17.3.1 - Fairlight/Color audio lags behind playhead

Get answers to your questions about color grading, editing and finishing with DaVinci Resolve.
  • Author
  • Message
Offline

Ryan Bloomer

  • Posts: 457
  • Joined: Tue Jul 09, 2013 6:58 pm

17.3.1 - Fairlight/Color audio lags behind playhead

PostWed Sep 08, 2021 2:20 pm

I'm using ASIO from a Focus rite Scarlett Solo.

All audio is in sync on the edit page but in the fairlight and color page, the audio lags behind the playhead. In fairlight when playing on the timeline, the playhead does not play back smoothly, the playhead looks like the gui lags and then speeds up to catch up where it's supposed to be.

The audio during all of this is smooth and no glitches, but it does not line up with the playhead. I'll also note in the fairlight page, the video viewer stays in sync with the audio as well. It's just the playhead that is inaccurate. It also looks like the meters are in sync with the audible audio and video preview.

Resolve 17.3.1
RTX 2080 super nVidia 471.68
intel 10940x
128Gigs RAM
Focus Rite Scarlett Solo
Offline
User avatar

KatCaverly

  • Posts: 27
  • Joined: Wed Oct 18, 2017 9:26 pm

Re: 17.3.1 - Fairlight/Color audio lags behind playhead

PostWed Sep 08, 2021 8:58 pm

I haven't updated to Studio 17.3.1 yet, but I am having the same issue in Fairlight as described.

I don't usually play audio on the Color page.

Using the jog wheel of the Editor Keyboard the sound plays accurately with the waveform, but not when I just play the timeline.

Audio is no problem, on the Edit page in 17.3
Resolve Studio 17.3.1
macOS 11.16
16-core Mac Pro, 256GB RAM, Radeon Pro VII, 1TB SSD
8TB and 4TB OWC Accelsior 4M2 (PCIe) RAID 0
ext drives for backups/data
BMPCC 4K and 6K, UltraStudio 4K Mini, FSI DM240, Mini Panel, Editor Keyboard
Big Knob Studio
Offline

Ryan Bloomer

  • Posts: 457
  • Joined: Tue Jul 09, 2013 6:58 pm

Re: 17.3.1 - Fairlight/Color audio lags behind playhead

PostTue Sep 21, 2021 8:04 pm

I've tried just about everything I can think of to get Farilight's playhead to match the waveform and have not been successful. Anyone have any ideas? It's like the GUI lags, as the playhead is never a consistent speed. it's like it needs to catch up.

Again, it's only out of sync in the fairlight and color page, the Edit page works perfectly in sync.
Offline

Ryan Bloomer

  • Posts: 457
  • Joined: Tue Jul 09, 2013 6:58 pm

Re: 17.3.1 - Fairlight/Color audio lags behind playhead

PostTue Sep 21, 2021 8:19 pm

Interestingly if I turn on audio timeline scrubbing, the scrubbing is in perfect sync, but on playback it still has the lag.
Offline

Reynaud Venter

  • Posts: 2550
  • Joined: Sun May 28, 2017 9:34 am

Re: 17.3.1 - Fairlight/Color audio lags behind playhead

PostTue Sep 21, 2021 8:21 pm

Is a Decklink configured in Preferences > Video and Audio I/O?
Are Desktop Studio drivers installed without a Decklink configured?

Any automation data on the Fairlight Timeline?
⟦ Resolve Studio 17.4 | macOS 10.15.7 | Mac Pro Rack | 16-core 3.2GHz | 32GB RAM | Radeon 580X ⟧
⟦ Fairlight Console (DAE-1C-2F) + Fairlight Audio Accelerator | Intensity Pro 4K | Desktop Video 12.1 ⟧
Offline

Ryan Bloomer

  • Posts: 457
  • Joined: Tue Jul 09, 2013 6:58 pm

Re: 17.3.1 - Fairlight/Color audio lags behind playhead

PostTue Sep 21, 2021 8:26 pm

Decklink configured in Preferences - Intensity Pro 4K - Audio Monitoring delay 0

Desktop Studio drivers are installed - driver 12.1

No automation data.
Offline

Reynaud Venter

  • Posts: 2550
  • Joined: Sun May 28, 2017 9:34 am

Re: 17.3.1 - Fairlight/Color audio lags behind playhead

PostTue Sep 21, 2021 8:27 pm

Any change with the Intensity Pro 4K disabled?
Offline

Ryan Bloomer

  • Posts: 457
  • Joined: Tue Jul 09, 2013 6:58 pm

Re: 17.3.1 - Fairlight/Color audio lags behind playhead

PostTue Sep 21, 2021 8:35 pm

I have playback out of the intensity, so my guess is that it's not disabled.

It did give me an idea of just outputing audio to the Decklink and see if the problem would go away.

Same issue. If I use, system settings, ASIO, ASIO through decklink, ASIO through FocusRiteSolo, fairlight and color page are always lagging the playhead.

Edit: misread your response, with the Intensity disabled, it WORKED!
Offline

Ryan Bloomer

  • Posts: 457
  • Joined: Tue Jul 09, 2013 6:58 pm

Re: 17.3.1 - Fairlight/Color audio lags behind playhead

PostTue Sep 21, 2021 8:38 pm

Thanks so much Reynaud!

So it looks like i'm unable to use my intensity card while using the fairlight tab, which is really unfortunate. But glad I can at least use the fairlight tab again with precision.
Offline
User avatar

KatCaverly

  • Posts: 27
  • Joined: Wed Oct 18, 2017 9:26 pm

Re: 17.3.1 - Fairlight/Color audio lags behind playhead

PostThu Sep 23, 2021 5:07 pm

Update

Although I need to have my UltraStudio 4K Mini configured for output to a Flanders when working on grading in the Color page, by disabling it in preferences (System > Video and Audio I/O) the audio issue on the timeline in Fairlight is fixed.

It would be nice for Blackmagic Design to fix this issue, so that I don't have to change system preferences when I go back and forth between pages.
Resolve Studio 17.3.1
macOS 11.16
16-core Mac Pro, 256GB RAM, Radeon Pro VII, 1TB SSD
8TB and 4TB OWC Accelsior 4M2 (PCIe) RAID 0
ext drives for backups/data
BMPCC 4K and 6K, UltraStudio 4K Mini, FSI DM240, Mini Panel, Editor Keyboard
Big Knob Studio

Return to DaVinci Resolve

Who is online

Users browsing this forum: angeludis, Google [Bot], Google Feedfetcher, Igor Riđanović, mauirixxx, Nick2021, roger.magnusson, Steve Golding, thenickj, WildlifeVideo and 117 guests