Big Sur and UltraStudio/DeckLink devices

Getting started with a Blackmagic product? Ask questions here about setup and installation.
  • Author
  • Message
Offline

ewerickson

  • Posts: 2
  • Joined: Mon Nov 16, 2020 5:23 pm
  • Real Name: Erick Erickson

Big Sur and UltraStudio/DeckLink devices

PostMon Nov 16, 2020 5:25 pm

I have Desktop Video 12.0 up and going. Zoom, Skype, Wirecaster, etc. all see the Ultra Studio Mini Recorder. Quicktime, however, only sees it as audio, and not as a camera. I'm at a loss. Any ideas?
Offline

thiselton

  • Posts: 1
  • Joined: Sun Nov 22, 2020 5:31 pm
  • Real Name: Elton James

Re: Quicktime, Big Sur, and Ultra Studio Mini

PostSun Nov 22, 2020 5:34 pm

I'm having the same issue with my Ultrastudio Mini since upgrading to Big Sur. I can't seem to get input to work in any app, QuickTime, Davinci, Primiere, or media express. Any idea for a fix?
Offline

prototype512

  • Posts: 1
  • Joined: Mon Nov 23, 2020 3:02 am
  • Real Name: Bobby Robins

UltraStudio Recorder 3G and Big Sur

PostMon Nov 23, 2020 3:07 am

Failed to check compatibility before upgrading to Big Sur. Now my UltraStudio Recorder 3G is black. I installed the 12.0 beta and still no luck. Any other users having this issue? Any other users found a work around until an official release resolves the issue?
Offline

aronlmin

  • Posts: 2
  • Joined: Mon Nov 23, 2020 7:22 am
  • Real Name: Aron Lilland

UltraStudio Mini Recorder unrecognized after big sur...

PostMon Nov 23, 2020 7:28 am

After upgrading to Big Sur, my MacBook Pro (Retina, 15-inch, Mid 2014) no longer recognizes my UltraStudio Mini Recorder

UltraStudio Mini Recorder:

Vendor Name: Blackmagic Design
Device Name: UltraStudio Mini Recorder
Vendor ID: 0x4
Device ID: 0xA129
Device Revision: 0x1
UID: 0x000400000089DF20
Route String: 1
Firmware Version: 7.2
Port (Upstream):
Status: Device connected
Link Status: 0x2
Speed: Up to 10 Gb/s x1
Port Micro Firmware Version: 0.2.5
Cable Firmware Version: 1.0.16
Cable Serial Number: C4M715202XPF798AM

Edit:
I am running Desktop Video 12.0 Beta 1 - Released Nov 13, 2020
Last edited by aronlmin on Thu Dec 03, 2020 6:02 am, edited 1 time in total.
Offline

JasonS

  • Posts: 1
  • Joined: Mon Nov 30, 2020 9:32 am
  • Real Name: Jason Swales

Desktop Video Setup Issues on Mac

PostMon Nov 30, 2020 9:42 am

Hi,

I am hoping someone can assist on this but after upgrading to Big Sur and multiple attempts upgrading, downgrading and re-upgrading the Desktop Video Setup software to the version Desktop Video 12.0 Beta 1. The desktop video setup will still not recognize any of my Ultrastudio Mini Recorders or Mini Monitors.

When checking the "system information" tool, my Mac Book Pro sees the mini-recorders and mini-monitors as connected and named correctly, but no such luck on Desktop Video Setup.

Am I missing something or is the software upgrade useless?

Screenshot 2020-11-30 at 12.39.04.jpg
Current Set Up
Screenshot 2020-11-30 at 12.39.04.jpg (606.15 KiB) Viewed 11680 times
Offline

Paul Frederick

  • Posts: 9
  • Joined: Thu Nov 19, 2015 8:57 pm

Re: Desktop Video Setup Issues on Mac

PostTue Dec 01, 2020 3:22 am

I am having this exact issue with a new iMAC I am trying to hook up today. It worked fine on my old one running all the same exact software. No idea why now it won't see it?
Offline
User avatar

Mark Foster

  • Posts: 991
  • Joined: Tue Oct 27, 2015 10:59 am
  • Location: austria - no kangaroos +g*

Re: Desktop Video Setup Issues on Mac

PostTue Dec 01, 2020 11:46 am

do you have allowed to load the driver in security system preference?
cMP 5.1 2x3,46/96GB/2x2TB 860pro/4x4TB HGST/SSD7101A 4x2TB 970evoplus/HP1344/BMD4k/Radeon VII
macOS 11.2.3

BMPCC 6k pro (7.3.1)
BMPCC 4k (7.3)+ MB speedbooster ultra 0.71 (3.60)
resolve studio 17.2.2
Offline

Paul Frederick

  • Posts: 9
  • Joined: Thu Nov 19, 2015 8:57 pm

Re: Desktop Video Setup Issues on Mac

PostTue Dec 01, 2020 12:16 pm

That's exactly what it was, thank you! Works great now.
Offline
User avatar

Derfla

  • Posts: 120
  • Joined: Thu Sep 10, 2020 12:32 pm
  • Real Name: Al Rodriguez

Re: UltraStudio Mini Recorder unrecognized after big sur...

