Realtime playback question

Get answers to your questions about color grading, editing and finishing with DaVinci Resolve.
  • Author
  • Message
Offline

Timo Teravainen

  • Posts: 29
  • Joined: Sat Aug 25, 2012 8:34 pm

Realtime playback question

PostThu Aug 05, 2021 11:16 am

Hi,

I have a question about realtime playback and possible bottleneck in my system. I'm currently grading HD material (1920x1080@25fps), have a node structure of about 20 nodes (2 layer nodes, 5 parallel, and the rest are serial nodes), and this works fine in realtime (25fps), but if I add one temporal NR node at the beginning of the node three, it drops below realtime. I thought this would not be so with RTX 3090 and HD material, but it seems to be so. I was hoping not to have to do node caching with this GPU.

On the Windows Task Manager, CPU usage is about 15%, GPU usage below 40%, memory usage about 10%. disk speed is not the problem either. This is kind of weird, as there seems to be no bottleneck in the system, but still I'm getting below realtime playback when using just one Spatial NR node.


System:
CPU: Ryzen 9 3900X
RAM: 64GB @ 3200Mhz
GPU: EVGA RTX 3090 24GB, Nvidia Studio Driver 471.41
External RAID 0, speed is about 500MB/s
Windows 10 Pro 21H1
Davinci Resolve 16.2.8 Studio (also tested with version 17.2.2, same results)
Offline

Steve Alexander

  • Posts: 885
  • Joined: Mon Mar 23, 2015 2:15 am

Re: Realtime playback question

PostThu Aug 05, 2021 11:58 am

Take a look at the individual core CPU and see if any single core is maxing-out. Could be that the temporal NR is not multi-threaded. That could be your bottleneck.
Resolve Studio 17.3.1 | Fusion Studio 17.3.1 | Win 10 Pro (21H1) | i9-7940x, P4000 (471.41, 8GB VRAM), 64GB RAM, M.2 boot, SSD scratch, RAID10 data | (laptop) i7-6600, M1000M (2GB VRAM), 32GB RAM, SSD OS, M.2 scratch, T3 external
Offline

Uli Plank

  • Posts: 10981
  • Joined: Fri Feb 08, 2013 2:48 am
  • Location: Germany and Indonesia

Re: Realtime playback question

PostThu Aug 05, 2021 1:30 pm

Is your source a GOP codec? The RAID is made of SSDs or spinners?
Don't approach Resolve with your expectations from other NLEs! They are all different.
Resolve Studio 17.2.2 and Fusion Studio 17.2.1, macOS 11.5
iMac 2017 Radeon Pro 580 8 GB VRAM, 32 GB, eGFX Breakway RX 580
Mac mini M1, 16 GB RAM
Offline

Steve Alexander

  • Posts: 885
  • Joined: Mon Mar 23, 2015 2:15 am

Re: Realtime playback question

PostThu Aug 05, 2021 2:00 pm

As a follow-on to my previous question, do you get real-time playback if all you have is the temporal NR node? (i.e., disabled all the other nodes - does it playback in real-time?).
Resolve Studio 17.3.1 | Fusion Studio 17.3.1 | Win 10 Pro (21H1) | i9-7940x, P4000 (471.41, 8GB VRAM), 64GB RAM, M.2 boot, SSD scratch, RAID10 data | (laptop) i7-6600, M1000M (2GB VRAM), 32GB RAM, SSD OS, M.2 scratch, T3 external
Offline

Timo Teravainen

  • Posts: 29
  • Joined: Sat Aug 25, 2012 8:34 pm

Re: Realtime playback question

PostThu Aug 05, 2021 2:08 pm

Source is Prores HQ, and the RAID is made of two Seagate Ironwolf 8 TB drives.

I did some further testing with having an eye on CPU usage. When changing the Temporal NR frame count from 3 to 2, there was a decrease in the spikiness of the CPU usage curve on some cores. When turning Temporal NR off, the CPU usage was quite low. GPU usage was the same, regardless of the frame coun0, hovering at about 40%, and around 20% when Temporal NR was turned off.

So the CPU usage seems to be a factor.
(excuse me for the lousy photos of the usage curve..)
Attachments
cpu usage.jpg
cpu usage.jpg (77.9 KiB) Viewed 175 times
Offline

Timo Teravainen

  • Posts: 29
  • Joined: Sat Aug 25, 2012 8:34 pm

Re: Realtime playback question

PostThu Aug 05, 2021 2:12 pm

Steve Alexander wrote:As a follow-on to my previous question, do you get real-time playback if all you have is the temporal NR node? (i.e., disabled all the other nodes - does it playback in real-time?).


Yeah, it's realtime with all other nodes turned off.
Offline

Uli Plank

  • Posts: 10981
  • Joined: Fri Feb 08, 2013 2:48 am
  • Location: Germany and Indonesia

Re: Realtime playback question

PostThu Aug 05, 2021 3:44 pm

Well, I'm out of ideas then. ProRes should be fine. I was thinking about access times for temporal NR.
Don't approach Resolve with your expectations from other NLEs! They are all different.
Resolve Studio 17.2.2 and Fusion Studio 17.2.1, macOS 11.5
iMac 2017 Radeon Pro 580 8 GB VRAM, 32 GB, eGFX Breakway RX 580
Mac mini M1, 16 GB RAM

Return to DaVinci Resolve

Who is online

Users browsing this forum: LuisVictoria, Peter Cave and 49 guests