LUTs not applying

Get answers to your questions about color grading, editing and finishing with DaVinci Resolve.
  • Author
  • Message
Offline

Kyle R Lancaster

  • Posts: 32
  • Joined: Wed Jul 25, 2018 5:40 pm
  • Real Name: Kyle R Lancaster

LUTs not applying

PostSun Aug 22, 2021 8:31 pm

I have encountered a new problem, I believe after the install of 17.3

LUTs will not apply to any clips. I have tried R3D and .mov Mavic clips, and LUTs have no effect when applied in:

Right Click on clip (in Media page or in clip bar in Color page) > LUT
-or-
Project Settings > Color Management > Lookup Tables

LUTs will apply when I add to node, or when I scrub over the LUT in the color page under LUTs tab

The Bypass button is not engaged. What am doing wrong here? I tried resetting UI and reverting Resolve to factory settings to no avail

Mac Mini M1 (11.5.2)
Resolve Studio 17.3

Thanks!
Last edited by Kyle R Lancaster on Mon Aug 30, 2021 3:59 pm, edited 1 time in total.
KYLE R LANCASTER
gigantic film co
Offline

Kyle R Lancaster

  • Posts: 32
  • Joined: Wed Jul 25, 2018 5:40 pm
  • Real Name: Kyle R Lancaster

Re: LUTs not applying

PostSat Aug 28, 2021 5:38 pm

Is this not happening to anyone else?
KYLE R LANCASTER
gigantic film co
Offline

Jim Simon

  • Posts: 18401
  • Joined: Fri Dec 23, 2016 1:47 am

Re: LUTs not applying

PostSun Aug 29, 2021 2:46 pm

Kyle R Lancaster wrote:Right Click on clip > LUT Project Settings > Color Management > Lookup Tables
I have no such option.

Studio 17.3 for Windows.
Offline

Kyle R Lancaster

  • Posts: 32
  • Joined: Wed Jul 25, 2018 5:40 pm
  • Real Name: Kyle R Lancaster

Re: LUTs not applying

PostMon Aug 30, 2021 3:59 pm

Jim Simon wrote:
Kyle R Lancaster wrote:Right Click on clip > LUT Project Settings > Color Management > Lookup Tables


those are two separate ways to apply LUTs. I edited my original post for clarity
KYLE R LANCASTER
gigantic film co
Offline

Kyle R Lancaster

  • Posts: 32
  • Joined: Wed Jul 25, 2018 5:40 pm
  • Real Name: Kyle R Lancaster

Re: LUTs not applying

PostSun Sep 19, 2021 6:53 pm

No one else experiencing this?
KYLE R LANCASTER
gigantic film co
Offline

Kyle R Lancaster

  • Posts: 32
  • Joined: Wed Jul 25, 2018 5:40 pm
  • Real Name: Kyle R Lancaster

Re: LUTs not applying

PostFri Oct 08, 2021 12:32 am

Still experiencing this, even after updates to both MacOS & Resolve

No one else? Is there something I can do to troubleshoot?

Mac Mini M1 Big Sur 11.6
Davinci Resolve 17.3.2
KYLE R LANCASTER
gigantic film co
Offline
User avatar

waltervolpatto

  • Posts: 8982
  • Joined: Thu Feb 07, 2013 5:07 pm
  • Location: 1146 North Las Palmas Ave. Hollywood, California 90038 USA

Re: LUTs not applying

PostFri Oct 08, 2021 2:39 am

Are you using the default location fo the LUT? No weird symbolic link/extra folders?

(I’m works here)
SuperServer 5039AD-I
C9X299-PGF - DDR4-2400 16x4 GB
i9-7920xCPU 12c 2.90GHz Water cooled
2x 1080ti DeckLink Studio 4K (11.5.1)
W10-1903 - BMR St. 17.3.2-08
nvidia: 462.59 studio
Offline

Kyle R Lancaster

  • Posts: 32
  • Joined: Wed Jul 25, 2018 5:40 pm
  • Real Name: Kyle R Lancaster

Re: LUTs not applying

PostFri Oct 08, 2021 4:16 am

waltervolpatto wrote:Are you using the default location fo the LUT? No weird symbolic link/extra folders?


