Page 1 of 1

Audio Output Track 2 crackling

PostPosted: Sun Aug 04, 2019 11:00 am
by TomasM
I need to deliver MXF with 4 audio channels (2 identical stereo pairs).
When outputing 2 audio tracks (2 stereo pairs), the output in second audio track becomes corrupted (crackles). Adding second Main Bus doesn't help.
Sub Bus doesn't help either.
I've confirmed this with other Windows machine.
This "effect" is exaggerated when using any plugin (i.e. Limiter) on Main1 Bus.

Image

Image

Artifacts are visible in waveform and clearly audible.

Has anyone experienced this bug and maybe found a solution?

I am willing to switch from Premiere to Resolve and this bug (along with other bug - black artifacts in Sony XDCAM mpeg2 output) is a real deal breaker as I have to deliver MXF XDCAMHD with 4 audio channels.

Resolve 15 apparently also has this bug.

The project is 1920x1080 25p. Source footage - ProRes4444, MXF XDCAMHD, Audio - 48000 16 and 24 bits

My setup:
Resolve 16b07
Windows 10 Pro
Core i7 9700K
RAM 64GB 3200GHz
Gigabyte Z390 Designare
OS: Samsung 970EVO 250GB
Cache: Samsung 970EVO 250GB
Projects: Samsung 860 EVO 2TB

Re: Audio Output Track 2 crackling

PostPosted: Mon Aug 05, 2019 3:05 am
by Peter Chamberlain
You didn't mention the GPU which is extremely important for the image issue..

Re: Audio Output Track 2 crackling

PostPosted: Mon Aug 05, 2019 4:43 am
by TomasM
Yes, sorry.
GPU: MSI Geforce RTX 2070 Super (8 GB)
Drivers updated (DCH Studio version).

Re: Audio Output Track 2 crackling

PostPosted: Mon Aug 05, 2019 1:17 pm
by Charles Bennett
As you can see artifacts in the waveform, are you sure that the original audio is not corrupt?

Re: Audio Output Track 2 crackling

PostPosted: Mon Aug 05, 2019 1:27 pm
by TomasM
Yes, absolutely. We've confirmed this behaviour on a completely different Windows system with different source file.

Re: Audio Output Track 2 crackling

PostPosted: Fri Aug 16, 2019 8:07 am
by TomasM
So the problem still not solved in DR 16.0

Re: Audio Output Track 2 crackling

PostPosted: Fri Aug 16, 2019 10:10 am
by Peter Chamberlain
I guess we need a sample project and the sample media clip to try to repo

Re: Audio Output Track 2 crackling

PostPosted: Wed Aug 21, 2019 8:12 am
by Peter Chamberlain
Thanks.. we see this now.

Re: Audio Output Track 2 crackling

PostPosted: Thu Aug 29, 2019 11:35 am
by TomasM
Upgraded to Studio. Now hoping for the fix :)

Re: Audio Output Track 2 crackling

PostPosted: Thu Aug 29, 2019 12:03 pm
by Vit Reiter
Similar behaviour is if I insert two plugins on bus. Exported audio has cracks.
My resolve is insert effect plugins to timeline track (not to bus) but I'd like preferred correct behaviour of DaVinci. I hope Blackmagic developers fix it.

Re: Audio Output Track 2 crackling

PostPosted: Mon Sep 16, 2019 5:43 am
by TomasM
16.1 Beta3 has fewer audio glitches in second stereo pair, but they are still present.

Re: Audio Output Track 2 crackling

PostPosted: Wed Oct 23, 2019 7:59 am
by TomasM
This bug seems to be fixed in 16.1
BM, thank you!

Re: Audio Output Track 2 crackling

PostPosted: Fri Feb 21, 2020 10:28 pm
by marcelofernandezmusic
Are you guys still getting this bug? I'm on the latest version, 16.1.2. I tried setting the Render Speed to 50 but still getting some crackling, tried other Render Speed settings with no luck as well. I'm on Windows and my project uses Compound Clips (I think the bug is related to this).
Thanks!

Update: I could solve the issue, on my project I had "Cross Fade 0 dB" audio transitions connecting every audio, after I removed all those audio transitions the crackling was gone.

Re: Audio Output Track 2 crackling

PostPosted: Tue Feb 25, 2020 6:01 am
by TomasM
No crackling since 16.1
But I didn't test it with crossfades.

Re: Audio Output Track 2 crackling

PostPosted: Wed Mar 25, 2020 3:32 pm
by Vit Reiter
Vit Reiter wrote:Similar behaviour is if I insert two plugins on bus. Exported audio has cracks.
My resolve is insert effect plugins to timeline track (not to bus) but I'd like preferred correct behaviour of DaVinci. I hope Blackmagic developers fix it.
In 16.2 audio has cracks again if you put two plugins on bus.
That's a bad joke!