ATEM Television Studio HD how to streaming via a Windows?

Questions about ATEM Switchers, Camera Converter and everything live!
  • Author
  • Message
Offline

Zhekator

  • Posts: 2
  • Joined: Mon Oct 07, 2019 7:35 am
  • Real Name: Jevgenij Liniov

ATEM Television Studio HD how to streaming via a Windows?

PostMon Nov 04, 2019 12:41 pm

Our school bought ATEM Television Studio HD. As well as 3 hdmi cameras. We also have a Dell Inspiron 5570 laptop. The cameras are connected to the device, everything is perfectly visible, the computer is connected via a local network and can control the device.
Suddenly it turns out that this is not enough to make an online video stream. What do you recommend? What do you need to buy so that we have an online broadcast? But please do not offer to buy an Apple laptop.
Thank you in advance for the good answers.
Offline
User avatar

Roman Pytkin Pekarek

  • Posts: 1117
  • Joined: Tue Oct 30, 2012 1:11 pm

Re: ATEM Television Studio HD how to streaming via a Windows

PostTue Nov 05, 2019 1:30 pm

U need H264 encoder .. I like Teradek Cube and Vidiu devices for this ..

https://www.teradek.com/collections/vidiu-go-family

Or U can do it with software ..
But U need any input card for this noteebook .. Fox Example BMD Intensity :

https://www.blackmagicdesign.com/products/intensity

And free software OBS Studio:

https://obsproject.com/
http://www.media-planet.sk
http://www.stonepp.tv
http://tally.pytkin.sk
Offline

Zhekator

  • Posts: 2
  • Joined: Mon Oct 07, 2019 7:35 am
  • Real Name: Jevgenij Liniov

Re: ATEM Television Studio HD how to streaming via a Windows

PostTue Nov 05, 2019 2:06 pm

Thank you for answer!
ATS HD delivers a picture in SDI format.
BMD Intensity does not work with SDI source. So it is written in the description of device.
What about UltraStudio Mini Recorder? Only, it outputs a signal to Thunderbolt.
Can I use adapter like this
"Thunderbolt 3 (USB-C) to Thunderbolt 2 Adapter" (Oh, I can’t upload links. Google it please)
... to connect it to the USB-C port of the laptop? It has a USB-C port.
Connection Chain:
Cameras are cabled to ATS HD and hang on racks. There are no questions. Everything is working.
From the ATS HD "Program" SDI connector to the UltraStudio Mini Recorder. From there through the Thunderbolt cable to the adapter. Adapter to USB-C.
Will this work?
I hope you understand me. English is not my native language.
Offline

Frank Engel

  • Posts: 280
  • Joined: Thu May 17, 2018 11:09 pm
  • Real Name: Frank Engel

Re: ATEM Television Studio HD how to streaming via a Windows

PostTue Nov 05, 2019 4:39 pm

Zhekator wrote:Can I use adapter like this
"Thunderbolt 3 (USB-C) to Thunderbolt 2 Adapter" (Oh, I can’t upload links. Google it please)
... to connect it to the USB-C port of the laptop? It has a USB-C port.


USB-C is not thunderbolt, so unless that happens to be a Thunderbolt 3 port (which can double as a USB port) the adapter will not work.

The Intensity Shuttle has an HDMI input, so you might consider adding an SDI to HDMI converter to the mix...
Offline
User avatar

Roman Pytkin Pekarek

  • Posts: 1117
  • Joined: Tue Oct 30, 2012 1:11 pm

Re: ATEM Television Studio HD how to streaming via a Windows

PostTue Nov 05, 2019 5:45 pm

Zhekator wrote:BMD Intensity does not work with SDI source. So it is written in the description of device.

Yes .. U need small microconverter SDI to HDMI ..
https://www.blackmagicdesign.com/produc ... converters

Zhekator wrote:What about UltraStudio Mini Recorder? Only, it outputs a signal to Thunderbolt.


U need Thunderbolt on notebook .. This is for MACs ..

Zhekator wrote:Connection Chain:
Cameras are cabled to ATS HD and hang on racks. There are no questions. Everything is working.
From the ATS HD "Program" SDI connector to the UltraStudio Mini Recorder. From there through the Thunderbolt cable to the adapter. Adapter to USB-C.
Will this work?

No this will not work .. U need converter SDI->HDMI .. and use Intensity ..

BUT :

You have not any recorder in your chain ! How do want to record output from your ATEM ?? U do not need master record of your program ?

