Cameras v6.1 software update released

The place for questions about shooting with Blackmagic Cameras.
  • Author
  • Message
Offline

Kristian Lam

Blackmagic Design

  • Posts: 802
  • Joined: Tue Aug 21, 2012 1:11 pm

Cameras v6.1 software update released

PostMon Feb 04, 2019 10:52 pm

Hi,

We have just released Cameras v6.1 with the following updates for the Pocket Cinema Camera 4K:

• Added support for pixel remapping in camera.
• Added 2:1 monitoring frame guide.
• Improved media formatting user interface.
• Improved audio monitoring latency performance.
• Improved auto focus performance.
• Improved signal to noise ratio performance of camera internal microphone.
• Improved power efficiency for improved battery life.
• Improved 3.5mm audio input selection interface.
• Improved AV sync performance.
• Fixed an issue where time and date is not updated on camera when connected to the Blackmagic Camera Setup utility.
• Fixed an issue where the 3.5mm audio input level is 6dB lower than expected.
• Fixed an auto focusing issue with Lumix 20mm f/1.7 lens.
• Fixed an issue where some USB-C external SSDs were not detected when connected before camera is powered up.
• Fixed an issue where some batteries might shut off earlier than expected.
• Fixed an issue where low battery indicator is not displayed appropriately.
• Fixed an issue with camera not being detected by host computer when connected to certain USB ports.
• Updated dynamic range and ISO chart in user manual.

This software update can be downloaded from here:

https://www.blackmagicdesign.com/suppor ... al-cameras
Offline

James Spatz

  • Posts: 50
  • Joined: Sun Aug 16, 2015 11:55 pm

Re: Cameras v6.1 software update released

PostTue Feb 05, 2019 2:51 pm

I am trying to update from a Windows 10 laptop. When I connect USB-C to USB-C windows tell me "device not recognized". Any hints what to do next? Thanks.
Offline

Chad Campbell

  • Posts: 15
  • Joined: Sat Apr 02, 2016 2:04 am

Re: Cameras v6.1 software update released

PostTue Feb 05, 2019 3:19 pm

Im getting the same problems..my camera is not showing up in the camera updater on windows or mac.
Offline

onemanmedia

  • Posts: 3
  • Joined: Mon Jun 18, 2018 3:53 pm
  • Real Name: Chad Campbell

Re: Cameras v6.1 software update released

PostTue Feb 05, 2019 3:33 pm

My camera is not even showing up when connected to the USB-C...the camera utility says no camera or accessory found. This happens on both windows and mac using the camera updater 6.1. I assume we update through the USB-C....correct?
Thanks,
Chad
Offline
User avatar

Andy Dopieralski

  • Posts: 209
  • Joined: Mon Jul 15, 2013 10:43 pm
  • Location: Seattle WA

Re: Cameras v6.1 software update released

PostTue Feb 05, 2019 5:14 pm

I had the same issue. I couldn't connect through a hub or through the USB C 3.1 port on my tower. I finally tracked down a USB C to A and went into a 2.2A USB 3.0 (not 3.1) port and it worked.
http://www.twobards.com
http://www.zombieorpheus.com
http://www.imdb.com/name/nm1504735/
Offline

David Hutchinson

  • Posts: 219
  • Joined: Thu Jun 05, 2014 11:00 am
  • Location: East Yorkshire, UK

Re: Cameras v6.1 software update released

PostTue Feb 05, 2019 7:13 pm

Yes same problem with both of my cameras.... using a USB2 port worked though
Offline

ted ramasola

  • Posts: 88
  • Joined: Tue Aug 18, 2015 6:28 am
  • Location: Near Dallas, Texas

Re: Cameras v6.1 software update released

PostTue Feb 05, 2019 7:16 pm

On the old FW 5.2 I could record ProRes but the in camera review was garbled. It's reported to tech support and they have responded, telling me to hold on my cam and they will issue firmware fix.

