AVCHD no audio support- is there another way?

Get answers to your questions about color grading, editing and finishing with DaVinci Resolve.
  • Author
  • Message
Offline

Edwin Rivera

  • Posts: 149
  • Joined: Wed Aug 03, 2016 4:53 pm

AVCHD no audio support- is there another way?

PostSun Mar 12, 2017 6:01 am

Hi guys

I have some footage filmed on a sony Handycam/ model : HDR-PJ790V and as a result i have no audio because it is an AVCHD file and Davinci doesn't support that

Is there another way that i can import my AVCHD audio to davinci?

Please and thank you so much
Offline

Glenn Venghaus

  • Posts: 357
  • Joined: Wed Jan 01, 2014 9:56 pm
  • Location: Amsterdam , The Netherlands

Re: AVCHD no audio support- is there another way?

PostSun Mar 12, 2017 7:19 am

i have the same with a sony handycam i used a lot and has to do with the audio format in these files. There is a sollition that is relatively fast compared to fully transcoding.
You can do a socalled rewrap of the files. EditReady i have used for this mostly and its lightning fast. Then resolve can read the files with audio.

Or of course you can transcode the files to your targeted editing format for better editing experience.
OSX Sierra 10.12.4, Intel 4790K, 2xNvidia GTX980ti , 32GB ram
Resolve Studio 12.5.6 /14.0, CUDA 8.0.83, Nvidia 10.17.34(378.05.05.05f02),Desktop vid 10.8.6
SSD + TB2 RAID's, Ultrastudio Mini mon TB SDI > HDlinkPro 6ch audio / DPport > Eizo
Offline
User avatar

Erik Wittbusch

  • Posts: 355
  • Joined: Sun Aug 16, 2015 8:06 pm
  • Location: Duisburg, Germany

Re: AVCHD no audio support- is there another way?

PostSun Mar 12, 2017 10:17 am

+1 for Edit Ready.

It's a fixed part of my workflow now.
I just use it to rewrap or transcode instead if copying the files to my media RAID.
Offline

Edwin Rivera

  • Posts: 149
  • Joined: Wed Aug 03, 2016 4:53 pm

Re: AVCHD no audio support- is there another way?

PostSun Mar 12, 2017 9:03 pm

First time i heard of Edit Ready

I just looked more info on it and it's pretty good but it's only for mac

I ask you what are the 2nd best transcoder for PC?

Please and thank you very very much
Offline
User avatar

Leslie Wand

  • Posts: 338
  • Joined: Wed Jul 24, 2013 5:56 am
  • Location: rural nsw, australia

Re: AVCHD no audio support- is there another way?

PostSun Mar 12, 2017 10:53 pm

for general use i use catalyst browse (free) and transcode to xavc-i
www.lesliewand.com.au
Offline
User avatar

Erik Wittbusch

  • Posts: 355
  • Joined: Sun Aug 16, 2015 8:06 pm
  • Location: Duisburg, Germany

Re: AVCHD no audio support- is there another way?

PostMon Mar 13, 2017 7:29 am

It doesn't do batch encodes in the free version and can't rewrap either. Wouldn't recommend that one.
Offline

Sam Steti

  • Posts: 603
  • Joined: Tue Jun 17, 2014 7:29 am
  • Location: France

Re: AVCHD no audio support- is there another way?

PostMon Mar 13, 2017 5:06 pm

Cannot answer for anything else than the moustache software I use on mac...

Edit : http://www.divergentmedia.com/clipwrap
Offline

Edwin Rivera

  • Posts: 149
  • Joined: Wed Aug 03, 2016 4:53 pm

Re: AVCHD no audio support- is there another way?

PostFri Mar 17, 2017 4:23 am

Okay guys im gonna be honest
Since this is the first time i work with changing a video format

I have no idea how to differentiate transcoding vs rewrapping

Can you help me understand better

Please and thank you
Offline

Edwin Rivera

  • Posts: 149
  • Joined: Wed Aug 03, 2016 4:53 pm

Re: AVCHD no audio support- is there another way?

PostFri Mar 17, 2017 4:31 am

Also if i want to transcode footage that im still editing

Does it automatically replace the previous clip in davinci or do i have to drag it?

(Im pretty sure this is a stupid question but i really don't know if there is a chance it could work)

Please and thank you
Offline

Sam Steti

  • Posts: 603
  • Joined: Tue Jun 17, 2014 7:29 am
  • Location: France

Re: AVCHD no audio support- is there another way?

PostFri Mar 17, 2017 11:57 am

You have a plastic bag... You have iron and sand inside...

Re-wrapping turns your plastic bag into paperboard without any change to your iron and sand duo; transcoding changes the bag AND iron and/or sand into something else.
Since Resolve is not begging for wood and oil, changing the bag only is enough and significantly quicker :)

In this case, you should probably replace the clip.
Offline

Edwin Rivera

  • Posts: 149
  • Joined: Wed Aug 03, 2016 4:53 pm

Re: AVCHD no audio support- is there another way?

PostFri Mar 17, 2017 7:31 pm

Thanks sam
That was actually pretty easy to inderstand
I salute you and your learning skills

Thank you very much
Offline

Audacieuse-Galerie Sarl

  • Posts: 13
  • Joined: Sun Aug 27, 2017 3:21 pm
  • Location: Carouge Geneve

Re: AVCHD no audio support- is there another way?

PostWed Sep 13, 2017 9:52 pm

hello

I have same problem:
viewtopic.php?f=21&t=56878&start=500#p363478

Ave you soft name for reencode the avchd in lot? I ave 10000 rush !!!
Offline

Uli Plank

  • Posts: 1749
  • Joined: Fri Feb 08, 2013 2:48 am

Re: AVCHD no audio support- is there another way?

PostThu Sep 14, 2017 1:56 am

Offline

Sam Steti

  • Posts: 603
  • Joined: Tue Jun 17, 2014 7:29 am
  • Location: France

Re: AVCHD no audio support- is there another way?

PostThu Sep 14, 2017 8:44 am

Uli Plank wrote:Simply the best: http://hdcinematics.com/Dali.html

:lol: Very funny because when I wrote the moustache a few posts ago, it wasn't at all about - the probably efficient but win only - Dali but to ClipWrap : look at the logo (and the moustache moves a bit when you launch it or start rewrappings).
Now, this is a mac only tool, to complete Dali's suggestion

Return to DaVinci Resolve

Who is online

Users browsing this forum: Gary Coombs, Google [Bot], Irakly Shanidze, PeterCB and 13 guests