Consistent Resolve aborts

Get answers to your questions about color grading, editing and finishing with DaVinci Resolve.
  • Author
  • Message
Offline

RayStakenas

  • Posts: 9
  • Joined: Fri Nov 19, 2021 10:46 pm
  • Real Name: Ray Stakenas

Consistent Resolve aborts

PostWed Nov 24, 2021 12:28 am

The program continues to abort for no apparent reason. After three separate installs resulted in the same behavior I:
1. Completely uninstalled Resolve
2. Did a complete system check up and repair with Microsoft tools and others (System Mechanic)
3. Several Virus/Malware cleanups
4. Complete verification of the file structures
5. Windows repair tools
6. and a couple other things

Reinstalled resolve.

Prior to the above, it aborted on hitting the preview box for Video Collage. Now it aborts rather randomly ... although it still aborts on the preview box if I can get that far.

Initially when it aborted it gave me the option go report the issue ... now all it does is close the program.

I did install it on another computer (Surface Pro 3). it did work. however the text/symbols are too small to read. It also displayed the video preview with a black vertical stripe in each of the collage boxes.

Is there a log file I could include that could help with this?
Offline

Peter Chamberlain

Blackmagic Design

  • Posts: 11397
  • Joined: Wed Aug 22, 2012 7:08 am

Re: Consistent Resolve aborts

PostWed Nov 24, 2021 6:57 am

moved to the resolve forum

please see the faqs above
DaVinci Resolve Product Manager
Offline
User avatar

Charles Bennett

  • Posts: 3715
  • Joined: Sat Nov 05, 2016 11:55 am
  • Location: United Kingdom

Re: Consistent Resolve aborts

PostWed Nov 24, 2021 1:43 pm

This is what to do with logs.
Attachments
Logs.JPG
Logs.JPG (44.09 KiB) Viewed 373 times
Resolve Studio 17.4.3 Build 10
Dell XPS 8700 i7-4790 4 core, 24GB RAM, 2 x internal Samsung Evo SSDs, GTX1060/6GB (472.47 Studio), Win10 Home 19043, Speed Editor, PreSonus Faderport 1, Eizo ColorEdge CS230 + BenQ GW2270 (both calibrated)
Offline

RayStakenas

  • Posts: 9
  • Joined: Fri Nov 19, 2021 10:46 pm
  • Real Name: Ray Stakenas

Re: Consistent Resolve aborts

PostWed Nov 24, 2021 3:05 pm

As instructed:

https://drive.google.com/drive/folders/ ... sp=sharing

Thanks, in advance, for your help
Offline

RayStakenas

  • Posts: 9
  • Joined: Fri Nov 19, 2021 10:46 pm
  • Real Name: Ray Stakenas

Re: Consistent Resolve aborts

PostSat Nov 27, 2021 12:08 am

This has gotten more than a little frustrating.

After cleaning out the system of ALL files related to DaVinci Resolve and BlackMagic, including cleaning the registry. Emptied the Recycle Bin. Verified the system with ChkDsk, SFC and the utility System Mechanic to verify that there shouldn't be any internal problems. Downloaded and reinstalled the Program. Rebooted. Started Resolve. It started cleanly as a new install.

Created a project with the clips. Used the Generator to create a textured background. Added
the video collage effect to it. Inspector/Effects/video collage. Checked the Preview Tiles box. It thought about it for a few seconds then aborted. The window to report the problem showed up and I submitted it.

Restarted the program. Removed the Textured background. Added the video collage to the top clip. Effects/video collage/checked preview box. Abort. This time it did NOT give me option to submit the abort info.

Logs for this last run are in :

https://drive.google.com/drive/folders/ ... sp=sharing

Hopefully someone will be able to look at these and let me know what's going on. Or have the authority to submit this for BlackMagic's attention
Offline
User avatar

waltervolpatto

  • Posts: 9061
  • Joined: Thu Feb 07, 2013 5:07 pm
  • Location: 1146 North Las Palmas Ave. Hollywood, California 90038 USA

Re: Consistent Resolve aborts

PostSat Nov 27, 2021 12:32 am

it looks you have a GeoForce GT 740

that will NOT run resolve.

