High dpi Windows 10 issue

Get answers to your questions about color grading, editing and finishing with DaVinci Resolve.
  • Author
  • Message
Offline

Gabriele Gelfo

  • Posts: 165
  • Joined: Mon May 13, 2013 4:51 pm

High dpi Windows 10 issue

PostFri Nov 20, 2020 1:07 pm

Hi all,
Resolve 17 beta2 has gui issues with Windows 10 Pro and high dpi monitors.
I have an LG 5K monitor working at 5120x2160 pixel

Setting Windows at 150% Resolve gui resolution is too big but ok for Adobe, Affinity or other programs.
Setting Windows at 100% Resolve gui is too tiny
Setting Windows at 125% Resolve gui is identical to 100%

At 150% pressing the shrink left button randomly the below buttons are replaced by a black bar.
Sometime some gui elements are placed in the wrong place of the screen. There is an incorrect redrawing of the gui.

I use an AMD Radeon Pro 580X with the 20.10.36.01 drivers
My hw is a Mac Pro 7.1 (bootcamp)

regards
Attachments
gui_issues.jpg
gui_issues.jpg (278.67 KiB) Viewed 2691 times
Resolve_17beta2_gui_issue01.jpg
Resolve_17beta2_gui_issue01.jpg (673.94 KiB) Viewed 2697 times
high_dpi_issue_scaling.jpg
high_dpi_issue_scaling.jpg (768.1 KiB) Viewed 2702 times
iMac Retina 5K 27 Late 2014 - i7 4GHz - 32GB - R9 M295X 4GB
Mac Book Pro 15 Late 2018 - i9 2.9GHZ - 32GB - Vega 20 4GB
Mac Pro 7.1 - Xeon 12c - 96GB - Radeon Pro 580X - n°2 RTX2080Ti (bootcamp) - n°1 egpu GTX1080Ti
Da Vinci Resolve Studio
Offline

rhgkswhd

  • Posts: 16
  • Joined: Fri Dec 20, 2019 1:30 pm
  • Real Name: Hanjong Ko

Re: High dpi Windows 10 issue

PostFri Nov 20, 2020 9:13 pm

This is an old problem. I really wished that they fixed it by v17 but guess not.

You can goto Davinci Resolve program properties by right clicking on DR icon, goto compatibility, high DPI setting and choose System in the bottom to get proper scaling, but the fonts will be blurry.
Windows 10 Pro, Davinci Resolve Studio
i9-9900k, 64gb, Nvidia 2080Ti
Eizo CG319X, Sony A7S3
Offline

Jim Simon

  • Posts: 18402
  • Joined: Fri Dec 23, 2016 1:47 am

Re: High dpi Windows 10 issue

PostFri Nov 20, 2020 10:33 pm

Gabriele Gelfo wrote:Setting Windows at 100% Resolve gui is too tiny

Then you need a physically larger monitor. Setting Display Scaling over 100% negates the only valid reason for a higher resolution screen.
Offline

rhgkswhd

  • Posts: 16
  • Joined: Fri Dec 20, 2019 1:30 pm
  • Real Name: Hanjong Ko

Re: High dpi Windows 10 issue

PostSat Nov 21, 2020 8:40 am

Jim Simon wrote:
Gabriele Gelfo wrote:Setting Windows at 100% Resolve gui is too tiny

Then you need a physically larger monitor. Setting Display Scaling over 100% negates the only valid reason for a higher resolution screen.


