Viltrox EF-M2 not working after update to 6.1

The place for questions about shooting with Blackmagic Cameras.
  • Author
  • Message
Offline

BorisJansch

  • Posts: 2
  • Joined: Tue Feb 05, 2019 1:45 pm
  • Real Name: Boris Jansch

Viltrox EF-M2 not working after update to 6.1

PostTue Feb 05, 2019 1:47 pm

I just updated the firmware and I no longer have control of the iris through my Viltrox adapter. I'm using the latest version 3.2 of the adapter

Any ideas!?!
Offline

BorisJansch

  • Posts: 2
  • Joined: Tue Feb 05, 2019 1:45 pm
  • Real Name: Boris Jansch

Re: Viltrox EF-M2 not working after update to 6.1

PostTue Feb 05, 2019 4:37 pm

I read somewhere else that installing the old firmware V2.3 brings back control, so I did that, and I have control again, albeit at the expense of the fixes that V3.2 included.
Offline

John Griffin

  • Posts: 103
  • Joined: Sun Aug 23, 2015 4:18 pm

Re: Viltrox EF-M2 not working after update to 6.1

PostTue Feb 05, 2019 4:45 pm

Send a message to BM support and downgrade to the last software until they fix it.
Dell XPS 9560 i7 7700HQ,GTX 1050m, 32gb 1Tb NVME C drive, 1TB SSD 2nd internal as Cache. GTX 1080ti eGPU, 4x 7200rpm 1.5tb HD's in RAID 0 on USB-C as media storage. Win10 x64, Resolve Studio (all latest versions and up to date drivers)
Offline

Eli hershko

  • Posts: 353
  • Joined: Wed Aug 22, 2012 12:41 pm
  • Location: Nassau County, NY

Re: Viltrox EF-M2 not working after update to 6.1

PostTue Feb 05, 2019 5:04 pm

BorisJansch wrote:I just updated the firmware and I no longer have control of the iris through my Viltrox adapter. I'm using the latest version 3.2 of the adapter

Any ideas!?!



Boris, I read somewhere here that if you went back to firmware 2.3 ON the Viltrox all functions will restore and you can stay with 6.1

Eli
Eli Hershko
http://www.conjuredvisions.com
http://pro.imdb.com/name/nm2860666/
Offline

John Griffin

  • Posts: 103
  • Joined: Sun Aug 23, 2015 4:18 pm

Re: Viltrox EF-M2 not working after update to 6.1

PostTue Feb 05, 2019 5:10 pm

Eli hershko wrote:
BorisJansch wrote:I just updated the firmware and I no longer have control of the iris through my Viltrox adapter. I'm using the latest version 3.2 of the adapter

Any ideas!?!



Boris, I read somewhere here that if you went back to firmware 2.3 ON the Viltrox all functions will restore and you can stay with 6.1

Eli

Great - I'll try that as well.
Dell XPS 9560 i7 7700HQ,GTX 1050m, 32gb 1Tb NVME C drive, 1TB SSD 2nd internal as Cache. GTX 1080ti eGPU, 4x 7200rpm 1.5tb HD's in RAID 0 on USB-C as media storage. Win10 x64, Resolve Studio (all latest versions and up to date drivers)
Offline

Earl Green

  • Posts: 40
  • Joined: Mon Apr 24, 2017 8:40 pm

Re: Viltrox EF-M2 not working after update to 6.1

PostTue Feb 05, 2019 5:10 pm

Yes, going back to Ver 2.3 restores Iris functionality.
Offline

patrick.frey

  • Posts: 19
  • Joined: Wed Jan 30, 2019 10:38 am
  • Location: Germany
  • Real Name: Patrick Frey

Re: Viltrox EF-M2 not working after update to 6.1

PostTue Feb 05, 2019 5:11 pm

can anyone confirm that?
Now im a little afraid to start the firmware update..
Offline
User avatar

Thomas Schumacher

  • Posts: 740
  • Joined: Tue Nov 06, 2012 11:14 pm
  • Location: Germany

Re: Viltrox EF-M2 not working after update to 6.1

PostFri Feb 08, 2019 11:05 pm

patrick.frey wrote:can anyone confirm that?
Now im a little afraid to start the firmware update..


Downgrading Viltrox' firmware back to 2.3 does restore iris-functionality - at least on my Sigma 18-35.
https://www.gernemehrfilm.de/
Offline

patrick.frey

  • Posts: 19
  • Joined: Wed Jan 30, 2019 10:38 am
  • Location: Germany
  • Real Name: Patrick Frey

Re: Viltrox EF-M2 not working after update to 6.1

PostSat Feb 09, 2019 7:35 pm

Thomas Schumacher wrote:
patrick.frey wrote:can anyone confirm that?
Now im a little afraid to start the firmware update..