So after updating firmware to 6.1 I thought my problems would be solved but now I can no longer record in ProRes at all and the camera locks up and would need a power off to recover. This is on all flavors of ProRes, all resolutions, and all 3 types of media.

Upon pressing record, the timer would stop at 1 frame and an "!"(exclamation) appears on the red rec icon.
Offline
User avatar

Rolands Briedis

  • Posts: 30
  • Joined: Thu Mar 23, 2017 8:34 pm

Re: Cameras v6.1 software update released

PostTue Feb 05, 2019 7:48 pm

Is there any news about Blackmagic RAW for Ursa mini 4.6K? :?
Offline
User avatar

Andy Dopieralski

  • Posts: 209
  • Joined: Mon Jul 15, 2013 10:43 pm
  • Location: Seattle WA

Re: Cameras v6.1 software update released

PostTue Feb 05, 2019 8:26 pm

Rolands Briedis wrote:Is there any news about Blackmagic RAW for Ursa mini 4.6K? :?


This update doesn't include anything but updates for the Pocket 4K, sadly. And if it's not in the update notes, BM won't discuss it. Is the non-Pro Ursa line rumored to get BRAW? Last I heard, there are zero plans for the Production 4K and BMCC. However, external SDI recorders could get it. I just wish the industry was looking into the SDK and making encoders for live SDI capture / decoder plugins for industry software. Imagine if the SDK were used to turn Magic Lantern into a BRAW compatible option!
http://www.twobards.com
http://www.zombieorpheus.com
http://www.imdb.com/name/nm1504735/
Offline

David Hutchinson

  • Posts: 219
  • Joined: Thu Jun 05, 2014 11:00 am
  • Location: East Yorkshire, UK

Re: Cameras v6.1 software update released

PostTue Feb 05, 2019 9:30 pm

The usb3 problem was giving the following error in Device Manager

Currently, this hardware device is not connected to the computer. (Code 45)

To fix this problem, reconnect this hardware device to the computer.

A request for the USB BOS descriptor failed.
Offline

Lowell Sherris

  • Posts: 12
  • Joined: Tue Apr 25, 2017 11:59 am

Re: Cameras v6.1 software update released

PostTue Feb 05, 2019 9:55 pm

Ditto on the "No camera or accessory found" error message. My computer has no USB 2.0 ports. Device manager does not show an error message.
Offline

Aleksandr Belov

  • Posts: 2
  • Joined: Wed Feb 06, 2019 2:51 pm
  • Real Name: Aleksandr Belov

Re: Cameras v6.1 software update released

PostWed Feb 06, 2019 2:58 pm

USB 2.0 port is required for update.
I connected USB OTG 2.0 cable to 3.0 port.
That helped.
Offline

Travis Ward

  • Posts: 80
  • Joined: Sat Mar 09, 2013 7:05 pm

Re: Cameras v6.1 software update released

PostWed Feb 06, 2019 4:32 pm

I had that "device not recognized" issue all the time. Tried a bunch of different USB cables I have, 3.0 and otherwise, but for some reason they didn't work.

I know it used to be an issue with Windows 10's driver recognition/validation software. I had fixed it on my old computer by disabling driver signature something or other.

Now, though, I just unplug the USB-C cable that my Micro Panel uses (since it's already been fixed on this comp) and it works with all my cameras. Wish I could give something more scientific, but I just want to say that I am using a USB-C cable in a USB 3.0 port and it's working.
Travis Ward
Offline

James Spatz

  • Posts: 50
  • Joined: Sun Aug 16, 2015 11:55 pm

Re: Cameras v6.1 software update released

PostThu Feb 07, 2019 12:38 am

By now I have acqired a good collection of adapters and cables and can easily establish a connection in a number of scenarios. After 2 minutes at 0% I get "updating the camera software failed". This happens even on a plain vanilla dell desktop with native usb2 ports . The device manager always looks like this:

Image

I am beginning to think it is the camera. Perhaps it might be time for Blackmagic support to chime in.

