Interlace file used in 16 fine not working in 17

  • Author
  • Message
Offline
User avatar

IsraEliteMedia

  • Posts: 214
  • Joined: Fri May 31, 2019 6:08 pm
  • Location: Israel
  • Real Name: Erik Davis

Interlace file used in 16 fine not working in 17

PostWed Nov 18, 2020 3:10 pm

I think I need help with finding a solution to this problem.

I have 1 interlaced file (upper field first) that I can't get to render properly inside of 17.

I have used this same file literally dozens of times in 16 leaving the interlace setting on "clip attributes" to "auto".

That setting fails in 17 and so I then tried specifically selecting "upper field" and bypassing the auto setting.

However, that is yielding the same results.

Any clues?

Erik

ps Since I am on the studio version of DR17, I will try the new "neural engine" deinterlace option checked to see if I get any different results.
SYSTEM SPECS
DR Studio 17(2 seats) Beta6
Win 10 Pro (fully updated)
AMD Ryzen Threadripper 2950x 16-core processor 3.50 GHz
128GB RAM
GeForce GTX 1080i, 11GB Memory, Driver 460.89 Studio Driver

Erik Davis, IsraEliteMedia--Zichron Yaakov, Israel
Offline

Shrinivas Ramani

Blackmagic Design

  • Posts: 1325
  • Joined: Wed Sep 20, 2017 10:19 am

Re: Interlace file used in 16 fine not working in 17

PostWed Nov 18, 2020 3:13 pm

Hi Erik

Can you provide a sample clip for us to check?

Thanks
Shrinivas
Offline
User avatar

IsraEliteMedia

  • Posts: 214
  • Joined: Fri May 31, 2019 6:08 pm
  • Location: Israel
  • Real Name: Erik Davis

Re: Interlace file used in 16 fine not working in 17

PostWed Nov 18, 2020 3:27 pm

Unfortunately, the "neural engine" setting didn't help either.

Yes Shrivnas, this is a link to the raw video file that will not render properly in my 1080p 29.97 project. I am trying to render to the XDCAM 422 codec.

https://drive.google.com/file/d/1Q4oECU ... sp=sharing

I am under a deadline to deliver this render so any help is really appreciated.


Thinking now that I should just encode the original file as progressive in another software and then replace into the DR timeline.
SYSTEM SPECS
DR Studio 17(2 seats) Beta6
Win 10 Pro (fully updated)
AMD Ryzen Threadripper 2950x 16-core processor 3.50 GHz
128GB RAM
GeForce GTX 1080i, 11GB Memory, Driver 460.89 Studio Driver

Erik Davis, IsraEliteMedia--Zichron Yaakov, Israel
Offline

Shrinivas Ramani

Blackmagic Design

  • Posts: 1325
  • Joined: Wed Sep 20, 2017 10:19 am

Re: Interlace file used in 16 fine not working in 17

PostWed Nov 18, 2020 3:42 pm

Given the deadline, I think that is a good idea.

We'll take a look at the clip.

Thanks
Shrinivas
Offline
User avatar

Dwaine Maggart

Blackmagic Design

  • Posts: 7458
  • Joined: Wed Aug 22, 2012 2:53 pm

Re: Interlace file used in 16 fine not working in 17

PostThu Nov 19, 2020 5:27 am

I don't see any obvious issues with the render.

What is your issue and what format are you rendering to?
Dwaine Maggart
Blackmagic Design DaVinci Support
Offline
User avatar

IsraEliteMedia

  • Posts: 214
  • Joined: Fri May 31, 2019 6:08 pm
  • Location: Israel
  • Real Name: Erik Davis

Re: Interlace file used in 16 fine not working in 17

PostThu Nov 19, 2020 3:19 pm

The file I sent to you is not a render. It is the original interlaced file that will not render properlyin DR17.
SYSTEM SPECS
DR Studio 17(2 seats) Beta6
Win 10 Pro (fully updated)
AMD Ryzen Threadripper 2950x 16-core processor 3.50 GHz
128GB RAM
GeForce GTX 1080i, 11GB Memory, Driver 460.89 Studio Driver

Erik Davis, IsraEliteMedia--Zichron Yaakov, Israel
Offline
User avatar

Dwaine Maggart

Blackmagic Design

  • Posts: 7458
  • Joined: Wed Aug 22, 2012 2:53 pm

Re: Interlace file used in 16 fine not working in 17

PostThu Nov 19, 2020 5:21 pm

I realize that. I did a render with that file and saw no issues.

So again, what issue do you see in your render, and what format are you rendering to?
Dwaine Maggart
Blackmagic Design DaVinci Support
Offline

Mads Johansen

  • Posts: 170
  • Joined: Mon Dec 19, 2016 10:51 am

Re: Interlace file used in 16 fine not working in 17

PostThu Nov 19, 2020 6:57 pm

Something's fishy with that clip. It's Top field first in Mediainfo, but doing that gives a stuttering video. (youtube takes a while to load this one, dunno why)


Setting bottom field first gives a smooth one.


