Obvious banding after exporting from Resolve

Get answers to your questions about color grading, editing and finishing with DaVinci Resolve.
  • Author
  • Message
Offline

behjingqiang

  • Posts: 18
  • Joined: Sat May 19, 2018 8:38 am
  • Real Name: Beh Jing Qiang

Obvious banding after exporting from Resolve

PostSun May 20, 2018 1:48 am

Hi all

I'm currently having a problem of seeing visible banding only AFTER EXPORTING from Davinci Resolve.
My current setup is a MacPro 2013, two CinemaHD display as Resolve UI, and a Plasma TV connecting BMD UltraStudio Express for 1080p monitoring.

I have a few footages from different projects, and from different manufacturers such as Kinefinity, RED & also the BMD Ursa Mini 4.6K Pro. Kinefinity recording in ProRes422HQ, BMD Ursa Mini Recording in ProRes 4444, and RED on REDRAW.

During my grading session, my footages seems fine, no banding can be seen on my Plasma TV or CinemaHD Resolve UI. But once I export them to ProRes 422HQ after grading, banding can be seen in Quicktime Preview and Quicktime player. BUT not in VLC. Example below.

Quicktime
Screenshot from Quicktime.png
This is a Kinefinity, B&W Grade, Screenshot from Quicktime, obvious banding
Screenshot from Quicktime.png (828.62 KiB) Viewed 541 times


VLC
Screenshot from VLC copy.jpg
This is a Kinefinity, B&W Grade, Screenshot from VLC, no banding
Screenshot from VLC copy.jpg (381.48 KiB) Viewed 541 times


Another Example on the Red Footage.

Quicktime
Quicktime copy.jpg
Red Dragon, Screenshot from Quicktime, obvious banding
Quicktime copy.jpg (642.03 KiB) Viewed 541 times
Offline
User avatar

Cary Knoop

  • Posts: 1180
  • Joined: Sun Mar 12, 2017 6:35 pm
  • Location: Newark, CA USA

Re: Obvious banding after exporting from Resolve

PostTue May 22, 2018 2:36 am

behjingqiang wrote:But once I export them to ProRes 422HQ after grading, banding can be seen in Quicktime Preview and Quicktime player. BUT not in VLC. Example below.

Then is seems Quicktime is the culprit.
Offline
User avatar

Marc Wielage

  • Posts: 6152
  • Joined: Fri Oct 18, 2013 2:46 am
  • Location: Hollywood, USA

Re: Obvious banding after exporting from Resolve

PostTue May 22, 2018 4:09 am

Which specific Plasma TV are you using for monitoring? Not all of them are 10-bit -- in fact, quite a few are 8-bit and will show banding.

Try the export in ProRes 444 and see if anything changes.
marc wielage, csi • VP/color & workflow • chroma | hollywood
Offline

behjingqiang

  • Posts: 18
  • Joined: Sat May 19, 2018 8:38 am
  • Real Name: Beh Jing Qiang

Re: Obvious banding after exporting from Resolve

PostTue May 22, 2018 6:10 am

Marc Wielage wrote:Which specific Plasma TV are you using for monitoring? Not all of them are 10-bit -- in fact, quite a few are 8-bit and will show banding.

Try the export in ProRes 444 and see if anything changes.


I'm using a Panasonic Plasma TV, Model Number TH-P42X28K. Weird thing is it doesn't show banding when I'm grading it, only after exporting.

I just tried exporting to ProRes 4444, Banding can still be seen in Quicktime, but not VLC.

I just got an reply from Blackmagic Support Asia(I'm in Asia Region), their reply is

Have been running some test on the issue you facing, will it be possible if you do some changes on your power window tag like try to disable that tag and rendering it out to see if there is still banding around the area. If you're able to see the banding, let me know but if there is no banding around means is your [u][b]power window that is causing the banding issue

Return to DaVinci Resolve

Who is online

Users browsing this forum: chevaugeon arthur, Christina Holm, Dermot Shane, destination360, Michael McCaffrey, thegurjyot and 54 guests