Setting display scaling is only for UI. Not the actual pixel of digital contents (photos, videos, etc) displayed.
Windows 10 Pro, Davinci Resolve Studio
i9-9900k, 64gb, Nvidia 2080Ti
Eizo CG319X, Sony A7S3
Offline

Heiko Thies

  • Posts: 96
  • Joined: Thu Nov 12, 2015 8:39 am

Re: High dpi Windows 10 issue

PostSat Nov 21, 2020 5:08 pm

This is a weird bug to re-appear. I remember having problems with older versions of Resolve and custom scaling in Windows 10. I'm running 2 UHD Displays, both 28" screens with Windows 10 scaling on recommended setting of 150%. I had this bug a while back that floating windows in Resolve would disappear. But it got fixed quite some time back and I was running Resolve with custom scaling setting set to "system" and it worked perfectly fine (apart from the GUI looking a little soft and not as sharp for high DPI). But now the bug is back in the R17 beta. I really hope this will soon be fixed again, otherwise Resolve looks way to cramped and I'm missing a lot of screen estate.
Offline

Gabriele Gelfo

  • Posts: 165
  • Joined: Mon May 13, 2013 4:51 pm

Re: High dpi Windows 10 issue

PostSun Nov 22, 2020 4:31 pm

it's definitively an issue.
If force the app to compatibility mode "system" I get the gui totally blurred, fonts, icons, etc. It's not ok for my eyes.
On MacOS this behaviour doesn't happen choosing various dpi resolutions.

Blackmagic developers should ask to Bitwig or Imageline companies how they created a perfect scaling high dpi interface on Windows 10 and MacOS.

I think Davinci Resolve MacOS developers are different by the ones working on Windows 10.
iMac Retina 5K 27 Late 2014 - i7 4GHz - 32GB - R9 M295X 4GB
Mac Book Pro 15 Late 2018 - i9 2.9GHZ - 32GB - Vega 20 4GB
Mac Pro 7.1 - Xeon 12c - 96GB - Radeon Pro 580X - n°2 RTX2080Ti (bootcamp) - n°1 egpu GTX1080Ti
Da Vinci Resolve Studio
Offline

rhgkswhd

  • Posts: 16
  • Joined: Fri Dec 20, 2019 1:30 pm
  • Real Name: Hanjong Ko

Re: High dpi Windows 10 issue

PostSun Nov 22, 2020 4:45 pm

Gabriele Gelfo wrote:it's definitively an issue.
If force the app to compatibility mode "system" I get the gui totally blurred, fonts, icons, etc. It's not ok for my eyes.
On MacOS this behaviour doesn't happen choosing various dpi resolutions.

Blackmagic developers should ask to Bitwig or Imageline companies how they created a perfect scaling high dpi interface on Windows 10 and MacOS.

I think Davinci Resolve MacOS developers are different by the ones working on Windows 10.



Rememeber how Ableton Live had the exact same issue with variable UI scaling in Windows. It took them years to implement a solution.
Windows 10 Pro, Davinci Resolve Studio
i9-9900k, 64gb, Nvidia 2080Ti
Eizo CG319X, Sony A7S3
Offline

Heiko Thies

  • Posts: 96
  • Joined: Thu Nov 12, 2015 8:39 am

Re: High dpi Windows 10 issue

PostWed Dec 02, 2020 10:38 am

Happy to see that the disappearing floating windows bug when using Resolve with scaling in Windows 10 seems to be resolved with beta 3! :)
Offline

kidjedi

  • Posts: 10
  • Joined: Sat May 08, 2021 6:49 pm
  • Real Name: Jonas Bendsen

Re: High dpi Windows 10 issue

PostMon May 24, 2021 6:35 pm

Trying to use Resolve with a 17" 4k laptop (Dell 5750 workstation) and a 2560x1440 27" monitor monitor (ASUS ProArt) has been a miserable experience. It's bad enough that you can't customize your own workspace (Resolve is just beyond abysmal with workspace customization), but when Resolve will *only* obey the scaling settings of the "primary" screen, it's unusable. If the 4k screen (17" laptop) is set to 200% scaling, everything on the 27" monitor is scaled to 200% as well (even though in Windows that screen is set to 100%). When that happens and the timeline is on the larger screen (because I want my video on the 4k screen), nearly a quarter of the screen real estate is taken up by the track names on the left, which Resolve won't allow you to scale horizontally (which is absolutely batsh*t crazy).

