Nested Audio does not work

Get answers to your questions about color grading, editing and finishing with DaVinci Resolve.
  • Author
  • Message
Offline

geoffcbassett

  • Posts: 5
  • Joined: Tue Apr 19, 2016 2:08 pm

Re: resolve 14 audio page No playback

PostMon Apr 24, 2017 7:31 pm

I'm having the same issue, and there is no audio playing on the timeline, only on the clips in the viewer.
Offline

Tomek Sadowski

  • Posts: 15
  • Joined: Sat Dec 24, 2016 3:40 am

Re: resolve 14 audio page No playback

PostMon Apr 24, 2017 7:36 pm

same problem here,
also, no sound playing from edit page

same problem here,
also, no sound playing from edit page

Edit:
(no sound on any page, volume mixer shows audio levels on playback for edit page, but no sound output)

Win10/x64, Realtek Audio (MOBO integrated)
Returned to 12.5.5 :(
Last edited by Tomek Sadowski on Mon Apr 24, 2017 10:10 pm, edited 1 time in total.
Resolve Studio 15.1.1 | Win10Pro 10.0.17134 | i7 2600K | GTX1070 (416.16) | 24GB RAM
Offline
User avatar

Victor van Dijk

  • Posts: 17
  • Joined: Sat Aug 27, 2016 8:32 pm

Re: resolve 14 audio page No playback

PostMon Apr 24, 2017 7:46 pm

I'm having the same problem here.
The Fairlight tab doesn't play back any sounds, nor does it move the playhead by any control.
Certified DaVinci Resolve Studio 15.1.2 End User
Offline

Markus Dollinger

  • Posts: 13
  • Joined: Tue Sep 06, 2016 2:51 pm

Re: resolve 14 audio page No playback

PostMon Apr 24, 2017 8:10 pm

Same here + no audio at all.

Win 10/64 + Motu 828 Mk III Audio Interface
Offline

Andreas Schwarz

  • Posts: 248
  • Joined: Sat Feb 20, 2016 12:57 pm

Re: resolve 14 audio page No playback

PostMon Apr 24, 2017 8:25 pm

...it works on the other pages, but not on the sound page (tried mouse and keyboard)
Offline

Ivar Stolfot

  • Posts: 12
  • Joined: Tue Sep 15, 2015 12:58 pm

Re: resolve 14 audio page No playback

PostMon Apr 24, 2017 8:36 pm

Same here, no audio on playback. Win10 x64, RME audio card.
Offline

Earl Green

  • Posts: 36
  • Joined: Mon Apr 24, 2017 8:40 pm

Re: resolve 14 audio page No playback

PostMon Apr 24, 2017 8:47 pm

It worked once for awhile. But every other time (about 3 times) I have launched the application and had no sound anywhere.
In all cases when using the Fairchild tab, no playback was possible. Play head just froze. And when I went to this tab when sound had been working on the edit tab (the one time), it stopped working.
Wind 10 x64, Focusrite 2i2 (didn't work with internal sound card either).
Offline

Chris Hackett

  • Posts: 4
  • Joined: Mon Apr 24, 2017 10:24 pm

Re: resolve 14 audio page No playback

PostMon Apr 24, 2017 10:32 pm

No audio on edit or audio page. However, if you select the clip in the audio page then go back to audio and hit play, you can hear audio.

Win 10 x64
Realtek Digital Output ALC1150
Offline

Eric Testroete

  • Posts: 35
  • Joined: Mon Feb 06, 2017 4:13 pm

Re: resolve 14 audio page No playback

PostTue Apr 25, 2017 1:56 am

same issue, no audio with gopro mp4's
Offline

Kris Kohuth

  • Posts: 7
  • Joined: Tue Jun 09, 2015 9:15 pm

Re: resolve 14 audio page No playback

PostTue Apr 25, 2017 3:58 am

Same here, with a twist:

Clips with audio placed on the timeline act like they're muted, until the playhead gets about 24 seconds or so in, at which point audio switches on. (The audio is sync, so it's not some strange delay.)
Offline

Denis Naumov

  • Posts: 1
  • Joined: Tue Apr 25, 2017 9:26 am

Re: resolve 14 audio page No playback

PostTue Apr 25, 2017 9:29 am

Got no audio here at all. not on edit page not on audio page. levels are also not moving and yes video has audio. Am I missing something?
Offline

saulojamariqueli

  • Posts: 1
  • Joined: Tue Apr 25, 2017 10:07 am

Re: resolve 14 audio page No playback

PostTue Apr 25, 2017 10:10 am

Hi there,

smae problem here, I am on a Windows system and the audio plays in the source monitor but not in the timeline either on the Edit, Color and Fairlight.