PostWed Dec 02, 2020 8:36 pm

Have you updated the BMD Software on your PC to the latest version?
Offline

aronlmin

  • Posts: 2
  • Joined: Mon Nov 23, 2020 7:22 am
  • Real Name: Aron Lilland

Re: UltraStudio Mini Recorder unrecognized after big sur...

PostThu Dec 03, 2020 6:01 am

Derfla wrote:Have you updated the BMD Software on your PC to the latest version?


yes, I am running Desktop Video 12.0 Beta 1 - Released Nov 13, 2020
Offline
User avatar

Derfla

  • Posts: 120
  • Joined: Thu Sep 10, 2020 12:32 pm
  • Real Name: Al Rodriguez

Re: UltraStudio Mini Recorder unrecognized after big sur...

PostFri Dec 04, 2020 2:39 pm

aronlmin wrote:
Derfla wrote:Have you updated the BMD Software on your PC to the latest version?


yes, I am running Desktop Video 12.0 Beta 1 - Released Nov 13, 2020


Hmm, that's odd. I use the UltraStudio Mini Recorder (3G version), and upgraded to Big Sur. I had to update the Desktop Video software to 12.0. At first it didn't work because the video input was set to SDI and my connection was HDMI. Have you checked that? I don't mean to insult your intelligence, but these things are easy to overlook.
Offline

yevcherny

  • Posts: 1
  • Joined: Sun Dec 06, 2020 4:40 pm
  • Real Name: yevgeniy chernyshev

macOS Big Sur and UltraStudio Mini Recorder

PostSun Dec 06, 2020 4:47 pm

After automatic OS update of Big Sur, UltraStudio Mini Recorder is not seen by MacPro.
updated drivers on MacPro to latest, 12.01 for Desktop Video. that did not help. any suggestions?
Currently software works on old Mac, with driver 10.5.1
Offline

randmann

  • Posts: 2
  • Joined: Mon Dec 07, 2020 9:43 am
  • Real Name: Randy Wollenberg

No Capture Device detected on Mac mini M1

PostMon Dec 07, 2020 10:13 am

I have installed macOS 11.0.1 on a Mac mini with M1 processor

I installed Desktop Video 12.0.beta1

Connected is a UltraStudio 4K Mini that is shown in the system profiler.

But Desktop video shows "No Desktop Video Device Detected"

What can I do ?
Attachments
Screenshot 2020-12-07 at 10.28.12.png
Screenshot 2020-12-07 at 10.28.12.png (632.29 KiB) Viewed 10980 times
Offline

ccelis

  • Posts: 1
  • Joined: Tue Dec 08, 2020 5:04 pm
  • Real Name: Carlos Celis

MacOs BigSur does not recognize BlackMagic Desig UltraStudio

PostTue Dec 08, 2020 5:22 pm

I have a macmini with S.O Catalina running with blacmagic Design UltraStudio Express, when I update the operating system to MacOs BigSur 11.0.1 it no longer recognizes the device, what should I do? Why did this happen?
Offline

fahne001

  • Posts: 1
  • Joined: Wed Dec 09, 2020 11:38 pm
  • Real Name: mo fahnestock

Re: Big Sur and UltraStudio devices

PostWed Dec 09, 2020 11:43 pm

Has anyone found a solution to Utrastudio stop working when Big Sur is installed. Worked beautifully prior to install. Do not see that anyone here has posted a solution???

TIA!
Offline

randmann

  • Posts: 2
  • Joined: Mon Dec 07, 2020 9:43 am
  • Real Name: Randy Wollenberg

Re: Desktop Video Setup Issues on Mac

PostThu Dec 10, 2020 10:32 am

Mark Foster wrote:do you have allowed to load the driver in security system preference?


Yes. But issue still there..
Offline
User avatar

shamer

  • Posts: 15
  • Joined: Thu Dec 10, 2020 9:57 pm
  • Real Name: Shawn Hamer

Re: Big Sur and UltraStudio devices

PostThu Dec 10, 2020 10:06 pm

Same, same, same..... going nuts here. Cannot get Desktop Video to recognize Ultrastudio Mini Monitor on MBP 13" M1 chip, Big Sur 11.0.1. with Desktop Video 12.0b1.

