No Audio output in Windows

Get answers to your questions about color grading, editing and finishing with DaVinci Resolve.
  • Author
  • Message
Offline

djmanny

  • Posts: 1
  • Joined: Tue Sep 03, 2019 12:49 am
  • Real Name: Manuel Almonte

No Audio output in Windows

PostTue Sep 03, 2019 1:02 am

I just upgraded to the latest release. When I playback any video or audio file in the timeline no audio is playing through my OS. The meters in Devince are indicating sound is passing through.

I did the following:

1. set the systems I/O to either manual and assigned both channels.
2. added an audio only file to the timeline.

any pointers would be helpful.
Offline

Ardeus

  • Posts: 6
  • Joined: Tue Sep 10, 2019 6:46 pm
  • Real Name: Alfredo Reis Deus

Re: No Audio output in Windows

PostTue Sep 10, 2019 7:38 pm

I have exactly the same problem. There's no sound either through the monitor (HDMI connection) or through the headphones (realtek).

I tried all sorts of configurations in the preferences, I tried changing the audio definitions of the monitor and realtek, there's no change.

I tried installing the older version of Resolve but the problem persists. I am currently working on a very old version of Premiere while I can't solve this.
Offline

RCModelReviews

  • Posts: 424
  • Joined: Wed Jun 06, 2018 1:39 am
  • Real Name: Bruce Simpson

Re: No Audio output in Windows

PostTue Sep 10, 2019 11:58 pm

Just a heads-up... I had all sorts of issues recently but they were all eventually traced back to the latest Windows 10 feature upgrade that was rolled out recently. In some cases it resets a lot of configuration settings back to defaults. I lost audio (had to go and reset my Resolve preferences to fix that) but even then it was distorted and the levels to my headphones were way too high. I finally fixed that but it also wiped my (Win10) monitor calibration data so I had to do that again as well.

It may be coincidental but perhaps it's related to the issues you're seeing.
Resolve 15 Studio, Fusion 9 Studio
CPU: i7 8700, OS: Windows 10 (1709) 32GB RAM, GPU: GTX1060/6
I'm refugee from Sony Vegas slicing video for my YouTube channels.
Offline

Byron Dickens

  • Posts: 173
  • Joined: Sat Jan 20, 2018 7:34 pm

Re: No Audio output in Windows

PostWed Sep 11, 2019 12:20 am

Windows updates have been notorious for screwing with audio drivers.
DR 14.3 W10 Home. Core i7 3.4 GHz. 16GB RAM. Intel HD graphics 530.
Offline

Ardeus

  • Posts: 6
  • Joined: Tue Sep 10, 2019 6:46 pm
  • Real Name: Alfredo Reis Deus

Re: No Audio output in Windows

PostWed Sep 11, 2019 2:13 pm

The strange thing is that I can hear sound for .1 or .2 seconds when I play a clip right after opening Resolve.
Offline
User avatar

Charles Bennett

  • Posts: 710
  • Joined: Sat Nov 05, 2016 11:55 am
  • Location: United Kingdom

Re: No Audio output in Windows

PostWed Sep 11, 2019 4:20 pm

The one thing to check after a Windows update is the audio sample rate. Control Panel - Sound - Playback - Properties - Advanced. Make sure it says 24 bit 48k. Updates often reset this to 44.1.
Attachments
Audio Advanced.JPG
Audio Advanced.JPG (35.17 KiB) Viewed 126 times
Dell XPS 8700 Core i7-4790 @ 3.60GHz, 24GB RAM, GTX 1060 6GB (430.86 Studio Driver), Win 10 Home-Build 18362, Resolve 16.1b3 (free), 2x Monitors.
Dell 490 Workstation, 2 X 4 core Xeon , 16GB ECC RAM, GTX 650, Win 7 Ultimate, Digi 002R, Pro Tools 2018.7
Offline

Ardeus

  • Posts: 6
  • Joined: Tue Sep 10, 2019 6:46 pm
  • Real Name: Alfredo Reis Deus

Re: No Audio output in Windows

PostWed Sep 11, 2019 6:03 pm

Thank, I had already tried them all.

I find it strange that I get 0.1 seconds of sound when I first play any sound anywhere on Resolve.
Offline

Ardeus

  • Posts: 6
  • Joined: Tue Sep 10, 2019 6:46 pm
  • Real Name: Alfredo Reis Deus

Re: No Audio output in Windows

PostThu Sep 12, 2019 2:22 pm

Anyone has any suggestions about what else can I try?
Offline

Gattazzo

  • Posts: 2
  • Joined: Sat Sep 14, 2019 4:01 pm
  • Real Name: Gabriele Vassura

Re: No Audio output in Windows

PostSat Sep 14, 2019 4:44 pm

I need help, I have the same problem, I have tried all the possible settings. I recently accepted a windows 10 upgrade and now I am experiencing this loss of audio in resolve 16.1 b.033 ( just installed today ) I also tried to reinstall the previous davinci release, but without success. I hope that blackmagic people can suggest how to fix this problem.
Offline

Peter Chamberlain

Blackmagic Design

  • Posts: 6651
  • Joined: Wed Aug 22, 2012 7:08 am

Re: No Audio output in Windows

PostSun Sep 15, 2019 4:41 pm

Try reInstalling your audio driver
DaVinci Resolve Product Manager
Offline

Carsten Sellberg

  • Posts: 869
  • Joined: Fri Jun 16, 2017 9:13 am

Re: No Audio output in Windows

PostSun Sep 15, 2019 5:15 pm

Hi.

There is more info in this link:

https://www.tomshardware.com/news/windo ... 40395.html

Regards Carsten.
URSA Mini 4.6K
Offline

Gattazzo

  • Posts: 2
  • Joined: Sat Sep 14, 2019 4:01 pm
  • Real Name: Gabriele Vassura

Re: No Audio output in Windows

PostMon Sep 16, 2019 8:51 am

Thanks to you all,
Now it works, but I could not say what actually was the solution, as I did not check the result of individual actions ( I could be considered an absolute beginner.) In the video and audio preferences, speaker configuration is set to manual, Main,altoparlanti,stereo, left and right output altoparlanti 1 and 2 respectively (my audio card speaks Italian)
According to suggestions sample rate was set to 24 bit, 48 k Hz.
I hope this can help someone else. Thank you again.

Return to DaVinci Resolve

Who is online

Users browsing this forum: Bing [Bot], Dermot Shane, Gary Hango and 41 guests