Blackmagic RAW Player : no thumbnails on Windows anymore

Ask software engineering and SDK questions for developers working on Mac OS X, Windows or Linux.
  • Author
  • Message
Offline
User avatar

antoine

  • Posts: 195
  • Joined: Sat Nov 24, 2018 2:20 am
  • Real Name: Antoine Dornstetter

Blackmagic RAW Player : no thumbnails on Windows anymore

PostTue May 05, 2020 9:27 am

Hi,

I'm part of the team working on BRAW Studio a Blackmagic RAW importer for Adobe CC

It seems to me that the latest Blackmagic RAW Player 1.7 installed by Blackmagic RAW SDK 1.7 on Windows is not shipping and registering BlackmagicRawShellExtension.dll anymore hence there are no thumbnails anymore in Windows Explorer (but old thumbnails are still there, loaded from cache).

Why did you do that ? Are you going to bring this feature back ?

Did you have trouble / interactions issues between shell thumbnail generation and the Blackmagic plugins for Adobe ? We've seen file error access issues (on both our plugin and Blackmagic official Adobe plugins), it might be related and need to know. Also, some users are still using an older version of the Player / SDK with the thumbnail generation so if there are issues they're still out there happening we need to address them

Thanks,
Antoine
BRAW Studio for Adobe CC (Premiere Pro, After Effects, Media Encoder) : www.autokroma.com/BRAW_Studio/

Now comes with a brand new Source Settings Panel (like Lumetri) with batch modifications and others cool features ! youtube.com/watch?v=w4REl_U8K6c
Offline

CaptainHook

Blackmagic Design

  • Posts: 1684
  • Joined: Wed Aug 22, 2012 4:50 am
  • Location: Melbourne, Australia
  • Real Name: Hook

Re: Blackmagic RAW Player : no thumbnails on Windows anymore

PostWed May 06, 2020 2:03 am

We had to remove it to workaround a last minute bug that was found in 1.7 just before release. We do plan to bring it back in future releases, yes.
**Any post by me prior to Aug 2014 was before i started working for Blackmagic**
Offline

svdstaak

  • Posts: 2
  • Joined: Sun May 10, 2020 11:21 am
  • Real Name: Steven van de Staak

Re: Blackmagic RAW Player : no thumbnails on Windows anymore

PostSun May 10, 2020 2:55 pm

CaptainHook wrote:We had to remove it to workaround a last minute bug that was found in 1.7 just before release. We do plan to bring it back in future releases, yes.


This slows down my workflow tremendously, having to check all files one for one. I've got around 160 shots from a shoot last weekend and organizing them is a true hell right now. Any workaround to get this working again please? Even if that bug is trying to delete Windows, I'd rather have that than missing this. :P
Offline
User avatar

antoine

  • Posts: 195
  • Joined: Sat Nov 24, 2018 2:20 am
  • Real Name: Antoine Dornstetter

Re: Blackmagic RAW Player : no thumbnails on Windows anymore

PostTue May 12, 2020 9:49 pm

Steven, you could always install back again 1.6
BRAW Studio for Adobe CC (Premiere Pro, After Effects, Media Encoder) : www.autokroma.com/BRAW_Studio/

Now comes with a brand new Source Settings Panel (like Lumetri) with batch modifications and others cool features ! youtube.com/watch?v=w4REl_U8K6c
Offline
User avatar

antoine

  • Posts: 195
  • Joined: Sat Nov 24, 2018 2:20 am
  • Real Name: Antoine Dornstetter

Re: Blackmagic RAW Player : no thumbnails on Windows anymore

PostFri May 15, 2020 1:33 am

CaptainHook wrote:We had to remove it to workaround a last minute bug that was found in 1.7 just before release. We do plan to bring it back in future releases, yes.