Thanks a lot,
Saulo
Offline
User avatar

Michael Hebo

  • Posts: 30
  • Joined: Thu Jan 12, 2017 7:40 am

Re: resolve 14 audio page No playback

PostTue Apr 25, 2017 11:53 am

Audio worked fine at first, then I switched to the fairlight page, then the program crashed. When I reopened the audio was gone. Went to the audio section in the settings and switched 'enable audio' off and then on again, then I got audio. Then I played through the timeline, then the audio disappeared again.
Resolve Studio 15.2, Pop!_OS 18.10 64-Bit, 32GB RAM, i7-8750H, GTX 1070 8GB, 2TB NVMe
Offline

Maxime Giel

  • Posts: 1
  • Joined: Tue Apr 25, 2017 5:32 pm

Re: resolve 14 audio page No playback

PostTue Apr 25, 2017 5:47 pm

I also have the same issue. No sound or playback in fairlight and very limited sound in edit.
win 10- 64 bit
lexicon I-ONIX U82S external soundcard
Offline

Alan Lindsay

  • Posts: 11
  • Joined: Tue Apr 25, 2017 12:53 am

Re: resolve 14 audio page No playback

PostTue Apr 25, 2017 7:46 pm

Same here, audio will play for a few seconds on the edit timeline, then mute while the video continues. No audio at all on the Fairlight page.

Windows 10/64bit
i7/x99/96GB RAM
Focusrite Forte Audio Controller
Offline

Jason Chen

  • Posts: 35
  • Joined: Tue Sep 22, 2015 5:14 pm

Re: resolve 14 audio page No playback

PostTue Apr 25, 2017 8:04 pm

Same issue here.
No audio play back on timeline. Audio is in wave format.
In Fairlight page, the play head does not move and therefore no sound.
Audio of the clips do play in source viewer.
After clicking over to Fairlight and back to Edit page, hit play and audio does play but only for a few seconds and then gone silent again.

i7-4790K 32GB NVIDIA GeForce GTX 760 2 SSD Drives (One for OS and one for media)
Windows 8.1 64bit OS DaVinci Resolve 14 Beta
Offline

Earl Green

  • Posts: 36
  • Joined: Mon Apr 24, 2017 8:40 pm

Re: resolve 14 audio page No playback

PostTue Apr 25, 2017 9:26 pm

Same issue. Although it did work one time that I opened it, all other times I had no sound.
win10 64 bit, NVIDIA 960M, Focusrite 2i2 (issue also occurred using internal audio).
Offline

John Tarvin

  • Posts: 23
  • Joined: Tue Apr 25, 2017 9:53 pm

Re: resolve 14 audio page No playback

PostTue Apr 25, 2017 10:01 pm

Audio from Sony AX100 clip (4K) crashes Resolve 14 when you open Fairlight page. Does not crash timeline (but no audio) and audio plays in source monitor.

Win7 sp1 64 bit icore 7 32Gb Nvidia GTX 770 8Gb
*************************************
Win 10 pro, I7 Hex Core, 3.5Ghz, 32Gb, Nvidia GTX 770 4Gb
Mavic 2 Pro, Phantom 4 Pro, Sony AX100, Nikon D810
Offline
User avatar

Charles Bennett

  • Posts: 455
  • Joined: Sat Nov 05, 2016 11:55 am
  • Location: United Kingdom

Re: resolve 14 audio page No playback

PostTue Apr 25, 2017 11:54 pm

My findings so far.
Clips in preview pane play audio without problems.
Timeline audio plays for 10 seconds then cuts out, and is random within the timeline.
In the Fairlight page, transport controls do not work and no audio when scrubbing. Only functional item is the video window.
Colour page audio cuts out after 10 seconds. Same in the deliver page.
Audio also disappears in the rendered video!
Dell XPS 8700 Core i7-4790 @ 3.60GHz, 24GB RAM, Nvidia GTX 1060 6GB, Win 10 Home, DaVinci Resolve 15.3.0 (free), 2x Monitors, Canon HF G40.
Dell Precision 490 dual 4 core Xeon Workstation, 16GB ECC RAM, Nvidia GTX 650, Win 7 Ultimate, Pro Tools 2018.7
Offline

