Atem television studio 4k only embed 2 Audios

Questions about ATEM Switchers, Camera Converter and everything live!
  • Author
  • Message
Offline

Markus Schillinger

  • Posts: 6
  • Joined: Sun Nov 25, 2012 4:21 pm

Atem television studio 4k only embed 2 Audios

PostWed Jul 11, 2018 7:54 am

I bought the new Atem television studio 4k and have to produce 2pair of embedded Audio (PGM stereo and natural stereo).
All my Inputs have this 4 Audios embedded already, but Atem only passes the first stereo to PGM output.
What can I do to use all four? I only use AFV and do not want to touch any Audio.
Thanks for your help
Markus
Offline
User avatar

Tom_Bassford

  • Posts: 1606
  • Joined: Wed Aug 22, 2012 8:12 am
  • Location: Europe / UK

Re: Atem television studio 4k only embed 2 Audios

PostWed Jul 11, 2018 7:55 am

Yeah this sucks doesn’t it.

Why can’t it do what you want? Because it is half finished and pretty poorly designed.


Sent from my iPhone using Tapatalk
http://www.atemuser.com
if it was easy it wouldn't be called engineering
Offline
User avatar

Xtreemtec

  • Posts: 2496
  • Joined: Wed Jan 02, 2013 11:48 am
  • Location: The Netherlands

Re: Atem television studio 4k only embed 2 Audios

PostWed Jul 11, 2018 9:04 am

What you can do is buy all audio de-embedders. De-embed before entering the video mixer, Mix audio on a seperate audio desk.. And re-embed the audio after the video mixer.

Take a digital audio mixer compensate for frame delays produced by the Atem.

But to be honest.. I don't know any videomixer that does multi audio tracks mixing trough the mixer.. All OBV's do De-embedding or seperate audio tracks over fiber..

So the way you run your setup is not very common used..
Daniel Wittenaar .:: Xtreemtec Media Productions ::. -= www.xtreemtec.nl =-
4K OBV, ATEM TVS HD, 1M/E 4K, 2M/E Broadcast Studio 4K, Hyperdeck Studio Mini, SONY FS7 4K, Ursa Broadcast 4K
Offline
User avatar

Tom_Bassford

  • Posts: 1606
  • Joined: Wed Aug 22, 2012 8:12 am
  • Location: Europe / UK

Re: Atem television studio 4k only embed 2 Audios

PostWed Jul 11, 2018 10:42 am

The Panasonic HS410 et al can pass all embedded audio through the switcher.
http://www.atemuser.com
if it was easy it wouldn't be called engineering
Offline
User avatar

Xtreemtec

  • Posts: 2496
  • Joined: Wed Jan 02, 2013 11:48 am
  • Location: The Netherlands

Re: Atem television studio 4k only embed 2 Audios

PostWed Jul 11, 2018 12:30 pm

Tom_Bassford wrote:The Panasonic HS410 et al can pass all embedded audio through the switcher.

It only pass trough what comes in..(Which would be nice..) But it doesn't do anything with audio..

Also you can't choose what audio in embedded.. SO you will always get a audio follows video setup.. You only get the audio of the camera that is in pgm or aux at that moment..

Not very usefull i would say.. ;) Still needs de-embedders to run it propperly into a audioboard to downmix it.. And embedders to re-embed it into the sdi stream.. So the story doesn't change there..
Daniel Wittenaar .:: Xtreemtec Media Productions ::. -= www.xtreemtec.nl =-
4K OBV, ATEM TVS HD, 1M/E 4K, 2M/E Broadcast Studio 4K, Hyperdeck Studio Mini, SONY FS7 4K, Ursa Broadcast 4K
Offline
User avatar

Tom_Bassford

  • Posts: 1606
  • Joined: Wed Aug 22, 2012 8:12 am
  • Location: Europe / UK

Re: Atem television studio 4k only embed 2 Audios

PostWed Jul 11, 2018 12:50 pm

Passing all audio with AFV is a lot more use than the half arsed audio mixer within the ATEM. I quite frequently need to switch between multiple hyperdecks running content with surround sound. this is a total pain with an ATEM.
http://www.atemuser.com
if it was easy it wouldn't be called engineering
Offline

Markus Schillinger

  • Posts: 6
  • Joined: Sun Nov 25, 2012 4:21 pm

Re: Atem television studio 4k only embed 2 Audios

PostThu Jul 12, 2018 6:48 pm

Thanks for your answers.
It looks like I have to go the old fashioned way with De and re embedding :-(
How long is the latency of the mixer (hope it is always firm?) ?
Offline
User avatar

Xtreemtec

  • Posts: 2496
  • Joined: Wed Jan 02, 2013 11:48 am
  • Location: The Netherlands

Re: Atem television studio 4k only embed 2 Audios

PostFri Jul 13, 2018 10:04 am

1 frame in normal conditions, 2 frames when you are using the DVE function. ;)

If you are running 50 FPS that translate in 20ms per frame.
Daniel Wittenaar .:: Xtreemtec Media Productions ::. -= www.xtreemtec.nl =-
4K OBV, ATEM TVS HD, 1M/E 4K, 2M/E Broadcast Studio 4K, Hyperdeck Studio Mini, SONY FS7 4K, Ursa Broadcast 4K
Offline

James Griffin

  • Posts: 4
  • Joined: Wed Mar 07, 2018 2:02 am
  • Real Name: JAMES A GRIFFIN

Re: Atem television studio 4k only embed 2 Audios

PostFri Jul 20, 2018 12:46 pm

Tom_Bassford wrote:The Panasonic HS410 et al can pass all embedded audio through the switcher.


At 5 times the price of ATEM.

Return to Live Production

Who is online

Users browsing this forum: Bing [Bot] and 9 guests