[Solved]Bug: Fairlight 17.4: Why some VST 3 are not working?

Get answers to your questions about color grading, editing and finishing with DaVinci Resolve.
  • Author
  • Message
Offline

BartReynaard

  • Posts: 155
  • Joined: Thu Jul 08, 2021 8:31 pm
  • Real Name: Bart

[Solved]Bug: Fairlight 17.4: Why some VST 3 are not working?

PostWed Oct 27, 2021 6:46 pm

Solved on 17.4.2
I have put SPL IRON on a music track on Fairlight.

i went on PLay: nothin!not any indicator was working and the plugin was in the reality excluded
The same for FabFilter Pro Q3. No audio in.
Same thing with iZotope Ozone ...

is there something specials, should I consider with Farilight, in order to get them working?
Last edited by BartReynaard on Thu Nov 18, 2021 11:47 pm, edited 2 times in total.
Bart
________
Resolve Studio 17.4.2 Build 9 and Fusion Studio 17.4.2 Build 9 on Windows 10 Pro

Prod. Machine: Ryzen 7 64GB 3.54 GHz
Video: Radeon FX590
Monitors: 1 x 3840x1440 widescreen
Audio: Behringer UMC1820
Blackmagic Speed Editor
Offline

studio1492

  • Posts: 426
  • Joined: Fri Oct 26, 2018 6:22 pm
  • Real Name: Fran Navas

Re: Fairlight 17.4: Why some VST 3 are not working?

PostWed Oct 27, 2021 8:25 pm

You are not the only one. When opening DVR17.3 projects containing FabFilter Q3 on 17.4, it crashes the app. I had to revert to DVR17.3

There have been several threads started since 2 days ago on this forum, and we guess BMD is working on DVR17.0.1 to solve those issues.
- iMac 27" 5K 2019 i9 3.6Ghz 40GB Vega 48 8GB
- MBP 16" 2019 i9 2.3GHz 16GB Radeon Pro 5500M 4GB
- Resolve Studio 17.2.2 @ macOS Catalina 11.5.1
- Mini Panel v1.3.2
- Synology DS218
Offline

BartReynaard

  • Posts: 155
  • Joined: Thu Jul 08, 2021 8:31 pm
  • Real Name: Bart

Re: Fairlight 17.4: Why some VST 3 are not working?

PostThu Oct 28, 2021 3:48 pm

TO me the app doesn't crash. Just doesn't work at all.
It's opening and no signal is through.

Similar to iZotope: the signal is through but not any changes when I change any parameter.

Hence:; there si not compatibility with VTS3s if it's behave so
Bart
________
Resolve Studio 17.4.2 Build 9 and Fusion Studio 17.4.2 Build 9 on Windows 10 Pro

Prod. Machine: Ryzen 7 64GB 3.54 GHz
Video: Radeon FX590
Monitors: 1 x 3840x1440 widescreen
Audio: Behringer UMC1820
Blackmagic Speed Editor
Offline

BartReynaard

  • Posts: 155
  • Joined: Thu Jul 08, 2021 8:31 pm
  • Real Name: Bart

Re: Bug: Fairlight 17.4: Why some VST 3 are not working?

PostFri Oct 29, 2021 6:12 pm

I did notice with the upgrade to 17.4.1 that some of the VST3 are working now.
Q3, Izotope are working . SPL IRON not at all. Other ones yes but some not yet.
Bart
________
Resolve Studio 17.4.2 Build 9 and Fusion Studio 17.4.2 Build 9 on Windows 10 Pro

Prod. Machine: Ryzen 7 64GB 3.54 GHz
Video: Radeon FX590
Monitors: 1 x 3840x1440 widescreen
Audio: Behringer UMC1820
Blackmagic Speed Editor
Offline

Peter Chamberlain

Blackmagic Design

  • Posts: 11276
  • Joined: Wed Aug 22, 2012 7:08 am

Re: Bug: Fairlight 17.4: Why some VST 3 are not working?

PostFri Oct 29, 2021 8:46 pm

Please list the ones that you find don't work with as much detail as you can so we can evaluate if its our or their implementation of the VST3 spec.
DaVinci Resolve Product Manager
Offline

hansinla

  • Posts: 34
  • Joined: Fri Nov 27, 2020 10:25 pm
  • Location: Los Angeles
  • Real Name: Hans van Riet

Re: Bug: Fairlight 17.4: Why some VST 3 are not working?