Hi Walter, thanks for chiming in

Default LUT folder location, no weird folders or links

Clicking the button Project Settings>Color Management>Lookup Tables>Open LUT Folder opens the correct folder

I even just tried deleting my entire LUT folder and reinstalling Resolve. The installer recreated the folder and stock LUTS, and it doesn't help at all. Still experiencing this problem. Does this sound like some weird setting I have on?

To reiterate, the LUTs work fine when I apply them in a node on the Color Page. However, they do not work when right clicking and applying to clips in Media Page or apply as Input lookup table or Output lookup table in the project settings
KYLE R LANCASTER
gigantic film co
Offline
User avatar

Dwaine Maggart

Blackmagic Design

  • Posts: 8409
  • Joined: Wed Aug 22, 2012 2:53 pm

Re: LUTs not applying

PostFri Oct 08, 2021 6:13 am

Any change with 17.3.1 or 17.3.2?

Checking 17.3.1 Studio on an M1 Mac Mini, the Media page - clip right click LUT menu, is working as expected.

Checked it both in normal mode and Rosetta mode. Works in both.

So don't know why it's not working for you.

Can you provide a link to a simple Resolve Project Archive .dra (zipped) using a small media file that exhibits the issue on your system. Maybe there is some obscure setting we're not using that you are that's causing the issue.
Dwaine Maggart
Blackmagic Design DaVinci Support
Offline

Kyle R Lancaster

  • Posts: 32
  • Joined: Wed Jul 25, 2018 5:40 pm
  • Real Name: Kyle R Lancaster

Re: LUTs not applying

PostSun Oct 17, 2021 4:00 am

Thank you for your help Dwaine

No change with the newer versions of 17

Here is a small trimmed R3D in a simple project, using the included RED_AWASH.cube creative LUT as an example

https://drive.google.com/drive/folders/ ... sp=sharing
KYLE R LANCASTER
gigantic film co
Offline

Mads Johansen

  • Posts: 272
  • Joined: Mon Dec 19, 2016 10:51 am

Re: LUTs not applying

PostSun Oct 17, 2021 6:51 am

It works here. But I will admit, the difference is very minor with and without the LUT. (as in setting the LUT directly on the file itself. If I set it as input lookup table in Project Settings there's a huge difference)
So the question is then: Are you sure that any LUT is applying? To test: Use the Cintel Negative to Linear LUT.
If the image stays the same you have a "LUT not applying" problem. If the image changes you have a "LUT makes so small changes it's invisible" problem.
Davinci Resolve 17.4.2 Build 9, Windows 10, Nvidia 1060 6GB, 462.59 Studio
Offline
User avatar

waltervolpatto

  • Posts: 8982
  • Joined: Thu Feb 07, 2013 5:07 pm
  • Location: 1146 North Las Palmas Ave. Hollywood, California 90038 USA

Re: LUTs not applying

PostSun Oct 17, 2021 4:59 pm

“Any lut” does not work or “this creative LUT” does not work?

Because those are two very distinct issues.

Can you load JUST the LUT so we can see it?
SuperServer 5039AD-I
C9X299-PGF - DDR4-2400 16x4 GB
i9-7920xCPU 12c 2.90GHz Water cooled
2x 1080ti DeckLink Studio 4K (11.5.1)
W10-1903 - BMR St. 17.3.2-08
nvidia: 462.59 studio
Offline

Kyle R Lancaster

  • Posts: 32
  • Joined: Wed Jul 25, 2018 5:40 pm
  • Real Name: Kyle R Lancaster

Re: LUTs not applying

PostSun Oct 17, 2021 7:06 pm

Cintel Negative to Linear LUT does apply correctly.