Thanks for the feedback. Will the next update be released soon ?
BRAW Studio for Adobe CC (Premiere Pro, After Effects, Media Encoder) : www.autokroma.com/BRAW_Studio/

Now comes with a brand new Source Settings Panel (like Lumetri) with batch modifications and others cool features ! youtube.com/watch?v=w4REl_U8K6c
Offline

CaptainHook

Blackmagic Design

  • Posts: 1684
  • Joined: Wed Aug 22, 2012 4:50 am
  • Location: Melbourne, Australia
  • Real Name: Hook

Re: Blackmagic RAW Player : no thumbnails on Windows anymore

PostFri May 15, 2020 3:25 am

In general we can't comment on future releases/plans sorry so I can't say when this may get re-introduced.
**Any post by me prior to Aug 2014 was before i started working for Blackmagic**
Offline
User avatar

antoine

  • Posts: 195
  • Joined: Sat Nov 24, 2018 2:20 am
  • Real Name: Antoine Dornstetter

Re: Blackmagic RAW Player : no thumbnails on Windows anymore

PostFri May 15, 2020 8:27 am

Always worth trying :D
BRAW Studio for Adobe CC (Premiere Pro, After Effects, Media Encoder) : www.autokroma.com/BRAW_Studio/

Now comes with a brand new Source Settings Panel (like Lumetri) with batch modifications and others cool features ! youtube.com/watch?v=w4REl_U8K6c
Offline

karpenko_a

  • Posts: 2
  • Joined: Fri May 15, 2020 7:05 pm
  • Real Name: Oleksii Karpenko

Re: Blackmagic RAW Player : no thumbnails on Windows anymore

PostFri May 15, 2020 7:16 pm

What needs to be setup so that thumbnails of braw files 6K in windows 10 work again?
Offline
User avatar

antoine

  • Posts: 195
  • Joined: Sat Nov 24, 2018 2:20 am
  • Real Name: Antoine Dornstetter

Re: Blackmagic RAW Player : no thumbnails on Windows anymore

PostSat May 16, 2020 7:03 am

As said earlier in the topic, reinstall BRAW SDK 1.6.1
BRAW Studio for Adobe CC (Premiere Pro, After Effects, Media Encoder) : www.autokroma.com/BRAW_Studio/

Now comes with a brand new Source Settings Panel (like Lumetri) with batch modifications and others cool features ! youtube.com/watch?v=w4REl_U8K6c
Offline

karpenko_a

  • Posts: 2
  • Joined: Fri May 15, 2020 7:05 pm
  • Real Name: Oleksii Karpenko

Re: Blackmagic RAW Player : no thumbnails on Windows anymore

PostSat May 16, 2020 8:53 pm

antoine wrote:As said earlier in the topic, reinstall BRAW SDK 1.6.1

Files Recorded in braw 4K 50p OK. Files recorded in braw 6K 50p are not visible thumbnail (windows 10)

123123.JPG
123123.JPG (132.35 KiB) Viewed 1056 times
Offline
User avatar

antoine

  • Posts: 195
  • Joined: Sat Nov 24, 2018 2:20 am
  • Real Name: Antoine Dornstetter

Re: Blackmagic RAW Player : no thumbnails on Windows anymore

PostSat May 16, 2020 9:37 pm

For anyone wondering here, BRAW Studio doesn't make Windows Explorer thumbnails, you need to either go back to Blackmagic RAW SDK 1.6.1 or wait for the next update 1.7.1 (or 1.8 ?)
BRAW Studio for Adobe CC (Premiere Pro, After Effects, Media Encoder) : www.autokroma.com/BRAW_Studio/

Now comes with a brand new Source Settings Panel (like Lumetri) with batch modifications and others cool features ! youtube.com/watch?v=w4REl_U8K6c
Offline

svdstaak

  • Posts: 2
  • Joined: Sun May 10, 2020 11:21 am
  • Real Name: Steven van de Staak

Re: Blackmagic RAW Player : no thumbnails on Windows anymore

PostWed May 20, 2020 10:39 pm

antoine wrote:For anyone wondering here, BRAW Studio doesn't make Windows Explorer thumbnails, you need to either go back to Blackmagic RAW SDK 1.6.1 or wait for the next update 1.7.1 (or 1.8 ?)