Sjur Pollen

  • Posts: 74
  • Joined: Thu Jan 19, 2017 12:47 pm

Re: resolve 14 audio page No playback

PostWed Apr 26, 2017 12:01 am

Same here. W10 64
http://www.sjurpollen.com
-------
Resolve Studio 15. Fusion Studio 9. Windows 10. Ryzen 1700x 32GB GTX1080, laptop: Dell xps 15 7700hq, 32GB, gtx1050(4GB)
Offline

Oli Koos

  • Posts: 135
  • Joined: Thu Apr 30, 2015 10:29 am

Re: resolve 14 audio page No playback

PostWed Apr 26, 2017 9:08 am

It used to work for me, but today for some reason I have the same problem, no audio on any page and no playback in fairlight
Offline
User avatar

Jean Claude

  • Posts: 2062
  • Joined: Sun Jun 28, 2015 4:41 pm

Re: resolve 14 audio page No playback

PostWed Apr 26, 2017 9:38 am

Just check in the windows control panel that the integrated sound card is the correct default and in the preferences of Davinci Resolve: enable "Use System Audio Output".
If it works then disable "Use System Audio Output" to have sound via a BMD card.
Windows 10 PRO X64 1809 | DaVinci Resolve Studio 15.2.4.006 | Fusion Studio 9.0.2 | Decklink Studio 4K 6G | Desktop Video 10.10.14 | Nvidia 417.35
Offline

Richard Downton

  • Posts: 2
  • Joined: Wed Apr 26, 2017 10:47 am

Re: resolve 14 audio page No playback

PostWed Apr 26, 2017 11:00 am

I have the same issue, however I have noticed some extra detail, in that the playback of audio in the edit view will only occur for 10 or so seconds AFTER the position of the play cursor in the Fairlight Audio view.

Therefore if you move the play position in the Fairlight view to the beginning of your timeline then switch back to the edit view and start from the beginning you will get audio for 10 seconds at which point it will cut out.
Now move the play position in the Fairlight view to 24 seconds in and sound will only play in the edit view from 24 to 34 seconds.

Hope this helps the developers.

Edit:
I should add that this is installed on a Win10 64bit machine Intel Core i7-4700K 16GB RAM with a Tascam US-1800 USB sound card. (Graphics is onboard Intel Graphics HD 4600)

My Windows user account is a normal user (not administrator) and I installed Resolve as the normal user. (however I had to elevate in order to install)
I have noticed several issues with the user account and this version of Resolve. e.g it is not possible to uninstall it as it does not appear in the list. I have to login as the administrator to remove the program.
Last edited by Richard Downton on Wed Apr 26, 2017 5:24 pm, edited 1 time in total.
Richard Downton
Offline

Shawn Astrom

  • Posts: 45
  • Joined: Wed Jan 13, 2016 5:21 pm

Re: resolve 14 audio page No playback

PostWed Apr 26, 2017 4:08 pm

Audio is not working for me. RME Babyface set as Windows default device...

I know this is (Beta) but seems a little concerning that audio is broken across several areas in this new update...

- Shawn
Offline
User avatar

Jean Claude

  • Posts: 2062
  • Joined: Sun Jun 28, 2015 4:41 pm

Re: resolve 14 audio page No playback

PostWed Apr 26, 2017 4:20 pm

Curious. I have no problem with audio and VST.
In Fairlight, I play with J-K-L without any problem. :(
Windows 10 PRO X64 1809 | DaVinci Resolve Studio 15.2.4.006 | Fusion Studio 9.0.2 | Decklink Studio 4K 6G | Desktop Video 10.10.14 | Nvidia 417.35
Offline

