Full support for 32-bit float audio, please!

  • Author
  • Message
Offline

OwenCrowley

  • Posts: 56
  • Joined: Thu Aug 10, 2017 12:58 am

Full support for 32-bit float audio, please!

PostSat Oct 19, 2019 11:21 am

…, and support for clip volume adjustments greater than +30, so that those who work in Fairlight can ingest and make the most of this format.
Offline

Pekka Hietanen

  • Posts: 14
  • Joined: Sat Jun 16, 2018 1:15 pm
  • Location: Finland
  • Real Name: Pekka Hietanen

Re: Full support for 32-bit float audio, please!

PostSat Oct 19, 2019 12:32 pm

+1

If I ever buy a new sound recorder it will have 32-bit float audio. So yes please add this!
Offline
User avatar

rick.lang

  • Posts: 11960
  • Joined: Wed Aug 22, 2012 5:41 pm
  • Location: Victoria BC Canada

Full support for 32-bit float audio, please!

PostSat Oct 19, 2019 3:20 pm

Fairlight support already includes 32bit audio normalization but does Deliver now also support using that normalized 32bit audio? Since several of us already use 32bit audio, full support of normalized 32bit in Deliver is needed.


Sent from my iPhone using Tapatalk
Last edited by rick.lang on Sat Nov 30, 2019 6:23 pm, edited 1 time in total.
Rick Lang
Offline
User avatar

Jean Claude

  • Posts: 2973
  • Joined: Sun Jun 28, 2015 4:41 pm
  • Location: France
  • Warnings: 1

Re: Full support for 32-bit float audio, please!

PostSun Oct 20, 2019 4:33 pm

Unfortunately, I think there are still some improvements for 32-bit processing.
Probably for sending a clip to "External audio process"

I had followed the discussion for the MixPre-3II and retrieved the tests in the website https://www.sounddevices.com/sample-32- ... wav-files/

RX7 does well in 32 bits as said in Sound Device but the same clip sent in RX7 since Failight Page is not recovered as well. It seems that it is not sent in 32 bits? or ?

An improvement would be welcome :)
Fairlight clip 32 bits External Audio process.jpg
Fairlight clip 32 bits External Audio process.jpg (477.82 KiB) Viewed 882 times


Same clip open in RX7
RX7 32 BITS.jpg
RX7 32 BITS.jpg (529.95 KiB) Viewed 882 times
"Saying it is good, but doing it is better! "
Win10-1809 | Resolve Studio V16.1 | Fusion Studio V16.1 | Decklink 4K Extreme 6G | RTX 2080Ti 431.86 NSD driver! |
Offline

Tom Donalek

  • Posts: 30
  • Joined: Wed Apr 23, 2014 4:31 pm

Re: Full support for 32-bit float audio, please!

PostSun Oct 20, 2019 7:13 pm

As much as 32 bit float is wild overkill, it's here and more and more of us will be using it. Very much looking forward to Blackmagic updating Resolve/Fairlight to handle the format well.

I would also appreciate a statement from Blackmagic explaining what the current situation is in the software regarding the format, and a brief statement explaining what is going on with improvements to the software to address the issues. Thanks!
Offline

Tom Donalek

  • Posts: 30
  • Joined: Wed Apr 23, 2014 4:31 pm

Re: Full support for 32-bit float audio, please!

PostSun Oct 20, 2019 7:14 pm

As much as 32 bit float is wild overkill, it's here and more and more of us will be using it. Very much looking forward to Blackmagic updating Resolve/Fairlight to handle the format well.

I would also appreciate a statement from Blackmagic explaining what the current situation is in the software regarding the format, and a brief statement explaining what is going on with improvements to the software to address the issues. Thanks!
Offline

Paul Curtis

  • Posts: 27
  • Joined: Fri Dec 07, 2012 10:01 am

Re: Full support for 32-bit float audio, please!

PostMon Oct 21, 2019 7:56 am

I just want to add my 32 bit voice. I really need full 32 bit float support!!

It's RAW for audio and soon enough we'll all be wondering why we bothered the old way, it's a godsend.

But having to use the adobe suites isn't so much!

Please - is there an indication of support coming?

thanks
Paul
Offline

Niclas Schneider

  • Posts: 1
  • Joined: Mon Sep 16, 2019 5:17 pm
  • Real Name: Niclas Schneider

Re: Full support for 32-bit float audio, please!

PostMon Nov 04, 2019 4:41 pm

Since there are now multiple devices capable of recording 32bit audio (Sounddevices MixPre II Series and Zoom F6) I also like to see DaVinci Resolve supporting it!
Offline

Jim Simon

  • Posts: 4456
  • Joined: Fri Dec 23, 2016 1:47 am

Re: Full support for 32-bit float audio, please!

