Jump to: Board index » General » Fusion

Preview hell - mask flickers on and off

Learn about 3D compositing, animation, broadcast design and VFX workflows.
  • Author
  • Message
Offline
User avatar

Philipp Schröppel

  • Posts: 207
  • Joined: Fri Apr 25, 2014 12:41 pm
  • Location: Potsdam - Germany

Preview hell - mask flickers on and off

PostWed Feb 12, 2020 8:17 pm

Hi there,

Fusion drives me nuts! Or is it just me?

I have a shot where I have to remove a piece of metal underneath a car. I draw a polyline around it, track the area using a Planar Tracker, attach the Polyline to the foreground input, operation mode to corner pin (set my points to whole screen) and set the output to FG only.
Sometimes the mask stays opaque, sometimes it just flickers and starts to disappear from the right side.

I can cache the mask, I can cache the tracker but nothing helps!

What am I do wrong?
Pete
Offline

Sander de Regt

  • Posts: 1535
  • Joined: Thu Nov 13, 2014 10:09 pm

Re: PREVIEW HELL - MASK FLICKERS ON AND OFF!!!

PostWed Feb 12, 2020 9:28 pm

Without seeing the footage and seeing the track it's hard to tell.
I have experienced similar situations in the past, and usually this was when the size of the part that I tracked and the thing I put on top of it didn't quite match up.
Since you're saying you set the points to the whole screen it could be a part of it.
Just for the fun of it: try using a solid color background tool as the foreground input and then set the corner pin to something very close to the part you tracked and see if this makes a difference.

** update **

Upon reading your post again, it seems that you pipe your mask straight into the foreground input.
This will indeed cause trouble most likely, since masks aren't really images in Fusion as such.
The foreground input is meant for actual images. You can mask those images with a polyline of course, but feeding a mask into an image input is seldom recommended.
Sander de Regt

ShadowMaker SdR
The Netherlands
Offline
User avatar

Philipp Schröppel

  • Posts: 207
  • Joined: Fri Apr 25, 2014 12:41 pm
  • Location: Potsdam - Germany

Re: PREVIEW HELL - MASK FLICKERS ON AND OFF!!!

PostWed Feb 12, 2020 10:37 pm

THAT DID THE JOB! Thank you :-D
I just piped the Polygon into a bitmap node and everything works perfectly again. Thank you so much for the great tip!
Pete
Offline
User avatar

Philipp Schröppel

  • Posts: 207
  • Joined: Fri Apr 25, 2014 12:41 pm
  • Location: Potsdam - Germany

Re: PREVIEW HELL - MASK FLICKERS ON AND OFF!!!

PostSun Feb 16, 2020 7:37 pm

Sorry but the problem appears again.
The outputs of my Planar Tracker nodes (FG only) sometimes just disappear for whatever reasons. The only chance to get them back is to toggle "Clipping mode" to Frame or Domain multiple times or just toggle "Enable" on and off.
Bildschirmfoto 2020-02-16 um 20.34.34.png
Bildschirmfoto 2020-02-16 um 20.34.34.png (80.31 KiB) Viewed 81 times

What is wrong?
Pete
Offline

Sander de Regt

  • Posts: 1535
  • Joined: Thu Nov 13, 2014 10:09 pm

Re: PREVIEW HELL - MASK FLICKERS ON AND OFF!!!

PostSun Feb 16, 2020 9:28 pm

Maybe you misunderstood me the last time, but piping a polyline into a bitmap node doesn't actually make it an image, since the bitmap node is still a mask (single channel black to white). You need to mask for example a Background tool and feed THAT into your foreground of the planar tracker to begin with.
Sander de Regt

ShadowMaker SdR
The Netherlands
Offline
User avatar

Philipp Schröppel

  • Posts: 207
  • Joined: Fri Apr 25, 2014 12:41 pm
  • Location: Potsdam - Germany

Re: PREVIEW HELL - MASK FLICKERS ON AND OFF!!!

PostSun Feb 16, 2020 9:36 pm

You're absolutely right! My mistake.
You saved me, thanks :-D
Pete

Return to Fusion

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 5 guests