Oli Koos

  • Posts: 135
  • Joined: Thu Apr 30, 2015 10:29 am

Re: resolve 14 audio page No playback

PostWed Apr 26, 2017 4:27 pm

It worked for me and now it doesn't , only thing I changed was that I updated the graphic driver of my Geforce. Could it be, that Resolve 14 does not support the current Geforce driver ?
Offline
User avatar

Jean Claude

  • Posts: 2062
  • Joined: Sun Jun 28, 2015 4:41 pm

Re: resolve 14 audio page No playback

PostWed Apr 26, 2017 4:31 pm

If you are on windows and you use the sound card of the PC: control the default device of the times that it is not the right one.
Windows 10 PRO X64 1809 | DaVinci Resolve Studio 15.2.4.006 | Fusion Studio 9.0.2 | Decklink Studio 4K 6G | Desktop Video 10.10.14 | Nvidia 417.35
Offline

Oli Koos

  • Posts: 135
  • Joined: Thu Apr 30, 2015 10:29 am

Re: resolve 14 audio page No playback

PostWed Apr 26, 2017 4:41 pm

Jean Claude wrote:If you are on windows and you use the sound card of the PC: control the default device of the times that it is not the right one.


You mean the "windows sound playback settings" ? That one is correct here.
Little site note, if I downgrade back to 12.5 the sound works again.


Update: OMG now it works again, and I have not changed a thing, very hard to trouble shoot this as this "bug" is really inconsitent.
Offline
User avatar

Jean Claude

  • Posts: 2062
  • Joined: Sun Jun 28, 2015 4:41 pm

Re: resolve 14 audio page No playback

PostWed Apr 26, 2017 4:47 pm

My hardware configuration
- installation of the drivers Video Desktop 10.9 last Monday. BMD card 4k extrem has become the default card => I handed the realtek integrated to my motherboard
- installation of DR V14 B1
Here after the result in the configuration panel sound part:
config_sound.jpg
config_sound.jpg (21.67 KiB) Viewed 8361 times
Windows 10 PRO X64 1809 | DaVinci Resolve Studio 15.2.4.006 | Fusion Studio 9.0.2 | Decklink Studio 4K 6G | Desktop Video 10.10.14 | Nvidia 417.35
Offline

Chris Hackett

  • Posts: 4
  • Joined: Mon Apr 24, 2017 10:24 pm

Re: resolve 14 audio page No playback

PostWed Apr 26, 2017 5:19 pm

I just figured out a workaround!

For some reasons Resolve 14 did not like my onboard card (analog or optical) and didn't like my USB audio card.

When I set my HDMI monitor as the default audio device, everything started working great. It's not ideal, but I can play with Resolve 14 now.
Offline

Clifton Archuleta

  • Posts: 17
  • Joined: Tue Apr 07, 2015 1:06 pm

Re: resolve 14 audio page No playback

PostWed Apr 26, 2017 6:32 pm

Chris Hackett wrote:I just figured out a workaround!

For some reasons Resolve 14 did not like my onboard card (analog or optical) and didn't like my USB audio card.

When I set my HDMI monitor as the default audio device, everything started working great. It's not ideal, but I can play with Resolve 14 now.

Hmm. I need to try this when I get home tonight. I wonder if it's a sampling issue. I don't have my motherboard audio installed but DR14 does not like my USB DAC. It also won't play with my Decklink card.

Sent from my ONEPLUS A3000 using Tapatalk
Offline

Tom Early

  • Posts: 725
  • Joined: Wed Jul 17, 2013 11:01 am

Re: resolve 14 audio page No playback

PostWed Apr 26, 2017 6:34 pm

I've got both Windows and Mac versions on my MBP, Fairlight tab is fine in Sierra (as in, stable - still has other bugs though) and very glitchy in Win10
MBP2016, MacOS 10.14.3, 2.9 GHz Intel Core i7, 16 GB 2133 MHz LPDDR3,
Radeon Pro 460 4096 MB, Resolve 15.3.008
Offline

Dominique Bürki

  • Posts: 24
  • Joined: Thu Dec 27, 2012 7:58 pm

Re: resolve 14 audio page No playback

PostWed Apr 26, 2017 6:50 pm

If I open the bin in a new window, then I have sound. If I close it, I have no sound. Dont ask me about that relation :D