Thanks
Offline

Aaron Green

  • Posts: 222
  • Joined: Tue Sep 17, 2013 8:08 pm

Re: Cameras v6.1 software update released

PostThu Feb 07, 2019 2:02 pm

Same problem here with the pocket. I've tried 2 different USB 3.0 to USB C cables. Not detected.
Offline

Michael Odhiambo

  • Posts: 149
  • Joined: Sun Feb 24, 2013 8:27 pm

Re: Cameras v6.1 software update released

PostFri Feb 08, 2019 4:05 am

After 6.1 update on a Mojave machine via USB C, now my camera has lost iris functionality to EF lenses. I have tested with Tokina 11-16 and Canon 70-200L II. None of them respond to iris changes either using the scroll wheel or touch screen. I have a viltox II adapter and the rocker on the adapter isn't responding either.
Offline
User avatar

Thomas Schumacher

  • Posts: 746
  • Joined: Tue Nov 06, 2012 11:14 pm
  • Location: Germany

Re: Cameras v6.1 software update released

PostFri Feb 08, 2019 9:14 am

I used a USB3-USBC-cable in a USB2-port on my laptop and it went well.
https://www.gernemehrfilm.de/
Offline

Kristian Lam

Blackmagic Design

  • Posts: 802
  • Joined: Tue Aug 21, 2012 1:11 pm

Re: Cameras v6.1 software update released

PostFri Feb 08, 2019 10:15 am

Michael Odhiambo wrote:After 6.1 update on a Mojave machine via USB C, now my camera has lost iris functionality to EF lenses. I have tested with Tokina 11-16 and Canon 70-200L II. None of them respond to iris changes either using the scroll wheel or touch screen. I have a viltox II adapter and the rocker on the adapter isn't responding either.


I have heard positive results from other people downgrading their Viltrox firmware.
Offline

Kristian Lam

Blackmagic Design

  • Posts: 802
  • Joined: Tue Aug 21, 2012 1:11 pm

Re: Cameras v6.1 software update released

PostFri Feb 08, 2019 10:16 am

James Spatz wrote:By now I have acqired a good collection of adapters and cables and can easily establish a connection in a number of scenarios. After 2 minutes at 0% I get "updating the camera software failed". This happens even on a plain vanilla dell desktop with native usb2 ports . The device manager always looks like this:

Image

I am beginning to think it is the camera. Perhaps it might be time for Blackmagic support to chime in.

Thanks


Have you ever installed the 5.2 software? If so, have you tried running the uninstaller first?
Offline

James Spatz

  • Posts: 50
  • Joined: Sun Aug 16, 2015 11:55 pm

Re: Cameras v6.1 software update released

PostFri Feb 08, 2019 11:57 am

It came from the factory with 5.2. Nevertheless I did go through the cycle of uninstalling 6.1, installing the 5.1 app, which of course sees the camera is up to date, and reinstalling 6.1. Keep in mind I get the same failures on a naive computer with 2.0 ports. It is always in the data transmission part that progress stops.
Offline
User avatar

Robert Niessner

  • Posts: 2654
  • Joined: Thu Feb 21, 2013 9:51 am
  • Location: Graz, Austria

Re: Cameras v6.1 software update released

PostFri Feb 08, 2019 12:08 pm

James, could you try this:

* Switch camera on, plugin the cable to the computer - is the camera then recognized?
* keep camera off, connect cable to computer, start 6.1 updater, switch camera on - is the camera then recognized?
Robert Niessner
LAUFBILDkommission
Graz / Austria
---------------------------------------------------------------------
Blackmagic Camera Blog (German):
http://laufbildkommission.wordpress.com

Read the blog in English via Google Translate:
http://tinyurl.com/pjf6a3m
Offline

James Spatz

  • Posts: 50
  • Joined: Sun Aug 16, 2015 11:55 pm

Re: Cameras v6.1 software update released

PostFri Feb 08, 2019 1:12 pm

Yes to both scenarios. Connection is straightforward. It is just when updating begins it remains stuck at 0%. Could you or someone else confirm that the device manager state as depicted 2 posts above is what you are getting and is part of a successful update. Not sure why 2 instances and missing driver warning. Thanks.
Offline
User avatar

