Ultra Studio Mini Monitor w/ TB3 to TB1 adapter NOT working

Do you have questions about Desktop Video, Converters, Routers and Monitoring?
  • Author
  • Message
Offline

Nicolas Bridel

  • Posts: 6
  • Joined: Wed Feb 22, 2017 2:33 pm

Ultra Studio Mini Monitor w/ TB3 to TB1 adapter NOT working

PostMon Jul 03, 2017 3:49 pm

Hello,

I've been looking and searching through the forum for some advice on my problem but haven't been able to find something that even remotely works.

Here's the thing:
I bought a Mini Monitor to have a full screen view of my work on Da Vinci Resolve 12.5
I'm working while on a move on a Windows 10 laptop with a GTX 1060.
I've installed the latest drivers (both of the BM Desktop video setup and the thunderbolt drivers for Windows) and plugged the Mini Monitor to an TB3 to TB1 adapter (Akitio T3T) that worked flawlessly on my computer to connect TB hard drives.

And then plugged my monitor to the Ultra Studio Mini Monitor through HDMI.
Everything seems to be recognized, the green light is on, my computer recognizes the Mini Monitor and I can change the preferences on the Desktop video setup.

Now when I start working Da Vinci Resolve, the output of the video is broken on my external monitor: it plays but it's full of lines, jittering, green lines, double images.... it's really looking like an old damaged videotape image !

My material is usually in 1080 25p.

Whatever the different setups are (PsF on or off, 25p or 50i) it just doesn't seem to work (the problem changes a bit: more or less lines, more or less jitter...).
The only preset that gives a stable image is the old PAL preset.

I have tested and had the same problem with an Iiyama HD display and a Cinema HD display by Apple. Changed the HDMI and TB cables also.

If you have any idea what's going on I would very much appreciate :) thanks a lot for reading this anyway!
I'm just a bit afraid that it's a problem related to the Thunderbolt Windows drivers...
Offline

piotrparuch

  • Posts: 1
  • Joined: Thu Aug 01, 2019 1:51 pm
  • Real Name: Piotr Paruch

Re: Ultra Studio Mini Monitor w/ TB3 to TB1 adapter NOT work

PostThu Aug 01, 2019 2:22 pm

Hello,
Did you find a solution to your problem? I have same.
Look:


Ultrastudio is connected and recognized by my laptop, and I can't get any video from it. This jittering is the only video I can get from this device on 50i settings. If I want to get 1080 25p the screen is black. Futhermore playback on GUI is choppy if I choose blackmagic in video i/o menu.

My setup is:
Dell 7730 Windows 10 throught:
Thunderbolt 3 to 2 startech adapter
2m thunderbolt 2 apple cable

My thunderbolt 3 drivers are latest, bios is latest, blackmagic driver is latest.
How to make this work? BM claims Ultrastudio Monitor is supposed to work with Windows.

Could it be 2m thunderbolt cable is too long to provide power? Any ideas, who does have simmilar setup?
Offline

Gonzalo Moreno

  • Posts: 27
  • Joined: Thu Jul 23, 2015 2:32 am
  • Location: Chile

Re: Ultra Studio Mini Monitor w/ TB3 to TB1 adapter NOT work

PostThu Oct 17, 2019 3:25 pm

Hi
I'm having the exact same problem
Only works well if I select 4:4:4 SDI in Resolve
Premiere output is completely garbled, the same with Resolve in any other setting.

My setup
HP Omen 15 Laptop > Thunderbolt 3 Port > Apple TB3 to TB2 adapter > Apple 50CM TB2 cable > Ultrastudio Mini Monitor > HDMI or SDI output to HDMI TV or SDI to HDMI converter

Tried with different HDMI/SDI cables, and different monitors. Always the same result.

I tried drivers from 10.4.2 to 11.1.4 and there is no difference, it seems like an adapter problem.

