DV Tapes Captured by Media Express?

Getting started with a Blackmagic product? Ask questions here about setup and installation.
  • Author
  • Message
Offline

whatsleft

  • Posts: 5
  • Joined: Wed Nov 30, 2022 9:20 pm
  • Real Name: Jared Prindle

DV Tapes Captured by Media Express?

PostThu Dec 01, 2022 12:08 am

I'm a mac user looking to capture some Mini & DVCAM tapes via firewire/TB2 cables. I was hoping Media Express would capture it but it seems that the software doesn't see the deck or signal. Does Media Express only work with a BM capture hardware hooked up and found under Device?
I actually had a signal using Quicktime "New Recording" for a second but it crashed and I believe QT is adding filtering, changing the codec etc. I can capture with Component cables and BM Ultra Recorder but I'd prefer to maintain the native codec through capture.

I have more modern Macs I could add a TB2 to TB3 adapter and then try capturing through ffmpeg-decklink (no not BM Decklink) but I'm not good with Terminal.

Any thoughts? Thanks
Jared
Offline
User avatar

Jack Fairley

  • Posts: 1844
  • Joined: Mon Oct 03, 2016 7:58 pm
  • Location: Los Angeles

Re: DV Tapes Captured by Media Express?

PostFri Dec 02, 2022 7:39 pm

whatsleft wrote:I'm a mac user looking to capture some Mini & DVCAM tapes via firewire/TB2 cables. I was hoping Media Express would capture it but it seems that the software doesn't see the deck or signal. Does Media Express only work with a BM capture hardware hooked up and found under Device?

Yes.
Ryzen 3900X 4.4Ghz
32GB DDR4-3600
RTX 3090
DeckLink 4K Extreme 12G
Resolve Studio 17.4.1
Windows 11 Pro 21H2
Offline

whatsleft

  • Posts: 5
  • Joined: Wed Nov 30, 2022 9:20 pm
  • Real Name: Jared Prindle

Re: DV Tapes Captured by Media Express?

PostFri Dec 02, 2022 11:12 pm

OK thanks.
Offline
User avatar

Eric-Jan

  • Posts: 615
  • Joined: Tue Jul 24, 2018 11:58 pm
  • Location: The Netherlands, Haarlem
  • Real Name: Eric-Jan van den Bogaard

Re: DV Tapes Captured by Media Express?

PostSat Dec 03, 2022 11:33 am

If you have a player with component video output, this would be your best option to use with a capture card, or converter to SDI/HDMI i guess the component signal would be stable enough….
Firewire is just not well supported on any operating system these days, you might ask the guy from https://www.video99.co.uk for some advise on that...
UltraStudio Mini Recorder, Intensity Shuttle, ATEM Mini, Video Assist 3G, HyperdeckShuttleHD,Analog to SDI converter, software: Davinci Resolve 15 on Sierra, Resolve 18 on Catalina. (Using Apple OS 32 & 64 bit on different MacBook Pro's
Offline

Steve Fishwick

  • Posts: 983
  • Joined: Wed Mar 11, 2015 11:35 am
  • Location: United Kingdom

Re: DV Tapes Captured by Media Express?

PostSun Dec 04, 2022 3:11 pm

I capture DV, DVCam and HDV (720p) via HDMI from an Ultastudio Mini 4K HDMI/RS422 (JVC BR-HD50E deck), with excellent results and often realtime upconvert to 1080. I would not bother anymore with either Firewire or component, since the former is flaky, if you can even implement it anymore and the latter will impact on quality. If you need deck control and don't have a RS422 port on your card then a Rosetta Addendum, with a USB to serial convertor, would be the best alternative.
Offline

whatsleft

  • Posts: 5
  • Joined: Wed Nov 30, 2022 9:20 pm
  • Real Name: Jared Prindle

Re: DV Tapes Captured by Media Express?

PostTue Dec 06, 2022 5:13 am

Steve Fishwick wrote:I capture DV, DVCam and HDV (720p) via HDMI from an Ultastudio Mini 4K HDMI/RS422 (JVC BR-HD50E deck), with excellent results and often realtime upconvert to 1080. I would not bother anymore with either Firewire or component, since the former is flaky, if you can even implement it anymore and the latter will impact on quality. If you need deck control and don't have a RS422 port on your card then a Rosetta Addendum, with a USB to serial convertor, would be the best alternative.


Interesting. Can Media Express capture native DV NTSC using HDMI? I'd make a copy for deinterlacing, upres etc. If that's the case, I may look into a DVCAM deck with HDMI out.
Offline

Steve Fishwick

  • Posts: 983
  • Joined: Wed Mar 11, 2015 11:35 am
  • Location: United Kingdom

Re: DV Tapes Captured by Media Express?

PostTue Dec 06, 2022 8:26 am

whatsleft wrote:Interesting. Can Media Express capture native DV NTSC using HDMI? I'd make a copy for deinterlacing, upres etc. If that's the case, I may look into a DVCAM deck with HDMI out.


Yes it can but Express only works with BMD's RS422 control. Control isn't necessary if you capture on the fly but it is useful for re batch capture. Essentially HDMI is like SDI on the old Sony Broadcast decks = to Firewire. For the JVC deck I have it also adds error protection, which Firewire doesn't, particularly useful for HDV.
Offline

whatsleft

  • Posts: 5
  • Joined: Wed Nov 30, 2022 9:20 pm
  • Real Name: Jared Prindle

Re: DV Tapes Captured by Media Express?

PostTue Dec 06, 2022 3:57 pm

Thanks for the insight. I'm going to look into this option.

Return to Getting Started

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 7 guests