Robert Niessner

  • Posts: 2654
  • Joined: Thu Feb 21, 2013 9:51 am
  • Location: Graz, Austria

Re: Cameras v6.1 software update released

PostFri Feb 08, 2019 3:16 pm

James, I have now connected the PCC4k to my Win 10 Lenovo laptop via USB-C -> USB 3.0 and in the device manager I get the same symbol which means no driver installed.
You could right click the device in the device managers list and select uninstall to get rid of them.
Maybe you get two entries because you tried it on several USB ports and something then went crazy?

EDIT:

I kept the power camera connected to the laptop and then installed the Install Cameras v6.1.msi
Afterwards the device managers shows that the driver has been installed.
Robert Niessner
LAUFBILDkommission
Graz / Austria
---------------------------------------------------------------------
Blackmagic Camera Blog (German):
http://laufbildkommission.wordpress.com

Read the blog in English via Google Translate:
http://tinyurl.com/pjf6a3m
Offline

James Spatz

  • Posts: 50
  • Joined: Sun Aug 16, 2015 11:55 pm

Re: Cameras v6.1 software update released

PostFri Feb 08, 2019 4:33 pm

Thank you Robert. I tried your suggestion but cannot get the device to install with drivers. You say you were able to. Can you identify which driver was installed from the properties Driver Details?

Thanks,
Jim
Offline
User avatar

Robert Niessner

  • Posts: 2654
  • Joined: Thu Feb 21, 2013 9:51 am
  • Location: Graz, Austria

Re: Cameras v6.1 software update released

PostFri Feb 08, 2019 5:29 pm

It is called CinemaCamera.sys version 4.0.2.0

Is it possible you have some antivirus software running and preventing the installation?
Robert Niessner
LAUFBILDkommission
Graz / Austria
---------------------------------------------------------------------
Blackmagic Camera Blog (German):
http://laufbildkommission.wordpress.com

Read the blog in English via Google Translate:
http://tinyurl.com/pjf6a3m
Offline

Dune00z

  • Posts: 280
  • Joined: Thu Oct 18, 2018 3:40 pm
  • Real Name: Duane Eues

Re: Cameras v6.1 software update released

PostFri Feb 08, 2019 8:06 pm

Hi,

I have a specific question about the dynamic range/iso update and I am hoping BMD can clarify.

Is this simply an update to the manual to reflect properly what the camera has always captured since the original release? As in, the dynamic range sheet before was inaccurate and needed to be clarified?

Or, has there been a change to what dynamic range is acquired when shooting which also required an update to the manual?

There seems to be some confusion on this and I am seeing speculation from individuals but have not seen specifics from BMD regarding this update.
Offline
User avatar

Thomas Schumacher

  • Posts: 746
  • Joined: Tue Nov 06, 2012 11:14 pm
  • Location: Germany

Re: Cameras v6.1 software update released

PostFri Feb 08, 2019 8:44 pm

Kristian Lam wrote:
Michael Odhiambo wrote:After 6.1 update on a Mojave machine via USB C, now my camera has lost iris functionality to EF lenses. I have tested with Tokina 11-16 and Canon 70-200L II. None of them respond to iris changes either using the scroll wheel or touch screen. I have a viltox II adapter and the rocker on the adapter isn't responding either.


I have heard positive results from other people downgrading their Viltrox firmware.


