Digital zoom in Atem 1ME 4k

Questions about ATEM Switchers, Camera Converter and everything live!
  • Author
  • Message
Offline

Hicham Rahbaoui

  • Posts: 9
  • Joined: Thu Jul 27, 2017 2:17 am

Digital zoom in Atem 1ME 4k

PostWed Dec 13, 2017 10:46 pm

Hi everyone

I want to purchase an atem 1me 4k and want to know if it's possible to zoom in the image (4k) by scaling it over 100%. The idea is to have a large shot and close-up with the same camera. With my atem hd the scale limit is 100%.

Thanks
Offline

Gary Adams

Blackmagic Design

  • Posts: 629
  • Joined: Sat Aug 25, 2012 6:14 am

Re: Digital zoom in Atem 1ME 4k

PostThu Dec 14, 2017 12:44 am

Hello Hicham. Yes, you can zoom in quite a bit on the ATEM 1ME Production Studio 4K.

Regards, Gary
Gary Adams
Blackmagic Design
Offline

Hicham Rahbaoui

  • Posts: 9
  • Joined: Thu Jul 27, 2017 2:17 am

Re: Digital zoom in Atem 1ME 4k

PostThu Dec 14, 2017 1:06 am

Thanks Gary
You have an idea how much approximately you can zoom without loosing definition? 120% ... 150% .... ?
Offline
User avatar

Tom_Bassford

  • Posts: 1606
  • Joined: Wed Aug 22, 2012 8:12 am
  • Location: Europe / UK

Re: Digital zoom in Atem 1ME 4k

PostFri Dec 15, 2017 5:18 pm

0%
by definition you cannot digitally zoom without losing definition.

How much quality loss you can cope with is subjective. It will largely depend on how clean the source image is. A noisy camera image with lots of gain will zooms less well than something which is super clean.
http://www.atemuser.com
if it was easy it wouldn't be called engineering
Offline

Hicham Rahbaoui

  • Posts: 9
  • Joined: Thu Jul 27, 2017 2:17 am

Re: Digital zoom in Atem 1ME 4k

PostFri Dec 15, 2017 9:03 pm

I was wondering if it's used with a 4k source and only hd output, it could be possible to scale up the image, as we do in editing.
Offline
User avatar

Xtreemtec

  • Posts: 2639
  • Joined: Wed Jan 02, 2013 11:48 am
  • Location: The Netherlands

Re: Digital zoom in Atem 1ME 4k

PostFri Dec 15, 2017 10:53 pm

Wont work.. The atem can only run in 1 resolution and framerate..

So your output is HD as is the input.. Cant put in 4K and out HD. (At least not in that way..)
What you are asking for is a KMU-100 http://www.datavideo.com/product/KMU-100
Daniel Wittenaar .:: Xtreemtec Media Productions ::. -= www.xtreemtec.nl =-
4K OBV, ATEM TVS HD, 1M/E 4K, 2M/E Broadcast Studio 4K, Hyperdeck Studio Mini, SONY FS7 4K, Ursa Broadcast 4K
Offline

Hicham Rahbaoui

  • Posts: 9
  • Joined: Thu Jul 27, 2017 2:17 am

Re: Digital zoom in Atem 1ME 4k

PostSat Dec 16, 2017 2:25 pm

The Atem 1ME 4k has a down converted output. So you can for example diffuse on a large screen (4k image) and stream with an HD device in same time.
The KMU-100 is really awsome. It's exactly what i was looking for.
Thanks :))
Offline
User avatar

Xtreemtec

  • Posts: 2639
  • Joined: Wed Jan 02, 2013 11:48 am
  • Location: The Netherlands

Re: Digital zoom in Atem 1ME 4k

PostMon Dec 18, 2017 2:25 pm

Yes it has a HD output.. But this is a scaled output of the 4K output if the atem is running 4K. So you wont gain anything ;)
Daniel Wittenaar .:: Xtreemtec Media Productions ::. -= www.xtreemtec.nl =-
4K OBV, ATEM TVS HD, 1M/E 4K, 2M/E Broadcast Studio 4K, Hyperdeck Studio Mini, SONY FS7 4K, Ursa Broadcast 4K
Offline

ymeyer

  • Posts: 1
  • Joined: Tue Jul 24, 2018 10:27 am
  • Real Name: Yannick Meyer

Re: Digital zoom in Atem 1ME 4k

PostMon Sep 03, 2018 8:36 am

Do you find an answer for your question ? - I'm very interested in because of the limitation of 1,00 magnification limit ATEM 2 ME too. With best regards. Yannick

Return to Live Production

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 4 guests