Resolve 18.6.4 - TImeline Color Management Issue

Get answers to your questions about color grading, editing and finishing with DaVinci Resolve.
  • Author
  • Message
Offline

Ozzyosmond

  • Posts: 11
  • Joined: Thu Apr 21, 2022 4:10 pm
  • Real Name: Ben DeJong

Resolve 18.6.4 - TImeline Color Management Issue

PostSat Dec 09, 2023 6:53 pm

I don't do major updates during projects, but I must have missed something recently because when I did what I thought was a minor update with bug fixes (18.6.4), I noticed my color on a render was off and when I went to check my setting it said something like "any modifications will not affect the current timeline" and I had to go into the color settings on my individual timelines. When I put in what I thought were the same settings, everything was really horrible. Is there a way to switch back to project level color management where my settings worked because when I put the same settings on the timeline, the color is funky? Not sure how this is even possible. There aren't Raw or Log clips but there are a variety of cameras used and every time I think one looks okay, the other is screwy. First, I just want someone to let me know there was a change to the program (and not something random I did), then I'll go from there. :oops:
Offline

Jim Simon

  • Posts: 30295
  • Joined: Fri Dec 23, 2016 1:47 am

Re: Resolve 18.6.4 - TImeline Color Management Issue

PostSat Dec 09, 2023 6:54 pm

On the bottom of the Format tab of Timeline Settings, there is a check box to Use Project Settings.
My Biases:

You NEED training.
You NEED a desktop.
You NEED a calibrated (non-computer) display.
Offline

Ozzyosmond

  • Posts: 11
  • Joined: Thu Apr 21, 2022 4:10 pm
  • Real Name: Ben DeJong

Re: Resolve 18.6.4 - TImeline Color Management Issue

PostSat Dec 09, 2023 6:59 pm

Yes Jim - Unfortunately that box is greyed out and uncheckable for some reason.
Offline

Jim Simon

  • Posts: 30295
  • Joined: Fri Dec 23, 2016 1:47 am

Re: Resolve 18.6.4 - TImeline Color Management Issue

PostSat Dec 09, 2023 7:06 pm

Hmmm. Don't recall ever seeing that.

Well, post up your Color settings for the Project and the Timeline. Maybe we can help another way.
My Biases:

You NEED training.
You NEED a desktop.
You NEED a calibrated (non-computer) display.
Offline

Ozzyosmond

  • Posts: 11
  • Joined: Thu Apr 21, 2022 4:10 pm
  • Real Name: Ben DeJong

Re: Resolve 18.6.4 - TImeline Color Management Issue

PostSat Dec 09, 2023 8:07 pm

Thanks Jim - hop you don't regret that offer. I'm posting what I believed were my project level setting and my timeline level settings now that I cannot use the project settings. I've been pulling my hair out with both so I'm not sure if I'm even in the ballpark anymore or what they were originally. I trusted Cullen Kelly on YouTube to guide me, but now I question everything.
As you can see, I cannot uncheck the box to use project level settings and the other thing is that it doen't have the option for input color space. I'm working on a Mac Studio, and there is no Raw or Log footage, but many cameras were used. I just need a baseline to work from because some adjustments are affecting clips differently if that makes sense. I feel like color is 90% getting the management right, but I'm fumbling with it.
Appreciate you taking a look.
Current Project Color MGMT.png
Current Project Color MGMT.png (411.91 KiB) Viewed 2035 times

Timeline Color Setting.png
Timeline Color Setting.png (223.85 KiB) Viewed 2035 times
Offline

George Deierling

  • Posts: 338
  • Joined: Thu Feb 25, 2016 11:26 pm

Re: Resolve 18.6.4 - TImeline Color Management Issue

PostSat Dec 09, 2023 8:20 pm

There are issues when using timelines from a previous version, especially older versions.
Try make a new empty timeline and copy and paste all the contents from the old timeline.
Let us know if that fixed anything.
Offline

Ozzyosmond

  • Posts: 11
  • Joined: Thu Apr 21, 2022 4:10 pm
  • Real Name: Ben DeJong

Re: Resolve 18.6.4 - TImeline Color Management Issue

PostSat Dec 09, 2023 9:09 pm

I was doing just that as you replied. I copied to the new project and it lets me work under the project settings. I don't trust these settings at all, everything feels so different somehow. I just need a baseline to work from that I can trust and a way to export without what seems to be a massive gamma shift.. Is there a more basic color management setting that I should use than what I have since there is no raw or log in my project?
Offline

Steve Alexander

  • Posts: 4574
  • Joined: Mon Mar 23, 2015 2:15 am

Re: Resolve 18.6.4 - TImeline Color Management Issue

PostSun Dec 10, 2023 4:39 am

You have your output color space set to rec709 (scene).
Time Traveller
Resolve Studio 19.0b1 | Fusion Studio 19.0b1 | Win 11 Pro (22H2) | i9-7940x, P4000 (536.96, 8GB VRAM), 64GB RAM, M.2 boot, SSD scratch, RAID10 data | (laptop) 16" MacBook Pro M1 MAX, 32 GPU cores, 64 GB RAM, 2 TB SSD, Sonoma 14.4
Offline

Jim Simon

  • Posts: 30295
  • Joined: Fri Dec 23, 2016 1:47 am

Re: Resolve 18.6.4 - TImeline Color Management Issue

PostSun Dec 10, 2023 3:19 pm

Ozzyosmond wrote:Is there a more basic color management setting that I should use than what I have since there is no raw or log in my project?
Yes, these:

RCM SDR.png
RCM SDR.png (17.75 KiB) Viewed 1813 times
My Biases:

You NEED training.
You NEED a desktop.
You NEED a calibrated (non-computer) display.
Offline

bumshik

  • Posts: 14
  • Joined: Wed Aug 19, 2020 8:12 am
  • Real Name: Koushik Bhattacharya

Re: Resolve 18.6.4 - TImeline Color Management Issue

PostThu Feb 22, 2024 11:50 am

Copy everything from the old Timeline and paste in new one...

Return to DaVinci Resolve

Who is online

Users browsing this forum: Bing [Bot], contactnikhilnyc, Google [Bot], panos_mts, roger.magnusson, Uli Plank and 211 guests