Downgrading the Viltrox EF-M2 firmware to version 2.3 does work: iris changes work fine on the Sigma 18-35, AF doesn't, but I can't recall if it ever has.
https://www.gernemehrfilm.de/
Offline

mwalker1000

  • Posts: 62
  • Joined: Sun Aug 19, 2018 1:57 am
  • Real Name: Mike Walker

Re: Cameras v6.1 software update released

PostSat Feb 09, 2019 12:44 am

I tried with any USB 3/3.1 ports and no go. However, USB 2.0 worked perfectly. Once started, screen goes dark, updates to 70%, hangs for a bit, then USB goes down and back up, hangs for a while longer, then USB goes down and back up, then immediately goes from 70% to done and camera screen turns back on. I was worried when it hung up but its probably burning the actual image when it looks like nothing's happening.
Offline

mwalker1000

  • Posts: 62
  • Joined: Sun Aug 19, 2018 1:57 am
  • Real Name: Mike Walker

Re: Cameras v6.1 software update released

PostSat Feb 09, 2019 12:47 am

ted ramasola wrote:On the old FW 5.2 I could record ProRes but the in camera review was garbled. It's reported to tech support and they have responded, telling me to hold on my cam and they will issue firmware fix.

So after updating firmware to 6.1 I thought my problems would be solved but now I can no longer record in ProRes at all and the camera locks up and would need a power off to recover. This is on all flavors of ProRes, all resolutions, and all 3 types of media.

Upon pressing record, the timer would stop at 1 frame and an "!"(exclamation) appears on the red rec icon.


I just upgraded and tested and ProRes works just fine. That has to be something specific to your p4k or your media, IMHO.
Offline

mwalker1000

  • Posts: 62
  • Joined: Sun Aug 19, 2018 1:57 am
  • Real Name: Mike Walker

Re: Cameras v6.1 software update released

PostSat Feb 09, 2019 12:49 am

Kristian Lam wrote: • Improved power efficiency for improved battery life.


This fix may allow reliable use with external SSD since it seemed as if the power draw of the camera and an SSD exceeded the battery's load capacity, causing bizarre behavior or shutdowns while recording.
Offline

mwalker1000

  • Posts: 62
  • Joined: Sun Aug 19, 2018 1:57 am
  • Real Name: Mike Walker

Re: Cameras v6.1 software update released

PostSat Feb 09, 2019 1:00 am

Kristian Lam wrote: • Updated dynamic range and ISO chart in user manual.


That's a MASSIVE change to dynamic range. Can we get an explanation as to the details of why the change and what its actually changing? Is this just a change to the chart itself, or is this a change to the camera? IMO that's the most important page in the manual so any details would be greatly appreciated!
Offline

DavidNJ

  • Posts: 34
  • Joined: Thu Sep 13, 2018 5:33 am
  • Real Name: David Ziegelheim

Re: Cameras v6.1 software update released

PostSat Feb 09, 2019 6:33 am

I've downloaded twice. Each file is considered corrupt by Win10 and WinRAR,

Help!
Offline
User avatar

Robert Niessner

  • Posts: 2654
  • Joined: Thu Feb 21, 2013 9:51 am
  • Location: Graz, Austria

Re: Cameras v6.1 software update released

PostSat Feb 09, 2019 12:31 pm

DavidNJ wrote:I've downloaded twice. Each file is considered corrupt by Win10 and WinRAR,

Help!


I have uploaded you the setup to WeTransfer - does that work for you?
https://we.tl/t-N2dhiENKAm
Robert Niessner
LAUFBILDkommission
Graz / Austria
---------------------------------------------------------------------
Blackmagic Camera Blog (German):
http://laufbildkommission.wordpress.com

Read the blog in English via Google Translate:
http://tinyurl.com/pjf6a3m
Offline

DavidNJ

  • Posts: 34
  • Joined: Thu Sep 13, 2018 5:33 am
  • Real Name: David Ziegelheim

Re: Cameras v6.1 software update released

PostSun Feb 10, 2019 3:11 am

Robert Niessner wrote:
DavidNJ wrote:I've downloaded twice. Each file is considered corrupt by Win10 and WinRAR,

Help!


I have uploaded you the setup to WeTransfer - does that work for you?
https://we.tl/t-N2dhiENKAm


I just saw your message, thanks. I can get to that.

