate the audio track on the mixer that is assigned to Resolve.
- Give the volume slider on the Resolve track a little jiggle.
This should pop your sound right back in there.

Cheers!
Offline

wrexony

  • Posts: 1
  • Joined: Wed Jan 31, 2018 12:53 pm
  • Real Name: warrick sony

Re: Resolve: No sound at all

PostWed Jan 31, 2018 2:44 pm

I have no sound either. Have tried everything. Meters were moving now they don't. Nowhere in the preferences does it give an option for sound output via computer or sound card. Weirdly when I render the movie the sound exports ok.??? very glitchy software
Offline

Byron Dickens

  • Posts: 123
  • Joined: Sat Jan 20, 2018 7:34 pm

Re: Resolve: No sound at all

PostWed Jan 31, 2018 5:56 pm

I thought I had that issue as well until I remembered something. Being a musician, most of what I do is audio recording and the vast majority of my projects are recorded at 24bit / 96 KHz, so the default for my audio interface (focusrite 18i20) is set to that. If I have been recording or mixing earlier that day, I have to turn the focusrite off and back on in order to get sound from anything at a different bit depth & samplerate.

Just a stab in the dark.
DR 14.3 W10 Home. Core i7 3.4 GHz. 16GB RAM. Intel HD graphics 530.
Offline

Charles Lyons

  • Posts: 33
  • Joined: Mon Dec 04, 2017 8:18 pm

Re: Resolve: No sound at all

PostTue Mar 06, 2018 12:27 pm

There's something seriously wrong with the audio engine in Resolve.

I was editing last night, quit (while on the Color page), relaunched it tonight (same audio interface as always, same settings, no change from last night) and no audio playback in Color, Edit, or Media pages - but audio plays just fine on the Fairlight page (just as it does outside of Resolve). Relaunching Resolve multiple times does not help. Turning the Mixer panel on and off does not help. Reloading the timeline (switching to another timeline and back) does not help. Quitting (and saving) from the Fairlight page and relaunching does not help. I can see the meters bouncing, but there is no audio playback.

It's very difficult to get work done when this sort of thing happens.
Resolve 14.3.0.014
iMac Pro 10-core 3.0 GHz Xeon
64GB RAM / Vega 64 GPU w 16GB VRAM / 2TB SSD
High Sierra 10.13.4 (17E199)
Offline

Peter Chamberlain

Blackmagic Design

  • Posts: 4985
  • Joined: Wed Aug 22, 2012 7:08 am

Re: Resolve: No sound at all

PostTue Mar 06, 2018 1:26 pm

Can you back up your database, export you activate projects and update to 14.3
DaVinci Resolve Product Manager
Offline

Destenee04

  • Posts: 3
  • Joined: Thu Feb 08, 2018 9:14 pm
  • Real Name: Destenee mckenzie

Re: Resolve: No sound at all

PostThu Mar 22, 2018 7:11 am

I had this same problem a couple months ago. I was able to fix it by right clicking on the clip and selecting "clip attributes". Then i went to the audio tab and changed the format around. My clips had 8 audio tracks so i changed it to "mono" and changed the number of tracks to 8 and i was able to get audio from the main timeline. Hope it helps.
Offline

Hugh Jo

  • Posts: 1
  • Joined: Wed Mar 28, 2018 10:11 pm
  • Real Name: hugh jo

Re: Resolve: No sound at all

PostWed Mar 28, 2018 10:17 pm

Simon Dayan wrote:Hi,
Did you checked the option "Use System Audio Output" if not
Go to :
Preferences ----> Video I/O and GPU ---->Use System Audio Output


What does it mean if I cannot select "use system audio output"? (grayed out)
Offline

jaryszek

  • Posts: 4
  • Joined: Mon Apr 23, 2018 9:43 am
  • Real Name: Łukasz Jarych

Re: Resolve: No sound at all

PostMon Apr 23, 2018 10:03 am

Hi Guys,

i have the same problem as above.