This didn't work for me. Uninstalled all BM software, installed BMRaw SDK 1.6.1. Nothing... deleted thumbnails, restarted etc etc.
Offline
User avatar

antoine

  • Posts: 195
  • Joined: Sat Nov 24, 2018 2:20 am
  • Real Name: Antoine Dornstetter

Re: Blackmagic RAW Player : no thumbnails on Windows anymore

PostThu May 21, 2020 7:47 pm

svdstaak wrote:
antoine wrote:For anyone wondering here, BRAW Studio doesn't make Windows Explorer thumbnails, you need to either go back to Blackmagic RAW SDK 1.6.1 or wait for the next update 1.7.1 (or 1.8 ?)

This didn't work for me. Uninstalled all BM software, installed BMRaw SDK 1.6.1. Nothing... deleted thumbnails, restarted etc etc.


Maybe try with version 1.6 then. I'm not from Blackmagic Design so I don't know when they removed the feature


karpenko_a wrote:Files Recorded in braw 4K 50p OK. Files recorded in braw 6K 50p are not visible thumbnail (windows 10)

123123.JPG


I don't think it's about 4K vs. 6K it's about : if thumbnails were generated with a previous version (that had thumbnails generation enabled) then they were cached (Thumbs.db), all new .braw that appeared after the new version was installed don't have thumbnails generated anymore.
BRAW Studio for Adobe CC (Premiere Pro, After Effects, Media Encoder) : www.autokroma.com/BRAW_Studio/

Now comes with a brand new Source Settings Panel (like Lumetri) with batch modifications and others cool features ! youtube.com/watch?v=w4REl_U8K6c
Offline

tycooko

  • Posts: 27
  • Joined: Sun Sep 01, 2019 3:37 am
  • Real Name: Matteo Proromo

Re: Blackmagic RAW Player : no thumbnails on Windows anymore

PostThu Jun 11, 2020 12:33 pm

Would there be a reason why neither version 1.6.1 nor 1.4 display any thumbnail for me?

I'm on Windows 10 Pro version 1909 (18363.836) and the clips are UHD 8:1 BRAW clips out of a Blackmagic Pocket Cinema Camera 4K with the latest firmware.
Offline

tycooko

  • Posts: 27
  • Joined: Sun Sep 01, 2019 3:37 am
  • Real Name: Matteo Proromo

Re: Blackmagic RAW Player : no thumbnails on Windows anymore

PostTue Jun 16, 2020 11:28 am

Wow. So much help! xD
Offline
User avatar

antoine

  • Posts: 195
  • Joined: Sat Nov 24, 2018 2:20 am
  • Real Name: Antoine Dornstetter

Re: Blackmagic RAW Player : no thumbnails on Windows anymore

PostTue Jun 16, 2020 12:50 pm

At least if we could know when BRAW 1.8 will get out that would be helpful
BRAW Studio for Adobe CC (Premiere Pro, After Effects, Media Encoder) : www.autokroma.com/BRAW_Studio/

Now comes with a brand new Source Settings Panel (like Lumetri) with batch modifications and others cool features ! youtube.com/watch?v=w4REl_U8K6c
Offline
User avatar

antoine

  • Posts: 195
  • Joined: Sat Nov 24, 2018 2:20 am
  • Real Name: Antoine Dornstetter

Re: Blackmagic RAW Player : no thumbnails on Windows anymore

PostSat Jun 27, 2020 1:21 pm

Since this is affecting our users in all Adobe apps, especially After Effects we published an article to warn our users :

Blackmagic RAW 1.7 Bug : no thumbnails and file access issues


https://www.autokroma.com/blog/Blackmag ... ess-Issues
BRAW Studio for Adobe CC (Premiere Pro, After Effects, Media Encoder) : www.autokroma.com/BRAW_Studio/

Now comes with a brand new Source Settings Panel (like Lumetri) with batch modifications and others cool features ! youtube.com/watch?v=w4REl_U8K6c

Return to Software Developers

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 4 guests