PostSat Oct 30, 2021 5:33 am

Peter, I have the following VST3 plug ins that show status 'Failed to Load':
Drawner S73
Red 2 EQ
Red 3 Compressor
Saturation Know
TSAR-1 R Reverb
Tube Delay
The same plug-ins load fine as AU effects
    ******************************************
      Mac mini, Apple M1 CPU - 16GB
      Mac OS 11.6.1
      DaVinci Resolve Studio 17.4.1 build 4
      Speed Editor
      Focusrite Scarlett Solo
    ******************************************
Offline

BartReynaard

  • Posts: 155
  • Joined: Thu Jul 08, 2021 8:31 pm
  • Real Name: Bart

Re: Bug: Fairlight 17.4: Why some VST 3 are not working?

PostSat Oct 30, 2021 8:15 am

Peter Chamberlain wrote:Please list the ones that you find don't work with as much detail as you can so we can evaluate if its our or their implementation of the VST3 spec.

Hi Peter

The one I re-tested yesterday and it was not working: SPL IRON, Mäag Audio EQ4 and I tested now: all the ones Plugin Alliance (so far)

The other ones I complained in the topic (FabFilter Q3/Q2, iZotope), from the 17.4.1 are working.
Bart
________
Resolve Studio 17.4.2 Build 9 and Fusion Studio 17.4.2 Build 9 on Windows 10 Pro

Prod. Machine: Ryzen 7 64GB 3.54 GHz
Video: Radeon FX590
Monitors: 1 x 3840x1440 widescreen
Audio: Behringer UMC1820
Blackmagic Speed Editor
Offline
User avatar

Charles Bennett

  • Posts: 3603
  • Joined: Sat Nov 05, 2016 11:55 am
  • Location: United Kingdom

Re: Bug: Fairlight 17.4: Why some VST 3 are not working?

PostSat Oct 30, 2021 11:52 am

I've just installed the SPL Iron VST3 and it is working fine in 17.4 on Windows.
Attachments
SPL Iron VST3.png
SPL Iron VST3.png (961.62 KiB) Viewed 805 times
Resolve Studio 17.4.2 Build 9
Dell XPS 8700 i7-4790 4 core, 24GB RAM, 2 x internal Samsung Evo SSDs, GTX1060/6GB (472.47 Studio), Win10 Home 19043, Speed Editor, PreSonus Faderport 1, Eizo ColorEdge CS230 + BenQ GW2270 (both calibrated)
Offline
User avatar

Charles Bennett

  • Posts: 3603
  • Joined: Sat Nov 05, 2016 11:55 am
  • Location: United Kingdom

Re: Bug: Fairlight 17.4: Why some VST 3 are not working?

PostSat Oct 30, 2021 12:30 pm

As an aside, I do like the alternative red UI.
Attachments
SPL Iron VST3.jpg
SPL Iron VST3.jpg (658.12 KiB) Viewed 792 times
Resolve Studio 17.4.2 Build 9
Dell XPS 8700 i7-4790 4 core, 24GB RAM, 2 x internal Samsung Evo SSDs, GTX1060/6GB (472.47 Studio), Win10 Home 19043, Speed Editor, PreSonus Faderport 1, Eizo ColorEdge CS230 + BenQ GW2270 (both calibrated)
Offline

BartReynaard

  • Posts: 155
  • Joined: Thu Jul 08, 2021 8:31 pm
  • Real Name: Bart

Re: Bug: Fairlight 17.4: Why some VST 3 are not working?

PostSat Oct 30, 2021 1:16 pm

To me no one of the plugins of Plugin Alliance is working. on 17.4 as well as on 17.4.1

it means: they are opening, but not any audio signal through.
Bart
________
Resolve Studio 17.4.2 Build 9 and Fusion Studio 17.4.2 Build 9 on Windows 10 Pro

Prod. Machine: Ryzen 7 64GB 3.54 GHz
Video: Radeon FX590
Monitors: 1 x 3840x1440 widescreen
Audio: Behringer UMC1820
Blackmagic Speed Editor
Offline

BartReynaard

  • Posts: 155
  • Joined: Thu Jul 08, 2021 8:31 pm
  • Real Name: Bart

Re: Bug: Fairlight 17.4: Why some VST 3 are not working?

PostSat Oct 30, 2021 1:27 pm

Here it is: opened but not any signal through.

