Laggy Project after Leaving it for a while

Get answers to your questions about color grading, editing and finishing with DaVinci Resolve.
  • Author
  • Message
Offline

jaimeviegas

  • Posts: 7
  • Joined: Tue Jan 14, 2020 1:30 pm
  • Real Name: Jaime Viegas

Laggy Project after Leaving it for a while

PostTue Jan 14, 2020 1:47 pm

Hi, I was just wondering if someone has had a similar issue that they figured out.

I was working on a project a few weeks ago, left it unfinished. Playback was good, timeline was at an adequate speed. Then I left it and done 3-4 other projects in the space of about 2 weeks. Came back to it yesterday and the entire project was so laggy that both playback and timeline scrubbing was impossible.

The settings should be identical. I have already set playback to quarter resolution. When I try and render fusion clip for all the clips the red bar appears and does not change. The few clips that manage to change to blue continue to lag.

Specs (don't really matter since project was fine a few weeks ago, but I'll put them in anyways)
GTX 1050
i7-7700HQ Quad-Core
16 GB RAM

Would really appreciate any suggestions

EDIT: It seems that resolve itself is laggy and unresponsive to EVERY project. Not sure why, started two days ago. Before it was working completely fine.
Last edited by jaimeviegas on Wed Jan 15, 2020 6:51 pm, edited 4 times in total.
Offline

davidhdennis

  • Posts: 6
  • Joined: Sun Dec 08, 2019 3:23 am
  • Real Name: David H Dennis

Re: Laggy Project after Leaving it for a while

PostTue Jan 14, 2020 4:40 pm

You might want to try restarting your computer, even if it's been otherwise running well.

If you have been working on multiple projects without restarting Resolve and/or your computer, stuff from the previous project can stick in your computer which will cause it to slow down. This is especially true if you're close to the minimum required memory requirement.

Hope that helps

David
Equipment: MacBook Pro 16", Late 2019, 2.4ghz 8-Core i9, 64GB RAM, AMD Radeon Pro 5500M 8GB, 8TB SSD.
Offline

Jim Simon

  • Posts: 5562
  • Joined: Fri Dec 23, 2016 1:47 am

Re: Laggy Project after Leaving it for a while

PostTue Jan 14, 2020 5:00 pm

Is it just that one project that's weird?
Offline

jaimeviegas

  • Posts: 7
  • Joined: Tue Jan 14, 2020 1:30 pm
  • Real Name: Jaime Viegas

Re: Laggy Project after Leaving it for a while

PostTue Jan 14, 2020 6:59 pm

I've restarted, uninstalled, installed an older version. Reinstalled the newest version. Updated my system drivers and bios.

I've just started a new project and I realise that its affecting all my projects. It was running completely fine until 2 days ago. Now every single action is extremely slow and laggy to the point where nothing can be done .
Offline
User avatar

Marc Wielage

  • Posts: 6473
  • Joined: Fri Oct 18, 2013 2:46 am
  • Location: Hollywood, USA

Re: Laggy Project after Leaving it for a while

PostWed Jan 15, 2020 1:19 am

What kind of source material are you using? What timeline settings are you using?

How do your hard drives rate with the Blackmagic Speed Test?
marc wielage, csi • VP/color & workflow • chroma | hollywood
Offline

Jaroslaw Frybes

  • Posts: 31
  • Joined: Thu Mar 16, 2017 8:12 am

Re: Laggy Project after Leaving it for a while

PostWed Jan 15, 2020 9:18 am

See my post: viewtopic.php?f=21&t=105895
I have some kind similar issue...
Is it project with BRAW clips?
Offline

jaimeviegas

  • Posts: 7
  • Joined: Tue Jan 14, 2020 1:30 pm
  • Real Name: Jaime Viegas

Re: Laggy Project after Leaving it for a while

PostWed Jan 15, 2020 6:50 pm

Marc Wielage wrote:What kind of source material are you using? What timeline settings are you using?

How do your hard drives rate with the Blackmagic Speed Test?



Mostly MP4 and some audio files. Playback was always fine even without optimised media. Since the issue occurred, I have to optimize media in order for playback to be functioning, but even then it stutters a little bit.

I'm not sure if the speed test can be done on windows?
Offline

jaimeviegas

  • Posts: 7
  • Joined: Tue Jan 14, 2020 1:30 pm
  • Real Name: Jaime Viegas

Re: Laggy Project after Leaving it for a while

PostWed Jan 15, 2020 6:50 pm

Jaroslaw Frybes wrote:See my post: viewtopic.php?f=21&t=105895
I have some kind similar issue...
Is it project with BRAW clips?