PostWed Nov 06, 2019 3:09 pm

I would find this useful as well.
Offline

huyzer

  • Posts: 4
  • Joined: Wed Apr 10, 2019 8:18 am
  • Real Name: Huy Nguyen

Re: Full support for 32-bit float audio, please!

PostWed Nov 13, 2019 3:38 am

Yes, please! I just bought the MixPre-10 II yesterday, and will be getting it tomorrow, for a shoot the next day. 32-bit float audio in Resolve would be beautiful!
AMD FX-8350 Eight-Core @ 4.00 GHz
Windows 10 Pro 64-bit
32 GB RAM
AMD Radeon R9 390x (driver up to date, vers. 19.9.2)
Offline
User avatar

PaulDash

  • Posts: 8
  • Joined: Thu Sep 19, 2019 9:51 am
  • Location: Europe
  • Real Name: Paul Dash

Re: Full support for 32-bit float audio, please!

PostWed Nov 13, 2019 7:49 pm

+1
Offline

karliboy

  • Posts: 13
  • Joined: Thu May 10, 2018 5:36 pm
  • Real Name: karl ellison

Re: Full support for 32-bit float audio, please!

PostSun Nov 17, 2019 7:30 pm

YES YES YES YES PLEASE.

I want to buy the Zoom F6 for it's 32bit float capabilities. Very very disappointing that DR cannot handle the file. Surely this will change soon.

Well Blackmagic people? Is there any news? You know you want to.

Regs
K
Offline
User avatar

rick.lang

  • Posts: 11960
  • Joined: Wed Aug 22, 2012 5:41 pm
  • Location: Victoria BC Canada

Re: Full support for 32-bit float audio, please!

PostSun Nov 17, 2019 7:41 pm

huyzer wrote:Yes, please! I just bought the MixPre-10 II yesterday, and will be getting it tomorrow, for a shoot the next day. 32-bit float audio in Resolve would be beautiful!


Let’s hope you get a few hours of sleep. You can use 32bit audio if you like, but set the Gain anyway so your audio levels look good to you. That’s worked for me so far.

As for the request to normalize levels greater than 30, occasionally I’ve just used the Edit Page to push higher, but not sure if that’s getting through to the Delivery Page.
Rick Lang
Offline

Matt Drummond

  • Posts: 18
  • Joined: Thu Jul 06, 2017 2:10 am

Re: Full support for 32-bit float audio, please!

PostWed Nov 20, 2019 5:11 pm

Agreed, A must have.
Offline

Iskandar

  • Posts: 1
  • Joined: Thu Nov 21, 2019 10:17 am
  • Real Name: Iskandar Bwefar

Re: Full support for 32-bit float audio, please!

PostThu Nov 21, 2019 10:19 am

Would love to see this feature added!
Offline

huyzer

  • Posts: 4
  • Joined: Wed Apr 10, 2019 8:18 am
  • Real Name: Huy Nguyen

Re: Full support for 32-bit float audio, please!

PostThu Nov 21, 2019 2:20 pm

rick.lang wrote:
huyzer wrote:Yes, please! I just bought the MixPre-10 II yesterday, and will be getting it tomorrow, for a shoot the next day. 32-bit float audio in Resolve would be beautiful!


Let’s hope you get a few hours of sleep. You can use 32bit audio if you like, but set the Gain anyway so your audio levels look good to you. That’s worked for me so far.

As for the request to normalize levels greater than 30, occasionally I’ve just used the Edit Page to push higher, but not sure if that’s getting through to the Delivery Page.


Hello Mr. Lang,

Thanks. My sleep schedule has been a wreck the past week. :lol: Testing, getting Resolve to not glitch out* on the videos because... I don't know what. I first thought it was the timecode tone from my Tentacle Sync into my main camera (put automatically in the Left audio channel). But it seems to be Resolve. May be that I have to let Windows fully boot up when it goes to desktop before I can start Resolve.

*The video would just be black with the audio playing. The thumbnail (and strip on the timeline) would be black with some glitch pattern to it, or sometimes have a very glitchy, multicolor snow pattern.

As for the audio. I will leave it at 24-bit for now, as that seems to be okay (I do set the gain to see the meter hitting between -30 to -20dB), as I don't have the luxury of time from the shoot to the due "date" a couple of hours after the shoot. :P Going to have the shoot today. And have two more videos to edit, after that, due the next day. Whoa. :o

Sorry for the late reply. I'm glad I ran into this thread again. Guess I didn't checkmark the "Notify me when a reply is posted" last time. I'll do it now.

Cheers!
Offline

ZVonimir Murković

  • Posts: 3
  • Joined: Tue Oct 29, 2019 12:09 pm
  • Real Name: Zvonimir Murković

Re: Full support for 32-bit float audio, please!