My preferences are Image

I tried to unnistal da vinci 15 and install da vinci 14 but still the same.
What can i do with this?

What is this bug?

MY speakers are set up to 16 bit 48 000 Hz.

Please help,
Jacek
Offline

Eamonster

  • Posts: 2
  • Joined: Tue Apr 24, 2018 4:55 pm
  • Real Name: Eamonn McLoughlin

Re: Resolve: No sound at all

PostTue Apr 24, 2018 5:02 pm

Yeah same here on DR 15.0b1
It was fine with 14.2, but with 14.3 it was okay for a few seconds before video and audio became glitchy and then it came to a complete halt.
Now in 15.0b1 there's no sound whatsoever, even though the meter is jumping up and down.
There's nothing wrong with sound on other apps etc.
What's the point in having great colour and now Fusion tools when they can't get basics like sound right?
Dear oh dear.

Just hope they get it RESOLVED soon (groan).
Offline

Igmemb0

  • Posts: 1
  • Joined: Thu Apr 26, 2018 6:05 am
  • Real Name: Greg A Obi

Re: Resolve: No sound at all

PostThu Apr 26, 2018 6:15 am

Hey so i tried something and it worked! May help or may not but here we go.

Go to the Divinci Resolve tab at the top, then go to Preferences then go to Video and Audio I/O, then go to Speaker Setup, and under Speaker Configuration click use System Setting.

That's what worked for me. Note that i didn't change this before, it did it by itself.
Offline

Eamonster

  • Posts: 2
  • Joined: Tue Apr 24, 2018 4:55 pm
  • Real Name: Eamonn McLoughlin

Re: Resolve: No sound at all

PostFri Jun 15, 2018 2:52 pm

Solution

I looked it up on a different thread in this forum and the solution, if you're on Windows 7 is to...
1. Go to the "Speaker" icon in the task bar at the bottom of your screen. Right click on it and select...
2. "Playback devices" - when you're in there click on "speakers" at the top of the list and select...
3. "Properties" down near the bottom of the window. The "Speaker Properties" window pops up and you select the...
4. "Advanced" tab at the top and in the "Default Format" section, you select "16 bit 48000 Hz (DVD quality).
5. Press Play to test it if you like.

Go back to Resolve and import, then play a file and voila, it'll play audio.

I had my settings at 41000 Hz, which is why it didn't play back.

Resolve is set at 48000 Hz.

Problem solved.

Hope it works for you.
Offline

Kye Leslie

  • Posts: 61
  • Joined: Sun Mar 12, 2017 7:18 am

Re: Resolve: No sound at all

PostSat Oct 13, 2018 5:20 am

Igmemb0 wrote:Hey so i tried something and it worked! May help or may not but here we go.

Go to the Divinci Resolve tab at the top, then go to Preferences then go to Video and Audio I/O, then go to Speaker Setup, and under Speaker Configuration click use System Setting.

That's what worked for me. Note that i didn't change this before, it did it by itself.


I just had this problem come up for me (again), this time in DR 15.0.0.086 and the fix was to change the above setting from Use System Setting (which was what it was set to) to Manual and then back again. Audio came back when I switched to Manual, but I want the system settings so switched back.

I wasn't getting any audio in the meters when I played various clips. It looks like the settings go a bit screwy and this is a way to reset them to good values again.
Offline

Orlando Esponda

  • Posts: 23
  • Joined: Mon Aug 21, 2017 7:49 pm
  • Location: Mexico City

Re: Resolve: No sound at all

PostSun Oct 14, 2018 10:16 pm

Eamonster wrote:Solution

I looked it up on a different thread in this forum and the solution, if you're on Windows 7 is to...
1. Go to the "Speaker" icon in the task bar at the bottom of your screen. Right click on it and select...
2. "Playback devices" - when you're in there click on "speakers" at the top of the list and select...
3. "Properties" down near the bottom of the window. The "Speaker Properties" window pops up and you select the...
4. "Advanced" tab at the top and in the "Default Format" section, you select "16 bit 48000 Hz (DVD quality).
5. Press Play to test it if you like.