I have been enjoying editing in Resolve, but the limitations with the interface and work space customization are forcing my hand with returning to Premiere for future projects.

EDIT: Resolve v17_2 :: added screenshot (that is the farthest left you can scale the track name divider)

resolve scaling.png
27" screen, cannot minimize the track name area any farther, taking up nearly 1/4 of the timeline screen!
resolve scaling.png (202.42 KiB) Viewed 2015 times


EDIT 2: The obvious (but horrible) workaround is to disable scaling for the 4k screen in windows while you work in Resolve. However, since Resolve FORCES you to view all your media on the Program screen when you are on the Edit page with Full Screen Timeline enabled, all the file names on the 4k monitor are displayed at about 6pt size (if they were in print). So the files you are trying to work with in the bins are completely illegible.

Working with Resolve is one of the worst GUI experiences I have ever had, bar none, and I am old enough to remember editing MIDI and audio in MS-DOS, so that's saying something.
Offline

OzOzOz

  • Posts: 3
  • Joined: Sun May 16, 2021 12:27 am
  • Real Name: Osvaldo Andreaus

Re: High dpi Windows 10 issue

PostMon May 24, 2021 8:13 pm

Jim Simon wrote:
Gabriele Gelfo wrote:Setting Windows at 100% Resolve gui is too tiny

Then you need a physically larger monitor. Setting Display Scaling over 100% negates the only valid reason for a higher resolution screen.



UI sharpness is a valid reason. the '90s ended >20 years ago.
Offline

chrisbrearley

  • Posts: 184
  • Joined: Tue Nov 05, 2013 2:19 pm

Re: High dpi Windows 10 issue

PostThu Jun 10, 2021 12:35 pm

They don't care. This has been an issue for going on 5 years now. Clearly they all work on HD monitors over at Blackmagic.
Offline

ntsarb

  • Posts: 2
  • Joined: Wed Oct 13, 2021 12:47 am
  • Real Name: Nikolaos Tsarmpopoulos

Re: High dpi Windows 10 issue

PostWed Oct 13, 2021 1:06 am

We had similar problems with Steinberg's Cubase. It took them 4+ years to redesign the UI for Hi-DPI displays using the Windows 10 APIs.

I hope BlackMagicDesign addresses this.
Offline

chrisbrearley

  • Posts: 184
  • Joined: Tue Nov 05, 2013 2:19 pm

Re: High dpi Windows 10 issue

PostFri Oct 15, 2021 7:50 pm

It's now been over 5 years since this was first flagged. Dev team should be embarrassed.
Offline

Samuel Belanger

  • Posts: 1
  • Joined: Wed Sep 22, 2021 8:48 pm
  • Real Name: Samuel-karl Belanger

Re: High dpi Windows 10 issue

PostMon Oct 25, 2021 6:12 pm

I just downloaded the 17.4 update and i have the same issue. playing with the propriety make tiny change but everythign becomes blurry...

Is there any other way to play with the settings then using windoes dpi settings?
Offline

storelyckan3

  • Posts: 7
  • Joined: Tue Aug 28, 2018 2:10 pm
  • Real Name: John Jensen

Re: High dpi Windows 10 issue

PostFri Nov 05, 2021 10:38 pm

Update from older Studio version to 17.4.1 and the UI is a mess. Big and ugly workspace. Big text and tiny time line and tinny, tinny video. I cant work with Resolve anymore. Have a 50 inch 4K HDR monitor. And here the color panel:

Image
Offline

chrisbrearley

  • Posts: 184
  • Joined: Tue Nov 05, 2013 2:19 pm

Re: High dpi Windows 10 issue

PostTue Nov 09, 2021 9:33 pm

:lol: :lol: :lol:

Return to DaVinci Resolve

Who is online

Users browsing this forum: alex adam, Bing [Bot], Igor Riđanović, jfcpeets, mpetech, roger.magnusson and 118 guests