And they are all activated of course
Attachments
DaVInciPluginAlliance.jpg
DaVInciPluginAlliance.jpg (542.05 KiB) Viewed 768 times
Bart
________
Resolve Studio 17.4.2 Build 9 and Fusion Studio 17.4.2 Build 9 on Windows 10 Pro

Prod. Machine: Ryzen 7 64GB 3.54 GHz
Video: Radeon FX590
Monitors: 1 x 3840x1440 widescreen
Audio: Behringer UMC1820
Blackmagic Speed Editor
Offline
User avatar

Charles Bennett

  • Posts: 3603
  • Joined: Sat Nov 05, 2016 11:55 am
  • Location: United Kingdom

Re: Bug: Fairlight 17.4: Why some VST 3 are not working?

PostSat Oct 30, 2021 2:23 pm

Bart, all my Plugin Alliance VST3 plug-ins work without issue.
These are my VST locations.
VST Locations.jpg
VST Locations.jpg (70.52 KiB) Viewed 746 times

And here is SPL Iron happily working on the Master Bus.
SPL Iron VST3a.jpg
SPL Iron VST3a.jpg (759.33 KiB) Viewed 746 times

Are you using an up to date version?
Resolve Studio 17.4.2 Build 9
Dell XPS 8700 i7-4790 4 core, 24GB RAM, 2 x internal Samsung Evo SSDs, GTX1060/6GB (472.47 Studio), Win10 Home 19043, Speed Editor, PreSonus Faderport 1, Eizo ColorEdge CS230 + BenQ GW2270 (both calibrated)
Offline

BartReynaard

  • Posts: 155
  • Joined: Thu Jul 08, 2021 8:31 pm
  • Real Name: Bart

Re: Bug: Fairlight 17.4: Why some VST 3 are not working?

PostSat Oct 30, 2021 4:53 pm

The same as mine ones. But to me: they don't work (viceversa in any DAWW they work perfectly).
So the only one impacted is DaVinci.

And yes I always and constantly update everything. I don't like to work with old versions of anything.
Bart
________
Resolve Studio 17.4.2 Build 9 and Fusion Studio 17.4.2 Build 9 on Windows 10 Pro

Prod. Machine: Ryzen 7 64GB 3.54 GHz
Video: Radeon FX590
Monitors: 1 x 3840x1440 widescreen
Audio: Behringer UMC1820
Blackmagic Speed Editor
Offline

Reynaud Venter

  • Posts: 2691
  • Joined: Sun May 28, 2017 9:34 am

Re: Bug: Fairlight 17.4: Why some VST 3 are not working?

PostSat Oct 30, 2021 5:30 pm

The Plugin Alliance VST3 plugins are without issue on macOS (along with the VST2.4 and Audio Units formats).
⟦ Resolve Studio 17.4.2 | macOS 12.01 | Mac Pro Rack | 16-core 3.2GHz | 32GB RAM | Radeon 580X ⟧
⟦ Fairlight Console (DAE-1C-2F) + Fairlight Audio Accelerator | Intensity Pro 4K | Desktop Video 12.1 ⟧
Offline

Reynaud Venter

  • Posts: 2691
  • Joined: Sun May 28, 2017 9:34 am

Re: Bug: Fairlight 17.4: Why some VST 3 are not working?

PostSat Oct 30, 2021 5:30 pm

hansinla wrote:I have the following VST3 plug ins that show status 'Failed to Load'
Are the VST2.4 versions of the problematic plugins loading correctly?

Manually delete the VST3 configuration file to force a rescan:
Users/Home/Library/Preferences/Blackmagic Design/DaVinci Resolve/Fairlight/Effects/VST3Configuration.xml

Do the problematic VST3 plugins load correctly after a rescan?
⟦ Resolve Studio 17.4.2 | macOS 12.01 | Mac Pro Rack | 16-core 3.2GHz | 32GB RAM | Radeon 580X ⟧
⟦ Fairlight Console (DAE-1C-2F) + Fairlight Audio Accelerator | Intensity Pro 4K | Desktop Video 12.1 ⟧
Offline

BartReynaard

  • Posts: 155
  • Joined: Thu Jul 08, 2021 8:31 pm
  • Real Name: Bart

Re: Bug: Fairlight 17.4: Why some VST 3 are not working?

PostSat Oct 30, 2021 9:46 pm

Hi Reynaud

you have Mac.
I have Win.

2 different architectures.

As many Mac users are experiencing issues with last versions of DRS (see another topic in which they are lamenting these https://forum.blackmagicdesign.com/viewtopic.php?f=21&t=149514) but not me, it's possible that Mac users are tno experiencing this issue.

