Voice over incredibly broken

  • Author
  • Message
Offline

Thisguy

  • Posts: 2
  • Joined: Wed Nov 25, 2020 11:07 pm
  • Real Name: Douglas Gooden

Voice over incredibly broken

PostThu Nov 26, 2020 12:17 am

Hey everyone first time posting.

I did a simple test recording to show how broken my voice over is on DaVinci resolve. All my recordings are incredibly distorted and I have no idea why.

here is my davinci resolve test:


To compare I tested the same setup on Audacity and its sounds perfect.

here is my audacity test:


I'm using a Audiant evo 4 as my recording device.

Here is a screenshot of my export settings: https://imgur.com/UeB5KYw

It also sounds exactly the same during playback. This has been driving me nuts! Any help would be so awesome. Thank you!
Offline
User avatar

Charles Bennett

  • Posts: 2515
  • Joined: Sat Nov 05, 2016 11:55 am
  • Location: United Kingdom

Re: Voice over incredibly broken

PostThu Nov 26, 2020 9:52 am

That's not distortion, it is sampling error. Is the Evo 4 set to 48k, and are all your frame rates for the project correct? Is the sample rate in Windows Sound settings also set to 48k?
Resolve 17.0b7 build 23
Dell XPS 8700 i7-4790 4 core, 24GB RAM, GTX1060/6GB (457.30 Studio), Win10 Home, Faderport, 2 Screens
Pro Tools 2018.4
Dell Workstation, 2 X 4 core Xeon , 16GB ECC RAM, GTX650, Win7 Ultimate, Digi 002R, Mackie HUI, 3 Screens
Offline

andreypetr

  • Posts: 14
  • Joined: Sat Mar 14, 2020 2:30 pm
  • Real Name: Andrey Petrov

Re: Voice over incredibly broken

PostThu Nov 26, 2020 1:57 pm

I can confirm this bug. It makes voiceovers in Resolve 17 currently unusable. Project sample rate is set to 48000, the audio card is set to: 2X 24Bit 48000. Reaper recorded crystal clear audio from the same interface, while Resolve failed.

In my case crackling and popping appears 20% of the time. It degrades over time and comes back right after. Tested using multiple audio cards. Please fix it folks.
Offline

andreypetr

  • Posts: 14
  • Joined: Sat Mar 14, 2020 2:30 pm
  • Real Name: Andrey Petrov

Re: Voice over incredibly broken

PostThu Nov 26, 2020 2:05 pm

Here it is - https://voca.ro/1nBSsOxRdmxm
Distortion starts during the recording and ends after 30 seconds.
Offline

Thisguy

  • Posts: 2
  • Joined: Wed Nov 25, 2020 11:07 pm
  • Real Name: Douglas Gooden

Re: Voice over incredibly broken

PostThu Nov 26, 2020 3:16 pm

Thats good to know that it's a sampling rate error.

Yes my audient evo is set to 48k and windows is set to 48k as well. I'll also note that I was unable to record in 44k and when I set it to 48k I was able to record but it sounded all messed up.

I'm going to check the frame rate that's something I'm unsure of.

I see some of you guys have been having issues as well should I roll back to version 16 do you guys know if it's been working?

Anyways thank you for the replies. Have a happy Thanksgiving for all you NA guys!
Offline
User avatar

Charles Bennett

  • Posts: 2515
  • Joined: Sat Nov 05, 2016 11:55 am
  • Location: United Kingdom

Re: Voice over incredibly broken

PostThu Nov 26, 2020 5:00 pm

Having just done some testing with a Behringer 1204 USB Mixer with an AKG D202 mic, the audio records and plays back without any artifacts. I have found some other problems which I will investigate further.
Resolve 17.0b7 build 23
Dell XPS 8700 i7-4790 4 core, 24GB RAM, GTX1060/6GB (457.30 Studio), Win10 Home, Faderport, 2 Screens
Pro Tools 2018.4
Dell Workstation, 2 X 4 core Xeon , 16GB ECC RAM, GTX650, Win7 Ultimate, Digi 002R, Mackie HUI, 3 Screens
Offline

JimmyJohn

  • Posts: 1
  • Joined: Fri Nov 27, 2020 1:59 am
  • Real Name: Jim Brown

Re: Voice over incredibly broken

PostFri Nov 27, 2020 2:02 am

I can confirm this. I've had exactly the same issue the original poster had. If I uninstall and reinstall resolve studio 17, the problem corrects itself temporarily but then returns. I've double checked everything, and everything is correct. This was working perfectly in version 16 then in 17 this bug has appeared. I'm on windows personally.
Offline