Spent all day installing & uninstalling, changing security settings, etc., etc., etc. Yes, I've clicked "allow" in Security Settings. No luck.

Every other TB device works along the path, USMM lights up white light around TB port when plugged in. Tried it by itself with no other device in chain directly from Appple TB3 to TB2 adapter, no luck. Tried different TB cables, no luck. Tried numerous restarts, no luck.



Ugh.
--
2020 M1 MacBook Pro | I7 Desktop PC
Production/Post Production Professional since 1994
Offline

ewerickson

  • Posts: 2
  • Joined: Mon Nov 16, 2020 5:23 pm
  • Real Name: Erick Erickson

Re: Big Sur and UltraStudio devices

PostMon Dec 21, 2020 7:45 pm

I'm still at a loss.

It literally works with everything from Skype to Zoom, but not Quicktime. Quicktime will let me use it as an audio input, but not a camera.
Offline

Lexrun

  • Posts: 4
  • Joined: Mon Dec 21, 2020 1:05 pm
  • Real Name: Lex Runderkamp

Re: Big Sur and UltraStudio devices

PostWed Dec 23, 2020 2:30 pm

Same here! MacMini M1

shamer wrote:Same, same, same..... going nuts here. Cannot get Desktop Video to recognize Ultrastudio Mini Monitor on MBP 13" M1 chip, Big Sur 11.0.1. with Desktop Video 12.0b1.

Spent all day installing & uninstalling, changing security settings, etc., etc., etc. Yes, I've clicked "allow" in Security Settings. No luck.

Every other TB device works along the path, USMM lights up white light around TB port when plugged in. Tried it by itself with no other device in chain directly from Appple TB3 to TB2 adapter, no luck. Tried different TB cables, no luck. Tried numerous restarts, no luck.



Ugh.
Offline

NCTechGuy

  • Posts: 2
  • Joined: Sat Dec 26, 2020 4:09 pm
  • Real Name: Jeff Kiel

DeckLink Quad 2 and Apple M1 Macbook Air

PostSat Dec 26, 2020 4:13 pm

Hi Folks,

I did a search and didn't seem to find anything clear/specific to this situation. I have a StarTech enclosure with a DeckLink Quad 2 card in it. It works fine on my Intel Macbook Air. When I moved it to my Apple M1 Macbook Air, it isn't being seen by the Desktop Video Setup app. I did download and install v12.0 Beta 1 and that seemed fine. The MBAir does show the StarTech device on the Thunderbolt bus.

Any ideas? Some magic incantation I need to recite?
Offline

TGeoffray

  • Posts: 1
  • Joined: Mon Dec 28, 2020 11:12 pm
  • Real Name: Stephen Geoffray

No Video Device Detected - Intensity Shuttle

PostMon Dec 28, 2020 11:20 pm

Hi there,

I have uninstalled/reinstalled Desktop Video Setup, restarted my computer several times, made the necessary adjustments in the privacy/security section of my system preferences (Mac OS Big Sur 11.1) and my Macbook Pro supports USB 3.0, but I'm still getting "No Desktop Video Device Detected."

I have emailed BlackMagic and called them during operating hours, but it goes straight to voicemail...

Any help here would be greatly appreciated. Thank you.
Offline

rope man

  • Posts: 3
  • Joined: Mon Dec 28, 2020 11:00 am
  • Real Name: Mike Howarth

Re: Big Sur and UltraStudio devices

PostWed Dec 30, 2020 12:01 am

Same problem with me. After all the nightmare problems of updating from Catalina only Blackmagic manages to keep its drivers despite a wiping of data from a clean install of Big Sur. Anyway the first test after removing old drivers is naturally with QuickTime - nothing working. But the main value of the Blackmagic equipment is to allow Superwide lenses on ENG camera to enhance possibilities for online learning. Fortunately I plug in my UltraStudio Mini Recorder (which BM appears to have disowned as a model) to Zoom and hey presto I am online and can use my laptop 20cms from the lens and appear to be operating in the comfort of a large room (actually 3 metres by 2 metres) and operate my laptop without appearing up the students nostril in their bedroom - learning may proceed. Thanks BM I hope the next Desktop Video software does not take a week to work imperfectly .
Perhaps the QuickTime solution will come soon Best
Offline

