Unresponsive after innactivity - v15 Studio

Get answers to your questions about color grading, editing and finishing with DaVinci Resolve.
  • Author
  • Message
Offline

Dinindu Jagoda

  • Posts: 86
  • Joined: Sun Oct 06, 2013 6:24 pm

Unresponsive after innactivity - v15 Studio

PostWed Aug 22, 2018 5:27 am

Hi,

After installing Resolve v15 Studio, certain tasks in resolve becomes unresponsive after a certain period of inactivity or after playing back in the edit page for a certain period. The duration of this period is unknown.

While I could still go between various pages like edit, colour, delivery pages and could select various clips, none of the menu items can be selected. Also the only way to quit is by pressing control+F4 (Win 10 Pro). Also it doesn't ask me if I want to save the project possibly since I have live save ON.

I have to keep quitting and re-opening after having a break or doing a preview playback.

Any suggestions why this might be happening? No one else seems to have this problem as I didn't find a post with this issue.

I didn't have this issue when I was using v14.3.1. I uninstalled v14.3.1 Studio and installed v15 Studio release version and did not update.


Din



Mys system specs.

Windows 10 Pro
Supermicro 7047GR-TRF
Dual Xeon E5-2680 v2 10 Core CPU
48 GB DDR3 PC3L ECC Memory
OS on Samsung EVO 850 SSD
1 x GTX 1070 (nVidia drivere 398.82)
LSI RAID Controller
DAS RAID 60 + RAID 6 ( Both RAID's do 2,000MB/s reads and writes) 120TB +
Intel 10G NIC
Resolve Dongle
Offline

timshealewis

  • Posts: 1
  • Joined: Wed Aug 22, 2018 2:56 pm
  • Real Name: Tim Lewis

Re: Unresponsive after innactivity - v15 Studio

PostWed Aug 22, 2018 4:13 pm

Are you using a PostgreSQL project server?
Offline

Sam Steti

  • Posts: 1474
  • Joined: Tue Jun 17, 2014 7:29 am
  • Location: France

Re: Unresponsive after innactivity - v15 Studio

PostThu Aug 23, 2018 7:07 am

I noticed the same on any version of Resolve, with my disk DB. But only after computer sleep : when the latter wakes, Resolve's still there, even buttons works but don't trigger anything, nothing more... I found different workaround for that years ago :)
Legacy MacPro 8core Xeons, 32 Go ram, 2 x gtx 980 ti, 1SSD for system, 2 SSDs raid0 for footage and caches, OSX ElCap and High Sierra, Resolve 15.3 Studio
Offline
User avatar

Charles Bennett

  • Posts: 1707
  • Joined: Sat Nov 05, 2016 11:55 am
  • Location: United Kingdom

Re: Unresponsive after innactivity - v15 Studio

PostThu Aug 23, 2018 10:28 am

Letting the computer sleep will stop a lot of programmes from running when it awakes. Pro Tools is another example.
Resolve 16.2.5.015 (free)
Dell XPS 8700 i7-4790 4 core @ 3.60GHz, 24GB RAM, GTX1060/6GB (451.48 Studio), Win 10 Home-18362, 2 Screens
Pro Tools 2018.4
Dell Workstation, 2 X 4 core Xeon , 16GB ECC RAM, GTX650, Win 7 Ultimate, Digi 002R, 3 Screens
Offline

Uli Plank

  • Posts: 7197
  • Joined: Fri Feb 08, 2013 2:48 am
  • Location: Germany and Indonesia

Re: Unresponsive after innactivity - v15 Studio

PostThu Aug 23, 2018 1:56 pm

Doesn't happen here if my Mac is set to 'power nap'.
Resolve Studio 16.2.2 and Fusion Studio under MacOS Mojave 10.14.6
iMac 2017 Radeon Pro 580 8 GB VRAM and 32 GB RAM
Mac mini 16 GB RAM plus eGFX Breakway Radeon RX 580
Offline
User avatar

Jean Claude

  • Posts: 2973
  • Joined: Sun Jun 28, 2015 4:41 pm
  • Location: France

Re: Unresponsive after innactivity - v15 Studio

PostThu Aug 23, 2018 4:46 pm

Dinindu Jagoda wrote:Hi,

After installing Resolve v15 Studio, certain tasks in resolve becomes unresponsive after a certain period of inactivity or after playing back in the edit page for a certain period. The duration of this period is unknown.

