Page 1 of 1

UltraStudio Recorder 3G on Thunderbolt Hub

PostPosted: Fri Feb 05, 2021 2:39 pm
by mi_agg
Hi,
I recently bought the OWC Thunderbolt Hub in order to be able to connect more UltraStudio Recorder 3G on the same MacBook.

However I discovered that they cannot be detected when connected to the Hub. Even if I just connect one.

I have an intel MacBook Pro 16 (Mid 2019) with Big Sur 11.2 and Desktop Video 11.7 drivers.

Is It a driver issue or some weird limitation of the interface?

The hub is self-powered and I can connect other devices without problem (even Mini Recorders using TB2->TB3 adapters).

Thank you!

Re: UltraStudio Recorder 3G on Thunderbolt Hub

PostPosted: Sat Feb 06, 2021 4:55 am
by Uli Plank
AFAIK Big Sure needs a newer driver.

Re: UltraStudio Recorder 3G on Thunderbolt Hub

PostPosted: Sat Feb 06, 2021 8:17 am
by mi_agg
Uli Plank wrote:AFAIK Big Sure needs a newer driver.


I did installed 12.0 and approved the driver but still the same issue.... :(

The device seems to be detected by Mac in system report, but Desktop Video cannot recognise it. It's either a firmware issue or simply the drivers cannot talk to a device over a hub. I hope it get's solved soon now that technology is ahead and we have self-powered TB3 Hubs.

Image

Re: UltraStudio Recorder 3G on Thunderbolt Hub

PostPosted: Tue Feb 16, 2021 3:50 pm
by paulejonesy
Hi,

I'm having the same issue with a UltraStudio Monitor 3G on an M1 Mac. It is intermittently recognised in System Information, but never by the BM software.

I have a ticket open with OWC about this. I'll report back here with any news.

Re: UltraStudio Recorder 3G on Thunderbolt Hub

PostPosted: Fri Feb 19, 2021 10:48 am
by mi_agg
Do you also use OWC hub or some other dock? I haven't figure out the reason yet.

Re: UltraStudio Recorder 3G on Thunderbolt Hub

PostPosted: Sun Feb 21, 2021 9:45 pm
by Jackscape
Same problem here on an M1 MacMini.
Ultrastudio Monitor 3g and Recorder 3g doesnt work through the OWC Hub, but does work directly plugged into the Mac.

Re: UltraStudio Recorder 3G on Thunderbolt Hub

PostPosted: Mon Feb 22, 2021 6:26 pm
by Craig Seeman
Add me to the list.
I emailed OWC support.

OWC Thunderbolt 4 Dock.
BMD Ultrastudio 3G Recorder- not detected
M1 13” MBP
macOS 11.2.1
Blackmagic Driver 12.0

BMD UltraSudio 3G Recorder connected to Thunderbolt 4 Dock with Apple TB3 cable. Dock connects to MBP with OWC supplied TB4 Cable. Dock is plugged into power.
Only Dock and 3G Recorder are connected.
Power light is intermittent on the 3G Recorder.
BMD Desktop Video does not detect the 3G Recorder

MBP shows charging so is clearly powered through Dock.
Perhaps there’s an issue powering the 3G Recorder

When directly connected to MBP the BMD Desktop Video utility detects 3G Recorder.

Re: UltraStudio Recorder 3G on Thunderbolt Hub

PostPosted: Wed Feb 24, 2021 2:39 pm
by Craig Seeman
OWC's response to the 3G Recorder issue through its Thunderbolt 4 Dock/Hub

I am so sorry to hear you are having this issue. Please be advised that MacOS Big Sur is very sensitive to external connections and this can be one of the possible reasons why, your 3g recorder is not detected from the Dock. You may try doing the SMC reset steps to see if this will solve the issue. If not, you may want to try using a different cable to connect your 3g recorder to the Dock.

So they say
SMC Reset (not possible with M1 Macs)
Try a different Cable (yet the cable works fine directly connected to the M1 Mac) I am using an Apple TB3 cable so I seriously doubt there's a better spec cable available.

Re: UltraStudio Recorder 3G on Thunderbolt Hub

PostPosted: Wed Feb 24, 2021 4:04 pm
by Craig Seeman
Spoke to OWC tech support on the phone after the inadequate email response.
We confirmed the Dock itself is working by testing a Flash Drive.
Confirmed the install of the OWC Dock Ejector utility.
OWC stated the power to the TB3/4 Port should be the same as directly on the M1 Mac.
Confirmed that the power light on the 3G Recorder flashes and then goes off and it is not seen.
Generated and sent a system report for the M1 MBP.

Possible outcomes are that the Dock (and Hubs?) are faulty.
or Other issue that needs to be addressed.