NCTechGuy

  • Posts: 2
  • Joined: Sat Dec 26, 2020 4:09 pm
  • Real Name: Jeff Kiel

Re: DeckLink Quad 2 and Apple M1 Macbook Air

PostTue Jan 05, 2021 3:03 pm

I hate to reply to my own post, but I did finally figure this out! The issue was that the BM driver was not loading due to a change in BigSur. I had to reboot the machine while holding the TouchID button to enable System Extensions to be managed by the user. Once I did that (and rebooted again), I was able to approve the installation of the driver and everything is up and running.
Offline

Landeros

  • Posts: 1
  • Joined: Wed Jan 06, 2021 6:21 pm
  • Real Name: Uriel Landeros

Ultra Studio Recorder 3G

PostWed Jan 06, 2021 6:33 pm

I have a new MacBook Air with MI Processor, and I have connected an Ultrastudio Recorder 3G, I have installed the software update Desktop video 12.0 Beta 1 and my divide does not work.
I have my device connected with a USB 3 cable and The Desktop video setup program has the following message. No desktop Video device Detected. and my computer has the following message.
No se puede usar el accesorio
Conecta el accesorio a un puerto Thunderbolt de este Mac

The questions is My device has an USB3 Port the same as my MacBook Air. can it work with a simple USB3 to USB3 Cable or I have to use an adapter ?
Offline

Lexrun

  • Posts: 4
  • Joined: Mon Dec 21, 2020 1:05 pm
  • Real Name: Lex Runderkamp

Re: Big Sur and UltraStudio devices

PostThu Jan 07, 2021 10:26 am

Be sure to use a genuine (Apple) Thunderbolt 3 cable. And update your Big Sur to the latest version. That did the trick for me.
Offline
User avatar

Derfla

  • Posts: 120
  • Joined: Thu Sep 10, 2020 12:32 pm
  • Real Name: Al Rodriguez

Re: Big Sur and UltraStudio devices

PostThu Jan 07, 2021 4:30 pm

Lexrun wrote:Be sure to use a genuine (Apple) Thunderbolt 3 cable. And update your Big Sur to the latest version. That did the trick for me.



This is an excellent point, but it is not a requirement to have an "Apple" Branded thunderbolt 3 cable. The mistake I made initially (before the Big Sure upgrade), was I used the Apple power cable thinking it would work :? Quite a few people have made that same mistake.

I purchased the following cable from Amazon and it works perfectly. Whichever cable you choose, just make sure it's Thunderbolt 3 Certified. Keep in mind that Apple does not manufacture its own cables. Any Thunderbolt 3 Certified cable will work.

https://www.amazon.com/gp/product/B07R4 ... UTF8&psc=1
Offline

Ricpian

  • Posts: 1
  • Joined: Sun Jan 10, 2021 9:39 pm
  • Real Name: Ricardo Renteria

Re: No Video Device Detected - Intensity Shuttle

PostSun Jan 10, 2021 9:42 pm

I have the same problem. I couldn’t broadcast my church service today because of this!! :( :(
Any help with this would be greatly appreciated.
Offline

t3mpro

  • Posts: 1
  • Joined: Tue Jan 12, 2021 4:13 pm
  • Real Name: TJ Myers

Re: No Video Device Detected - Intensity Shuttle

PostTue Jan 12, 2021 4:20 pm

Same condition with my Intensity Shuttle USB 3.0. Same day - Sunday.
Offline
User avatar

Mark Foster

  • Posts: 991
  • Joined: Tue Oct 27, 2015 10:59 am
  • Location: austria - no kangaroos +g*

Re: No Video Device Detected - Intensity Shuttle

PostTue Jan 12, 2021 8:18 pm

intensity shuttle USB 3.0 should no longer supported
cMP 5.1 2x3,46/96GB/2x2TB 860pro/4x4TB HGST/SSD7101A 4x2TB 970evoplus/HP1344/BMD4k/Radeon VII
macOS 11.2.3

BMPCC 6k pro (7.3.1)
BMPCC 4k (7.3)+ MB speedbooster ultra 0.71 (3.60)
resolve studio 17.2.2
Offline

dylanjenkinson

  • Posts: 1
  • Joined: Sun Jan 10, 2021 4:16 am
  • Real Name: Dylan Jenkinson

Desktop Video 12.0 not detecting UltraStudio Recorder 3G

PostWed Jan 13, 2021 9:41 pm

Hi, this is my first time posting on a support forum, so go easy.

I'm on an Intel MacBook Pro (15inch 2018 model, 2.2 GHz 6-Core Intel Core i7), and just upgraded to Big Sur 11.1.