Ok no, its kinda random :(
Offline

andresjativa

  • Posts: 1
  • Joined: Sun Sep 11, 2016 12:59 pm

Re: resolve 14 audio page No playback

PostWed Apr 26, 2017 7:05 pm

I HAVE A M-AUDIO, PRESONUS, FOCUSRITE bit WITH they DR 14 doesn't workshop, bit WITH they

It is true with the HDMI IT WORKS JUST FINE

Thanks for the help
Offline

Mikko Nakari

  • Posts: 1
  • Joined: Tue Apr 25, 2017 3:03 pm

Re: resolve 14 audio page No playback

PostWed Apr 26, 2017 10:53 pm

I got same audio issue as others here. Fairlight did not played at all. timeline played audio about 10 seconds from the point where I left cursor in Fairlight.

When I changed default audio playback device to HDMI monitor from Windows Playback devices everything suddenly started to work. Weird. Hopefully that helps you too until development team finds out what is wrong.
Offline

Clifton Archuleta

  • Posts: 17
  • Joined: Tue Apr 07, 2015 1:06 pm

Re: resolve 14 audio page No playback

PostThu Apr 27, 2017 12:23 am

Mikko Nakari wrote:When I changed default audio playback device to HDMI monitor from Windows Playback devices everything suddenly started to work. Weird. Hopefully that helps you too until development team finds out what is wrong.

Chris Hackett wrote:When I set my HDMI monitor as the default audio device, everything started working great. It's not ideal, but I can play with Resolve 14 now.

As I suspected it's a bit depth/sampling mismatch issue. I was able to get all my devices(using system audio) to playback audio in the editing and Fairlight tabs but I had to manually set each device to match.
Offline

aidanmoore

  • Posts: 6
  • Joined: Sun Jan 17, 2016 12:58 pm

Re: resolve 14 audio page No playback

PostThu Apr 27, 2017 12:54 am

Hi,

Exactly the same problem here, so it seems to be a widespread issue as of this date. I changed the default windows device sample rate to match the audio in my Davinci project and the audio was still intermittent. Seems to need a BM update.

Win 10 pro/ Sound Devices USBPre2 with ASIO drivers.
Offline
User avatar

Charles Bennett

  • Posts: 455
  • Joined: Sat Nov 05, 2016 11:55 am
  • Location: United Kingdom

Re: resolve 14 audio page No playback

PostThu Apr 27, 2017 2:03 am

Yes, I too found it to be the sample rate setting on my sound card. However, I have found in the Fairlight page one annoying bug. If you have the viewer window in the enlarged mode, when you select either EQ or Dymamics, it totally disappears. The only way to bring it back is to switch to the Edit page and then back to the Fairlight page. It does not disappear when in small docked mode.

Update. I have found that the viewer window only disappears in dual screen mode. If in single screen and you un-dock the viewer and drag it to your second screen, it stays there.
Dell XPS 8700 Core i7-4790 @ 3.60GHz, 24GB RAM, Nvidia GTX 1060 6GB, Win 10 Home, DaVinci Resolve 15.3.0 (free), 2x Monitors, Canon HF G40.
Dell Precision 490 dual 4 core Xeon Workstation, 16GB ECC RAM, Nvidia GTX 650, Win 7 Ultimate, Pro Tools 2018.7
Online

ted ramasola

  • Posts: 83
  • Joined: Tue Aug 18, 2015 6:28 am
  • Location: Near Dallas, Texas

Re: resolve 14 audio page No playback

PostThu Apr 27, 2017 3:54 am

aidanmoore wrote:Hi,

Exactly the same problem here, so it seems to be a widespread issue as of this date. I changed the default windows device sample rate to match the audio in my Davinci project and the audio was still intermittent. Seems to need a BM update.

Win 10 pro/ Sound Devices USBPre2 with ASIO drivers.



Thank YOU for sharing this! This method works.
Offline

Shawn Astrom

  • Posts: 45
  • Joined: Wed Jan 13, 2016 5:21 pm

Re: resolve 14 audio page No playback

PostThu Apr 27, 2017 4:44 am

Matching the frequency worked for me Win10 RME Babyface.

I just had to set it to 48.

