Render a single clip in timeline for playback

Get answers to your questions about color grading, editing and finishing with DaVinci Resolve.
  • Author
  • Message
Offline
User avatar

Andrew Rice

  • Posts: 44
  • Joined: Sun Aug 26, 2012 8:49 pm
  • Location: Maui, HI

Render a single clip in timeline for playback

PostFri Jun 14, 2019 3:34 am

Yes, I know about optimized media, and proxy mode. But I just want to render a clip for playback on my time line. It wont playback smoothly with the "filed blend" filter. How do I render a single clip?
Davinci Resolve 15.3.1 • 2018 MacBook Pro • 2.6 GHz Intel Core i7 • 32GB RAM • Radeon Pro Vega 20 4 GB • OSX 0.14.5
Offline

Dermot Shane

  • Posts: 1835
  • Joined: Tue Nov 11, 2014 6:48 pm
  • Location: Vancouver, Canada

Re: Render a single clip in timeline for playback

PostFri Jun 14, 2019 7:41 am

cache
Offline
User avatar

Andrew Rice

  • Posts: 44
  • Joined: Sun Aug 26, 2012 8:49 pm
  • Location: Maui, HI

Re: Render a single clip in timeline for playback

PostFri Jun 14, 2019 7:44 am

Definition of cache (Entry 1 of 2)
1a : a hiding place especially for concealing and preserving provisions or implements


how about a little more than a one word answer that can mean a lot of different things....jeesh!
Davinci Resolve 15.3.1 • 2018 MacBook Pro • 2.6 GHz Intel Core i7 • 32GB RAM • Radeon Pro Vega 20 4 GB • OSX 0.14.5
Offline

Tero Ahlfors

  • Posts: 434
  • Joined: Fri Apr 03, 2015 3:02 pm

Re: Render a single clip in timeline for playback

PostFri Jun 14, 2019 9:23 am

Read what the manual says about caching.
Offline
User avatar

Andrew Rice

  • Posts: 44
  • Joined: Sun Aug 26, 2012 8:49 pm
  • Location: Maui, HI

Re: Render a single clip in timeline for playback

PostFri Jun 14, 2019 11:18 pm

im under a deadline and unfortunately i dont have time to dive into the manual...

I too have responded with "read the manual", so i get it..but I am looking for some quick help...
Davinci Resolve 15.3.1 • 2018 MacBook Pro • 2.6 GHz Intel Core i7 • 32GB RAM • Radeon Pro Vega 20 4 GB • OSX 0.14.5
Offline

Peter Cave

  • Posts: 1240
  • Joined: Thu Aug 23, 2012 6:45 am
  • Location: Melbourne, Australia

Re: Render a single clip in timeline for playback

PostSat Jun 15, 2019 4:05 am

Search the user manual for playback clip caching. You can select a clip and use User Cache from the main menu. It’s quicker than waiting for a response on the forum.
Resolve 15.3 & 16b4
Mac OSX 10.13.6
Hackintosh i7 32gb
GTX 1060 6GB
Offline

Chris P

  • Posts: 24
  • Joined: Fri Jun 07, 2019 9:42 pm
  • Location: Vancouver BC
  • Real Name: Chris Patterson

Re: Render a single clip in timeline for playback

PostSat Jun 15, 2019 8:53 pm

Right click on a clip in timeline. Select "render cache color output" and then resolve will render that clip for you. just realize (it took me a bit) that "render" in resolve applies to outputting projects and "cacheing" (caching?) is what people coming from premiere or fcp etc. think of as rendering.

you should to go into your preferences, too, and adjust your cache settings--you set the quality of the cache files, and whether or not they occur automatically, etc.

edited to add: those settings are found in project settings master settings..
Offline
User avatar

Andrew Rice

  • Posts: 44
  • Joined: Sun Aug 26, 2012 8:49 pm
  • Location: Maui, HI

Re: Render a single clip in timeline for playback

PostSat Jun 15, 2019 11:30 pm

Thanks Chris!!!

Ya, i saw that, but it referred to color, so I thought it was something different.

Anyway...I really appreciate the pointers.
Davinci Resolve 15.3.1 • 2018 MacBook Pro • 2.6 GHz Intel Core i7 • 32GB RAM • Radeon Pro Vega 20 4 GB • OSX 0.14.5
Offline

Chris P

  • Posts: 24
  • Joined: Fri Jun 07, 2019 9:42 pm
  • Location: Vancouver BC
  • Real Name: Chris Patterson

Re: Render a single clip in timeline for playback

PostSun Jun 16, 2019 1:43 am

I'm not a fan of the "read the manual" replies usually, but it actually clarifies a ton about caching if you read the section when you have a few minutes after your deadline.
Offline

Dermot Shane

  • Posts: 1835
  • Joined: Tue Nov 11, 2014 6:48 pm
  • Location: Vancouver, Canada

Re: Render a single clip in timeline for playback

PostSun Jun 16, 2019 9:32 pm

i also was under a deadline when i wrote "cache" thinking that was enough of a keyword to get you going on finding an answer

i cache to a project folder on my disk array to make deleteing at the os level faster

Return to DaVinci Resolve

Who is online

Users browsing this forum: Google [Bot], Google Feedfetcher and 37 guests