Ultrastudio 4K/LiveKey not keying alpha correctly 3G

Questions about ATEM Switchers, Camera Converter and everything live!
  • Author
  • Message
Offline

sirkendizzle

  • Posts: 3
  • Joined: Sat Jan 05, 2019 12:45 am
  • Real Name: Kenton Reeder

Ultrastudio 4K/LiveKey not keying alpha correctly 3G

PostSat Jan 05, 2019 1:02 am

Hi all,
I just picked up an Ultrastudio 4K (second hand but brand new in box never been used on a gig) to run graphics at a rowing event next month and I'm having difficulty with an external key/fill at 1080 50p.

I am running png assets out of Qlab 4 with LiveKey (set to external key) on a MacBook Pro 2018. When I set the output surface to 1080 25p in Qlab it works beautifully. I get a good clean black and white key and a crisp fill out of the SDI A & B. However when I change the US4K through Qlab to run at 1080 50p the fill still works, but the key turns into this strange washed out grey image and has vertical lines across it (see picture below. Yes I'm using Donald Trump's face to test it.) I am testing the key by plugging the SDI directly into a Shogun so I know that this issue is occurring before the signal reaches my ATEM TV Studio.

I've tried swapping out the cable, trying a different computer, I've reinstalled Desktop Video and rolled it back a few versions and nothing seems to work. Have I got a dud unit?
Attachments
50p.jpg
50p.jpg (121.23 KiB) Viewed 159 times
Offline

Dave Del Vecchio

  • Posts: 374
  • Joined: Mon Nov 25, 2013 10:25 am

Re: Ultrastudio 4K/LiveKey not keying alpha correctly 3G

PostMon Jan 07, 2019 10:07 pm

Early versions of the UltraStudio 4K firmware did not support keying in 1080p50/60 resolutions. According to the Desktop Video release notes, this support was added in Desktop Video 10.9.5:
https://www.blackmagicdesign.com/suppor ... f1ceccd30f

So you might try that specific Desktop Video version (just in case something about the keying support was broken in later releases).

Also, you will likely need to set the SDI output format to Single Link (rather than Dual Link) in the Desktop Video utility to make sure that it outputs 3G SDI over a single cable.

You could also try testing with the Blackmagic LiveKey utility (included with Desktop Video) to see if you get any different results than you do with QLab.
Offline

sirkendizzle

  • Posts: 3
  • Joined: Sat Jan 05, 2019 12:45 am
  • Real Name: Kenton Reeder

Re: Ultrastudio 4K/LiveKey not keying alpha correctly 3G

PostTue Jan 08, 2019 6:04 am

Hi Dave,

Thanks for the response. I rolled back the firmware to 10.9.5 but still got the same output. I changed the sdi output to single link and that didn't seem to work either. I am also wanting to do my key as an external key inside an ATEM TV studio anyway which requires two sdi cables connected to the switcher. I am running livekey alongside qlab already.

Return to Live Production

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 4 guests