No just regular MP4 clips.
Offline

Jim Simon

  • Posts: 5562
  • Joined: Fri Dec 23, 2016 1:47 am

Re: Laggy Project after Leaving it for a while

PostWed Jan 15, 2020 6:55 pm

You might look to an OS or driver update that's causing the system to go funky.
Offline
User avatar

Charles Bennett

  • Posts: 1008
  • Joined: Sat Nov 05, 2016 11:55 am
  • Location: United Kingdom

Re: Laggy Project after Leaving it for a while

PostWed Jan 15, 2020 7:07 pm

Dell XPS 8700 i7-4790 @ 3.60GHz, 24GB RAM, GTX 1060/6GB (441.66 Studio Driver), Win 10 Home-Build 18362, Resolve 16.1.2 (free), Dual Monitors.
Dell 490 Workstation, 2 X 4 core Xeon , 16GB ECC RAM, GTX 650, Win 7 Ultimate, Digi 002R, Pro Tools 2018.7
Offline

Jim Simon

  • Posts: 5562
  • Joined: Fri Dec 23, 2016 1:47 am

Re: Laggy Project after Leaving it for a while

PostWed Jan 15, 2020 7:12 pm

But why isn't it here?

https://www.blackmagicdesign.com/

Very frustrating, BMD's Mac-centricity.
Offline

xunile

  • Posts: 918
  • Joined: Mon Apr 23, 2018 5:21 am
  • Real Name: Eric Eisenmann

Re: Laggy Project after Leaving it for a while

PostWed Jan 15, 2020 7:17 pm

Jim Simon wrote:But why isn't it here?

https://www.blackmagicdesign.com/

Very frustrating, BMD's Mac-centricity.


It is available from the BMD support page, it is included in the Blackmagic RAW SDK download.
Attachments
2020-01-15 (3).png
2020-01-15 (3).png (329.16 KiB) Viewed 224 times
Win 10 Home
Intel Core I7-7700HQ 32 GB 1 TB NVME SSD 1 TB SATA SSD
GTX-1060-6GB
Resolve 16.1.2
Offline

Jim Simon

  • Posts: 5562
  • Joined: Fri Dec 23, 2016 1:47 am

Re: Laggy Project after Leaving it for a while

PostWed Jan 15, 2020 7:20 pm

xunile wrote:it is included in the Blackmagic RAW SDK download.


Ahhhh. Thanks.

I was avoiding that because of the "registration" necessary for download.
Offline

jaimeviegas

  • Posts: 7
  • Joined: Tue Jan 14, 2020 1:30 pm
  • Real Name: Jaime Viegas

Re: Laggy Project after Leaving it for a while

PostWed Jan 15, 2020 8:43 pm

Jim Simon wrote:You might look to an OS or driver update that's causing the system to go funky.


Yes, it did cross my mind that I may have to reinstall previous drivers. Problem is, I've no idea what driver could have caused this.
Offline

jaimeviegas

  • Posts: 7
  • Joined: Tue Jan 14, 2020 1:30 pm
  • Real Name: Jaime Viegas

Re: Laggy Project after Leaving it for a while

PostWed Jan 15, 2020 8:45 pm

Performing the disk speed test now. Should I do it with resolve running or not?
Offline

Jim Simon

  • Posts: 5562
  • Joined: Fri Dec 23, 2016 1:47 am

Re: Laggy Project after Leaving it for a while

PostWed Jan 15, 2020 9:46 pm

Charles Bennett wrote:The Windows version is here.
https://ccm.net/download/download-23008-blackmagic-disk-speed-test


That is NOT what it claims to be.
Offline

Robert Arnold

  • Posts: 250
  • Joined: Tue Oct 30, 2012 11:53 pm

Re: Laggy Project after Leaving it for a while

PostThu Jan 16, 2020 1:09 am

If your machine has been sitting with a project open, and your prefs are set to smart cache, it's possible that your cache drive is just getting full. That will slow your speeds down....
Offline
User avatar

Marc Wielage

  • Posts: 6473
  • Joined: Fri Oct 18, 2013 2:46 am
  • Location: Hollywood, USA

Re: Laggy Project after Leaving it for a while

PostThu Jan 16, 2020 1:13 am

jaimeviegas wrote:Mostly MP4 and some audio files. Playback was always fine even without optimised media. Since the issue occurred, I have to optimize media in order for playback to be functioning, but even then it stutters a little bit.

MP4 is bad for post (in my opinion). Transcode it to DNxHD first and see how that goes.
marc wielage, csi • VP/color & workflow • chroma | hollywood
Offline

jaimeviegas

  • Posts: 7
  • Joined: Tue Jan 14, 2020 1:30 pm
  • Real Name: Jaime Viegas

Re: Laggy Project after Leaving it for a while

PostThu Jan 16, 2020 11:53 pm

Robert Arnold wrote:If your machine has been sitting with a project open, and your prefs are set to smart cache, it's possible that your cache drive is just getting full. That will slow your speeds down....


I set rendering settings to user, not smart cache. What would be the best way to clear my cache drive?

Also big thank you to everyone that's trying to help me!

Return to DaVinci Resolve

Who is online

Users browsing this forum: ctrevatt, DigitalArt, Google [Bot], Google Feedfetcher, InterrobangMP, Jeremy and 45 guests