Downgrading Viltrox' firmware back to 2.3 does restore iris-functionality - at least on my Sigma 18-35.


Thank you Thomas!
i confirm, BMPCC4K FW 6.1 update - the 18-35 sigma works fine here with the viltrox 2.3 FW.
Offline

Aleksandar Bogdanov

  • Posts: 110
  • Joined: Sat Aug 17, 2013 6:21 pm

Re: Viltrox EF-M2 not working after update to 6.1

PostThu Feb 14, 2019 7:44 pm

And what about the plain version - EF-M1?

I just got mine and it doesn't work at any firmware, as well as 5.2 on the pocket 4k... :(

I thought that it was identical with the M2 without the optics.
Can someone confirm if it is supposed to work with the pocket 4k at least?

Thanks!
Offline
User avatar

Thomas Schumacher

  • Posts: 740
  • Joined: Tue Nov 06, 2012 11:14 pm
  • Location: Germany

Re: Viltrox EF-M2 not working after update to 6.1

PostThu Feb 14, 2019 8:30 pm

Aleksandar Bogdanov wrote:And what about the plain version - EF-M1?

I just got mine and it doesn't work at any firmware, as well as 5.2 on the pocket 4k... :(

I thought that it was identical with the M2 without the optics.
Can someone confirm if it is supposed to work with the pocket 4k at least?

Thanks!


Oh that's a pity. My EF-M1 worked on the P4K with the latest Viltrox-firmware pre P4K-6.1
https://www.gernemehrfilm.de/
Offline

Aleksandar Bogdanov

  • Posts: 110
  • Joined: Sat Aug 17, 2013 6:21 pm

Re: Viltrox EF-M2 not working after update to 6.1

PostThu Feb 14, 2019 8:36 pm

Thomas Schumacher wrote:
Aleksandar Bogdanov wrote:And what about the plain version - EF-M1?

I just got mine and it doesn't work at any firmware, as well as 5.2 on the pocket 4k... :(

I thought that it was identical with the M2 without the optics.
Can someone confirm if it is supposed to work with the pocket 4k at least?

Thanks!


Oh that's a pity. My EF-M1 worked on the P4K with the latest Viltrox-firmware pre P4K-6.1


Which firmware was yours on when it worked?
Offline
User avatar

Thomas Schumacher

  • Posts: 740
  • Joined: Tue Nov 06, 2012 11:14 pm
  • Location: Germany

Re: Viltrox EF-M2 not working after update to 6.1

PostThu Feb 14, 2019 9:09 pm

Aleksandar Bogdanov wrote:
Thomas Schumacher wrote:
Aleksandar Bogdanov wrote:And what about the plain version - EF-M1?

I just got mine and it doesn't work at any firmware, as well as 5.2 on the pocket 4k... :(

I thought that it was identical with the M2 without the optics.
Can someone confirm if it is supposed to work with the pocket 4k at least?

Thanks!


Oh that's a pity. My EF-M1 worked on the P4K with the latest Viltrox-firmware pre P4K-6.1


Which firmware was yours on when it worked?


EF-M1 3.2
https://www.gernemehrfilm.de/
Offline

Aleksandar Bogdanov

  • Posts: 110
  • Joined: Sat Aug 17, 2013 6:21 pm

Re: Viltrox EF-M2 not working after update to 6.1

PostFri Feb 15, 2019 6:07 am

Thomas Schumacher wrote:
EF-M1 3.2


Thanks! And what about after the update?
Have you tried if the viltrox would work by downgrading it to firmware 2.3?
Offline
User avatar

Thomas Schumacher

  • Posts: 740
  • Joined: Tue Nov 06, 2012 11:14 pm
  • Location: Germany

Re: Viltrox EF-M2 not working after update to 6.1

PostFri Feb 15, 2019 12:19 pm

Aleksandar Bogdanov wrote:
Thomas Schumacher wrote:
EF-M1 3.2


Thanks! And what about after the update?
Have you tried if the viltrox would work by downgrading it to firmware 2.3?


