Resolve 9.0.3 resize problem

Do you have questions about Desktop Video, Converters, Routers and Monitoring?
  • Author
  • Message
Offline

Michael Todd - scratchpostvfx

  • Posts: 31
  • Joined: Mon Nov 05, 2012 5:11 am
  • Location: Reykjavík, Iceland

Resolve 9.0.3 resize problem

PostThu Nov 08, 2012 3:28 am

Hæ guys,

I'm not sure if I'm doing something wrong here but I just noticed that there seems to be a pretty severe quality drop in the footage I'm using . It's 720x576 being scaled to 1080p but it seems as if the resolution is half of what it should despite being scaled - does this make sense ?

I have a reference/offline VT that is 640x360 but seems to have more definition than the source footage, even though the reference is not being filtered

https://dl.dropbox.com/u/10131836/scaling.png

out of curiousity I just turned off any scaling Resolve was doing and compared it to the actual source file:

https://dl.dropbox.com/u/10131836/sourcevsresolve.png

Am I losing my mind ? Is there something I'm doing wrong ?
scratch/post
Independent Broadcast Designer, Visual Effects Artist and Colourist
www.scratchpost.is
Offline

Peter Chamberlain

Blackmagic Design

  • Posts: 6644
  • Joined: Wed Aug 22, 2012 7:08 am

Re: Resolve 9.0.3 resize problem

PostThu Nov 08, 2012 5:26 am

Hi, so a HD timeline? Image scaling is set to sharper filter? Anti-alias is off? and in monitoring settings... its set to basic?
Peter
DaVinci Resolve Product Manager
Offline

Michael Todd - scratchpostvfx

  • Posts: 31
  • Joined: Mon Nov 05, 2012 5:11 am
  • Location: Reykjavík, Iceland

Re: Resolve 9.0.3 resize problem

PostThu Nov 08, 2012 12:38 pm

Hi Peter,

I checked all of these settings, changed a few of them to see what the effect would be an no major improvement .
scratch/post
Independent Broadcast Designer, Visual Effects Artist and Colourist
www.scratchpost.is
Offline

Michael Todd - scratchpostvfx

  • Posts: 31
  • Joined: Mon Nov 05, 2012 5:11 am
  • Location: Reykjavík, Iceland

Re: Resolve 9.0.3 resize problem

PostThu Nov 08, 2012 1:25 pm

A bit of snooping around, and this is a mixed media conform - it only appears to happen to DVCam footage...

If I try to replace the footage using the "change source folder" option, Resolve simply freezes - PWOD .
scratch/post
Independent Broadcast Designer, Visual Effects Artist and Colourist
www.scratchpost.is
Offline

Peter Chamberlain

Blackmagic Design

  • Posts: 6644
  • Joined: Wed Aug 22, 2012 7:08 am

Re: Resolve 9.0.3 resize problem

PostFri Nov 09, 2012 7:21 am

So I think the issue you have is, standard definition DVCam images, when up sampled to HD resolution don't look as you expect them to. Correct?

The DVCam source is 720x576 and 4:1:1 sampled, when up sampled to HD 1920x1080 4:4:4 we don't improve the resolution or colour sample depth. All we can do is represent the original image in the new resolution. In the 1080p image you have only 576 source lines... each is doubled to get to 1080.. well its not quite that simple but you get the idea... we cant make resolution, we can only approximate the pixel data for the missing lines.

For this task, consider a purpose designed tool, like the BMD Teranex.
Peter
DaVinci Resolve Product Manager
Offline

Michael Todd - scratchpostvfx

  • Posts: 31
  • Joined: Mon Nov 05, 2012 5:11 am
  • Location: Reykjavík, Iceland

Re: Resolve 9.0.3 resize problem

PostFri Nov 09, 2012 1:46 pm

oh don't worry I'm not expecting that software can magically create detail from nowhere and make SD footage like HD . The issue is more that when compared to the quality of the original file, as I linked, the quality is less in Resolve than in anything else . I realise I would get image degradation but not to the point where the image is half what it should be .

This only applied to DV Cam footage, as most of the media for project was interlaced I ran it through a process and wrote out Prores 422, having replaced these files the resolution problem went away .

Fortunately I needed to do this anyway :)

On an unrelated note is there a list somewhere of what still image formats Resolve supports ? the .jpg files I was given don't seem to appear in the media list .
scratch/post
Independent Broadcast Designer, Visual Effects Artist and Colourist
www.scratchpost.is
Offline

Peter Chamberlain

Blackmagic Design

  • Posts: 6644
  • Joined: Wed Aug 22, 2012 7:08 am

Re: Resolve 9.0.3 resize problem

PostSat Nov 10, 2012 7:20 am

Still image files are supported for gallery stills. If you rt-click on the gallery and select import I think you can see the list of supported stills.
In the media pool we support a single frame DPX.
Peter
DaVinci Resolve Product Manager
Offline

Michael Todd - scratchpostvfx

  • Posts: 31
  • Joined: Mon Nov 05, 2012 5:11 am
  • Location: Reykjavík, Iceland

Re: Resolve 9.0.3 resize problem

PostSat Nov 10, 2012 7:28 am

ah okay - thankyou Peter
scratch/post
Independent Broadcast Designer, Visual Effects Artist and Colourist
www.scratchpost.is

Return to Post Production

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 10 guests