Earlier, I downloaded again and today it worked. Always nice to know there are help cinematographers standing by if it hadn't!

Thanks again,

David
Offline
User avatar

Robert Niessner

  • Posts: 2654
  • Joined: Thu Feb 21, 2013 9:51 am
  • Location: Graz, Austria

Re: Cameras v6.1 software update released

PostMon Feb 11, 2019 11:09 am

DavidNJ wrote:
Robert Niessner wrote:
DavidNJ wrote:I've downloaded twice. Each file is considered corrupt by Win10 and WinRAR,

Help!


I have uploaded you the setup to WeTransfer - does that work for you?
https://we.tl/t-N2dhiENKAm


I just saw your message, thanks. I can get to that.

Earlier, I downloaded again and today it worked. Always nice to know there are help cinematographers standing by if it hadn't!

Thanks again,

David


Gern geschehen, David!
Robert Niessner
LAUFBILDkommission
Graz / Austria
---------------------------------------------------------------------
Blackmagic Camera Blog (German):
http://laufbildkommission.wordpress.com

Read the blog in English via Google Translate:
http://tinyurl.com/pjf6a3m
Offline
User avatar

Alex Mack

  • Posts: 9
  • Joined: Fri Jan 25, 2013 2:59 pm

Re: Cameras v6.1 software update released

PostMon Feb 11, 2019 8:22 pm

What is the latest on the red clipping issue with CS4? (What is pixel remapping?)

I want to do something to support the P4K (and eventually Ursa), but I need to know if this will be fixed soon (and when they will be in stock)
Offline

Safa Kaan

  • Posts: 2
  • Joined: Mon Feb 11, 2019 11:35 pm
  • Real Name: Safa Kaan

Re: Cameras v6.1 software update released

PostTue Feb 12, 2019 12:07 am

Hello, i have an issue about RAW recording after v6.1 release.

Problem is if i DO NOT use HFR (Off Speed Recording) its like sensor recording frame rate is always about 60~ fps and all footage when i use under 60fps like 23.98 or 25 or 30 etc. doesnt matter footage play back slow motion and lose audio sync (it should be impossible when off speed recording off).

(HFR off 50fps vs. 50/50 HFR on seems different. When i want use 23.98fps shooting must use 24fps off speed frame rate cause Off Speed Recording have only 24fps option cannot choose 23.98 or 29.97 or 59.94fps i know its pointless but i have only that option for normal frame rate using in RAW. So if i want use RAW must use 24/24 HFR. But i want use 23.98fps.)

This is happening directly on original footage, i mean when i transfer DNG files to my PC and on DaVinci Resolve show that shot slow motion too.

Its only happening on RAW after 6.1 NOT on ProRes.

Secondary issue when using RAW recording 1080p sensor windowing like 2x digital zoom not like UHD (3840x 2160) sensor windowing is it normal? This is NOT happening on ProRes too. (It is normal sorry for my wrong knowledge.)

Also i was have a screen flickering or glitch issue during ProRes playing back on my P4K before v6.1 now ProRes working fine but RAW have that issue.

Is it common issue or its only happening on my device?

Should i wait BRAW update or ask for RMA ?

Thanx.
Last edited by Safa Kaan on Thu Feb 14, 2019 1:31 am, edited 1 time in total.
Offline
User avatar

Robert Niessner

  • Posts: 2654
  • Joined: Thu Feb 21, 2013 9:51 am
  • Location: Graz, Austria

Re: Cameras v6.1 software update released

PostTue Feb 12, 2019 11:29 am

Safa Kaan wrote:Secondary issue when using RAW recording 1080p sensor windowing like 2x digital zoom not like UHD (3840 x 2160) sensor windowing is it normal? This is NOT happening on ProRes too.


