Video Assist 12g signal lag issue

Questions about ATEM Switchers, Camera Converter and everything live!
  • Author
  • Message
Offline

Light Hackers

  • Posts: 3
  • Joined: Thu Feb 13, 2020 4:53 am
  • Real Name: Mr Une Herzer

Video Assist 12g signal lag issue

PostThu Feb 13, 2020 5:05 am

Hi all,
I recently received my new 12g 7" video assist. Running out of my Lumix S1H , 1080 25p on a 8K short HDMI cable, I immediately noticed delay in signal. This is a concern as pans and focus pulls are that much harder now.
I changed out the cable for another 8K cable, and updated the firmware of the Video Assist to the most current yesterday v: 3.3.
Any advice will be MOST WELCOME.. I see too there is mention of Video Assist delays in previous posts on the older models.
I mainly need this setup to be my SDI out of the camera for LIVE HD Broadcast, but on set the delay is an issue.
Thanks guys in advance.
Offline

Light Hackers

  • Posts: 3
  • Joined: Thu Feb 13, 2020 4:53 am
  • Real Name: Mr Une Herzer

Re: Video Assist 12g signal lag issue

PostThu Feb 13, 2020 8:02 pm

... this is a perfect example of what I am getting from my S1H..
This was from the FS7II, but why not use the SDI output in this case?

.. any ideas on solving this lag / delay?
Offline

Raphaël Jacquot

  • Posts: 384
  • Joined: Wed Aug 29, 2012 4:15 pm

Re: Video Assist 12g signal lag issue

PostFri Feb 14, 2020 10:41 am

this is rather normal,most photo cameras have a 5 or more frames delay on the hdmi port
Offline

Light Hackers

  • Posts: 3
  • Joined: Thu Feb 13, 2020 4:53 am
  • Real Name: Mr Une Herzer

Re: Video Assist 12g signal lag issue

PostFri Feb 14, 2020 11:53 am

Raphaël Jacquot wrote:this is rather normal,most photo cameras have a 5 or more frames delay on the hdmi port

Thank you Raphael.. I didn't know this as ALL the cameras I use are large sized full rig PL or B4 mount. I once used the Canon 5DmkIII, but didn't notice a delay to the CRT monitor we used.
Offline

Jason Henne

  • Posts: 7
  • Joined: Fri Oct 18, 2013 3:20 am

Re: Video Assist 12g signal lag issue

PostTue Feb 18, 2020 5:44 am

No, your concern is accurate. The 12g video assist monitors do suffer from latency issues that other comparable monitors do not. Customers need to tell Blackmagic that it is a problem.
Offline

wolffworkshop

  • Posts: 5
  • Joined: Tue Jan 08, 2019 5:26 pm
  • Location: United Kingdom
  • Real Name: Ben Wolff

Re: Video Assist 12g signal lag issue

PostThu Feb 20, 2020 8:17 pm

I have used the 7” on a Canon C100Mk2 and a Canon 6D. Both via HDMI and both show the same degree of lag. The monitor’s running FW 3.03.

Return to Live Production

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 7 guests