I bought a UltraStudio Recorder 3G and did the install of Desktop Video 12.0, but the ALLOW button under Preferences - Security & Privacy - General did not pop up. I uninstalled and tried 11.7, but nada there either. The software runs, but when I plug in the UltraStudio Recorder 3G, it's the typical No Desktop Video Device Detected.

Yes, I've made sure the cable I'm using is T3, not USB.

I've uninstalled and reinstalled about 15 times, and also tried a lot of other things mentioned on these forums (changing overall security settings in the terminal), but NOTHING. I've called Apple support as I thought the ALLOW button not showing up might be a known issue with Big Sur and third party software, and they didn't really know and redirected me back to the software supplier.

HELP! From what I'm seeing here on the forums it seems individual owners of Intel Big Sur macbooks are being left to sort this out themselves, with varying success rates. I'd really like to get this up and working.

Thanks!
Offline

rope man

  • Posts: 3
  • Joined: Mon Dec 28, 2020 11:00 am
  • Real Name: Mike Howarth

Re: Big Sur and UltraStudio/DeckLink devices

PostFri Jan 15, 2021 3:53 am

Yes I’m concerned Blackmagic is not doing anything to help us.
I’ve now found that the Big Sur 12.1 Desktop Setup App driver is not working properly in Zoom
The sound is not being recognised when external Blackmagic camera is recognised. Also the Mac camera light is switched on still when the external Blackmagic is chosen
Finally as Blackmagic is not recognised by QuickTime anymore other software using QuickTime cannot be used with a Blackmagic camera
Is anyone from Blackmagic monitoring this forum?
Offline
User avatar

Eric-Jan

  • Posts: 512
  • Joined: Tue Jul 24, 2018 11:58 pm
  • Location: The Netherlands, Haarlem
  • Real Name: Eric-Jan van den Bogaard

Re: No Video Device Detected - Intensity Shuttle

PostSat Jan 16, 2021 9:48 pm

Is that an official statement ? Intensity Shuttle - USB3 not supported on Big Sur ? can't imagine that for a USB3 device... BMD could update drivers for that, is my guess.
I use the Intensity Shuttle - TB2 on 2 MBP's one with Sierra OS and one with Catalina OS works fine for me sofar...
UltraStudio Mini Recorder, Intensity Shuttle, ATEM Mini, Assist 6G. Davinci Resolve 15 on Sierra, Resolve 16 on Catalina. Media Express, MacX Video Converter Pro, UniConverter (Using Apple OS 32 & 64 bit on different MacBook Pro's
Offline

Jake2911

  • Posts: 1
  • Joined: Wed Apr 28, 2021 11:54 pm
  • Real Name: Jacob Collins

Ultrastudio 4k Mini not seen on Desktop Video

PostThu Apr 29, 2021 12:09 am

I can't get Desktop Video Setup to see my Ultrastudio 4k Mini. I'm using Desktop Video Setup 12.0 with an iMac running macOS Big Sur 11.3. It's connected to the Mac via thunderbolt cable. I need help ASAP!
Offline
User avatar

Mark Foster

  • Posts: 991
  • Joined: Tue Oct 27, 2015 10:59 am
  • Location: austria - no kangaroos +g*

Re: Ultrastudio 4k Mini not seen on Desktop Video

PostThu Apr 29, 2021 3:22 pm

Jake2911 wrote:I can't get Desktop Video Setup to see my Ultrastudio 4k Mini. I'm using Desktop Video Setup 12.0 with an iMac running macOS Big Sur 11.3. It's connected to the Mac via thunderbolt cable. I need help ASAP!



do you have allowed to load the driver in security system preference?
cMP 5.1 2x3,46/96GB/2x2TB 860pro/4x4TB HGST/SSD7101A 4x2TB 970evoplus/HP1344/BMD4k/Radeon VII
macOS 11.2.3

BMPCC 6k pro (7.3.1)
BMPCC 4k (7.3)+ MB speedbooster ultra 0.71 (3.60)
resolve studio 17.2.2
Offline

tonydenson

  • Posts: 3
  • Joined: Sat May 08, 2021 4:26 pm
  • Real Name: Anthony Denson

Problem installing an UltraStudio Monitor 3G

PostSat May 08, 2021 4:33 pm

I have installed other UltraStudio devices before and each time the installation is a nightmare. There is a complete lack of sensible step by step instructions or user manual on the BM website. When I download the user manual which is supposedly for this device I get a catch-all manual with numerous devices in it but not this one. For such a well respected company (with good products) I can't believe their installation instructions are so bad.
I am on an M1 Mac and I have installed Desktop Video V12.0. I have rebooted and updated my security settings to allow kernel extensions etc. I have plugged the device into a TB3 port on my Mac but I still get the dreaded "No Desktop Video Device Detected". I can't even find any documentation that tells me whether I should see a light on the device as is the case with UltraStudio Recorder, so I don't even know if it's powered on. Help, please !!
Offline