Peter Chamberlain

Blackmagic Design

  • Posts: 9334
  • Joined: Wed Aug 22, 2012 7:08 am

Re: Voice over incredibly broken

PostFri Nov 27, 2020 2:08 am

I think we have a fix in the works for this
DaVinci Resolve Product Manager
Offline

AnarchyAcres

  • Posts: 15
  • Joined: Tue Apr 28, 2020 5:01 pm
  • Real Name: CHARLES TENNESSEN

Re: Voice over incredibly broken

PostFri Dec 18, 2020 8:10 pm

I also experience popping when recording VO or intruments through fairlight. It's intermittent and no other DAW on my computer has this problem. I have a 12-core processor, fast GPU, and a decent focusrite interface. It would be a big help to me if this issue could be solved. I also had it on DR 16 but was able to make it go away (forgot how).
DR 17 Beta
Windows 10 Pro
AMD Ryzen 9 3900X 12 core
64GB 2X32 D4 3600 RAM
EVGA GeForce RTX 2060 SUPER 8GB GDDR6 460.89 Driver
Offline

andreypetr

  • Posts: 14
  • Joined: Sat Mar 14, 2020 2:30 pm
  • Real Name: Andrey Petrov

Re: Voice over incredibly broken

PostThu Jan 07, 2021 5:06 pm

The problem still occurs in the latest beta. I have to use reaper now to record audio. Didn't see a mention in changelogs, so I guess it's not fixed.
Offline

Rohit Singhal

Blackmagic Design

  • Posts: 496
  • Joined: Wed Aug 22, 2012 11:07 am

Re: Voice over incredibly broken

PostMon Jan 11, 2021 8:53 am

Can you also capture the logs from your system and post here.
Also, as a test, can you see if you have a decklink device in use. If it is, try disconnecting and check if that fixes the issue.
Rohit Singhal
DaVinci Resolve Software Development
Blackmagic Design
Offline

AnarchyAcres

  • Posts: 15
  • Joined: Tue Apr 28, 2020 5:01 pm
  • Real Name: CHARLES TENNESSEN

Re: Voice over incredibly broken

PostMon Jan 11, 2021 1:47 pm

I do not have a declink. Can you explain which logs you are interested in? There are all kinds of logs listed in the Windows 10 event viewer.
DR 17 Beta
Windows 10 Pro
AMD Ryzen 9 3900X 12 core
64GB 2X32 D4 3600 RAM
EVGA GeForce RTX 2060 SUPER 8GB GDDR6 460.89 Driver
Offline
User avatar

Daz Wood

  • Posts: 379
  • Joined: Mon May 08, 2017 2:59 pm

Re: Voice over incredibly broken

PostMon Jan 11, 2021 2:47 pm

AnarchyAcres wrote:I do not have a declink. Can you explain which logs you are interested in? There are all kinds of logs listed in the Windows 10 event viewer.


In the DaVinci Resolve click on the help menu and select create diagnostic log to desktop.
Thank you

Daz
Davinci Resolve Studio Version
ASUS Strix GL702ZC 17" laptop. AMD Ryzen 7 1700 (Desktop CPU), 32GB DDR4, 256GB M.2 SSD+1TB HDD, 4GB RX 580, Win10
Offline

AnarchyAcres

  • Posts: 15
  • Joined: Tue Apr 28, 2020 5:01 pm
  • Real Name: CHARLES TENNESSEN

Re: Voice over incredibly broken

PostMon Jan 11, 2021 3:01 pm

Does sharing the log file online expose me to any security risks? I can see there is a lot of information about my computer in there. Can I email it to somebody?
DR 17 Beta
Windows 10 Pro
AMD Ryzen 9 3900X 12 core
64GB 2X32 D4 3600 RAM
EVGA GeForce RTX 2060 SUPER 8GB GDDR6 460.89 Driver
Offline
User avatar

Steven Williams

  • Posts: 62
  • Joined: Sat Nov 16, 2013 4:44 pm

Re: Voice over incredibly broken

PostMon Jan 11, 2021 5:23 pm

Peter Chamberlain wrote:I think we have a fix in the works for this


I hope so. I have exactly the same problem. With Audient Evo and recording corruption/frequesncy mis match. It happens occasionally (the worst part).