While I could still go between various pages like edit, colour, delivery pages and could select various clips, none of the menu items can be selected. Also the only way to quit is by pressing control+F4 (Win 10 Pro). Also it doesn't ask me if I want to save the project possibly since I have live save ON.

I have to keep quitting and re-opening after having a break or doing a preview playback.

Any suggestions why this might be happening? No one else seems to have this problem as I didn't find a post with this issue.

I didn't have this issue when I was using v14.3.1. I uninstalled v14.3.1 Studio and installed v15 Studio release version and did not update.


Din



Mys system specs.

Windows 10 Pro
Supermicro 7047GR-TRF
Dual Xeon E5-2680 v2 10 Core CPU
48 GB DDR3 PC3L ECC Memory
OS on Samsung EVO 850 SSD
1 x GTX 1070 (nVidia drivere 398.82)
LSI RAID Controller
DAS RAID 60 + RAID 6 ( Both RAID's do 2,000MB/s reads and writes) 120TB +
Intel 10G NIC
Resolve Dongle


Hello,

I advise you to set in Windows => system => power option => High performance
Look individual settings :
What never turns off the screen on electric sector
Which never puts the computer on standby
What never stops HDD
Which still feeds PCIe
What never stops USB power
Which still feeds CPUs at 100%
Which always maintains the state of the processor at 100%
etc ....
You have to adjust all that to OS / Level: all applications and including Davinci Resolve depend on it ...
:)
"Saying it is good, but doing it is better! "
Win10-1809 | Resolve Studio V16.1 | Fusion Studio V16.1 | Decklink 4K Extreme 6G | RTX 2080Ti 431.86 NSD driver! |
Offline

Dinindu Jagoda

  • Posts: 86
  • Joined: Sun Oct 06, 2013 6:24 pm

Re: Unresponsive after innactivity - v15 Studio

PostThu Aug 23, 2018 5:28 pm

Jean Claude wrote:Hello,

I advise you to set in Windows => system => power option => High performance
Look individual settings :
What never turns off the screen on electric sector
Which never puts the computer on standby
What never stops HDD
Which still feeds PCIe
What never stops USB power
Which still feeds CPUs at 100%
Which always maintains the state of the processor at 100%
etc ....
You have to adjust all that to OS / Level: all applications and including Davinci Resolve depend on it ...


My system power option is set to High Performance. The only exception is the monitor turns off after 15 minutes of inactivity. I have had this option for quite a few years and had no problem. It's only after installing v15 this issue happened. I will try having the screen on at all times and check if the issue is resolved. However, since it worked all these years, I suppose this could be either a bug or related to a driver?

I have both Disk DB's and postgres DB's. For more than a year or so I've been using mostly postgres as Disk DB's gave me quite a few problems with corrupted data bases when quitting unexpectedly while saving. So I don't believe this is related to databases.

Din
Offline

Dinindu Jagoda

  • Posts: 86
  • Joined: Sun Oct 06, 2013 6:24 pm

Re: Unresponsive after innactivity - v15 Studio

PostTue Aug 28, 2018 5:36 pm

Once I set the screen to always be on in the windows power settings, the unresponsiveness seem to have disappeared. The only real issue is, it was never there in the earlier versions. I did not try with 15 beta versions as I waited for the release version before I started using it on my main workstation.

Din
Offline
User avatar

Jean Claude

  • Posts: 2973
  • Joined: Sun Jun 28, 2015 4:41 pm
  • Location: France

Re: Unresponsive after innactivity - v15 Studio

PostTue Aug 28, 2018 5:54 pm

Dinindu Jagoda wrote:Once I set the screen to always be on in the windows power settings, the unresponsiveness seem to have disappeared. The only real issue is, it was never there in the earlier versions. I did not try with 15 beta versions as I waited for the release version before I started using it on my main workstation.

Din


Like what :?
"Saying it is good, but doing it is better! "
Win10-1809 | Resolve Studio V16.1 | Fusion Studio V16.1 | Decklink 4K Extreme 6G | RTX 2080Ti 431.86 NSD driver! |

Return to DaVinci Resolve

Who is online

Users browsing this forum: Google [Bot], Google Feedfetcher, MarcSF, Mark Sterne, Roen Davis, roger.magnusson, xpindia and 79 guests