Problems with zebra and peaking...?

The place for questions about shooting with Blackmagic Cameras.
  • Author
  • Message
Offline

tjb

  • Posts: 3
  • Joined: Fri Jul 12, 2013 9:30 am

Problems with zebra and peaking...?

PostFri Jul 12, 2013 9:40 am

Hi,
I've not shot RAW video before. Irrespective of whether the zebra option is on or off on the Blackmagic 2.5k Camera, I get zebra lines and peaking colours in the footage transferred from the camera to DaVinci Resolve. This doesn't go even when the footage is exported to Quicktime. Is this normal? If yes, then where can I turn off this feature after transferring to DaVinci. Also, the peaking highlights don't cover the whole frame, they cut in exact half horizontally.

And if this isn't normal, then what can be the possible reason to cause this?
Offline
User avatar

Frank Glencairn

  • Posts: 1625
  • Joined: Wed Aug 22, 2012 7:07 am
  • Location: Germany

Re: Problems with zebra and peaking...?

PostFri Jul 12, 2013 10:22 am

You say you see zebras and peaking in resolve?

That's definitley not normal. Even if you would want that, I can see no way to provoke this, maybe unless you record with an external device via SDI and overlay on. Your footy comes from the SSD right?
http://frankglencairn.wordpress.com/

I told you so :-)
Offline
User avatar

adamroberts

  • Posts: 4496
  • Joined: Wed Aug 22, 2012 5:27 am
  • Location: England, UK

Re: Problems with zebra and peaking...?

PostFri Jul 12, 2013 10:32 am

Very odd. Got any samples to share??
Offline

tjb

  • Posts: 3
  • Joined: Fri Jul 12, 2013 9:30 am

Re: Problems with zebra and peaking...?

PostFri Jul 12, 2013 1:23 pm

@Frank and @Adam: Thanks for writing in.

I'm recording it directly onto the SSD card, 240 GB. I've tried it with overlays on and off but still the zebra and peaking highlights can be seen.

I quickly shot a few seconds worth of sample footage to upload for you to see. I've turned the zebras off but the highlights just don't go. Can't find a setting for it on camera or in the manual.

Here's the link:
Offline
User avatar

Michael Beck

  • Posts: 115
  • Joined: Wed Aug 22, 2012 4:07 am
  • Location: Jackson, TN

Re: Problems with zebra and peaking...?

PostFri Jul 12, 2013 2:04 pm

tjb wrote:@Frank and @Adam: Thanks for writing in.

I'm recording it directly onto the SSD card, 240 GB. I've tried it with overlays on and off but still the zebra and peaking highlights can be seen.

I quickly shot a few seconds worth of sample footage to upload for you to see. I've turned the zebras off but the highlights just don't go. Can't find a setting for it on camera or in the manual.

Here's the link:


Wow, that is not normal. Do you see this in the camera? On the raw files? Or just Resolve?
------------
-Michael Beck
Offline

Mac Jaeger

  • Posts: 1810
  • Joined: Sun May 12, 2013 2:53 pm
  • Location: Germany

Re: Problems with zebra and peaking...?

PostFri Jul 12, 2013 2:32 pm

Looks like what i'd expect to be recorded in some kind of secret "testing mode" that allows engineers to compare raw data from the sensor to the cameras interpretation of that data. Maybe you somehow got an engineering sample?! In any case this is nothing you could de/activate yourself (only probably in some hidden menus...), so you should return the camera.
Offline

Pete Proniewicz-Brooks

  • Posts: 277
  • Joined: Sun Sep 09, 2012 6:06 pm

Re: Problems with zebra and peaking...?

PostFri Jul 12, 2013 3:09 pm

Mac Jaeger wrote:Looks like what i'd expect to be recorded in some kind of secret "testing mode" that allows engineers to compare raw data from the sensor to the cameras interpretation of that data. Maybe you somehow got an engineering sample?! In any case this is nothing you could de/activate yourself (only probably in some hidden menus...), so you should return the camera.


I'd try updating the firmware, if that doesn't fix it, then as Mac here says a warranty return for a new one.
Offline

paulkosmala

  • Posts: 148
  • Joined: Mon Sep 17, 2012 10:50 am

Re: Problems with zebra and peaking...?

PostFri Jul 12, 2013 7:29 pm

Is it just the top half of the picture, if so maybe it's sensor related?
Offline

tjb

  • Posts: 3
  • Joined: Fri Jul 12, 2013 9:30 am

Re: Problems with zebra and peaking...?

PostSat Jul 13, 2013 3:46 am

Thanks guys! Sending it back under warranty today. They said they'll replace it.
Mac, I think what you wrote makes sense. Thanks again!
Offline

Naveed Nasir

  • Posts: 2
  • Joined: Sun Dec 24, 2017 2:36 pm

Re: Problems with zebra and peaking...?

PostFri Feb 09, 2018 2:13 pm

I've been getting this too - shot to SD card - hope there's a fix.


Return to Cinematography

Who is online

Users browsing this forum: Thomas Schumacher and 22 guests