17.4 jerky playback

Get answers to your questions about color grading, editing and finishing with DaVinci Resolve.
  • Author
  • Message
Offline

Joelarvidsson

  • Posts: 148
  • Joined: Fri Oct 12, 2012 6:18 am

17.4 jerky playback

PostThu Dec 02, 2021 12:41 pm

Have anybody else experienced sluggish playback in 17.4. Im not 100% sure, but I think it was fine in 17.2. Prior I ran the beta version of 17 with zero playback issues. I have dubbed checked so davinci do both decompression and debayer.
Offline

Pekka Hietanen

  • Posts: 17
  • Joined: Sat Jun 16, 2018 1:15 pm
  • Location: Finland
  • Real Name: Pekka Hietanen

Re: 17.4 jerky playback

PostThu Dec 02, 2021 2:23 pm

I have bad playback with EXR-files, I think it was better before. Even Fusion seems to play them better (standalone)
Offline
User avatar

Mark Foster

  • Posts: 1352
  • Joined: Tue Oct 27, 2015 10:59 am
  • Location: austria - no kangaroos +g*

Re: 17.4 jerky playback

PostThu Dec 02, 2021 5:01 pm

each version jump of DR17 requires a higher hardware configuration.
these jumps also existed in the previous versions (e.g. DR16), but they were not so far apart.
cMP 5.1 2x3,46/96GB/2x2TB 860pro/4x4TB/SSD7101A 4x2TB 970evo+/HP1344/BMD4k/Radeon VII
macOS 11.6.2
BMPCC 6k pro (7.5.1)
BMPCC 4k (7.3)+ MB SB ultra 0.71 (3.60)
resolve studio 17.4.3
speed editor
desktop video 12.1
intensity pro 4k
atem extreme (8.6.1)
Offline

Joelarvidsson

  • Posts: 148
  • Joined: Fri Oct 12, 2012 6:18 am

Re: 17.4 jerky playback

PostThu Dec 02, 2021 5:03 pm

It worked great in the beta. I did how ever not uninstall the beta prior to the installation of the official 17 version. In Windows task manager I see that the network hitting 100 %.
But I have not changed anything on the media server. In davinci it shows it's playing 25 fps while stuttering.
Offline

Joelarvidsson

  • Posts: 148
  • Joined: Fri Oct 12, 2012 6:18 am

Re: 17.4 jerky playback

PostFri Dec 03, 2021 8:13 am

I changed the cat6a cable so its nothing wrong with that. I then updated the firmware on my nic card and than the drivers for it. I get normal speeds men copying from and to the server... So I dont belive its wrong there. Disc speed test is normal.
Offline

Shrinivas Ramani

Blackmagic Design

  • Posts: 1874
  • Joined: Wed Sep 20, 2017 10:19 am

Re: 17.4 jerky playback

PostFri Dec 03, 2021 8:34 am

Hi all

Can you add some info on your system configuration, OS, drivers, Resolve (studio?free?) build numbers (from the About Resolve menu) and the codecs you're using?

A link to sample source media and DRPs (to check for effects/settings) - would help too. For EXRs specifically, outside of support for ZIP1 formats in 17.4, there aren't any significant changes since the 17 betas.

Regards
Shrinivas
Offline

Pekka Hietanen

  • Posts: 17
  • Joined: Sat Jun 16, 2018 1:15 pm
  • Location: Finland
  • Real Name: Pekka Hietanen

Re: 17.4 jerky playback

PostFri Dec 03, 2021 5:19 pm

I checked the playback again and it seems to play my UHD DWAB exr's fine now, 29,970 fps. Originals where from Unreal Engine 4 (uncompressed) and compressed with Fusion to DWAB.

I don't know what was wrong a week ago. Resolve Studio 17.4.1 build 4 was not playing compressed exr's smoothly. Maybe I was using another compression, don't remember what. It happened more than one day I think. OS is W10, 3 hd in RAID, RTX 3080

I report here if I notice this problem again.
Offline

Joelarvidsson

  • Posts: 148
  • Joined: Fri Oct 12, 2012 6:18 am

Re: 17.4 jerky playback

PostThu Dec 09, 2021 8:55 am

Davinci Resolve Studio 17, Version 17.4.2 Build 9
Workstation
Super Micro x9dai motherboard
2x Intel(R) Xeon(R) CPU E5-2687W 0 @ 3.10GHz
64,0 GB RAM
Windows 10 Pro build 19043.1348
Nvidia GTX 1080TI 11GB Studio driver 456.71
Asus XG-C100C 10GBE nic card senaste firmwaren och driverna.
Media Server
Qnap TS-1685 For media sever using 10GBE



I see in the taskmanager that the network is peaking to 100%. It should be plenty of bandwidth left when playing only one stream of 8k full deabyer. It have worked for years.
Offline

Joelarvidsson

  • Posts: 148
  • Joined: Fri Oct 12, 2012 6:18 am

Re: 17.4 jerky playback

PostFri Dec 31, 2021 3:13 pm

When running playback in davinci, the 10gbe between the qnap and the workstation maxing out at only 1gigabit and claim it uses 100% of the bandwidth. There should be 9 gigabit bandwidth left if it worked proper. Using black magic disk speed test only gave me 940 write and 755 read, but it should work easy with those speeds. So the qnap does not seem to be the bigger problem as it feeds DaVinci with enough data. Looking at windows task manager at the 10GBE card it looks proper when running the disk speed test.

But playbacking in davinci shows only 1gigabit instead of 10?

Here is a image from windows taskmanager while doing playback in Davinci (was not even playingback 8k).
https://www.dropbox.com/s/7rmkhhyux6bilo6/Taskmanager.png?dl=0

I post a logfile i a few days.
Offline

peterjackson

  • Posts: 824
  • Joined: Sat Aug 18, 2018 7:12 pm
  • Real Name: Peter Jackson

Re: 17.4 jerky playback

PostFri Dec 31, 2021 4:47 pm

Sequencial IO and random IO really are not the same thing and using parity based RAID levels make this difference the worst. Consider RAID 10 instead if RAID 5/6 for example.
XPS 9750, i9-8950HK, 32GB, 2TB NVM, Intel 630, GTX 1050 Ti, 1080 Ti eGPU, Mini Monitor, BMCC4K. Versions: BIOS 1.7.0, Intel 630 24.20.100.6287, Nvidia 25.21.14.1881, Thunderbolt 17.4.77.13, Win10 Enterprise 10.0.17134.
Offline

Joelarvidsson

  • Posts: 148
  • Joined: Fri Oct 12, 2012 6:18 am

Re: 17.4 jerky playback

PostMon Jan 10, 2022 10:52 am

Second test. After doing a second test a manged to get dropouts from a simple 8k stream wich was super fluide in the first test (playing many 8k clips). Here is another image from that. Not sure what is the best thing to capture to find the bottleneck.
https://www.dropbox.com/s/bt1wwqfl9shsyd7/was%20some%20dropout.png?dl=0




First test today.
Today I have time to search for errors. But for some reason, playback of one 8k full debayer 16bit works solid. But two streams of 8k gets it choppy. I like to know the bottle neck.
Here is a image of the Resource monitor while playbacking one stream of red 8k full debayer 16 bit.
Ether 3 is my 10Gbe card.
https://www.dropbox.com/s/5gnfv3yqy57kzmq/Screenshot%202022-01-10%2011.30.28.png?dl=0

Return to DaVinci Resolve

Who is online

Users browsing this forum: benbro, ErikaG, fisentke545, mkloxsfpv659 and 66 guests