The same setup works well on my hackintosh with thunderbolt 3 while running macos HS
DR Studio 16.2.8.005
Gigabyte z170x UltraGaming
Intel i7 6700K 32GB DDR4
nVidia 1080Ti Studio 460.89
Decklink Studio4K 11.7
W10 2004

DR Studio 16.2.0.055
HP Omen 2017 Laptop
Intel i7 8750H 32GB DDR4
nVidia 1070 Studio 460.89
Ultrastudio MM 11.7
W10 2004
Offline

Gonzalo Moreno

  • Posts: 27
  • Joined: Thu Jul 23, 2015 2:32 am
  • Location: Chile

Re: Ultra Studio Mini Monitor w/ TB3 to TB1 adapter NOT work

PostThu Oct 17, 2019 8:55 pm

Gonzalo Moreno wrote:Hi
The same setup works well on my hackintosh with thunderbolt 3 while running macos HS


Same setup, same hackintosh computer, but running Windows 10, does not work, everything looks bad, just like the video thats on the previous post
DR Studio 16.2.8.005
Gigabyte z170x UltraGaming
Intel i7 6700K 32GB DDR4
nVidia 1080Ti Studio 460.89
Decklink Studio4K 11.7
W10 2004

DR Studio 16.2.0.055
HP Omen 2017 Laptop
Intel i7 8750H 32GB DDR4
nVidia 1070 Studio 460.89
Ultrastudio MM 11.7
W10 2004
Offline

Gonzalo Moreno

  • Posts: 27
  • Joined: Thu Jul 23, 2015 2:32 am
  • Location: Chile

Re: Ultra Studio Mini Monitor w/ TB3 to TB1 adapter NOT work

PostThu Nov 21, 2019 1:45 am

I replaced the adapter for a new Cable Matters Thunderbolt 3 to Thunderbolt 2 adapter, and still getting the same error.

Do people from Blackmagic read this messages?
DR Studio 16.2.8.005
Gigabyte z170x UltraGaming
Intel i7 6700K 32GB DDR4
nVidia 1080Ti Studio 460.89
Decklink Studio4K 11.7
W10 2004

DR Studio 16.2.0.055
HP Omen 2017 Laptop
Intel i7 8750H 32GB DDR4
nVidia 1070 Studio 460.89
Ultrastudio MM 11.7
W10 2004
Offline

makasel

  • Posts: 1
  • Joined: Sun Dec 08, 2019 3:00 pm
  • Real Name: Erdinç Çözen

Re: Ultra Studio Mini Monitor w/ TB3 to TB1 adapter NOT work

PostSun Dec 08, 2019 3:10 pm

I found a possible solution.
I have the same adaptor and Ultrastudio Mini Monitor on my HP Omen laptop and i encountered the same jittering issue.
I disabled the power saving on PCI Express so the jittering disappeared.
You have to go power management settings and there you have to disable power saving on PCI Express.
Offline

Gonzalo Moreno

  • Posts: 27
  • Joined: Thu Jul 23, 2015 2:32 am
  • Location: Chile

Re: Ultra Studio Mini Monitor w/ TB3 to TB1 adapter NOT work

PostWed Dec 11, 2019 6:32 pm

makasel wrote:I found a possible solution.
I have the same adaptor and Ultrastudio Mini Monitor on my HP Omen laptop and i encountered the same jittering issue.
I disabled the power saving on PCI Express so the jittering disappeared.
You have to go power management settings and there you have to disable power saving on PCI Express.

That fixed it.
Thanks a lot!
Can confirm it is working with both my computers in Windows 10.
DR Studio 16.2.8.005
Gigabyte z170x UltraGaming
Intel i7 6700K 32GB DDR4
nVidia 1080Ti Studio 460.89
Decklink Studio4K 11.7
W10 2004

DR Studio 16.2.0.055
HP Omen 2017 Laptop
Intel i7 8750H 32GB DDR4
nVidia 1070 Studio 460.89
Ultrastudio MM 11.7
W10 2004
Offline

beruangjenggot

  • Posts: 7
  • Joined: Fri Nov 22, 2019 12:50 pm
  • Real Name: ahsan andrian

Re: Ultra Studio Mini Monitor w/ TB3 to TB1 adapter NOT work

PostSat Feb 20, 2021 2:38 pm

i have this issue on my laptop.

Return to Post Production

Who is online

Users browsing this forum: thethe and 29 guests