it appears that the problem may be in .cube LUTs. Also, the Arri Alexa LogC to Rec709.dat LUT does not work. XML, .ilut, .olut all seem to apply properly, but there is ZERO change in image with any .cube LUTs, whether stock from Resolve or third party LUTs
KYLE R LANCASTER
gigantic film co
Offline
User avatar

waltervolpatto

  • Posts: 8982
  • Joined: Thu Feb 07, 2013 5:07 pm
  • Location: 1146 North Las Palmas Ave. Hollywood, California 90038 USA

Re: LUTs not applying

PostSun Oct 17, 2021 7:16 pm

To check:
1) make a new database called “test”
2) make a new project called “test” inside it
3) load a JPEG form your machine
4) make a new timeline with that jpeg only, use default project property without doing anything else
5) go in color
6) drag the ARRI lut form e solve in teh node.


Does it works or not?
SuperServer 5039AD-I
C9X299-PGF - DDR4-2400 16x4 GB
i9-7920xCPU 12c 2.90GHz Water cooled
2x 1080ti DeckLink Studio 4K (11.5.1)
W10-1903 - BMR St. 17.3.2-08
nvidia: 462.59 studio
Offline

Kyle R Lancaster

  • Posts: 32
  • Joined: Wed Jul 25, 2018 5:40 pm
  • Real Name: Kyle R Lancaster

Re: LUTs not applying

PostSun Oct 17, 2021 7:46 pm

Thank you Walter,

I actually was just testing something similar and have discovered that I do not experience this problem in another database of mine.

So it's a problem in my main database
KYLE R LANCASTER
gigantic film co
Offline
User avatar

waltervolpatto

  • Posts: 8982
  • Joined: Thu Feb 07, 2013 5:07 pm
  • Location: 1146 North Las Palmas Ave. Hollywood, California 90038 USA

Re: LUTs not applying

PostSun Oct 17, 2021 7:59 pm

Kyle R Lancaster wrote:Thank you Walter,

I actually was just testing something similar and have discovered that I do not experience this problem in another database of mine.

So it's a problem in my main database


I'm thinking more of a setting that a database.

if you make a fresh project and do not change the settings, does it works?
SuperServer 5039AD-I
C9X299-PGF - DDR4-2400 16x4 GB
i9-7920xCPU 12c 2.90GHz Water cooled
2x 1080ti DeckLink Studio 4K (11.5.1)
W10-1903 - BMR St. 17.3.2-08
nvidia: 462.59 studio
Offline

Kyle R Lancaster

  • Posts: 32
  • Joined: Wed Jul 25, 2018 5:40 pm
  • Real Name: Kyle R Lancaster

Re: LUTs not applying

PostSun Oct 17, 2021 8:04 pm

I have narrowed down the problem, it involves the setting:

Project Settings > Color Management > Lookup Tables > 3D lookup table interpolation

When set to Trilinear all is good. When set to Tetrahedral, I am experiencing my problem
KYLE R LANCASTER
gigantic film co
Offline
User avatar

waltervolpatto

  • Posts: 8982
  • Joined: Thu Feb 07, 2013 5:07 pm
  • Location: 1146 North Las Palmas Ave. Hollywood, California 90038 USA

Re: LUTs not applying

PostSun Oct 17, 2021 8:20 pm

Kyle R Lancaster wrote:I have narrowed down the problem, it involves the setting:

Project Settings > Color Management > Lookup Tables > 3D lookup table interpolation

When set to Trilinear all is good. When set to Tetrahedral, I am experiencing my problem


ok, that is weird... Tetrahedral is the better interpolation, and we use it all the times, and it should not be a big strain on the GPU.