tonydenson

  • Posts: 3
  • Joined: Sat May 08, 2021 4:26 pm
  • Real Name: Anthony Denson

Re: Big Sur and UltraStudio/DeckLink devices

PostMon May 10, 2021 7:13 pm

Further to my previous I have discovered that the cable I was using was not Thunderbolt, just USB-C. I was totally unaware of this distinction and this is just the sort of thing that should be in a step by step guide to installation.
Offline

potyomkin

  • Posts: 1
  • Joined: Fri May 28, 2021 7:19 am
  • Real Name: Mikhail Potemkin

ultrastudio express

PostFri May 28, 2021 8:06 am

Hi.
i have the BM Ultrastudio Express aluminium box.
it works through the Thunderbolt 2 interface.
But my laptops neither windows nor macbook don't have Thunderbolt 2 interface. Only Thunderbolt 3/Type-c
Will the ultrastudio express work through MMEL2ZM/A adapter?
Offline

Paulosb

  • Posts: 1
  • Joined: Tue Jun 15, 2021 2:57 pm
  • Real Name: paul osborne

Re: Big Sur and UltraStudio/DeckLink devices

PostTue Jun 15, 2021 3:04 pm

I have a Macbook Pro 2015 running Big Sur and I can't get my Ultrastudio Mini Recorder via Desktop Video 12.1 to be recognised in QT Player. Audio from the US mini is recognised. Zoom has no trouble seeing video. In System Preferences / Security / Privacy /Cameras it does not show BM DesktopVideo App as allowed access to the Camera. I had checked Allowed initially when it flagged as blocked. I have since uninstalled and reinstalled DV 12.1 and this time it did not flag that the BM app was blocked. But still it does not show in allowed apps, and video is not recognized.

BTW - I hate Big Sur with a vengeance and it has crashed my otherwise stable Macbook on an almost daily basis.

So what are the solutions?
Offline

UW9455

  • Posts: 1
  • Joined: Thu Jun 24, 2021 8:33 pm
  • Real Name: Kerry Tobin

Re: Big Sur and UltraStudio/DeckLink devices

PostThu Jun 24, 2021 8:47 pm

I think a fairly solid argument that support for Big Sur has some kinks to work out.

I have a test machine I've been working with. It was already running Big Sur (11.4) so I tried installing Desktop Video (12.1), doesn't recognize a UltraStudio Mini Recorder. Removed and reinstalled (multiple times, multiple versions), couldn't get it working.

Erased machine and reinstalled Catalina (10.15.7), applied all security updates, installed Desktop Video (12.1), recognizes UltraStudio Mini Recorder. Upgrade same machine to Big Sur (11.4) again, no longer recognizes UltraStudio Mini Recorder. Uninstall Desktop Video and reinstall again, it recognizes the UltraStudio Mini Recorder but the machine crashes less than 30 seconds later, after the reboot again it "seems" to be working.

This is all with the same laptop, same cables, same TB3 to TB2 adapter.

I'd love to know what the exact voodoo magic needed was...
Offline

semaj4712

  • Posts: 4
  • Joined: Tue May 20, 2014 7:22 pm

Re: Big Sur and UltraStudio/DeckLink devices

PostTue Jun 29, 2021 8:09 pm

I had this issue and talked with customer support today. Give this a try. Open Terminal and type the following command

WARNING Only do this if you actually know what you are doing, and I am not responsible if this does not work for you. Also please note that I am using Desktop Video 12.1 and this may or may not work in other releases.

Code: Select all
sudo kextutil /library/extensions/blackmagicio.kext


It will prompt you for your password

Afterwards your devices will show up in Desktop Video and other applications (Except quicktime which is strange)

Customer Service did say a fix for this would be coming in Desktop Video 12.2
Offline

UrienRakarth

  • Posts: 1
  • Joined: Sun Jul 04, 2021 12:49 pm
  • Real Name: Kike Calatayud

Re: Big Sur and UltraStudio/DeckLink devices

PostSun Jul 04, 2021 12:52 pm

semaj4712 wrote:I had this issue and talked with customer support today. Give this a try. Open Terminal and type the following command

WARNING Only do this if you actually know what you are doing, and I am not responsible if this does not work for you. Also please note that I am using Desktop Video 12.1 and this may or may not work in other releases.