- Shawn
Offline

Andreas Schwarz

  • Posts: 248
  • Joined: Sat Feb 20, 2016 12:57 pm

Re: resolve 14 audio page No playback

PostThu Apr 27, 2017 4:50 am

Charles Bennett wrote:Yes, I too found it to be the sample rate setting on my sound card. However, I have found in the Fairlight page one annoying bug. If you have the viewer window in the enlarged mode, when you select either EQ or Dymamics, it totally disappears. The only way to bring it back is to switch to the Edit page and then back to the Fairlight page. It does not disappear when in small docked mode.

Update. I have found that the viewer window only disappears in dual screen mode. If in single screen and you un-dock the viewer and drag it to your second screen, it stays there.

Yes, I recognized that too. Viewer window disappears, when select an effect....
Offline

JanKocbek

  • Posts: 24
  • Joined: Tue Jan 12, 2016 1:16 pm

Re: resolve 14 audio page No playback

PostThu Apr 27, 2017 7:47 am

Will trade your issue with no audio showing, for my issue of no video showing, for 10 Resolve Credits or 20 Cuda cores
Offline

Tom Sveen

  • Posts: 1
  • Joined: Fri Apr 28, 2017 4:50 am

Re: resolve 14 audio page No playback

PostFri Apr 28, 2017 6:28 am

Same issue as others - had to switch to my hdmi audio for it to start working (my monitor is really a 4k tv).

Also, clicking preferences will crash the application every time..
Offline

SylvainRenault

  • Posts: 1
  • Joined: Sat Apr 29, 2017 12:50 pm

Re: resolve 14 audio page No playback

PostSat Apr 29, 2017 12:52 pm

Same here, solved by changing my sample rate setting on my sound card to 48000

Win 10 64bits
Scarlett 2i4 external card

;)
Offline

Ivar Stolfot

  • Posts: 12
  • Joined: Tue Sep 15, 2015 12:58 pm

Re: resolve 14 audio page No playback

PostSat Apr 29, 2017 3:08 pm

Ivar Stolfot wrote:Same here, no audio on playback. Win10 x64, RME audio card.


I must correct myself - looks like after the computer restart the audio started to work, also on the Fairlight tab.

The new version looks impressively great.
Offline

Peter Chamberlain

Blackmagic Design

  • Posts: 5338
  • Joined: Wed Aug 22, 2012 7:08 am

Re: resolve 14 audio page No playback

PostSun Apr 30, 2017 6:26 pm

Make sure your sound card is set to 48KHz
DaVinci Resolve Product Manager
Offline

Richard Downton

  • Posts: 2
  • Joined: Wed Apr 26, 2017 10:47 am

Re: resolve 14 audio page No playback

PostMon May 01, 2017 12:05 am

Peter Chamberlain wrote:Make sure your sound card is set to 48KHz

I'm assuming this is just a workaround until the issue is fixed?
Richard Downton
Offline

Janne Lepola

  • Posts: 3
  • Joined: Mon May 01, 2017 6:19 pm

Re: resolve 14 audio page No playback

PostTue May 02, 2017 8:56 pm

There also seems to be an issue with audio going out of sync if project framerate is different than original recorded files. Video displayed ok with 25fps when original recording was 30fps and audio sounded good also for about 4-5seconds, until it always starts stuttering. Stuttering goes away after pause + play, but it's still a bit off-sync. Using 30fps on project solved the problem.

48khz switch solved the problem for me.
Offline

jafa

  • Posts: 3
  • Joined: Sat Jun 22, 2013 11:28 am

Re: resolve 14 audio page No playback

PostWed May 03, 2017 2:53 pm

I had no audio whatsoever when I installed 14 over 12.5 , after much head scratching I found the problem lay in the BMD folder located in Programdata (normally a hidden folder).
My method was to make a copy of my Projects Folder (dont want to loose all that hard work) Path=
C:\ProgramData\Blackmagic Design\DaVinci Resolve\Support\Resolve Disk Database\Resolve Projects
then delete the whole BMD folder in Programdata , uninstall 12.5 ,install 14 and lastly replace the new Resolve projects folder with my old one.

Cheers
Jafa

Return to DaVinci Resolve

Who is online

Users browsing this forum: Brad Hurley, ericdehaven, fatjin, Google [Bot], Jeremy, Joelarvidsson, John Paines, Micha Clazing, rcoggin, Steven Reid and 33 guests