Recording in raw always means you are getting sensor pixels for pixels. It is not possible to get a downscaled 1080p from the 2160p sensor, because if you scale it isn't raw anymore. Well there is a special technique called pixel binning where 2 x 2 pixels are simply combined to form a larger pixel, but this can lead to aliasing and other problems and is not supported by this camera.
Robert Niessner
LAUFBILDkommission
Graz / Austria
---------------------------------------------------------------------
Blackmagic Camera Blog (German):
http://laufbildkommission.wordpress.com

Read the blog in English via Google Translate:
http://tinyurl.com/pjf6a3m
Offline
User avatar

Robert Niessner

  • Posts: 2654
  • Joined: Thu Feb 21, 2013 9:51 am
  • Location: Graz, Austria

Re: Cameras v6.1 software update released

PostTue Feb 12, 2019 11:45 am

Safa Kaan wrote:Hello, i have an issue about RAW recording after v6.1 release.

Problem is if i DO NOT use HFR (Off Speed Recording) its like sensor recording frame rate is always about 60~ fps and all footage when i use under 60fps like 23.98 or 25 or 30 etc. doesnt matter footage play back slow motion and lose audio sync (it should be impossible when off speed recording off).

(HFR off 50fps vs. 50/50 HFR on seems different. When i want use 23.98fps shooting must use 24fps off speed frame rate cause Off Speed Recording have only 24fps option cannot choose 23.98 or 29.97 or 59.94fps i know its pointless but i have only that option for normal frame rate using in RAW. So if i want use RAW must use 24/24 HFR. But i want use 23.98fps.)

This is happening directly on original footage, i mean when i transfer DNG files to my PC and on DaVinci Resolve show that shot slow motion too.

Its only happening on RAW after 6.1 NOT on ProRes.


Should i wait BRAW update or ask for RMA ?


Before RMA-ing anything you should give us better and more information so we can see what is going on here. I have just tried my PCC4k at firmware 6.1 with some flavors of raw and I can choose any framerate there is and record and playback correctly.

I try to summarize your problem as I understood here (please correct me where I got it wrong):

1. In the record menu you have set the camera to Cinema DNG (Lossless? | 3:1? | 4:1?) and the resolution to 4K DCI? | UHD? | HD?
2. Project Frame Rate set to? | Off speed recording = OFF | Timelapse = OFF?
3. You are recording to which kind of media?
4. You cannot set project frame rate (PFR) to anything other than 60 fps?
5. Or can you change the PFR but the camera still records at 60 fps?
6. What happens when you try to playback the recorded clip in camera?

7. What happens when you go into the SETUP menu onto page 3 and do a FACTORY RESET by pressing Reset Camera Settings? Is your problem still there?
8. If the problem is still there, I can upload you a camera preset which you have to copy onto your recording media and can import from the PRESET menu. That should put your camera exactly into the state mine is - for reference.

Here is my preset (saved from my camera at firmware 5.2 - just before I did the update):
Unzip it and copy the folder onto your SD/CFast2.0 card/SSD
Presets.zip
(975 Bytes) Downloaded 53 times


After importing you will see a preset in the menu called LBK Setup 2019. Tap to select it and then tap the checkmark below to activate it.
Robert Niessner
LAUFBILDkommission
Graz / Austria
---------------------------------------------------------------------
Blackmagic Camera Blog (German):
http://laufbildkommission.wordpress.com

Read the blog in English via Google Translate:
http://tinyurl.com/pjf6a3m
Offline

Safa Kaan

  • Posts: 2
  • Joined: Mon Feb 11, 2019 11:35 pm
  • Real Name: Safa Kaan

Re: Cameras v6.1 software update released

PostTue Feb 12, 2019 3:19 pm

Robert Niessner wrote:Before RMA-ing anything you should give us better and more information so we can see what is going on here. I have just tried my PCC4k at firmware 6.1 with some flavors of raw and I can choose any framerate there is and record and playback correctly.

I try to summarize your problem as I understood here (please correct me where I got it wrong):

1. In the record menu you have set the camera to Cinema DNG (Lossless? | 3:1? | 4:1?) and the resolution to 4K DCI? | UHD? | HD?
2. Project Frame Rate set to? | Off speed recording = OFF | Timelapse = OFF?
3. You are recording to which kind of media?
4. You cannot set project frame rate (PFR) to anything other than 60 fps?
5. Or can you change the PFR but the camera still records at 60 fps?
6. What happens when you try to playback the recorded clip in camera?

