Finally Getting an 8-CORE-Build

Do you have questions about Desktop Video, Converters, Routers and Monitoring?
  • Author
  • Message
Offline
User avatar

MartinVidic

  • Posts: 168
  • Joined: Thu Mar 17, 2016 3:46 pm

Finally Getting an 8-CORE-Build

PostSun Mar 04, 2018 10:42 pm

Hi everybody. Im finally upgrading my build wanted to make sure im buying the right parts.

main parts:
Gigabyte X299 UD4 Motherboard
i7820X 8-core
GTX 1080 FE
Benq BL2711U connectined via HDMI2. the motherboard doesn't have HDMI2 but the video card does. that should be ok, right?

So there are 2 things im not sure about.
1) that motherboard is the cheapest X299 one. I only use ONE 1TB SSD and one graphics card. I think i dont need any extras of the more expensive X299 motherboards, right?

2) I would like to start using the system with my old ram for about 1 month. but they are just 1600mhz. I know faster ram will work better with this processor and I will upgrade to 16GB with at least 3600mhz within a month. But can i use it with the 1600mhz ones at all for a month?

Any input would be awesome. THANX
Offline
User avatar

shebbe

  • Posts: 2
  • Joined: Tue Mar 06, 2018 11:48 am
  • Location: Amsterdam
  • Real Name: Shebanjah Klaasen

Re: Finally Getting an 8-CORE-Build

PostTue Mar 06, 2018 11:53 am

MartinVidic wrote:the motherboard doesn't have HDMI2 but the video card does. that should be ok, right?

Yes that's ok, in fact it's the way it should be connected.

MartinVidic wrote:1) that motherboard is the cheapest X299 one. I only use ONE 1TB SSD and one graphics card. I think i dont need any extras of the more expensive X299 motherboards, right?

I think your build is fine. If you don't need wifi or stupid rgb lighting a barebones x299 should be good enough.

MartinVidic wrote:2) I would like to start using the system with my old ram for about 1 month. but they are just 1600mhz. I know faster ram will work better with this processor and I will upgrade to 16GB with at least 3600mhz within a month. But can i use it with the 1600mhz ones at all for a month?

You can't. Your 1600mhz is probably DDR3 memory and the motherboard only takes DDR4.
Workstation: ASUS PRIME X299-A / i9 7960X 16c/32t / 64GB DDR4 / 2x EVGA GTX1080Ti / 2x M.2 512GB & 1TB
Offline
User avatar

MartinVidic

  • Posts: 168
  • Joined: Thu Mar 17, 2016 3:46 pm

Re: Finally Getting an 8-CORE-Build

PostTue Mar 06, 2018 5:29 pm

Thanx Shebbe!
Yes, you are right, the RAM is DDR3. So I need an extra 200$ for Ram :)

Return to Post Production

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests