Neat video and Automatic dirt removal

Get answers to your questions about color grading, editing and finishing with DaVinci Resolve.
  • Author
  • Message
Offline

cris cros

  • Posts: 27
  • Joined: Sat Jun 02, 2018 7:37 am
  • Location: Brussels
  • Real Name: Christophe Haupert

Neat video and Automatic dirt removal

PostWed Oct 27, 2021 8:13 am

Hi,

In DR 17, I'am using the plugin Neat video (denoiser) and the Automatic Dirt removal for cleaning CRI files from the scanner Cintel 2. When thoses 2 filters are enable, the render processing is too long. (about 2 fps) .I have a powerfull macpro workstation with 2 GPUS (2 x 32 Gigas). Do you have any idea where the problem comes from ?
Thanks

chris
Offline
User avatar

Andy Mees

  • Posts: 679
  • Joined: Wed Aug 22, 2012 7:48 am

Re: Neat video and Automatic dirt removal

PostWed Oct 27, 2021 8:51 am

> Do you have any idea where the problem comes from ?
The complexity of the algorithms... both of those filters are computationally intensive. Generally speaking, try caching the first effect before enabling the second.
Resolve Studio 17.4.2 | Adobe CC 2021 | Desktop Video 12.1
AMD Ryzen 5950X | Windows 10 Pro 20H2 | 64GB RAM | GTX 1060 6GB | 462.31 | Decklink Mini Monitor
M1 MacBook Pro | macOS 11.2.1 | 16GB RAM | Ultrastudio Monitor 3G
V24G2 | WVR5000 | 8020B | USBPre
Offline
User avatar

dariobigi

  • Posts: 524
  • Joined: Thu Aug 23, 2012 4:52 am
  • Location: New York City

Re: Neat video and Automatic dirt removal

PostWed Oct 27, 2021 1:08 pm

Neat has an internal app to test and maximize its GPU use settings. Run it for optimization. It’s in the Neat manual


Sent from my iPhone using Tapatalk
[b]Dario Bigi, Colorist
http://dariobigi.com
New York
C: 1-646-436-4600

HPz840 - 2x 14 Core 2.6GHz - 64GB RAM
Windows 10 Pro 20H2
2x RTX 2080Ti (SD 461.92)
Resolve Studio 17.1
Decklink 4K Extreme (12.0)
FSI CM250
Panasonic FZ1000
Mini Panel
Offline

BillArchive

  • Posts: 56
  • Joined: Thu Aug 08, 2019 3:40 pm
  • Location: London UK
  • Real Name: Bill Bulford

Re: Neat video and Automatic dirt removal

PostWed Oct 27, 2021 1:14 pm

We have an issue with the Automatic Dirt Removal plug-in where about 1m 20s into a clip the render speed drops to about 1/6. eg 12fps down to 2 fps. We see this on PC and Mac ( intel ) , with AMD and NVIDIA graphics. Seems OK for a while after some upgrades but then comes back. Can often be seen in play as well.

Have a look and please report. We have suffered this for nearly 2 years and Blackmagic currently say that they can't reproduce it. I have seen others on the forum report suffering the slow down / slow renders with the dirt removal.

We're sourcing from a Cintel 2 as well but does seem to happen with other source files.

Cheers, Bill
Offline
User avatar

dariobigi

  • Posts: 524
  • Joined: Thu Aug 23, 2012 4:52 am
  • Location: New York City

Neat video and Automatic dirt removal

PostWed Oct 27, 2021 1:42 pm

If it works and then slows down, I’m guessing it might have to do with your GPU vram size. 11GB? 24GB? Etc.
Is there anyway to test on a Quadro GPU with more vram?
Andy’s suggestion could help. Node cache/pre render of the effect may lighten the load on an overall grade (clip) render.
Additionally, check your drive to where it is caching. Perhaps something with the write speed is dropping off. Networked? Buffer?
Best of luck.


Sent from my iPhone using Tapatalk
[b]Dario Bigi, Colorist
http://dariobigi.com
New York
C: 1-646-436-4600

HPz840 - 2x 14 Core 2.6GHz - 64GB RAM
Windows 10 Pro 20H2
2x RTX 2080Ti (SD 461.92)
Resolve Studio 17.1
Decklink 4K Extreme (12.0)
FSI CM250
Panasonic FZ1000
Mini Panel
Offline
User avatar

TheBloke

  • Posts: 1720
  • Joined: Sat Nov 02, 2019 11:49 pm
  • Real Name: Tom Jobbins

Re: Neat video and Automatic dirt removal

PostWed Oct 27, 2021 4:18 pm

BillArchive wrote:We have an issue with the Automatic Dirt Removal plug-in where about 1m 20s into a clip the render speed drops to about 1/6. eg 12fps down to 2 fps. We see this on PC and Mac ( intel ) , with AMD and NVIDIA graphics. Seems OK for a while after some upgrades but then comes back. Can often be seen in play as well.

Have a look and please report. We have suffered this for nearly 2 years and Blackmagic currently say that they can't reproduce it. I have seen others on the forum report suffering the slow down / slow renders with the dirt removal.
No luck re-creating it here in a couple of simple tests.

I set up Automatic Dirt Removal in the Color page, configured to 3-frames "Better", Repair Strength = 1.0.

On a 1080p clip and timeline, playback shows a consistent 23 FPS. A render showed average FPS of 22.42. Clip length was 7:15 and it took 9:42 to render, so much longer than your 1:20 threshold.

On a UHD clip and timeline, playback speed was 10 - 11 FPS and render time was 20:40 for a 7:00 clip - 10.15 FPS average.

Maybe there's some X factor that's triggering the issue for you, beyond simply adding the effect to a clip. Perhaps create a project containing one timeline and one short media file on which you can replicate the problem, then export that as a DRA and upload and link that (Google Drive, Dropbox, etc.) Then it can be tested using the exact settings and media you're experiencing it with.
Resolve Studio 17.4.2 and Fusion Studio 17.4.2 on macOS 11.6.1

Hackintosh:: X299, Intel i9-10980XE, 128GB DDR4, AMD 6900XT 16GB
Monitors: 1 x 3840x2160 & 3 x 1920x1200
Disk: 2TB NVMe + 4TB RAID0 NVMe; NAS: 36TB RAID6
BMD Speed Editor

Return to DaVinci Resolve

Who is online

Users browsing this forum: Bing [Bot], crtkecnkl659, Francesco Bontempi, Google [Bot], jfykeaucq871, RedRider14, Sarasota and 66 guests