Is there a Way to Select a Transition Using the Keyboard?

Get answers to your questions about color grading, editing and finishing with DaVinci Resolve.
  • Author
  • Message
Offline

PeterMoretti

  • Posts: 606
  • Joined: Sat Aug 03, 2013 12:12 am

Is there a Way to Select a Transition Using the Keyboard?

PostSun Nov 12, 2017 4:19 pm

V selects the nearest edit. Shift V selects the nearest clip. Is there a way to use the keyboard to select a transition? Thanks so much!
Resolve 14.1 Studio. GTX 970 with GeForce 385.69 driver. Desktop Video 10.9.7. Intensity Shuttle USB 3.0. Windows 10.
Offline

Jim Simon

  • Posts: 403
  • Joined: Fri Dec 23, 2016 1:47 am

Re: Is there a Way to Select a Transition Using the Keyboard

PostSun Nov 12, 2017 11:16 pm

There are keyboard shortcuts to apply a transition, but none to select which transition is applied. The shortcut applies only the user set default transition. Choosing to apply any other would require the mouse.
Offline

PeterMoretti

  • Posts: 606
  • Joined: Sat Aug 03, 2013 12:12 am

Re: Is there a Way to Select a Transition Using the Keyboard

PostMon Nov 13, 2017 12:37 am

Thanks for the info.

I'm sure I am being a broken record on this... but when working on a large project under a deadline, using the keyboard as much as you possibly can is real benefit/necessity.
Resolve 14.1 Studio. GTX 970 with GeForce 385.69 driver. Desktop Video 10.9.7. Intensity Shuttle USB 3.0. Windows 10.
Offline
User avatar

Jack Swart

  • Posts: 224
  • Joined: Fri Aug 15, 2014 8:09 pm
  • Location: Sydney, Australia

Re: Is there a Way to Select a Transition Using the Keyboard

PostMon Nov 13, 2017 12:44 am

As stated, V takes you to the nearest cut point and OPT T will apply a video transition.
Is this what you need?
2010 Mac Pro 5.1, OSX 10.12.6, DR 14.1.0.018 Studio
2 x 3.3GHz 6 core Intel, 48 GB ram
GTX Titan X 12GB graphics card, USB3 card, Deck Link MiniMonitor HD-SDI card
PCIe SSD 500GB boot disk, 4 x 6TB HD in softraid 5 usable 18TB
Tangent Elements TK panel
Offline

PeterMoretti

  • Posts: 606
  • Joined: Sat Aug 03, 2013 12:12 am

Re: Is there a Way to Select a Transition Using the Keyboard

PostMon Nov 13, 2017 12:56 am

No, I "need" to be able to select a transition, e.g. a cross dissolve, already on the timeline using the keyboard to modify or remove the transition. I know I can use the mouse to select it, but it would helpful to be able to use the keyboard.
Resolve 14.1 Studio. GTX 970 with GeForce 385.69 driver. Desktop Video 10.9.7. Intensity Shuttle USB 3.0. Windows 10.
Offline

John Paines

  • Posts: 964
  • Joined: Tue Jul 28, 2015 4:04 pm

Re: Is there a Way to Select a Transition Using the Keyboard

PostMon Nov 13, 2017 1:23 am

It's hard enough, even with the mouse, to select a transition. If if you're not zoomed in, hovering will produce a graphic to change the sizing, but selecting the transition is impossible if there's not a stretch of empty space.

Hoping this is made easier, at some point. A keyboard shortcut -- select nearest transition -- would be grand.
Offline

Jim Simon

  • Posts: 403
  • Joined: Fri Dec 23, 2016 1:47 am

Re: Is there a Way to Select a Transition Using the Keyboard

PostTue Nov 14, 2017 8:52 pm

PeterMoretti wrote:No, I "need" to be able to select a transition, e.g. a cross dissolve, already on the timeline


I misunderstood.

I hear ya, though. While BMD is working hard to improve the little things, this one gotcha still remains. Selecting a transition in the timeline is unnaturally difficult. There are just too many tool modifiers in that region. Finding a space to actually click on requires zooming in beyond normal view.

Return to DaVinci Resolve

Who is online

Users browsing this forum: Bing [Bot], Google Feedfetcher, Irakly Shanidze, John Richard and 25 guests