7. What happens when you go into the SETUP menu onto page 3 and do a FACTORY RESET by pressing Reset Camera Settings? Is your problem still there?
8. If the problem is still there, I can upload you a camera preset which you have to copy onto your recording media and can import from the PRESET menu. That should put your camera exactly into the state mine is - for reference.

1. When Cinema DNG; 4K DCI, UHD, HD ; Lossless | 3:1 | 4:1 all combinations have that issue.
2. Project Frame Rate 23.98 | 24 | 25 | 29.97 | 30 | 50 | 59.94 (not feelible) all of them until 60fps PFR audio sync not correct and slowing play back like off speed recording on. (Off Speed Recording = OFF | Timelapse = OFF)
3. Angelbird AV PRO CF 256GB (exFAT) (Before v6.1 i can shoot 30fps Cinema DNG Lossless now can't shoot because sensor frame rate like stuck at 60fps.)
4. I can set but its working like HFR ON but not the same. When i set it 23.98 its showing on screen live view like 60fps and record result is like 60/23.98 but smoother than actual 60/23.98 record. Also 23.98 and 60/23.98 seems different exposure at 180 degree shutter.
5. Yes kind like that. Cause shots on PC show me FPS at which i choosed. And playing at that fps but its showing like After Effects Twixtor slow motion, thats why i said smoother than 60/23.98 HFR ON setting.
6. Its exacly the same in camera and PC. Under 60FPS recording, slow motion play back.

7. I tried it firtsly several times. Did not work.
8. I tried your preset too, result is same its only change personal settings but Cinema DNG still have that issue.

Ps: Before v6.1 Cinema DNG was working fine but i have ProRes play back sensor capture flickering issue on Camera not on footage. I don't know its connected issues each other or not.

Now with v6.1 ProRes working fine but can't using Cinema DNG. Now only HFR (Off Speed Recording) = ON working properly. Thats why i asked should i wait BRAW update or RMA.
Last edited by Safa Kaan on Thu Feb 14, 2019 1:33 am, edited 1 time in total.
Offline
User avatar

Robert Niessner

  • Posts: 2654
  • Joined: Thu Feb 21, 2013 9:51 am
  • Location: Graz, Austria

Re: Cameras v6.1 software update released

PostTue Feb 12, 2019 9:13 pm

Then it is time to contact support. Seems like a bug in the firmware affecting cameras with the ProRes playback problem. I've read a report from another user with the same problem like you.
Robert Niessner
LAUFBILDkommission
Graz / Austria
---------------------------------------------------------------------
Blackmagic Camera Blog (German):
http://laufbildkommission.wordpress.com

Read the blog in English via Google Translate:
http://tinyurl.com/pjf6a3m
Offline

kantatec

  • Posts: 2
  • Joined: Sat Feb 16, 2019 2:47 am
  • Real Name: Aleksey Dovgulya

Re: Cameras v6.1 software update released

PostSat Feb 16, 2019 2:49 am

Thomas Schumacher wrote:
Kristian Lam wrote:
Michael Odhiambo wrote:After 6.1 update on a Mojave machine via USB C, now my camera has lost iris functionality to EF lenses. I have tested with Tokina 11-16 and Canon 70-200L II. None of them respond to iris changes either using the scroll wheel or touch screen. I have a viltox II adapter and the rocker on the adapter isn't responding either.


I have heard positive results from other people downgrading their Viltrox firmware.


Downgrading the Viltrox EF-M2 firmware to version 2.3 does work: iris changes work fine on the Sigma 18-35, AF doesn't, but I can't recall if it ever has.


The same issue. Downgrading helps. Thank you!

Return to Cinematography

Who is online

Users browsing this forum: Denny Smith and 149 guests