Jump to: Board index » General » Fusion

FBX camera different DoF than Fusion Camera

Learn about 3D compositing, animation, broadcast design and VFX workflows.
  • Author
  • Message
Offline

Adrian Niwa

  • Posts: 8
  • Joined: Wed Mar 08, 2017 1:50 pm

FBX camera different DoF than Fusion Camera

PostMon Mar 13, 2017 3:36 pm

Hi guys!

I'm stuck upon a weird situation.

I import an FBX file with a camera. Create a Render node and enable accumulative effects.
Can't set proper DoF. A whole scene is in focus or out of focus.

I created a Fusion Camera, put it in the same place and gave it the same settings. And with this camera I got perfect DoF.

What's wrong with importing FBX camera? And to have Fusion interpret it's data in the same way as from native Fusion Cam?

If someone want to test it, I attach the project file.
dropbox.com /s/ahbm1vvspkqpddg/test%20scene.zip?dl=0
Attachments
20170313162604.jpg
20170313162604.jpg (513.01 KiB) Viewed 444 times
20170313162405.jpg
20170313162405.jpg (603.68 KiB) Viewed 444 times
Offline

John Tiefenbrunner

  • Posts: 15
  • Joined: Tue Mar 14, 2017 3:58 pm

Re: FBX camera different DoF than Fusion Camera

PostWed Mar 15, 2017 8:51 pm

Hey Adrian,

it seems your imported camera has a (strange) scaling set - which in turn seems to confuse the GL renderer's depth of field calculations.

AFAIK cameras in Fusion can't have a scaling so you won't see it in the camera's transformation inspector. So to remove the scaling, do the following:

- Select the camera in the flow view
- Copy it (CTRL or. CMD C)
- Go to some text editor (TextEdit on Mac, Notepad or the like on Windows).
- Paste
- In the pasted code, remove this part:
Code: Select all
            ["Transform3DOp.Scale.X"] = Input {
               SourceOp = "CameraXScale",
               Source = "Value",
            },
            ["Transform3DOp.Scale.Y"] = Input {
               SourceOp = "CameraYScale",
               Source = "Value",
            },
            ["Transform3DOp.Scale.Z"] = Input {
               SourceOp = "CameraZScale",
               Source = "Value",
            },

- Select all and copy
- Go to Fusion, remove the current camera and paste.

This should re-create the camera without the strange scaling.
Offline

Adrian Niwa

  • Posts: 8
  • Joined: Wed Mar 08, 2017 1:50 pm

Re: FBX camera different DoF than Fusion Camera

PostThu Mar 16, 2017 4:58 pm

Thanks John for the explanation.
At least I know it wasn't my fault anywhere :)

I did a test with alembic yesterday and everything worked fine. If alembic will be good for my workflow I'll stick to it. I never used this format.

My main purpose for importing 3D scene is to add DoF and Motion Blur in my scenes.
I've got a question though - can I generate motion vector out of imported 3D scene in Fusion? So I don't have to get one from my 3D software?

Thanks very much for your reply.
Offline

John Tiefenbrunner

  • Posts: 15
  • Joined: Tue Mar 14, 2017 3:58 pm

Re: FBX camera different DoF than Fusion Camera

PostThu Mar 16, 2017 5:49 pm

Yes. Both 3DRenderers in Fusion (Software and OpenGL) can generate a motion vector. So if you render your imported 3D scene in Fusion, you can also generate motion blur.

Select the Renderer, expand the "Output Channels" option and select the "Vector" option (in addition to the "RGBA").

Then pipe the Renderer into a Vector Motion Blur tool and you should be good.

J.

Adrian Niwa wrote:Thanks John for the explanation.
I've got a question though - can I generate motion vector out of imported 3D scene in Fusion? So I don't have to get one from my 3D software?
Offline

Adrian Niwa

  • Posts: 8
  • Joined: Wed Mar 08, 2017 1:50 pm

Re: FBX camera different DoF than Fusion Camera

PostThu Mar 16, 2017 8:10 pm

I owe you a beer!

Thanks once again!

Return to Fusion

Who is online

Users browsing this forum: Marc van Vliet and 7 guests