17.2 not rendering video

Get answers to your questions about color grading, editing and finishing with DaVinci Resolve.
  • Author
  • Message
Offline

Qwestcott

  • Posts: 7
  • Joined: Thu May 20, 2021 5:00 am
  • Real Name: Quentin Westcott

17.2 not rendering video

PostThu May 20, 2021 5:08 am

Hello,

I recently updated DaVinci Resolve and found that I can't render videos anymore.

Previous versions of the software were rendering just fine.

The final cut is put in the render cue.
I hit render.... and it never finishes.

Looking in the task manager, I can see that the program is using a lot of resources, so it's trying to do SOMETHING, but it never finishes- I have to manually close out of the program. I tried multiple formats and all got the same result.

I've tried uninstalling/reinstalling but no luck. I'm using a PC with up-to-date Windows 10. I have a good amount of HD space left.

May I get some help with this? Thank you!
Offline

Jim Simon

  • Posts: 18402
  • Joined: Fri Dec 23, 2016 1:47 am

Re: 17.2 not rendering video

PostThu May 20, 2021 3:07 pm

Is there a particular clip where it keep failing?
Offline

Qwestcott

  • Posts: 7
  • Joined: Thu May 20, 2021 5:00 am
  • Real Name: Quentin Westcott

Re: 17.2 not rendering video

PostThu May 20, 2021 5:32 pm

I tried a couple of projects that I had successfully rendered before and it won't do either.

These are small projects. Less than a minute long- 24 FPS.

I just tired rendering one of them and leaving the computer on all night while I slept to see if it would do it. Woke up this morning and no progress. Had to force quit again.
Offline

Qwestcott

  • Posts: 7
  • Joined: Thu May 20, 2021 5:00 am
  • Real Name: Quentin Westcott

Re: 17.2 not rendering video

PostFri May 21, 2021 5:30 am

Hello,

There doesn't seem to be one. I've tried re-rendering successful projects and they all fail the same way.

The things I'm trying to do are rather small- 30 seconds or so at 24FPS. Nothing big. I don't get any sort of progress bar it just says "rendering" and then eats up all my resources.
Offline

mremonen

  • Posts: 3
  • Joined: Fri May 21, 2021 2:18 pm
  • Real Name: Matti Remonen

Re: 17.2 not rendering video

PostFri May 21, 2021 2:32 pm

Same here: 17.2 won't render. GPU load is 0.1% and nothing happens. Playback works ok as well as editing but immediately when I try to render, it just dies. Menus work, but cannot select anything. Cannot stop render either, need to kill the app.

17.1. worked like a charm...

Would've posted url for the log&NFO but for some reason posting url's is forbidden for me.
Offline

Jim Simon

  • Posts: 18402
  • Joined: Fri Dec 23, 2016 1:47 am

Re: 17.2 not rendering video

PostFri May 21, 2021 4:16 pm

With such a small project, would you care to share an Archive for others to test?
Offline

Qwestcott

  • Posts: 7
  • Joined: Thu May 20, 2021 5:00 am
  • Real Name: Quentin Westcott

Re: 17.2 not rendering video

PostSun May 23, 2021 5:03 am

UPDATE: I have it fixed.... almost.

I uninstalled/reinstalled several times with no joy. Finally I tried installing it in a new place: a new drive. It was on my C: drive and and I tried putting it on my D:

It worked! So, at some point between 17 and 17.2 something got corrupted and didn't get cleaned up between uninstalls.

How do I share an Archive? I'm a bit new to this.
Offline

Jim Simon

  • Posts: 18402
  • Joined: Fri Dec 23, 2016 1:47 am

Re: 17.2 not rendering video

PostSun May 23, 2021 1:05 pm

The following is a good way to clear out everything from a bad install, including the leftovers regular uninstallers leave behind. Take care, though, as this can absolutely erase your database. And you will lose all your preferences and settings.

https://www.iobit.com/en/advanceduninstaller.php


From the Project Manager, right click and Export Project Archive. Upload that to a file sharing site and post a link.
Offline

Qwestcott

  • Posts: 7
  • Joined: Thu May 20, 2021 5:00 am
  • Real Name: Quentin Westcott

Re: 17.2 not rendering video

PostMon May 24, 2021 12:43 am

Hello,

I believe AVAST has a similar service- do you know how those two compare?

I put my archive in my Dropbox folder: https://www.dropbox.com/sh/gnid9vihsqon ... RCh5a?dl=0
Offline

Jim Simon

  • Posts: 18402
  • Joined: Fri Dec 23, 2016 1:47 am

Re: 17.2 not rendering video

PostMon May 24, 2021 12:57 am

I'm not familiar with an AVAST uninstaller, though I would advise against using their security software.



The project rendered fine for me, took less than a minute. That would indicate a system issue on your end.

You're not using AVAST anti-virus or anything, are you?
Offline

Qwestcott

  • Posts: 7
  • Joined: Thu May 20, 2021 5:00 am
  • Real Name: Quentin Westcott

Re: 17.2 not rendering video

PostMon May 24, 2021 2:15 am

I've been using Avast Anti-Virus for about 3 years now.
Offline

Jim Simon

  • Posts: 18402
  • Joined: Fri Dec 23, 2016 1:47 am

Re: 17.2 not rendering video

PostMon May 24, 2021 2:02 pm

OK.

Use the IOBit Uninstaller to fully remove AVAST and it's leftovers. The included Windows Security is sufficient.

Once that's done, try exporting again.
Offline

Qwestcott

  • Posts: 7
  • Joined: Thu May 20, 2021 5:00 am
  • Real Name: Quentin Westcott

Re: 17.2 not rendering video

PostMon May 31, 2021 1:08 am

Resurrecting this.

It's happened again in the new place. I used IObit to try and clean things out, then reinstall and it's still not working no matter where it's placed. Avast was uninstalled as well.

One thing I've noticed is that DaVinchi Resolve is still running in the task bar even though I've closed the program, and it's eating power.

I also noticed I'm not getting any audio in my playback- I see the audio track, but I hear nothing. Nothing was done to this part of the file. I tried deleting the audio and got the same result.

Then I tried the Quick Render, chose twitter, connected my account, and then told it to render. The counter came up and it was trying to render but at ZERO FPS. So... it's trying hard and getting nowhere.

I had someone render the video for me, so I know it works and I can make my deadline, but it's mighty frustrating.
Offline

Jim Simon

  • Posts: 18402
  • Joined: Fri Dec 23, 2016 1:47 am

Re: 17.2 not rendering video

PostMon May 31, 2021 7:09 pm

OK.

You may be looking at some larger system issues. Might be time to consider a clean install of Windows, reinstalling only the OS, system maintenance and editing apps.

Keep it clean, keep it simple.
Offline

Peo-RWWK.se

  • Posts: 5
  • Joined: Tue Feb 23, 2021 8:45 pm
  • Real Name: Peo Karlsson

Re: 17.2 not rendering video

PostTue Dec 07, 2021 3:22 pm

I have the same issue with davinci resolve 17.2.4 tried to copy my timeline to a new timeline then resolve crashed directly a couple of times when I open the project.

Now I could open the project but still the same issue rendering do not work anymore...

Wanted to downgrade but the I have to uninstall... Just neede the upgrade because ACES 1.3 Cannot believe how they can release so buggy versions. Trying to get colleagues to swap but this is just ridicules...

Return to DaVinci Resolve

Who is online

Users browsing this forum: fisentke545, Google [Bot], mkloxsfpv659, Skiess and 120 guests