I had no time so far to do so. One guy over at bmcuser.com stated that it doesn't work with any firmware...
https://www.gernemehrfilm.de/
Offline

Aleksandar Bogdanov

  • Posts: 110
  • Joined: Sat Aug 17, 2013 6:21 pm

Re: Viltrox EF-M2 not working after update to 6.1

PostFri Feb 15, 2019 12:50 pm

Thomas Schumacher wrote:
Aleksandar Bogdanov wrote:
Thomas Schumacher wrote:
EF-M1 3.2


Thanks! And what about after the update?
Have you tried if the viltrox would work by downgrading it to firmware 2.3?


I had no time so far to do so. One guy over at bmcuser.com stated that it doesn't work with any firmware...


That was me ;)
But now I rhink this might be due to a deffect adapter.
I’ll try to find another mtf body to see if works at all.

Let me know if it would wotk for you with the downgrade
Offline
User avatar

Thomas Schumacher

  • Posts: 740
  • Joined: Tue Nov 06, 2012 11:14 pm
  • Location: Germany

Re: Viltrox EF-M2 not working after update to 6.1

PostFri Feb 15, 2019 8:08 pm

Aleksandar Bogdanov wrote:
That was me ;)


Jesus, while typing it i thought it might have been you... :oops:

I'll let you know once I found time to test.
https://www.gernemehrfilm.de/
Offline

larecording

  • Posts: 1
  • Joined: Sat Feb 16, 2019 10:40 pm
  • Location: Los Angeles
  • Real Name: Kilyoung Baek

Re: Viltrox EF-M2 not working after update to 6.1

PostSat Feb 16, 2019 11:10 pm

Hi everyone,

I am very new to this forum.

Can anyone tell me how to revert (downgrade) firmware?
I just want to go back to where it was. :shock:

Yes, I downgrade Viltrox firmware, and got "somewhat" control on Sigma 18-35mm - now this lens behave strangely. ex) On screen Iris numbers change, but no change on actual Iris. Image get brighter, while numbers going up,....
All my canon EF lenses are screaming and refuse to work.
I never had these problems.
Everything worked fine and I was happy, - very happy with this camera until I upgrade(?) firmware.

The information I am asking is what firmware I should go back to ( I received around Dec 20 2018), and how to do this.

I am new to camera world, and freaked out at the moment. : ;)

Thanks guys.

Best,

Kilyoung.
Offline

Chris_T-Bay

  • Posts: 7
  • Joined: Tue Oct 02, 2018 1:11 pm
  • Location: Mannheim, Germany
  • Real Name: Christian te Baay

Re: Viltrox EF-M2 not working after update to 6.1

PostMon Feb 18, 2019 10:40 am

The downgrade for the M1 worked for me. With the 2.3 firmware I even got the stabilization of my Sigma 15-50 back.
Offline

Aleksandar Bogdanov

  • Posts: 110
  • Joined: Sat Aug 17, 2013 6:21 pm

Re: Viltrox EF-M2 not working after update to 6.1

PostMon Feb 18, 2019 11:24 am

Chris_T-Bay wrote:The downgrade for the M1 worked for me. With the 2.3 firmware, I even got the stabilization of my Sigma 15-50 back.


Thanks for the update!
Actually, I just received a replacement and it worked with the 5.2 firmware (as I had downgraded).
After updating the Pocket to 6.1. it stopped working.
I downgraded the adapter to 2.3, but nothing changed. Repeated all updates twice - the adapter doesn't work anymore...

Any suggestion what I might have done wrong?
Do I have to reset somehow the adapter/camera...? Any magic words? :cry: :cry:
Offline

Chris_T-Bay

  • Posts: 7
  • Joined: Tue Oct 02, 2018 1:11 pm
  • Location: Mannheim, Germany
  • Real Name: Christian te Baay

Re: Viltrox EF-M2 not working after update to 6.1

PostMon Feb 18, 2019 11:56 am

Did you choose the right model (M1/M2) for the firmware? Did you unmount the adapter from the camera/lens when updating? Which lens are you using with the adapter?
Offline

Aleksandar Bogdanov

  • Posts: 110
  • Joined: Sat Aug 17, 2013 6:21 pm

Re: Viltrox EF-M2 not working after update to 6.1

PostMon Feb 18, 2019 11:59 am

Chris_T-Bay wrote:Did you choose the right model (M1/M2)? Did you unmount the adapter from the camera/lens when updating? Which lens are you using with the adapter?


I have the Sigma 18-35 and Sigma 50 1.4 art.
Yes, I got the right firmware and unmounted the adapter...

