Jump to: Board index » General » Fusion

Paint not working in fusion

Learn about 3D compositing, animation, broadcast design and VFX workflows.
  • Author
  • Message
Offline

Bmaloney44

  • Posts: 2
  • Joined: Wed Jan 15, 2020 12:19 am
  • Real Name: Bailey Maloney

Paint not working in fusion

PostWed Jan 15, 2020 12:24 am

I just downloaded 16 and I began to do some editing in fusion with the paint tool and it wont let me paint. There paint circle is all red and I cant seem to fix this, any help would be appreciated thanks
Offline

Sander de Regt

  • Posts: 1760
  • Joined: Thu Nov 13, 2014 10:09 pm

Re: Paint not working in fusion

PostWed Jan 15, 2020 9:32 am

We need a little more information than this to help you out.
What nodes are there in your comp, how are they connected, which one are you viewing etc.
Just saying 'It doesn't work' will only get you responses like 'that's strange, it works for me'.
Sander de Regt

ShadowMaker SdR
The Netherlands
Offline

Bmaloney44

  • Posts: 2
  • Joined: Wed Jan 15, 2020 12:19 am
  • Real Name: Bailey Maloney

Re: Paint not working in fusion

PostWed Jan 15, 2020 1:17 pm

Sander de Regt wrote:We need a little more information than this to help you out.
What nodes are there in your comp, how are they connected, which one are you viewing etc.
Just saying 'It doesn't work' will only get you responses like 'that's strange, it works for me'.


I was following this tutorial, Watch "Draw NEON Animation Blotter Media - DaVinci Resolve Fusion Tutorial" on YouTube


I have the clip with a background node, paint node and a soft glow node connected to a merge than the three are connected in order
Offline

xunile

  • Posts: 1535
  • Joined: Mon Apr 23, 2018 5:21 am
  • Real Name: Eric Eisenmann

Re: Paint not working in fusion

PostWed Jan 15, 2020 7:10 pm

It would help if you could post a screenshot of your Fusion tab so we can see how you have it connected.
Win 10 Home
Intel Core I7-7700HQ 32 GB 1 TB NVME SSD 1 TB SATA SSD
GTX-1060-6GB
Resolve 16.2.4
Offline

SoftGlow

  • Posts: 3
  • Joined: Tue May 05, 2020 8:38 pm
  • Real Name: Timothy Perkins

Re: Paint not working in fusion

PostTue May 05, 2020 8:54 pm

Hello, I am fairly new to the editing scene and I am having some similar issues. Trying to get comfortable using nodes and whatnot. I watched the same video tutorial as above and, initially, had no issues. I could paint and it would overlay onto each frame of my video as needed, however most recently I am getting the same issues as above (red reticle, brush size not adjusting properly, the paint not showing on top, etc...)

when using the multi-viewer while in fusion, I can (sometimes) get the paint layer to show up by itself, in either the left or right panel using the display ticks on the nodes themselves as seen here (also includes the node layout):

Help_three.PNG
Help_three.PNG (307.6 KiB) Viewed 894 times


But this will not show through on top of my frames. Perhaps there is some setting that was changed somewhere along the line. Any help or info would be greatly appreciated, and I hope everyone is doing well during these trying times with COVID! Thank you in advanced.

-SoftGlow
Offline

xunile

  • Posts: 1535
  • Joined: Mon Apr 23, 2018 5:21 am
  • Real Name: Eric Eisenmann

Re: Paint not working in fusion

PostTue May 05, 2020 9:30 pm

The first thing I notice is that you have the SoftGlow node connected to the Background of the Merge node and the MediaIN node connected to the Foreground input of the Merge, it should be the other way around. You can fix this by clicking on the Merge node and hitting Ctrl+T, or right-clicking and choosing Swap Inputs. If you want to see the Paint over your footage, you also need to put the Merge node in one of the viewers.
Here is a video I did on Paint node basics, it might help.

Win 10 Home
Intel Core I7-7700HQ 32 GB 1 TB NVME SSD 1 TB SATA SSD
GTX-1060-6GB
Resolve 16.2.4
Offline

SoftGlow

  • Posts: 3
  • Joined: Tue May 05, 2020 8:38 pm
  • Real Name: Timothy Perkins

Re: Paint not working in fusion

PostTue May 05, 2020 9:48 pm

Awesome! I will check it out. Thank you so much for the reply, and in such short time!
Offline

SoftGlow

  • Posts: 3
  • Joined: Tue May 05, 2020 8:38 pm
  • Real Name: Timothy Perkins

Re: Paint not working in fusion

PostTue May 05, 2020 10:06 pm

Super useful! It definitely cleared a few questions up. I'll be messing around with foreground and background stuff using the nodes. I might have missed it somewhere in the video, I'm assuming that each color for each input pertains to whether it assigns it in front/behind? and if so, then how does the merge node represent front/back layering?
Offline
User avatar

Bryan Ray

  • Posts: 1478
  • Joined: Mon Nov 28, 2016 5:32 am
  • Location: Los Angeles, CA, USA

Re: Paint not working in fusion

PostWed May 06, 2020 3:08 pm

If you hover your mouse pointer over an input for a few moments, a tooltip will appear that tells you the name of that input.

Generally, though, the yellow arrow is always the Background. The image's size, color depth, and pixel aspect ratio are almost always determined by what's in the yellow input (exceptions being 3d nodes, which do not generate images and the Dissolve, which will take all of that from the green input if Mix is set fully to 1). The green input is usually a Foreground. Blue is usually Effect Mask, and White is either a utility matte or "this tool has too many inputs, and we ran out of colors."
Bryan Ray
http://www.bryanray.name
http://www.musevfx.com

Return to Fusion

Who is online

Users browsing this forum: byscense and 13 guests