Hope this gets pushed out asap.

cheers
Offline
User avatar

Steven Williams

  • Posts: 62
  • Joined: Sat Nov 16, 2013 4:44 pm

Re: Voice over incredibly broken

PostTue Jan 12, 2021 2:10 pm

This is killing me :evil:

Find attached Log Report

Windows 10 fully up to date
Control Panel Sound Set to 2 Channel In/Out 24 Bit 48kHZ
Audio Enhancements turned off

Also tried at 16 Bit
Also tried changing Buffer sizes of Audio Drive
Also tried with Zoom F4, Zoom H4



Audient Evo 4 set to 48KHz
Firmware 1.3.3
App Version 4.1.6


Link to Sample Recording
https://drive.google.com/file/d/1cFVZ-C ... sp=sharing


Premiere, iZotope, Audition can all record perfectly with the same settings. :roll:


Reinstalled Resolve, after clearing all data and prefs
As Noted earlier in this thread, fixed issue for an hour, then it reverted to borked.
Attachments
DaVinci-Resolve-logs-20210112-134723.zip
(164.44 KiB) Downloaded 17 times
Offline
User avatar

Charles Bennett

  • Posts: 2515
  • Joined: Sat Nov 05, 2016 11:55 am
  • Location: United Kingdom

Re: Voice over incredibly broken

PostTue Jan 12, 2021 2:58 pm

What is your Audio Block size set to?
Attachments
Audio Block Size.jpg
Audio Block Size.jpg (73.23 KiB) Viewed 388 times
Resolve 17.0b7 build 23
Dell XPS 8700 i7-4790 4 core, 24GB RAM, GTX1060/6GB (457.30 Studio), Win10 Home, Faderport, 2 Screens
Pro Tools 2018.4
Dell Workstation, 2 X 4 core Xeon , 16GB ECC RAM, GTX650, Win7 Ultimate, Digi 002R, Mackie HUI, 3 Screens
Offline
User avatar

Steven Williams

  • Posts: 62
  • Joined: Sat Nov 16, 2013 4:44 pm

Re: Voice over incredibly broken

PostTue Jan 12, 2021 3:31 pm

It was set to Auto.

Just monitoring room tone you could hear weird digital 'chatter'.

So:

Set Resolve and Audient AISO buffer size 512.

Recorded nothing.

Toggle 'Auto 'back on

began working again.

:D

thanks so much for your response, Charles.

I'll let you know how long that 'fix' works.

Buffer.png
Buffer.png (119.99 KiB) Viewed 380 times
Offline

jcf52556

  • Posts: 2
  • Joined: Mon Dec 28, 2020 10:10 pm
  • Real Name: Joseph Fowler

Re: Voice over incredibly broken

PostTue Jan 12, 2021 3:38 pm

Similar issue, logs attached
Attachments
DaVinci-Resolve-logs-20210112-103521.zip
(254.77 KiB) Downloaded 14 times
Offline
User avatar

Steven Williams

  • Posts: 62
  • Joined: Sat Nov 16, 2013 4:44 pm

Re: Voice over incredibly broken

PostTue Jan 12, 2021 5:31 pm

:evil: :evil: :evil: :evil:

20 Minutes of ADR recording and I'm back to square one.

Tried:
[list=]Restart
Toggled AUTO buffer size [doesn't record anything if you set it to anything but auto]
Shouting at PC[/list]

This is well and truly not working.

Any Blackmagic Response?
Offline
User avatar

Charles Bennett

  • Posts: 2515
  • Joined: Sat Nov 05, 2016 11:55 am
  • Location: United Kingdom

Re: Voice over incredibly broken

PostTue Jan 12, 2021 8:22 pm

Just recorded a 10 min v/o straight to a track in Fairlight with no artifacts at all.
Interface - Behringer 1204 USB mixer.
Audio Buffer in Resolve set to 256.
Project has Fixed Bus routing.

Trying it with Flexi-bus is a different story. Whatever routing I try, the audio will not go to any selected tracks. So that may be where the problem lies.
Resolve 17.0b7 build 23
Dell XPS 8700 i7-4790 4 core, 24GB RAM, GTX1060/6GB (457.30 Studio), Win10 Home, Faderport, 2 Screens
Pro Tools 2018.4
Dell Workstation, 2 X 4 core Xeon , 16GB ECC RAM, GTX650, Win7 Ultimate, Digi 002R, Mackie HUI, 3 Screens
Offline
User avatar

Steven Williams

  • Posts: 62
  • Joined: Sat Nov 16, 2013 4:44 pm

Re: Voice over incredibly broken

PostWed Jan 13, 2021 9:54 am

What a hot mess.