Go back to Resolve and import, then play a file and voila, it'll play audio.

I had my settings at 41000 Hz, which is why it didn't play back.

Resolve is set at 48000 Hz.

Problem solved.

Hope it works for you.


Interesting. I have no sound and unfortunately the audio interface I'm using doesn't support 48000 Hz, only 44100 Hz. But with previous Resolve versions (12-14) this wasn't an issue. Also, if you open a 48000 Hz in vlc or audacity, you can actually hear the sound, so my guess is these apps (as well as previous Resolve versions) have some kind of on the fly sample rate converter.

I'm on linux, so it's good news that system audio is supported now, but it's bad news that only 48000 Hz sample rate is supported.

I still have to find out how to work with audio because for some reason I can't get sound out of my DeckLink Mini Monitor either, but that's a different story. The audio is there, because if I render and playback the file in vlc, you can actually hear the audio.

Anyway, will keep investigating.
Offline

Martin Schitter

  • Posts: 832
  • Joined: Tue Apr 28, 2015 10:41 pm

Re: Resolve: No sound at all

PostSun Oct 14, 2018 11:03 pm

Orlando Esponda wrote:I have no sound and unfortunately the audio interface I'm using doesn't support 48000 Hz, only 44100 Hz. But with previous Resolve versions (12-14) this wasn't an issue. Also, if you open a 48000 Hz in vlc or audacity, you can actually hear the sound, so my guess is these apps (as well as previous Resolve versions) have some kind of on the fly sample rate converter.


it think, this other applications, which use a more flexible kind of audio access (portaudio in many cases), which prioritize output via pulsaudio instead of raw ALSA diver access. pulsaudio doesn't only handle simultaneous output for many active desktop applications, it also supports ob the fly resampling. you can even install pulsaudio-extensions to handle/simulate raw ALSA driver accessibility via this framework -- i.e. enable resampling for resolve as well.

nevertheless it isn't a very nice solution because resampling always lessens the quality and entails additional latency. i therefor would purchase some some kind of USB audio device, which is well supported by ALSA, instead.
Offline

Orlando Esponda

  • Posts: 23
  • Joined: Mon Aug 21, 2017 7:49 pm
  • Location: Mexico City

Re: Resolve: No sound at all

PostMon Oct 15, 2018 12:22 pm

Martin Schitter wrote:
Orlando Esponda wrote:I have no sound and unfortunately the audio interface I'm using doesn't support 48000 Hz, only 44100 Hz. But with previous Resolve versions (12-14) this wasn't an issue. Also, if you open a 48000 Hz in vlc or audacity, you can actually hear the sound, so my guess is these apps (as well as previous Resolve versions) have some kind of on the fly sample rate converter.


it think, this other applications, which use a more flexible kind of audio access (portaudio in many cases), which prioritize output via pulsaudio instead of raw ALSA diver access. pulsaudio doesn't only handle simultaneous output for many active desktop applications, it also supports ob the fly resampling. you can even install pulsaudio-extensions to handle/simulate raw ALSA driver accessibility via this framework -- i.e. enable resampling for resolve as well.

nevertheless it isn't a very nice solution because resampling always lessens the quality and entails additional latency. i therefor would purchase some some kind of USB audio device, which is well supported by ALSA, instead.


Sorry for the confusion: Most of the time I'm on Linux but the on the fly resample I was talking about happened on Windows (I have a dual boot), and happened with previous versions of Resolve. The latest (v15) versions won't resample at all (neither on Linux nor on Windows).

Will try the ALSA trick but I think is not possible. I'm not concerned by the quality degradation if it's only for monitoring.

Return to DaVinci Resolve

Who is online

Users browsing this forum: Bing [Bot], Brad Hurley, Brandon Fowler, bruce alan greene, Bryan Worsley, msilipign and 32 guests