It's a fact that the Plugin Alliance won't work at all on my machine and DRS.
Bart
________
Resolve Studio 17.4.2 Build 9 and Fusion Studio 17.4.2 Build 9 on Windows 10 Pro

Prod. Machine: Ryzen 7 64GB 3.54 GHz
Video: Radeon FX590
Monitors: 1 x 3840x1440 widescreen
Audio: Behringer UMC1820
Blackmagic Speed Editor
Offline

hexspa

  • Posts: 6
  • Joined: Sun Jul 25, 2021 9:16 am
  • Real Name: Michael Carrillo

Re: Bug: Fairlight 17.4: Why some VST 3 are not working?

PostSun Oct 31, 2021 12:34 am

I'd like to add that vst compatibility among the various developers in the DAW world is a perpetual battle. If this is Resolve's first version to support vst3, I'd generously buffer my expectations for full functionality.

I'm guilty of jumping in quick too but early-adopters seem to often deal with initial bugs.
Offline

Reynaud Venter

  • Posts: 2691
  • Joined: Sun May 28, 2017 9:34 am

Re: Bug: Fairlight 17.4: Why some VST 3 are not working?

PostSun Oct 31, 2021 5:41 am

BartReynaard wrote:It's a fact that the Plugin Alliance won't work at all on my machine and DRS.
You need to determine the cause of the issues on your system as Charles Bennett, who is also running Windows, indicates that Plugin Alliance VST3 plugins are without issue.

Can you confirm that the VST2.4 versions of the Plugin Alliance and iZotope plugins are without issue on your system?
Offline

Steve Fishwick

  • Posts: 333
  • Joined: Wed Mar 11, 2015 11:35 am

Re: Bug: Fairlight 17.4: Why some VST 3 are not working?

PostSun Oct 31, 2021 7:50 am

SPL Deverb Plus (Plug Alliance) and iZotope RX 6 both VST3, work fine here too on Windows, for what it's worth.
Offline

BartReynaard

  • Posts: 155
  • Joined: Thu Jul 08, 2021 8:31 pm
  • Real Name: Bart

Re: Bug: Fairlight 17.4: Why some VST 3 are not working?

PostSun Oct 31, 2021 10:23 am

Reynaud Venter wrote:
BartReynaard wrote:It's a fact that the Plugin Alliance won't work at all on my machine and DRS.
You need to determine the cause of the issues on your system as Charles Bennett, who is also running Windows, indicates that Plugin Alliance VST3 plugins are without issue.

Can you confirm that the VST2.4 versions of the Plugin Alliance and iZotope plugins are without issue on your system?


I have only VST 3s

The few VST 2s I have are not PA.

What determine the malfunctioning? DRS of course since it's the only one platform i which these VST3s are not working and since it has VTS3s as "new entry" so: potentially buggy.
Bart
________
Resolve Studio 17.4.2 Build 9 and Fusion Studio 17.4.2 Build 9 on Windows 10 Pro

Prod. Machine: Ryzen 7 64GB 3.54 GHz
Video: Radeon FX590
Monitors: 1 x 3840x1440 widescreen
Audio: Behringer UMC1820
Blackmagic Speed Editor
Offline
User avatar

Charles Bennett

  • Posts: 3603
  • Joined: Sat Nov 05, 2016 11:55 am
  • Location: United Kingdom

Re: Bug: Fairlight 17.4: Why some VST 3 are not working?

PostSun Oct 31, 2021 4:05 pm

My Plugin Alliance/Brainworx VST2.4 plug-ins work as they should as well.
Resolve Studio 17.4.2 Build 9
Dell XPS 8700 i7-4790 4 core, 24GB RAM, 2 x internal Samsung Evo SSDs, GTX1060/6GB (472.47 Studio), Win10 Home 19043, Speed Editor, PreSonus Faderport 1, Eizo ColorEdge CS230 + BenQ GW2270 (both calibrated)
Offline

BartReynaard

  • Posts: 155
  • Joined: Thu Jul 08, 2021 8:31 pm
  • Real Name: Bart

Re: Bug: Fairlight 17.4: Why some VST 3 are not working?

PostSun Oct 31, 2021 6:40 pm

Charles Bennett wrote:My Plugin Alliance/Brainworx VST2.4 plug-ins work as they should as well.

Goof for you indeed

But you have VST 2.4

And i said: VST3.

To me it's a bug like this: viewtopic.php?f=21&t=146975
where all said it isn't and then: it was.

Let's waiting for another version, hoping they can target this.
Bart
________
Resolve Studio 17.4.2 Build 9 and Fusion Studio 17.4.2 Build 9 on Windows 10 Pro

Prod. Machine: Ryzen 7 64GB 3.54 GHz
Video: Radeon FX590
Monitors: 1 x 3840x1440 widescreen
Audio: Behringer UMC1820
Blackmagic Speed Editor
Offline
User avatar

Charles Bennett

  • Posts: 3603
  • Joined: Sat Nov 05, 2016 11:55 am
  • Location: United Kingdom

Re: Bug: Fairlight 17.4: Why some VST 3 are not working?

PostSun Oct 31, 2021 11:11 pm

Bart, I've already said that Plugin Alliance VST3s are no problem. I was expanding on what Reynaud said about whether VST2.4 plug-ins from Plugin Alliance were working.
Resolve Studio 17.4.2 Build 9
Dell XPS 8700 i7-4790 4 core, 24GB RAM, 2 x internal Samsung Evo SSDs, GTX1060/6GB (472.47 Studio), Win10 Home 19043, Speed Editor, PreSonus Faderport 1, Eizo ColorEdge CS230 + BenQ GW2270 (both calibrated)
Offline

BartReynaard

  • Posts: 155
  • Joined: Thu Jul 08, 2021 8:31 pm
  • Real Name: Bart

Re: Bug: Fairlight 17.4: Why some VST 3 are not working?

PostMon Nov 01, 2021 9:42 am

Charles Bennett wrote:Bart, I've already said that Plugin Alliance VST3s are no problem. I was expanding on what Reynaud said about whether VST2.4 plug-ins from Plugin Alliance were working.


Ah ok, sorry
Bart
________
Resolve Studio 17.4.2 Build 9 and Fusion Studio 17.4.2 Build 9 on Windows 10 Pro

Prod. Machine: Ryzen 7 64GB 3.54 GHz
Video: Radeon FX590
Monitors: 1 x 3840x1440 widescreen
Audio: Behringer UMC1820
Blackmagic Speed Editor
Offline

BartReynaard

  • Posts: 155
  • Joined: Thu Jul 08, 2021 8:31 pm
  • Real Name: Bart

Re: [Solved]Bug: Fairlight 17.4: Why some VST 3 are not work

PostThu Nov 18, 2021 11:48 pm

Solved on 17.4.2 So: it was a real bug. Greatly solved! Thank you BMD ;-)
Bart
________
Resolve Studio 17.4.2 Build 9 and Fusion Studio 17.4.2 Build 9 on Windows 10 Pro

Prod. Machine: Ryzen 7 64GB 3.54 GHz
Video: Radeon FX590
Monitors: 1 x 3840x1440 widescreen
Audio: Behringer UMC1820
Blackmagic Speed Editor
Offline

jrsone

  • Posts: 2
  • Joined: Wed Jul 21, 2021 1:43 am
  • Real Name: Jeremy M Parker

Re: [Solved]Bug: Fairlight 17.4: Why some VST 3 are not work

PostFri Nov 26, 2021 3:15 am

I am also having problems running VST3 plugins with 17.4.2 (build 8). I have several plugins from FabFilter (Pro Q2, Pro L, Pro MB, etc.) and most are not responding well or at all to control changes. For example, the Pro L (a brick-wall limiter) gain control won't 'catch' and affect anything unless I turn it way up or keep wiggling the control as I play the timeline. Then, I can't seem to turn it back down.

When I revert back to VST2.4 versions of the same plugins, they seem to work.
Offline
User avatar

Charles Bennett

  • Posts: 3603
  • Joined: Sat Nov 05, 2016 11:55 am
  • Location: United Kingdom

Re: [Solved]Bug: Fairlight 17.4: Why some VST 3 are not work

PostSat Nov 27, 2021 4:30 pm

Jeremy re-download and install 17.4.2. It had a very quick build update because of vst problems and is now build 9.
Resolve Studio 17.4.2 Build 9
Dell XPS 8700 i7-4790 4 core, 24GB RAM, 2 x internal Samsung Evo SSDs, GTX1060/6GB (472.47 Studio), Win10 Home 19043, Speed Editor, PreSonus Faderport 1, Eizo ColorEdge CS230 + BenQ GW2270 (both calibrated)

Return to DaVinci Resolve

Who is online

Users browsing this forum: Bing [Bot], Carsten Sellberg, crtkecnkl659, jfykeaucq871, Mattias Murhagen, notjes, Piotr Wozniacki, Rick van den Berg, seat767, Shrinivas Ramani, tafvelin and 114 guests