this is a comparison with a good (old) card:

https://gpu.userbenchmark.com/Compare/Nvidia-GTX-1080-Ti-vs-Nvidia-GeForce-GT-740/3918vsm13294
SuperServer 5039AD-I
C9X299-PGF - DDR4-2400 16x4 GB
i9-7920xCPU 12c 2.90GHz Water cooled
2x 1080ti DeckLink Studio 4K (11.5.1)
W10-1903 - BMR St. 17.3.2-08
nvidia: 462.59 studio
Offline

RayStakenas

  • Posts: 9
  • Joined: Fri Nov 19, 2021 10:46 pm
  • Real Name: Ray Stakenas

Re: Consistent Resolve aborts

PostSat Nov 27, 2021 1:06 am

Finally an answer, THANK YOU very much.

To confirm: The Graphics card I have (Nvidea GT 740) will NOT support Resolve.

Is there a minimum specification for a a graphics card that will support Resolve ... or is the example the lowest set of specs that will work?

It would seem that once Resolve figures out that it can't use the video card it doesn't want to work at all.

So, it looks like I will be unable to use Resolve until I upgrade as planned next year.

Or I find an inexpensive card that will work (hence the questions above).

Hmmm ... I wonder if there are only certain things that won't work (which I'll have to stay away from) and others that do ...

THANKS again for the information.
Offline
User avatar

waltervolpatto

  • Posts: 9061
  • Joined: Thu Feb 07, 2013 5:07 pm
  • Location: 1146 North Las Palmas Ave. Hollywood, California 90038 USA

Re: Consistent Resolve aborts

PostSat Nov 27, 2021 1:49 am

i think there is a minimum CUDA compatible number:

What are the system requirements for DaVinci Resolve 17?
Minimum system requirements for Windows
Windows 10 Creators Update.
16 GB of system memory. ...
Blackmagic Design Desktop Video 10.4.1 or later.
Integrated GPU or discrete GPU with at least 2GB of VRAM.
GPU which supports OpenCL 1.2 or CUDA 11.
NVIDIA/AMD/Intel GPU Driver version – As required by your GPU
SuperServer 5039AD-I
C9X299-PGF - DDR4-2400 16x4 GB
i9-7920xCPU 12c 2.90GHz Water cooled
2x 1080ti DeckLink Studio 4K (11.5.1)
W10-1903 - BMR St. 17.3.2-08
nvidia: 462.59 studio
Offline
User avatar

Charles Bennett

  • Posts: 3715
  • Joined: Sat Nov 05, 2016 11:55 am
  • Location: United Kingdom

Re: Consistent Resolve aborts

PostSat Nov 27, 2021 10:33 pm

Your GT 740 has a Compute Capability of 3.0. The minimum required to run Resolve since version 16.2.8 is a Compute Capability of 3.5. You need to upgrade your GPU. Get one with as much Vram as you can afford, especially if you intend to edit UHD media.
Resolve Studio 17.4.3 Build 10
Dell XPS 8700 i7-4790 4 core, 24GB RAM, 2 x internal Samsung Evo SSDs, GTX1060/6GB (472.47 Studio), Win10 Home 19043, Speed Editor, PreSonus Faderport 1, Eizo ColorEdge CS230 + BenQ GW2270 (both calibrated)
Offline
User avatar

Andy Mees

  • Posts: 944
  • Joined: Wed Aug 22, 2012 7:48 am

Re: Consistent Resolve aborts

PostSun Nov 28, 2021 12:09 am

Alternatively (or until you are in a position to upgrade your hardware) you could download and install an earlier version of Resolve ie one that is/was compatible with your existing card... per Charles post above, that would be any version before Resolve 16.2.8.

Earlier version are available on the support page, you just have to scroll back through the various release announcements to find the earlier download links.
Resolve Studio 17.4.3 | Adobe CC 2021 | Desktop Video 12.1
AMD Ryzen 5950X | Windows 10 Pro 20H2 | 64GB RAM | GTX 1060 6GB | 462.31 | Decklink Mini Monitor
M1 MacBook Pro | macOS 11.2.1 | 16GB RAM | Ultrastudio Monitor 3G
V24G2 | WVR5000 | 8020B | USBPre

Return to DaVinci Resolve

Who is online

Users browsing this forum: Cupless, fisentke545, Google [Bot], mkloxsfpv659, roger.magnusson and 123 guests