Fixed Bus does NOT stop audio corruption on recordings.

viewtopic.php?f=36&t=128789
Offline
User avatar

Charles Bennett

  • Posts: 2515
  • Joined: Sat Nov 05, 2016 11:55 am
  • Location: United Kingdom

Re: Voice over incredibly broken

PostWed Jan 13, 2021 3:42 pm

Unlike you, I can set the buffer in Resolve to any value including Auto and it happily records in Fixed Bus mode. It does make finding the source of the problem difficult. Are you absolutely sure that all your frame rates in the Project settings match? Also, if recording to picture, is the video running at a stable framerate?
Resolve 17.0b7 build 23
Dell XPS 8700 i7-4790 4 core, 24GB RAM, GTX1060/6GB (457.30 Studio), Win10 Home, Faderport, 2 Screens
Pro Tools 2018.4
Dell Workstation, 2 X 4 core Xeon , 16GB ECC RAM, GTX650, Win7 Ultimate, Digi 002R, Mackie HUI, 3 Screens
Offline

producerguy

  • Posts: 135
  • Joined: Tue May 07, 2019 1:20 am
  • Real Name: Robert Lane

Re: Voice over incredibly broken

PostWed Jan 13, 2021 3:52 pm

Steven Williams wrote::evil: :evil: :evil: :evil:

20 Minutes of ADR recording and I'm back to square one.

Tried:
[list=]Restart
Toggled AUTO buffer size [doesn't record anything if you set it to anything but auto]
Shouting at PC[/list]

This is well and truly not working.

Any Blackmagic Response?


Steven,
Unfortunately recording into Resolve even prior to Fairlight has and is still a long-standing issue, with several reports to BMD support and after more than 3 years it's still not fixed. Even FCPX "just works" while Resolve still suffers along...

Save yourself a major headache and do all your recording in an external editor of your choice, then import into Resolve and only expect to make minor/basic adjustments and effects. Don't waste your time trying to fix Resovle's issues for them; that's their job and so far they've not addressed it.
Offline
User avatar

Steven Williams

  • Posts: 62
  • Joined: Sat Nov 16, 2013 4:44 pm

Re: Voice over incredibly broken

PostWed Jan 13, 2021 5:09 pm

Thanks Charles.
How depressing.

I often have to do bits of quick ADR and VOs , and wanted escape the tyranny of ADOBE.

When I did more 3D animation, I spent years hammering away a Newtek about their Lightroom app. To no avail.

I just completed a 40 video project in Premiere, with a project file that was more corruptible than a certain president...
Offline

El Tigre

  • Posts: 10
  • Joined: Wed Jan 06, 2021 5:45 pm
  • Real Name: John Simmons

Re: Voice over incredibly broken

PostWed Jan 13, 2021 7:53 pm

I was getting ready to do some voiceover work in 17 when I saw this. I was going to upgrade to the Studio version tonight... does that make any difference (was your negative experience with the Studio or the free version)? Not sure to get this package if there are sound issues...
Offline
User avatar

visualfeast

  • Posts: 27
  • Joined: Sat May 19, 2018 6:51 pm
  • Location: Greenville, SC
  • Real Name: BEN JORDAN

Re: Voice over incredibly broken

PostWed Jan 13, 2021 8:27 pm

Just wanted to chime in that recording here in 17b6 works as expected and is clean. Tried with with both a Roland Rubix24 and a Sound Devices MixPre6ii (USB mode). Timeline at 29.97, 48kHz.
3900x • 64GB • 75TB RAID • 2080 Super • 3x Dell U2415 • Intensity Pro 4k • calibrated Shogun Inferno • 2x Resolve Studio
Offline
User avatar

Steven Williams

  • Posts: 62
  • Joined: Sat Nov 16, 2013 4:44 pm

Re: Voice over incredibly broken

PostWed Jan 13, 2021 11:01 pm

I'm using Studio Version.

tried again with:
empty project
Fixed BUS
512 Sample Buffer
48khz 24 Bit IN/OUT


worked :shock:

EDIT: If I copy a sequence from another project into the working Timeline - and record ADR the distortion returns. :geek:

All the pasted content is conformed to the same frame rate as the 'working project'

Go figure.
Offline
User avatar

Steven Williams

  • Posts: 62
  • Joined: Sat Nov 16, 2013 4:44 pm

Re: Voice over incredibly broken

PostThu Jan 14, 2021 4:08 pm

Day two - ADR still working. Counting my chickens..... Thanks again Charles.
Offline
User avatar

Charles Bennett

  • Posts: 2515
  • Joined: Sat Nov 05, 2016 11:55 am
  • Location: United Kingdom

Re: Voice over incredibly broken

PostThu Jan 14, 2021 11:16 pm

Your welcome Steven, glad you can now work.
Resolve 17.0b7 build 23
Dell XPS 8700 i7-4790 4 core, 24GB RAM, GTX1060/6GB (457.30 Studio), Win10 Home, Faderport, 2 Screens
Pro Tools 2018.4
Dell Workstation, 2 X 4 core Xeon , 16GB ECC RAM, GTX650, Win7 Ultimate, Digi 002R, Mackie HUI, 3 Screens

Return to DaVinci Resolve 17 Beta

Who is online

Users browsing this forum: Geert Geerits, pperquin, Steve Alexander, valentine andreyev and 16 guests