PostThu Nov 21, 2019 5:04 pm

I really need the 32bit support. Please BM
windows 10 home
Intel(R) Core(TM) i7-4700HQ 2.40Hz
NVIDIA GeForce GTX 765M
16GB ram
ASUS G750JW
Offline

tevryan

  • Posts: 7
  • Joined: Wed Oct 23, 2019 6:59 am
  • Real Name: Tev Ryan

Re: Full support for 32-bit float audio, please!

PostWed Nov 27, 2019 1:48 am

+1

Would love to see support for 32-bit in the next update!
Offline
User avatar

Remco Hekker

  • Posts: 67
  • Joined: Tue Aug 28, 2012 12:28 pm
  • Location: The Netherlands

Re: Full support for 32-bit float audio, please!

PostThu Nov 28, 2019 4:36 pm

+1
This is an essential upgrade.
In our studio, we use the same workflow Jean Claude described earlier.

Jean Claude wrote:Unfortunately, I think there are still some improvements for 32-bit processing...

RX7 does well in 32 bits as said in Sound Device but the same clip sent in RX7 since Failight Page is not recovered as well. It seems that it is not sent in 32 bits? or ?



Would love to see this supported.
System:
Windows 10 Pro 64-bit (10.0, Build 17763)
Gigabyte Technology Co. Z390 DESIGNARE.
Intel Core i9-9900K @3.6GHz
32GB Ram
GeForce RTX 2080 Ti
Blackmagic Design Mini Monitor
Offline
User avatar

rick.lang

  • Posts: 11960
  • Joined: Wed Aug 22, 2012 5:41 pm
  • Location: Victoria BC Canada

Re: Full support for 32-bit float audio, please!

PostThu Nov 28, 2019 4:46 pm

I tried to load Sound Devices latest version of Wave Agent, 1.20, but it will not load and run on macOS 15 Catalina.
Rick Lang
Offline
User avatar

rick.lang

  • Posts: 11960
  • Joined: Wed Aug 22, 2012 5:41 pm
  • Location: Victoria BC Canada

Re: Full support for 32-bit float audio, please!

PostThu Nov 28, 2019 4:51 pm

Used Audacity and it handles 32bit but I didn’t like the sometimes harsh sounds I heard after I normalized the singing on my Line Audio Design CM-4 recordings that are smooth and pleasant, designed for music and vocals.
Rick Lang
Offline

Reynaud Venter

  • Posts: 1321
  • Joined: Sun May 28, 2017 9:34 am

Re: Full support for 32-bit float audio, please!

PostThu Nov 28, 2019 4:54 pm

rick.lang wrote:I tried to load Sound Devices latest version of Wave Agent, 1.20, but it will not load and run on macOS 15 Catalina.
Wave Agent doesn’t support 32bit float media and was last updated in 2014.
Offline
User avatar

rick.lang

  • Posts: 11960
  • Joined: Wed Aug 22, 2012 5:41 pm
  • Location: Victoria BC Canada

Full support for 32-bit float audio, please!

PostThu Nov 28, 2019 5:00 pm

Thanks! I must have misinterpreted something. I see now at the bottom of their webpage: “Wave Agent does not support 32-bit float files.”
Rick Lang
Offline

deezid

  • Posts: 243
  • Joined: Wed Sep 19, 2018 10:38 am
  • Real Name: Dennis Schmitz

Re: Full support for 32-bit float audio, please!

PostSat Nov 30, 2019 2:23 pm

Getting a sound devices Mix Pre3 II the next days so I would anticipate this feature, too. :mrgreen:
Download my 55M Advanced Luts for the Pocket 4K and 6K here:
www.55media.net/55m-p4k-color
Offline

Brandon Fowler

  • Posts: 21
  • Joined: Mon Sep 25, 2017 9:54 am

Re: Full support for 32-bit float audio, please!

PostSat Nov 30, 2019 5:39 pm

There's a whole other thread about this here:
viewtopic.php?f=21&t=101968

I hope we see this added soon so I can get rid of Adobe Creative Suite ;)
Offline

Steve R

  • Posts: 13
  • Joined: Wed Sep 12, 2012 2:38 am

Re: Full support for 32-bit float audio, please!

PostMon Dec 02, 2019 2:34 am

I just wanted to +1 this subject. Our studio is using a few 32bit units. From the new zoom to our presonus studio live 32.

At the moment we're bouncing tracks out in post. We absolutely love the ability to recover audio. There's no going back for us.

Hope to see it in a future update!

Sent from my SM-N950U using Tapatalk

Return to DaVinci Resolve Feature Requests

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests