switching to fairlight with 5.1 aggregate freeze

Get answers to your questions about color grading, editing and finishing with DaVinci Resolve.
  • Author
  • Message
Offline

cire30a

  • Posts: 244
  • Joined: Thu Nov 22, 2018 11:30 am
  • Real Name: Eric Cross

switching to fairlight with 5.1 aggregate freeze

PostThu Aug 31, 2023 9:58 am

everytime i switch to fairlight tab from edit tab, when my computer is on a 5.1 aggregate device sound output resolve freezes and forces a restart.


resolve 18.5.1 build 6
mac pro monteray12.6.7
16gb gpu
96gb ram
Offline

Reynaud Venter

  • Posts: 4793
  • Joined: Sun May 28, 2017 9:34 am

Re: BUG: switching to fairlight with 5.1 aggregate freeze

PostThu Aug 31, 2023 10:06 am

Aggregate device as configured via Audio MIDI Setup?

Is this behaviour not reproducible with a single primary device?

Can you include logs? Instructions in the FAQ: viewtopic.php?f=21&t=90190#16
⟦ Mac Pro 7,1 Rack ⊕ 16-core 3.2GHz ⊕ 32GB RAM ⊕ Radeon 580X • Resolve Studio 18.6.5 • macOS 14.3.1 ⟧
⟦ Fairlight Studio Console ⊕ Fairlight Audio Accelerator ⊕ Merging Hapi • Anubis • Ravenna CoreAudio VAD ⟧
Offline

cire30a

  • Posts: 244
  • Joined: Thu Nov 22, 2018 11:30 am
  • Real Name: Eric Cross

Re: switching to fairlight with 5.1 aggregate freeze

PostFri Sep 01, 2023 1:44 pm

yes, created in audio midi setup. ive never had the issue with any other output. havent tested it as a stereo, when i need stereo i just switch to that output directly.


log should be attached
Attachments
DaVinci-Resolve-logs-20230831-074115.zip
(570.28 KiB) Downloaded 20 times
Offline

Reynaud Venter

  • Posts: 4793
  • Joined: Sun May 28, 2017 9:34 am

Re: switching to fairlight with 5.1 aggregate freeze

PostFri Sep 01, 2023 2:46 pm

How is the aggregate device configured in AMS - which devices are included? Note several available indicated in the logs.

Have you tried removing individual devices in turn to determine which may be prompting failure?
⟦ Mac Pro 7,1 Rack ⊕ 16-core 3.2GHz ⊕ 32GB RAM ⊕ Radeon 580X • Resolve Studio 18.6.5 • macOS 14.3.1 ⟧
⟦ Fairlight Studio Console ⊕ Fairlight Audio Accelerator ⊕ Merging Hapi • Anubis • Ravenna CoreAudio VAD ⟧
Offline

cire30a

  • Posts: 244
  • Joined: Thu Nov 22, 2018 11:30 am
  • Real Name: Eric Cross

Re: switching to fairlight with 5.1 aggregate freeze

PostSat Sep 02, 2023 11:31 pm

havent tried switching things around but its a:
-built in digital output from a optical out
-built in output
-built in line output

to get my 6 channels

not sure if i need to name them specific or in resolve preferences if it runs better choosing the output vs, system out?
Offline

Reynaud Venter

  • Posts: 4793
  • Joined: Sun May 28, 2017 9:34 am

Re: switching to fairlight with 5.1 aggregate freeze

PostSun Sep 03, 2023 5:42 am

All outputs are always connected and therefore active?

In Resolve's Preferences select the Aggregate Device itself rather than System Audio.
⟦ Mac Pro 7,1 Rack ⊕ 16-core 3.2GHz ⊕ 32GB RAM ⊕ Radeon 580X • Resolve Studio 18.6.5 • macOS 14.3.1 ⟧
⟦ Fairlight Studio Console ⊕ Fairlight Audio Accelerator ⊕ Merging Hapi • Anubis • Ravenna CoreAudio VAD ⟧
Offline

cire30a

  • Posts: 244
  • Joined: Thu Nov 22, 2018 11:30 am
  • Real Name: Eric Cross

Re: switching to fairlight with 5.1 aggregate freeze

PostMon Sep 04, 2023 7:48 pm

all outputs active always.
Offline

cire30a

  • Posts: 244
  • Joined: Thu Nov 22, 2018 11:30 am
  • Real Name: Eric Cross

Re: switching to fairlight with 5.1 aggregate freeze

PostFri Sep 22, 2023 4:18 pm

this seems to happen less when i got to color tb first before going to fairlight.
Offline

cire30a

  • Posts: 244
  • Joined: Thu Nov 22, 2018 11:30 am
  • Real Name: Eric Cross

Re: switching to fairlight with 5.1 aggregate freeze

PostThu Sep 28, 2023 10:21 am

it seems to happen when there are no video tracks. seems to be a bug to fix.
Offline

Reynaud Venter

  • Posts: 4793
  • Joined: Sun May 28, 2017 9:34 am

Re: switching to fairlight with 5.1 aggregate freeze

PostThu Sep 28, 2023 10:25 am

cire30a wrote:it seems to happen when there are no video tracks. seems to be a bug to fix.
Does adding a single frame of black video result in a clean switch between Resolve pages?
⟦ Mac Pro 7,1 Rack ⊕ 16-core 3.2GHz ⊕ 32GB RAM ⊕ Radeon 580X • Resolve Studio 18.6.5 • macOS 14.3.1 ⟧
⟦ Fairlight Studio Console ⊕ Fairlight Audio Accelerator ⊕ Merging Hapi • Anubis • Ravenna CoreAudio VAD ⟧
Offline

cire30a

  • Posts: 244
  • Joined: Thu Nov 22, 2018 11:30 am
  • Real Name: Eric Cross

Re: switching to fairlight with 5.1 aggregate freeze

PostThu Sep 28, 2023 11:06 am

nope , nevermind that was not the fix. super aggravating. having a clip in doesnt fix
Offline

cire30a

  • Posts: 244
  • Joined: Thu Nov 22, 2018 11:30 am
  • Real Name: Eric Cross

Re: switching to fairlight with 5.1 aggregate freeze

PostThu Sep 28, 2023 11:19 am

resolve just crashes, if i toggle between edit and fairlight page twice. even with new project when using digital optical out, directly bypassing the aggraegate
Offline

cire30a

  • Posts: 244
  • Joined: Thu Nov 22, 2018 11:30 am
  • Real Name: Eric Cross

Re: switching to fairlight with 5.1 aggregate freeze

PostThu Sep 28, 2023 11:23 am

so it looks like its an issue with resolve and the digital out on mac pro 2009. i cant replicate a fail when using line out or built in out.

is there a firmware update resolve needs to use and optical out? i dont recall having this issue on previous versions or at least 18
Offline

cire30a

  • Posts: 244
  • Joined: Thu Nov 22, 2018 11:30 am
  • Real Name: Eric Cross

Re: switching to fairlight with 5.1 aggregate freeze

PostThu Dec 07, 2023 10:25 am

just others have this issue, it still happens but it doesnt happen when using the shortcut to switch pages, mainly only when clicking on the page tab on bottom.

Return to DaVinci Resolve

Who is online

Users browsing this forum: Baidu [Spider], DaveZap, low_times, Uli Plank and 101 guests