(Master settings: 59.94 fields, image scaling: neural engine. All other settings default in a new project)
Offline
User avatar

Dwaine Maggart

Blackmagic Design

  • Posts: 7458
  • Joined: Wed Aug 22, 2012 2:53 pm

Re: Interlace file used in 16 fine not working in 17

PostThu Nov 19, 2020 7:59 pm

Does it do that if you look at it in Resolve?
Dwaine Maggart
Blackmagic Design DaVinci Support
Offline
User avatar

Robert Niessner

  • Posts: 3289
  • Joined: Thu Feb 21, 2013 9:51 am
  • Location: Graz, Austria

Re: Interlace file used in 16 fine not working in 17

PostThu Nov 19, 2020 9:07 pm

Dwaine, I've described my findings of the problem here:
viewtopic.php?p=686366#p686366
Robert Niessner
LAUFBILDkommission
Graz / Austria
---------------------------------------------------------------------
Blackmagic Camera Blog (German):
http://laufbildkommission.wordpress.com

Read the blog in English via Google Translate:
http://tinyurl.com/pjf6a3m
Offline

Mario Kalogjera

  • Posts: 745
  • Joined: Sat Oct 31, 2015 8:44 pm

Re: Interlace file used in 16 fine not working in 17

PostThu Nov 19, 2020 10:01 pm

Played the sample in 59.94i and p timelines, exported to both interlace and progressive XDCAM MXF OP1A. No issues here in R17b1.
Asus Prime X370-Pro, Ryzen 1600X@4GHz, 32 GB G.Skill AEGIS DDR-4 3000MHz, Asrock RX 580 8GB, Adata A400 120 GB system SSD, A2000 500 GB scratch SSD, Media storage:"Always in motion is it", Windows 10 Pro+Resolve Studio 16.2.7+Fusion Studio 9.0.2
Offline
User avatar

IsraEliteMedia

  • Posts: 214
  • Joined: Fri May 31, 2019 6:08 pm
  • Location: Israel
  • Real Name: Erik Davis

Re: Interlace file used in 16 fine not working in 17

PostFri Nov 20, 2020 1:20 pm

Hopefully, I will get enough time to upload a sample of the problem. It would require me swapping the clip back into the timeline and re-rendering. Something I don't have time to do right now.
SYSTEM SPECS
DR Studio 17(2 seats) Beta6
Win 10 Pro (fully updated)
AMD Ryzen Threadripper 2950x 16-core processor 3.50 GHz
128GB RAM
GeForce GTX 1080i, 11GB Memory, Driver 460.89 Studio Driver

Erik Davis, IsraEliteMedia--Zichron Yaakov, Israel
Offline
User avatar

IsraEliteMedia

  • Posts: 214
  • Joined: Fri May 31, 2019 6:08 pm
  • Location: Israel
  • Real Name: Erik Davis

Re: Interlace file used in 16 fine not working in 17

PostSat Nov 21, 2020 2:32 pm

I am taking the time to follow up on this.

My project settings are:
1920 x 1080p 29.97
Deinterlace quality = Normal

My render settings are:
MXF OP1A
XDCAM MPEG2
Field Rendering = unchecked
1920 x 1080p 29.97

I have rendered 4 different field dominance settings and all with the same interlace problem.

Auto
Enable Deinterlacing
Enable Deinterlacing Upper
Enable Deinterlacing Lower

You can see the renders here:
https://drive.google.com/drive/folders/ ... sp=sharing

Clip Attributes:
29.97

Media Info says this is an Upper field first file.

DR 16.2.7 renders the same clip without any problem.

Thanks,

Erik
SYSTEM SPECS
DR Studio 17(2 seats) Beta6
Win 10 Pro (fully updated)
AMD Ryzen Threadripper 2950x 16-core processor 3.50 GHz
128GB RAM
GeForce GTX 1080i, 11GB Memory, Driver 460.89 Studio Driver

Erik Davis, IsraEliteMedia--Zichron Yaakov, Israel
Offline

Steve Alexander

  • Posts: 843
  • Joined: Mon Mar 23, 2015 2:15 am

Re: Interlace file used in 16 fine not working in 17

PostSat Nov 21, 2020 5:58 pm

What format is your source? Sorry - I didn't download the sample but I'm seeing the same sort of problems with HDV 1080i59.96 (MPEG-2) source files...
Resolve Studio 17b6 | Fusion Studio 17b6 | Win 10 Pro (20H2) | i9-7940x, P4000 (460.89, 8GB VRAM), 64GB RAM, M.2 boot, SSD scratch, RAID10 data | (laptop) i7-6600, M1000M (2GB VRAM), 32GB RAM, SSD OS, M.2 scratch, T3 external
Offline
User avatar

IsraEliteMedia

  • Posts: 214
  • Joined: Fri May 31, 2019 6:08 pm
  • Location: Israel
  • Real Name: Erik Davis

Re: Interlace file used in 16 fine not working in 17

PostSat Nov 21, 2020 7:23 pm

I have added a screenshot of the media info on the video.
interlace problem media info.png
interlace problem media info.png (822.43 KiB) Viewed 251 times
SYSTEM SPECS
DR Studio 17(2 seats) Beta6
Win 10 Pro (fully updated)
AMD Ryzen Threadripper 2950x 16-core processor 3.50 GHz
128GB RAM
GeForce GTX 1080i, 11GB Memory, Driver 460.89 Studio Driver

Erik Davis, IsraEliteMedia--Zichron Yaakov, Israel
Offline

Mario Kalogjera

  • Posts: 745
  • Joined: Sat Oct 31, 2015 8:44 pm

Re: Interlace file used in 16 fine not working in 17

PostSat Nov 21, 2020 8:06 pm

IsraEliteMedia wrote:I am taking the time to follow up on this.