Code: Select all
sudo kextutil /library/extensions/blackmagicio.kext


It will prompt you for your password

Afterwards your devices will show up in Desktop Video and other applications (Except quicktime which is strange)

Customer Service did say a fix for this would be coming in Desktop Video 12.2


Tried with a Ultrastudio Monitor 3G. Now is detected but only worked for the video. Audio tab in the blackmagic pane is missing (but is detected in the sound pane).

Any ideas?
Offline

Tony Rivera

Blackmagic Design

  • Posts: 3436
  • Joined: Mon Aug 12, 2013 4:52 pm
  • Real Name: Tony Rivera

Re: Big Sur and UltraStudio/DeckLink devices

PostTue Jul 06, 2021 2:58 pm

Additional documentation regarding Big Sur and the Desktop Video software installation is provided in this PDF for all users.
Support: http://www.blackmagicdesign.com/support
Info: http://www.blackmagicdesign.com/company

Follow us on Instagram:
@blackmagicnewsofficial
Offline
User avatar

adamroberts

  • Posts: 4536
  • Joined: Wed Aug 22, 2012 5:27 am
  • Location: England, UK

Re: Big Sur and UltraStudio/DeckLink devices

PostWed Jul 07, 2021 11:16 am

Tony Rivera wrote:Additional documentation regarding Big Sur and the Desktop Video software installation is provided in this PDF for all users.


This doc only covers installing on M1 Macs for the first time.
Offline

zaneellis

  • Posts: 1
  • Joined: Thu Jul 08, 2021 4:38 pm
  • Real Name: Zane Elliott

Re: Big Sur and UltraStudio/DeckLink devices

PostThu Jul 08, 2021 4:45 pm

Hey Everyone,

I have been reading here to help find a solution for my situation as well. I made an account just to post this current fragile workaround.

On my 2019 iMac, I am using desktop video 12.1, and OS X Big Sur 11.4 currently and a fresh install of the desktop video software will recognize my Decklink Duo 2 card as long as I don't restart the computer after install.

I keep the 12.1 installer file on my desktop, and I run the installer after every startup, but DO NOT FOLLOW THE INSTRUCTIONS TO RESTART THE COMPUTER. If the computer needs to be shut down or restarted I just uninstall and install 12.1 Desktop video again and it will work until you restart.
Offline
User avatar

adamroberts

  • Posts: 4536
  • Joined: Wed Aug 22, 2012 5:27 am
  • Location: England, UK

Re: Big Sur and UltraStudio/DeckLink devices

PostFri Jul 09, 2021 9:09 am

zaneellis wrote:On my 2019 iMac, I am using desktop video 12.1, and OS X Big Sur 11.4 currently and a fresh install of the desktop video software will recognize my Decklink Duo 2 card as long as I don't restart the computer after install.

I keep the 12.1 installer file on my desktop, and I run the installer after every startup, but DO NOT FOLLOW THE INSTRUCTIONS TO RESTART THE COMPUTER. If the computer needs to be shut down or restarted I just uninstall and install 12.1 Desktop video again and it will work until you restart.


Yup... this is my experience too. :-(
Offline
User avatar

Mark Foster

  • Posts: 991
  • Joined: Tue Oct 27, 2015 10:59 am
  • Location: austria - no kangaroos +g*

Re: Big Sur and UltraStudio/DeckLink devices

PostFri Jul 09, 2021 9:26 am

cMP 5.1 2x3,46/96GB/2x2TB 860pro/4x4TB HGST/SSD7101A 4x2TB 970evoplus/HP1344/BMD4k/Radeon VII
macOS 11.2.3

BMPCC 6k pro (7.3.1)
BMPCC 4k (7.3)+ MB speedbooster ultra 0.71 (3.60)
resolve studio 17.2.2
Offline
User avatar

Dax Roggio

  • Posts: 28
  • Joined: Fri Mar 22, 2013 3:53 pm
  • Location: Philadelphia

Re: Big Sur and UltraStudio/DeckLink devices

PostFri Jul 09, 2021 7:20 pm

There really should be a clear notice that the 12.0 and 12.1 updates are for M1 Macs only. None of the suggestions in this forum or elsewhere worked for my UltraStudio Mini Monitor.

The only way to avoid the “No Desktop Video Device Detected” problem was to completely uninstall 12.1, including disabling System Integrity Protection in order to the delete the stuck StagedExtensions files, and then reinstall 11.7.

I’m running the latest everything, currently macOS Big Sur 11.4 and Resolve Studio 17.2.2.

I went through the same thing after updating to 12.0. Needless to say, I won’t be installing 12.2 without assurances that this has been fixed.