I think , U need any recored .. And most recorders can record from SDI and have HDMI out , so it can be used as converter while recording output .. U can use

Hyperdeck Studio MINI:
https://www.blackmagicdesign.com/produc ... studiomini

or Video Assist :
https://www.blackmagicdesign.com/produc ... ideoassist
http://www.media-planet.sk
http://www.stonepp.tv
http://tally.pytkin.sk
Offline

robertsmu

  • Posts: 25
  • Joined: Thu Sep 12, 2019 12:54 pm
  • Real Name: Rob Walker

Re: ATEM Television Studio HD how to streaming via a Windows

PostTue Nov 05, 2019 6:14 pm

Why make it hard on yourself? Just connect the output of your switcher to a Magewell USB capture device, and stream using OBS. Simple.
Offline

Andrew Martin

  • Posts: 348
  • Joined: Sat Jul 08, 2017 9:25 pm

Re: ATEM Television Studio HD how to streaming via a Windows

PostTue Nov 05, 2019 9:44 pm

robertsmu wrote:Why make it hard on yourself? Just connect the output of your switcher to a Magewell USB capture device, and stream using OBS. Simple.
Because then they're going to be limited to the performance of the PC/ laptop. Pushing 1080 p into a poorly performing PC due to its crappy processor speeds, graphics abilities, mediocre memory, multi tasking, trying to do all things at once nature of a pc...
Buy a dedicated hardware encoder as suggested at the top of the thread.

If you need to make use of the PC for something other than controlling the switcher, use OBS or the free version of vmix as a feed into the Atem to produce greenscreen titles or something suchlike.


From my mobile using Tapatalk
Offline

robertsmu

  • Posts: 25
  • Joined: Thu Sep 12, 2019 12:54 pm
  • Real Name: Rob Walker

Re: ATEM Television Studio HD how to streaming via a Windows

PostWed Nov 06, 2019 8:46 pm

Hmmn. I have used a NUC PC and OBS to stream for some really big clients (can't name them, but they are industry leaders in tech and streaming and social media and gaming). 1080p streams. No dropped frames, no encoding errors.

My last project was a four day stream, 10 hours per day. Forty hours and zero dropped frames, and only 7 frames not rendered. Out of over 4 million frames!

We have used OBS to save the show when the dedicated encoders clients have provided as the "primary" streamers (Pearls and Wowzas and Elementals) have failed miserably.

The only thing that has really ever limited us has been the speed and the capacity of the internet connection provided to us from the venue.

As long as you have a decent box, you set it up correctly, and you only use it for OBS, it works quite well.
Offline
User avatar

Jack Fairley

  • Posts: 1336
  • Joined: Mon Oct 03, 2016 7:58 pm
  • Location: Los Angeles

Re: ATEM Television Studio HD how to streaming via a Windows

PostWed Nov 06, 2019 10:47 pm

Andrew Martin wrote:Because then they're going to be limited to the performance of the PC/ laptop. Pushing 1080 p into a poorly performing PC due to its crappy processor speeds, graphics abilities, mediocre memory, multi tasking, trying to do all things at once nature of a pc...
Buy a dedicated hardware encoder as suggested at the top of the thread.

If you need to make use of the PC for something other than controlling the switcher, use OBS or the free version of vmix as a feed into the Atem to produce greenscreen titles or something suchlike.


From my mobile using Tapatalk

What? We're in 2019, I have a laptop on my desk that can encode x264 Medium without turning into a jet engine. I've delivered millions upon millions of frames with OBS.
Threadripper 1950X 3.7GHz
64GB DDR4-2666
2x GTX 1080 Ti
DeckLink 4K Extreme 12G
Resolve Studio 16.1
Windows 10 Pro 1803
Offline
User avatar

Roman Pytkin Pekarek

  • Posts: 1117
  • Joined: Tue Oct 30, 2012 1:11 pm

Re: ATEM Television Studio HD how to streaming via a Windows

PostWed Nov 06, 2019 11:02 pm

And dont forget , that X264 is one of the best quality H264 encoder on market .. And its free .. X264 quality is much better , than most of HW encoders ..
http://www.media-planet.sk
http://www.stonepp.tv
http://tally.pytkin.sk
Offline

Andrew Martin

  • Posts: 348
  • Joined: Sat Jul 08, 2017 9:25 pm

Re: ATEM Television Studio HD how to streaming via a Windows

PostThu Nov 07, 2019 6:15 pm

[quote="Jack Fairley"]


What? We're in 2019, I have a laptop on my desk that can encode x264 Medium without turning into a jet engine. I've delivered millions upon millions of frames with OBS.




Yeah of course, how silly of me. Because that's what all pro streamers broadcasters use.
They have their GV mixers, their kyron's, Barcos all feeding out to the web with a $300 laptop.

Go back and read the leading post. Look what the OP has listed he has at his disposal. Sure if you have an i7, 32gh memory 8gh AMD graphics then ok sure it'll stream ok. But using a $300 dual core laptop.
And that's all before we get to windowz, If you told me your running OBS under Linux maybe.

Anyways I've always followed with a dedicated device for a dedicated job. No reboots, no background tasks, etc. Just like your using an Atem, not a PC mixer.

From my mobile using Tapatalk

Return to Live Production

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 17 guests