My project settings are:
1920 x 1080p 29.97
Deinterlace quality = Normal

My render settings are:
MXF OP1A
XDCAM MPEG2
Field Rendering = unchecked
1920 x 1080p 29.97

I have rendered 4 different field dominance settings and all with the same interlace problem.

Auto
Enable Deinterlacing
Enable Deinterlacing Upper
Enable Deinterlacing Lower

You can see the renders here:
https://drive.google.com/drive/folders/ ... sp=sharing

Clip Attributes:
29.97

Media Info says this is an Upper field first file.

DR 16.2.7 renders the same clip without any problem.

Thanks,

Erik


Erik,

I'm sorry to inform you that, even after mimicking your setup above, my render from R17b2 is still correct - no jitter.

Can you share your .drp? (we already have the source)
Asus Prime X370-Pro, Ryzen 1600X@4GHz, 32 GB G.Skill AEGIS DDR-4 3000MHz, Asrock RX 580 8GB, Adata A400 120 GB system SSD, A2000 500 GB scratch SSD, Media storage:"Always in motion is it", Windows 10 Pro+Resolve Studio 16.2.7+Fusion Studio 9.0.2
Offline
User avatar

IsraEliteMedia

  • Posts: 214
  • Joined: Fri May 31, 2019 6:08 pm
  • Location: Israel
  • Real Name: Erik Davis

Re: Interlace file used in 16 fine not working in 17

PostThu Nov 26, 2020 5:39 am

I have exported a .drt file which is a new feature in DR17. Easier than a giant .drp file.

Go down to about 33 minutes into the timeline to see the problem clip with interlace problem.

https://drive.google.com/file/d/1wzoaUC ... sp=sharing

Just to be clear. This same timeline and clip rendered fine in DR16.

I would like to add a suggestion that BlackMagic think about how to run a Beta program more efficiently with its user base. A lot of people including myself aren't thrilled with publicly sharing their work projects. If BM could provide a simple link that takes the user to a "drag and drop" private location where timeline, project, clips could be discreetly uploaded, I think you would have a lot more people actively participating.

Currently, all the work is on the users side to share the data. Make it easier for us if possible.

Thanks,

Erik
SYSTEM SPECS
DR Studio 17(2 seats) Beta6
Win 10 Pro (fully updated)
AMD Ryzen Threadripper 2950x 16-core processor 3.50 GHz
128GB RAM
GeForce GTX 1080i, 11GB Memory, Driver 460.89 Studio Driver

Erik Davis, IsraEliteMedia--Zichron Yaakov, Israel
Offline
User avatar

Mike Warren

  • Posts: 335
  • Joined: Thu Nov 23, 2017 2:28 am
  • Location: Cairns, Australia

Re: Interlace file used in 16 fine not working in 17

PostThu Nov 26, 2020 11:30 pm

You could PM the link to Blackmagic staff so they are not seen publicly.
Resolve Studio 16.2 - Fusion Studio 16.1.1 - Windows 10
Gigabyte GTX1080ti 11GB - AMD 1950X - 32GB 2400
Gigabyte X399 AORUS Gaming 7
Intensity Pro 4k
Presonus 192 Audio Interface
Separate M.2 SSDs for OS and Resolve Cache
Offline

freshtc

  • Posts: 11
  • Joined: Sat Jul 14, 2018 1:49 am
  • Real Name: Tim Clarke

Re: Interlace file used in 16 fine not working in 17

PostFri Nov 27, 2020 8:31 am

I also am having the same problem so I decided to add to this thread. I have a clip from a Panasonic camcorder that is TFF and it jitters on playback in Resolve & when I render to interlaced. Its correctly recognized as Upper Field in Clip Attributes and the project settings are 59.94 fields with Enable Interlacing. The clips also played back in Version 16 with no issues. I tried setting to Lower Field & same issue.
In a 29.97 Project with Interlaced disabled, I get a stutter on playback until I change the clip from Auto-TFF to lower field. Playback & render to progressive is fine after that. I'm running V17Beta2 on Windows10 with Nvidia GPU.

Here is short sample clip.
https://www.dropbox.com/s/49a9itdfp84p052/00811.MTS?dl=0

Return to DaVinci Resolve 17 Beta

Who is online

Users browsing this forum: Charles Bennett, Kirill Tupta and 11 guests