Isolation of In-Outputs on Micro Converters

Do you have questions about Desktop Video, Converters, Routers and Monitoring?
  • Author
  • Message
Offline

Andreas Eymannsberger

  • Posts: 53
  • Joined: Tue May 19, 2015 4:00 pm

Isolation of In-Outputs on Micro Converters

PostFri May 07, 2021 8:26 am

Does anybody know if the in- and outputs (especially SDI loop out) on the Micro Converters provide any galvanic isolation and therefore protection of the cameras SDI output against the 'dreaded' 12G-SDI circuit burning issue Arri and others have made users aware of?

(Please don't dicuss the feasibility of 12G-SDI, don't say it's a non-issue, just discuss the technical side: Are the Micro Concerters a solution or not.)
Offline

Andrew Kolakowski

  • Posts: 7432
  • Joined: Tue Sep 11, 2012 10:20 am
  • Location: Poland

Re: Isolation of In-Outputs on Micro Converters

PostFri May 07, 2021 1:57 pm

Send this question to BM support through their support channel.
Offline

Andreas Eymannsberger

  • Posts: 53
  • Joined: Tue May 19, 2015 4:00 pm

Re: Isolation of In-Outputs on Micro Converters

PostFri May 07, 2021 2:32 pm

I did. Haven't got a repy from the EMEA support branch for two weeks.
Offline

Andrew Kolakowski

  • Posts: 7432
  • Joined: Tue Sep 11, 2012 10:20 am
  • Location: Poland

Re: Isolation of In-Outputs on Micro Converters

PostFri May 07, 2021 3:16 pm

Wait longer as we have COVID which is now "a reason for anything bad" happening :)
Not sure if anyone here can answer it for you. You would need an electronics guy to actually look at it (even then it may not be that easy to give an answer).
Offline

Andreas Eymannsberger

  • Posts: 53
  • Joined: Tue May 19, 2015 4:00 pm

Re: Isolation of In-Outputs on Micro Converters

PostFri May 07, 2021 3:29 pm

That's why I was thinking: It must not be much of a hassle. It's a yes or no question. Indeed one that only an engineer can give, but I'm guessing, support has some channels of communication for things they just don't know, like towards product development...

And I assumed an inquiry at engineering and one response later to me should be possible in that time, even during COVID.

I'm not assuming that they need to open up an actual unit to find somebody to confirm or deny this.

I openened the ticket on 4/16 actually.
Offline

Andrew Kolakowski

  • Posts: 7432
  • Joined: Tue Sep 11, 2012 10:20 am
  • Location: Poland

Re: Isolation of In-Outputs on Micro Converters

PostFri May 07, 2021 3:33 pm

If you google you can find that AJA converters with optical modules (FiDO range) have galvanic isolation:
"Galvanic isolation prevents eventually existing ripple pickups"


For you I assume this would work:

https://avacab-audiovisuales.com/en/lin ... lator.html
Offline

Andreas Eymannsberger

  • Posts: 53
  • Joined: Tue May 19, 2015 4:00 pm

Re: Isolation of In-Outputs on Micro Converters

PostFri May 07, 2021 3:35 pm

Indeed - I just assume that's just between SDIs and Fiberside of the converter?

And that's something that I could also see with the Micros. I guess with the HDMI conversion it's not a problem on the HDMI side, but the SDI Loop Out probably isn't isolated either.
Offline

Andrew Kolakowski

  • Posts: 7432
  • Joined: Tue Sep 11, 2012 10:20 am
  • Location: Poland

Re: Isolation of In-Outputs on Micro Converters

PostFri May 07, 2021 3:37 pm

Would not be so sure about HDMI as it's all "electric" then.
Offline

Andreas Eymannsberger

  • Posts: 53
  • Joined: Tue May 19, 2015 4:00 pm

Re: Isolation of In-Outputs on Micro Converters

PostFri May 07, 2021 3:41 pm

There is also https://www.allenavionics.com/

A bit less pricey for when you don't need an actual 12G output in the first place :lol:

Basically I was just wondering if one couldn't just use a micro converter the achieve the same thing and would even get a HDMI output on top. But looks like it isn't that easy.
Offline

Andrew Kolakowski

  • Posts: 7432
  • Joined: Tue Sep 11, 2012 10:20 am
  • Location: Poland

Re: Isolation of In-Outputs on Micro Converters

PostFri May 07, 2021 3:47 pm

I don't think so. I think it requires specific design, so would make products more expensive.
You can ask AJA support if their products have it (but I don't think they do either).
Offline

Howard Roll

  • Posts: 1362
  • Joined: Fri Jun 03, 2016 7:50 am

Re: Isolation of In-Outputs on Micro Converters

PostFri May 07, 2021 10:33 pm

Andrew Kolakowski wrote:I don't think so. I think it requires specific design, so would make products more expensive.
You can ask AJA support if their products have it (but I don't think they do either).


They don't. SDI are chassis grounded as a rule. Proper grounding of patch panels requires bonding to the electrical ground.

Good Luck

Return to Post Production

Who is online

Users browsing this forum: Google [Bot] and 13 guests