It’s an awesome device when it’s working!
Offline

Pahlevan

  • Posts: 2
  • Joined: Mon Jul 12, 2021 9:15 am
  • Real Name: Mehrdad Pahlevanzadeh

Re: Big Sur and UltraStudio/DeckLink devices

PostMon Jul 12, 2021 9:31 am

I tried, It's easy.

After you install the Desktop Video, do not restart the computer till it ask you for permission of privacy for some apps.

Then go to Privacy > Firewall Options ( should unlock to activate) > +
and add Desktop video setup.app.

That's it.
Offline

bbrighton

  • Posts: 2
  • Joined: Mon Jul 12, 2021 6:48 pm
  • Real Name: Brad Brighton

Re: Big Sur and UltraStudio/DeckLink devices

PostMon Jul 12, 2021 7:35 pm

I guess I can't post URLs so imagine these are clickable links below...

So, like most folks, I've been pulling my hair out over kexts and Big Sur (intel). Fortunately for me, the UltraStudio MiniRecorder is secondary to what I do so I've had a bit of luxury to ignore it, come back to it, ignore it, come back to it (lather, rinse, repeat many times).

However today I stumbled on something that both worked for me (everyone has a version of that story, at least once) AND makes technical sense, which is a little rarer (while I've not been an internals developer for any platform in a LONG time, it's not completely unfamiliar territory).

I had a long, detailed (with descriptions and references) suggestion for what worked for me and the forum ate the post because I guess I can't post URLs. So here is the executive summary instead.

Make sure you've approved the kexts, command line if needed. (Unclear honestly if what follows overrides or requires this):

link --> uaa [dot] teamdynamix [dot] com [slash] TDClient/36/Portal/KB/ArticleDet?ID=50

using 9ZGFBWLSYP for the ID -- see link --> www [dot] jamf [dot] com [slash] jamf-nation/discussions/38634/kernel-extensions-big-sur-blackmagic

Next, see the Troubleshooting section here:

link --> softron [dot] zendesk [dot] com [slash] hc/en-us/articles/115001568114-TROUBLESHOOTING-Video-card-not-seen-kext-not-loaded

for how to induce manual loading of the kext (or alternately, generating more detailed diagnostic info on failure). For me, Desktop Video Setup did not see the device prior to doing this, DID see the device after executing the manual load, no interim reboot required.

Because I would like to get _some_ work done today, I did not yet follow through with the trigger-panic-medic auth database rebuild so I don't know if that "permanently" resolves the issue or not but it makes a lot of technical sense.

Hopefully this helps someone out there.

-brad

My config for comparison:

BMD DesktopVideo 12.1
MBP2018, macOS 11.4 (20F71, Intel)
UltraStudio MiniRecorder (HDMI in for my case -> Apple TB2->TB3 dongle -> OWC TB3 Dock -> MBP)
Offline
User avatar

adamroberts

  • Posts: 4536
  • Joined: Wed Aug 22, 2012 5:27 am
  • Location: England, UK

Re: Big Sur and UltraStudio/DeckLink devices

PostTue Jul 13, 2021 8:51 am

Pahlevan wrote:After you install the Desktop Video, do not restart the computer till it ask you for permission of privacy for some apps.

Then go to Privacy > Firewall Options ( should unlock to activate) > +
and add Desktop video setup.app.

That's it.


Nope. That ain't working either.

I've not uninstalled Desktop Video with the included uninstall app. I've then removed the BlackmagicIO.kext and DeckLink_Driver.kext via the Terminal.

I then reinstalled 12.1. It never alerted me to any extension changes nor did it ask me to enable any permissions. I then opened the System Pref / Security & Privacy and there were no permissions waiting to be enabled. Checked to see it if Desktop Video Setup had Files and Folder access and it's listed as having access.

Launch the Desktop Video Setup and it sees my UltraStudio Mini Monitor (which is connected via an Apple Thunderbolt 2 to Thunderbolt 3 adaptor). All settings are accessible.

Reboot and Desktop Video Setup no longer sees my UltraStudio Mini Monitor.

I then tried installing 11.7. This time I was alerted that System Extensions had changed and I need to give them permission. Opened System Prefs and gave permission to Blackmagic Inc.

Reboot and Desktop Video Setup no longer sees my UltraStudio Mini Monitor. Sigh

So I then tried installing 12.1. This time I was alerted that System Extensions had changed and I need to give them permission. Opened System Prefs and gave permission to Blackmagic Inc.

Reboot and Desktop Video Setup no longer sees my UltraStudio Mini Monitor. Sigh


So I still have no access to the UltraStudio Mini Monitor.
Next

Return to Getting Started

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 6 guests