Re: UltraStudio Recorder 3G on Thunderbolt Hub

PostPosted: Thu Feb 25, 2021 5:19 am
by Jackscape
Craig Seeman wrote:OWC's response to the 3G Recorder issue through its Thunderbolt 4 Dock/Hub

I am so sorry to hear you are having this issue. Please be advised that MacOS Big Sur is very sensitive to external connections and this can be one of the possible reasons why, your 3g recorder is not detected from the Dock. You may try doing the SMC reset steps to see if this will solve the issue. If not, you may want to try using a different cable to connect your 3g recorder to the Dock.

So they say
SMC Reset (not possible with M1 Macs)
Try a different Cable (yet the cable works fine directly connected to the M1 Mac) I am using an Apple TB3 cable so I seriously doubt there's a better spec cable available.



Im using an Akitio Thunderbolt 3 cable and OWC-s own THB4 cable what theyve sent with the Hub.
Blackmagic support responded to me that it seems like I need to wait for Thunderbolt 4 hubbing support for the US 3g-s.

Re: UltraStudio Recorder 3G on Thunderbolt Hub

PostPosted: Thu Feb 25, 2021 8:14 am
by mi_agg
Actually I talked to both OWC and Blackmagic. It has nothing to do with the dock. It should be able to work on any hub if it is self-powered with standard 15W per port, which is the case with the OWC hub. If you open system report you will see the device is properly detected. Blackmagic needs to re-work their driver for their TB3 devices to allow hubbing like USB and not assume direct connection. I guess they didn't implement it because of the lack of such hubs. But now is simply necessary!

:!: To everyone having this issue: Please help speeding up the process by sending a support request or directly talking to Blackmagic and OWC and reference this thread.

:arrow: Blackmagic Support: https://www.blackmagicdesign.com/support/
:arrow: OWC Support: https://eshop.macsales.com/Service/support

Re: UltraStudio Recorder 3G on Thunderbolt Hub

PostPosted: Thu Feb 25, 2021 2:32 pm
by Craig Seeman
To everyone having this issue: Please help speeding up the process by sending a support request or directly talking to Blackmagic and OWC and reference this thread.


In addition to contacting OWC I've contacted Blackmagic as well about this.
Given that there are only two TB3 ports on M1 Macs, this is mission-critical.

BTW on the M1 Macs each of the two TB3 ports has its own controller. On the four TB3 port Macs each pair of TB3 ports shared a controller so the M1 Macs TB3 ports should otherwise be quite capable of handling a Dock or Hub with multiple inputs.

Re: UltraStudio Recorder 3G on Thunderbolt Hub

PostPosted: Fri Feb 26, 2021 3:08 pm
by Craig Seeman
From OWC:

Just following up with you on this issue. It does appear to be an issue with the BlackMagic driver, we are in contact with them as the driver does not seem to load while attached to our dock. A quick search appears there are a few issues with the emerging TB4 docks on the market this is not isolated to our dock.

I can't offer you a quick solution as this is something that is being looked at by Black Magic, and they would need to either update the driver or firmware of their device to recognize the new Thunderbolt 4 chipsets.

Thank you for your patience, I am will moving this case to waiting on other, and will follow up with you as I receive information.


BTW I've emailed Blackmagic support using the form yesterday and still haven't received a case number (or any acknowledgment) from them.

Re: UltraStudio Recorder 3G on Thunderbolt Hub

PostPosted: Fri Feb 26, 2021 10:20 pm
by Craig Seeman
from Blackmagic:

There is currently a connectivity issue that we are aware of with connecting devices through docks.

For the time being, please refer to any possible bug fixes or workarounds on our forums. Once we have an official solution, I will update you here.

Re: UltraStudio Recorder 3G on Thunderbolt Hub

PostPosted: Mon Apr 05, 2021 5:58 pm
by Russell Howard
Was a driver ever released for this issue? Or is there a workaround? I have the OWC TB 4 dock, and it will not power any of the 3G Mini Recorders or the Mini Monitors. I need the extra ports that the OWD dock will provide for our sports broadcasts.

Re: UltraStudio Recorder 3G on Thunderbolt Hub

PostPosted: Thu Apr 08, 2021 6:27 am
by mi_agg
Russell Howard wrote:Was a driver ever released for this issue? Or is there a workaround? I have the OWC TB 4 dock, and it will not power any of the 3G Mini Recorders or the Mini Monitors. I need the extra ports that the OWD dock will provide for our sports broadcasts.


I'm on similar situation. Still waiting. I guess it's not an easy job. It is reassuring though that BMD is working on it.

Re: UltraStudio Recorder 3G on Thunderbolt Hub

PostPosted: Wed Apr 21, 2021 11:46 am
by wimmal
Hi guys,

same problem here, MacBook Pro Big Sur (tested on 2017 and M1 Model) with OWC Thunderbolt 4 Dock and BMD Ultrastudio Recorder 3G.

But I found out, if you plug it behind a OWC 4M2 it is recognized, no matter where you plug the 4M2.

Keep me informed about it. I already wrote to OWC and BMD. Hope the solve the problem fast!!