What firmware was yours on before the 6.1. firmware?
Offline

jerrygladh

  • Posts: 67
  • Joined: Mon Oct 12, 2015 11:54 am
  • Location: Sweden

Re: Viltrox EF-M2 not working after update to 6.1

PostMon Feb 18, 2019 12:46 pm

Just for the records...
For me both the M1 and M2 is impossible to update from my Mac (Mojave)
Works fine on a PC....

Jerry
Offline

Aleksandar Bogdanov

  • Posts: 110
  • Joined: Sat Aug 17, 2013 6:21 pm

Re: Viltrox EF-M2 not working after update to 6.1

PostMon Feb 18, 2019 2:54 pm

jerrygladh wrote:Just for the records...
For me both the M1 and M2 is impossible to update from my Mac (Mojave)
Works fine on a PC....

Jerry


Jerry, you just saved me! That’s it! On the mac the firmware only seemed to be updating, how would one guess that nothing actually happens... after trying on my imac (mojave) and macbook (high sierra), it only got updated on pc! Iris works now finally. Thanks a lot!
Offline

jerrygladh

  • Posts: 67
  • Joined: Mon Oct 12, 2015 11:54 am
  • Location: Sweden

Re: Viltrox EF-M2 not working after update to 6.1

PostMon Feb 18, 2019 6:29 pm

Aleksandar Bogdanov wrote:
jerrygladh wrote:Just for the records...
For me both the M1 and M2 is impossible to update from my Mac (Mojave)
Works fine on a PC....

Jerry


Jerry, you just saved me! That’s it! On the mac the firmware only seemed to be updating, how would one guess that nothing actually happens... after trying on my imac (mojave) and macbook (high sierra), it only got updated on pc! Iris works now finally. Thanks a lot!


Great, you are welcome mate!
Another guy helped me the same way.....

Jerry
Offline
User avatar

Thomas Schumacher

  • Posts: 740
  • Joined: Tue Nov 06, 2012 11:14 pm
  • Location: Germany

Re: Viltrox EF-M2 not working after update to 6.1

PostMon Feb 18, 2019 8:56 pm

Chris_T-Bay wrote:The downgrade for the M1 worked for me. With the 2.3 firmware I even got the stabilization of my Sigma 15-50 back.


Prima, danke Christian!
https://www.gernemehrfilm.de/
Offline

leveron2

  • Posts: 1
  • Joined: Wed Feb 27, 2019 10:14 am
  • Real Name: Nguyễn Nhật Hùng

Re: Viltrox EF-M2 not working after update to 6.1

PostWed Feb 27, 2019 10:17 am

Guy :( mine not work,

i alr downgrade my Viltrox EF-M2 to 2.3, but it doesn't work, i cant see or change the Iris

My combo: BPCC4k + Viltrox + Sigma 18-55 Art
Offline

Boardpig

  • Posts: 39
  • Joined: Mon Mar 11, 2019 11:57 pm
  • Real Name: Alex McDonald

Re: Viltrox EF-M2 not working after update to 6.1

PostTue Mar 12, 2019 10:16 pm

Can someone comment on the procedure for downgrading the firmware.

this is what I've done....

1) Plug Viltrox into pc (not attached to camera etc)
2) sees it as a storage device
3) Copy 2.3 file to device
4) Just sits there....... and does nothing ie no reboot etc

I did update to 3.3 previously and the device rebooted after the copy so I would assume it works. But doesn't seem to work for the 2.3 file. Any ideas?

Cheers.
Offline

Dopeytree

  • Posts: 20
  • Joined: Sun Dec 09, 2018 5:15 pm
  • Real Name: Ed stone

Re: Viltrox EF-M2 not working after update to 6.1

PostThu Mar 14, 2019 2:08 pm

Confirmed working now!

So what you do is download this v2.3: http://www.viltrox.com//en/uploads/2018 ... 237965.zip
- plug in usb cable to pc
- copy the .vtx file to the drive that shows up
- turn on the camera with adapter several times it should do the update.
- try the aperture settings.
- if it doesn't work first time try removing the lens and putting back on
- smile your camera is working again 8-)
Offline

Boardpig

  • Posts: 39
  • Joined: Mon Mar 11, 2019 11:57 pm
  • Real Name: Alex McDonald

Re: Viltrox EF-M2 not working after update to 6.1

PostThu Mar 14, 2019 10:09 pm

Thanks for the reply.

Turns out the problem was between the keyboard and the chair.. Trying to upgrade EF-M2 with EF-M1 firmware.
Downloaded the correct file and away we go.

Cheers,
Alex.

Return to Cinematography

Who is online

Users browsing this forum: Brad Hurley, chris.white, Naveed Nasir and 16 guests