Can you remind us which GPU do you have and which drivers are you using?
SuperServer 5039AD-I
C9X299-PGF - DDR4-2400 16x4 GB
i9-7920xCPU 12c 2.90GHz Water cooled
2x 1080ti DeckLink Studio 4K (11.5.1)
W10-1903 - BMR St. 17.3.2-08
nvidia: 462.59 studio
Offline

Kyle R Lancaster

  • Posts: 32
  • Joined: Wed Jul 25, 2018 5:40 pm
  • Real Name: Kyle R Lancaster

Re: LUTs not applying

PostMon Oct 18, 2021 4:43 am

Yes it is weird. I feel like I had used it on my machine before with no problems... not sure when it changed

Mac Mini M1 (2020)
macOS Big Sur 11.6
16GB RAM
KYLE R LANCASTER
gigantic film co
Offline
User avatar

Dwaine Maggart

Blackmagic Design

  • Posts: 8409
  • Joined: Wed Aug 22, 2012 2:53 pm

Re: LUTs not applying

PostMon Oct 18, 2021 7:12 am

If you start Resolve in Rosetta mode, does that help with this issue?
Dwaine Maggart
Blackmagic Design DaVinci Support
Offline

Kyle R Lancaster

  • Posts: 32
  • Joined: Wed Jul 25, 2018 5:40 pm
  • Real Name: Kyle R Lancaster

Re: LUTs not applying

PostMon Oct 18, 2021 5:20 pm

Dwaine Maggart wrote:If you start Resolve in Rosetta mode, does that help with this issue?


Yes, same problem persists when I run Resolve with Rosetta
KYLE R LANCASTER
gigantic film co
Offline
User avatar

Dwaine Maggart

Blackmagic Design

  • Posts: 8409
  • Joined: Wed Aug 22, 2012 2:53 pm

Re: LUTs not applying

PostMon Oct 18, 2021 9:21 pm

Had a chance to test this on our M1 Mac Mini with Big Sur 11.6 and Resolve Studio 17.3.2.

And I see the same. It is an M1 specific thing. Reported to the dev team.

And it did start with 17.3. Works as expected with 17.2.2.
Dwaine Maggart
Blackmagic Design DaVinci Support
Offline

Kyle R Lancaster

  • Posts: 32
  • Joined: Wed Jul 25, 2018 5:40 pm
  • Real Name: Kyle R Lancaster

Re: LUTs not applying

PostMon Oct 18, 2021 11:07 pm

Thanks for checking it out Dwaine. Appreciate the help from you and Walter
KYLE R LANCASTER
gigantic film co
Offline
User avatar

waltervolpatto

  • Posts: 8982
  • Joined: Thu Feb 07, 2013 5:07 pm
  • Location: 1146 North Las Palmas Ave. Hollywood, California 90038 USA

Re: LUTs not applying

PostMon Oct 18, 2021 11:13 pm

Kyle R Lancaster wrote:Thanks for checking it out Dwaine. Appreciate the help from you and Walter


you win a beer for finding a legit bug!!!!!!
SuperServer 5039AD-I
C9X299-PGF - DDR4-2400 16x4 GB
i9-7920xCPU 12c 2.90GHz Water cooled
2x 1080ti DeckLink Studio 4K (11.5.1)
W10-1903 - BMR St. 17.3.2-08
nvidia: 462.59 studio
Offline

Kyle R Lancaster

  • Posts: 32
  • Joined: Wed Jul 25, 2018 5:40 pm
  • Real Name: Kyle R Lancaster

Re: LUTs not applying

PostMon Oct 18, 2021 11:40 pm

waltervolpatto wrote:
Kyle R Lancaster wrote:Thanks for checking it out Dwaine. Appreciate the help from you and Walter


you win a beer for finding a legit bug!!!!!!


just glad to know I'm not crazy!
KYLE R LANCASTER
gigantic film co
Offline

VivekVedagiri

Blackmagic Design

  • Posts: 6
  • Joined: Fri Jan 18, 2019 1:25 am
  • Real Name: Vivek Vedagiri

Re: LUTs not applying

PostFri Oct 22, 2021 11:32 am

This issue should be fixed in the 17.4 release.

Return to DaVinci Resolve

Who is online

Users browsing this forum: Bing [Bot], cobra427, crtkecnkl659, Google [Bot], Google Feedfetcher, Greg Agiannidis, hockinsk, jfykeaucq871, panos_mts, QWFmax, Ray Snell, TheBloke and 106 guests